Kevytvärjäys vain piilottaa omaa sävyä, mutta kestovärjäys hävittää sen kokonaan.

Kun blondi värjää hiuksensa tummiksi, voisi ajatella, että vaaleisiin hiuksiin vain lisätään tummaa pigmenttiä. Mutta jos brunetti blondaa hiuksensa, minne tukan alkuperäinen tumma väri joutuu?

Vastaus riippuu siitä, kuinka pitkävaikutteista värjäysmenetelmää käytetään.

Hiuksen oma väri pysyy taustalla

Lyhytaikaiset, sampoolla helposti pois pestävät väriaineet koostuvat suurista molekyyleistä, jotka eivät läpäise hiuksen kovaa, ulointa suomukerrosta. Tällä keinolla voi yleensä säätää hiusten omaa tai kestovärjättyä sävyä kirkkaammaksi.Esimerkiksi tiettyjä punaisia tai oransseja on vaikea saada muilla värjäysmenetelmillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puolikestävän hiusvärin värjäävät molekyylit ovat niin pieniä, että ne pystyvät tunkeutumaan hiuksen uloimman kerroksen sisäpuolelle. Hiuksen alkuperäinen väri ei kuitenkaan katoa minnekään, vaan uusi väri voi vain jossakin määrin peittää hiuksen omaa väriä. Puolikestävä värjäys alkaa haalistua yleensä muutaman sampoopesun jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tai oma värimolekyyli pilkkoutuu

Kestovärjäyksessä hiuksen oma väri vaalennetaan hapettavalla aineella, esimerkiksi vetyperoksidilla, jota käytetään yhdessä emäksisyyttä lisäävän ammonium- tai kaliumsulfaatin kanssa. Nämä ainesosat auttavat hiuksen kuorikerrosta avautumaan niin, että vaalentavat ja värjäävät molekyylit pääsevät sisään.

Vetyperoksidi ja emäksisyyttä lisäävä eli alkalisoiva aine reagoivat hiusten sisällä, leviävät hiusten kuiturakenteita pitkin ja saavuttavat melaniinin, joka on tukan oma väriaine. Vetyperoksidi pilkkoo melaniinimolekyylit, ja väriaineet antavat hiuksille uuden värin.

Melaniini on itse asiassa yleisnimitys erilaisille ketjumaisille molekyyleille, jotka tuottavat hiusten värin. Melaniini on vastuussa myös muiden ihokarvojen sekä itse ihon väristä, ja se toimii pigmenttinä myös muilla eläimillä ja jopa kasveilla.

Kestovärjäys nimensä mukainen

Kestovärjäys on periaatteessa todellakin pysyvä, eli se ei haalistu eikä tukan alkuperäinen väri palaudu käsiteltyyn osaan hiuksia koskaan. Alkuperäinen väri palaa vain sitä mukaa kun hiukset kasvavat juuristaan luonnollisen värisinä.

Alkuperäinen väri on tietysti palautettavissa värjäämällä hiukset uudestaan, mutta kestovärjäyksestä on vaikeampi päästä eroon kuin luonnonpigmentistä.

Vetyperoksidi myös vanhentaa

Tuoreen Mainzin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisen soluissa luonnostaan esiintyvä vetyperoksidi on puolestaan syypää hiusten harmaantumiseen ikääntymisen myötä.Vanhenemisen seurauksena ihmisen solut eivät kykene enää pilkkomaan vetyperoksidia vedeksi ja hapeksi yhtä tehokkaasti kuin nuorempana, jolloin sitä kertyy myös hiusten kasvupaikkoihin päänahassa, hiustuppiin.Hiustupissa vetyperoksidi hyökkää tyrosinaasientsyymin kimppuun hapettamalla yhden tämän entsyymin aminohapoista. Normaalisti tyrosinaasi käynnistäisi melaniinin tuotannon, mutta vetyperoksidin takia tämä hiuksen luonnollinen värjäytymisprosessi hyytyy lähtöruutuunsa.

.Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2009

Sisältö jatkuu mainoksen alla