Kuva: Titus Tscharntke/Wikimedia
Kuva: Titus Tscharntke/Wikimedia

Mikään muu puu ei ole valkoinen.

Puiden rungot ovat yleisimmin harmaita tai ruskeita. Koivu on poikkeus. Sen valkoinen kuori erottuu maisemasta.

Tai oikeastaan mustavalkoinen. Rusehtavat ja mustat viirut koostuvat korkkihuokosista eli lentiselleistä, joiden kautta kaasut pääsevät liikkumaan kuoren läpi.

Aivan nuoret koivun oksat ovat vihertäviä, mutta puun kasvaessa väri muuttuu, kun kuoren pintaan muodostuu tuohta. Tuohi ei koskaan kasva kovin paksuksi, koska sen uloimmat kerrokset hilseilevät jatkuvasti pois.

Puolustuksen väriaine

Tuohen valkoisuus johtuu betuliinista, valkoisesta vaha-aineesta, jota kertyy tuohen solukkoon. Mitä enemmän betuliinia on, sitä enemmän se valkaisee. Koivun kuoren kuivapainosta sitä voi olla jopa 30 prosenttia.

Betuliini on saanut nimensä koivusuvun tieteellisen nimen Betulan mukaan. Aine kuuluu triterpeeneihin, jotka puolustavat kasveja haitallisia mikrobeja ja hyönteisiä vastaan.

Tuholaistorjunnassa voi betuliinin väristäkin olla etua, sillä valkoiselta rungolta tuhohyönteisiä syövät pedot erottavat saaliinsa helposti.

Lisäksi betuliini hylkii vettä, joten se auttaa estämään haihtumista. Koivun tuohi on havupuun kaarnan tavoin täysin vesitiivis.

Betuliinin ominaisuuksista voivat hyötyä muutkin kuin koivut itse. Lääketeollisuus on siitä varsin kiinnostunut. Betuliinin on havaittu muun muassa alentavan kolesterolia, helpottavan laihtumista ja estävän verisuonien kalkkeutumista. Betuliinin johdannaisista kehitetään jopa hiv- ja syöpälääkkeitä.

Hyötyä pohjoisessa

Miksi vain koivusta on tullut valkoinen, ei tiedetä varmasti. Väri saattaa olla erityinen sopeuma ilmasto-oloihin. Koivulajit sietävät yleensä kylmää hyvin ja ulottuvat levinneisyydeltään pohjoiseen asti.

Arveltu sopeutumistapa kuulostaa äkkiseltään yllättävältä: valkoinen väri heijastaa valoa niin, ettei kuori lämpene nopeasti.

Hitaus on kuitenkin hyvä ominaisuus pohjoiselle puulle, jonka juuret eivät saa routaisesta maasta vettä vielä silloin, kun kevätaurinko alkaa ensi kertaa lämmittää. Puu ei aluksi pystyisi kuljettamaan vettä oksiin puhkeaville silmuille, ja siksi on edullista, ettei sen runko pääse sulamaan, ennen kuin maaperä sulaa.

Heijastava pintakerros saattaa myös suojata kuorikerroksen alla olevia uusiutuvia soluja, joita raju lämmönvaihtelu tappaisi. Valkoinen vaate tasoittaa oloja.

Asiantuntijoina tutkijat Anneli Viherä-Aarnio ja Riikka Piispanen Metlasta sekä kasvibiologian professori Kurt Fagerstedt Helsingin yliopistosta.

Suomen lajit valkoisia

Maailman yli sataan koivulajiin kuuluu muunkin värisiä puita. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ja Itä-Aasiassa on runsaasti tummarunkoisia lajeja. 

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2012

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

Tieteessä 6/2018 

PÄÄKIRJOITUS

Eläköön uteliaisuus

Leikkisä mieli ja villit ideat potkivat maailmaa eteenpäin.

 

PÄÄUUTISET

Ystävyys syntyy 200 tunnissa

Läheinen suhde rakentuu yhteisissä riennoissa omalla ajalla.

Lintu suuntii kompassisilmin

Se näkee magneettikentän valoherkän proteiinin ansioista.

Ydin poikii mustia aukkoja

Linnunradan jättimäiselle Sagittarius A:lle löytyi 12 kaveria.

Atlantin merivirta jarruttaa

Hidastuminen varmistui sekä pinnalta että pohjalta.

 

ARTIKKELIT

Seitsemän mahdollista maailmanloppua

Kauhuskenaarioita riittää, mitä sanovat tutkijat.
Uhkaako jokin Maata meidän elinaikanamme?

Keskity! Siihen voi oppia

Ärsyketulva ei pääse häiritsemään tekemisiä,
kun käyttää aivojen toiminnanohjausjärjestelmää.

Kaikkien aikojen kalajuttu

Lohenpoikasten ei tarvitse kasvaa kassissa.

Opioidikriisi alkoi
joka kodin lääkkeestä

1800-luvulla oopiumia käyttivät kaikki.
Se oli halpaa ja hoiti vaivan kuin vaivan.

Antiaine kätkee mysteerin

Kyse on koko universumin olemassaolosta.

Otto Wille Kuusinen
käänsi takkia tarvittaessa

Punaisten ideologi teki itänaapurissa komean uran
pitämällä omana tietonaan, mitä mieltä asioista oli.

 

TIEDE VASTAA

Osaako norsu hypätä?

Missä digitaalinen tieto säilyy pisimpään?

Mihin avaruus laajenee?

Kuka syö Itämeren kalat?

Mikä on Tiede-lehden hiilijalanjälki?

Mistä johtuu raskauspahoinvointi?

 

KIRJAT

Remonttireiskana avaruudessa

Scott Kelly vietti vuoden Kansainvälisellä avaruusasemalla.

 

KUVA-ARVOITUS

Siinähän on ihan selvästi...

Klassikkopalsta kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia
ehden Facebook-sivustolle.

 

OMAT SANAT

Virsi kantoi kauas

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.