Ystävyys muistuttaa erehdyttävästi kaveruutta mutta on sitä paljon näkymättömämpää. Kuva: Shutterstock
Ystävyys muistuttaa erehdyttävästi kaveruutta mutta on sitä paljon näkymättömämpää. Kuva: Shutterstock

Yllättäen hän on se, joka ei vaadi avunantoa ja yhteydenpitoa.

Ystävyys on herkkä suhde. Se piiloutuu syvälle kuin kasvin juuri, ja se alkaa nahistua, jos sen nostaa päivänvaloon tutkittavaksi. Ystävyys kuiskaa. Sen ääni hukkuu helposti, koska rakkaus, toveruus, kaveruus ja jopa tuttavuus puhuvat sen päälle.

Koska ystäväksi lähennytään tuttavuuden, kaveruuden ja toveruuden tiukan seulan läpi, ystävyyttä ei tarvitse testata tai edes kommentoida. Suhteen läheisyys vertautuu biologiseen ydinlaumaan. Pieni lapsi kokee vanhemmat ja sisarukset itsestään selvästi likeisinä, vaikka myöhempinä vuosikymmeninä lapsuudenperheen jäsenet saattavatkin etääntyä aina etäisiksi tuttaviksi asti.

Italialainen sosiologi Francesco Alberoni on kuvannut osuvimmin, mikä tämä katseilta karkaava ja puheesta kuihtuva suhde oikeastaan on. Artikkelin näkemykset pohjaavatkin hänen kirjaansa Ystävyys.

Ystävä vai rakas

Rakastunut ajattelee rakastettuaan lakkaamatta. Ystävät nauttivat leppoisasti yhteisistä hetkistä mutta unohtavat toisensa väliaikoina. Vaikka he tapaisivat toisensa uudelleen vasta vuosikymmenien päästä, juttu jatkuu siitä, mihin se viimeksi jäi. Ystävykset kulkevat pätkän elämänsä taivalta yhtä matkaa jakaen kuin ohimennen syvimmät ajatuksensa ja salaisuutensa – ja jatkavat sitten kumpikin taholleen.

Vastarakastunut unohtaa ystävänsä, koska hänen täytyy jatkuvasti testata rakastettunsa rakkautta. Pettymys, välistävedot tai viha eivät tapa rakkautta, sillä rakastunut pyrkii vaikeuksissakin voittamaan mielitiettynsä itselleen. Häissä rakastavaiset vannovat julkisesti olevansa uskollisia, kunnes kuolema heidät erottaa.

Jos ystävykset alkavat vannoa uskollisuuttaan, ystävyys on pahassa kriisissä tai peräti katkolla. Toisin kuin rakkaussuhdetta ystävyyttä ei analysoida eikä määritellä. Epämukavuus, pitkästyminen ja etenkin luottamuksen pettäminen tappaa suhteen siihen paikaan. Kuoleva ystävyys ei järjestä suuria riitoja tai kohtauksia, vaan se hivuttautuu takavasemmalle.

Ystävä vai hoitaja

Rakkaudesta on tehty lukemattomia lauluja ja iskelmiä, ystävyydestä ei yhtäkään. Vladimir Vysotskijin säveltämä ja Juha Vainion sanoittama Ystävän laulu alkaa sanoilla: ”Mistä tunnet sä ystävän / Onko oikea sulle hän / Anna meren se selvittää / Kuka viereesi jää.” Elämän myrskyssä ystävä voi toki jäädä rinnalle seisomaan mutta vain omasta halustaan – ei velvollisuudesta.

Ystävyydessä ei ole kyse hoivasuhteesta, jota Ystävän laulun jatko kuvaa: ”Kun on sinulla vaikeaa / Ja kun tarvitset auttajaa / Silloin ystävyys punnitaan / Menee muut menojaan.” Hoivaajan edellytetään olevan kuin rakastava, hyväksyntää antava äiti tai isä, joka ohjaa, neuvoo ja huolehtii. Jos hoivaajan rooliin asetettu ”ystävä” ei haluakaan ravita hoidokkia, tämä syyllistää kiristämällä: ”Jos et nyt auta, olitkin turha tuttava.” Kiristys tietenkin kuristaa ystävyyden hengiltä.

Yllättävän moni ystävyydeksi kutsuttu suhde on todellisuudessa holhoava hoivasuhde, joka jatkuu niin kauan kuin holhoaja viitsii olla antava osapuoli. Joitakin ihmisiä antavana osapuolena pysyminen miellyttää, koska se antaa vahvuuden ja vallan tunnetta suhteessa hyväntekeväisyyden kohteena olevaan ressukkaan. Riippuvuussuhteet voivat olla hyvinkin pitkäaikaisia ja syviä, joten niitä kannattaa tarvittaessa purkaa varoen ja omaa sisintä kuulostellen. 

Ystävä vai toveri 

Toveruus syntyy jaetusta elämäntilanteesta. Suhteet kohtalotovereihin väljähtyvät uuteen elämänvaiheeseen siirtymisen myötä. Niinpä koulutoverit vaihtuvat työtovereihin. Työpaikkaa vaihtanut ei viitsi haukkua entisten työtovereiden kanssa entistä pomoaan, mikä tietenkin loitontaa tovereita toisistaan.

Myös aate voi yhdistää, joten aatteen vaihtuessa vaihtuvat myös toverit. Vaikka toverista ei pitäisikään ihmisenä, hänen rinnallaan työskennellään lojaalisti tärkeän asian puolesta.

Yhteisen koettelemuksen läpikäyminen voi synnyttää lujan kohtalotoveruuden – aseveljeyden. Tietyn elämänkriisin pyörteisiin joutunut voi kokea vertaisryhmän elintärkeänä. Selviytynyt toveri on opas, joka johdattaa noviisin kohti uutta alkua. Suhteeseen ei liity sääliä eikä hyväntekeväisyyttä, koska opas kokee oman kokemuksensa jakamisen mielenkiintoisena. Opas näkee opastettavassaan oman menneisyytensä. Osat voivat myös vaihtua. 

Ystävä vai kaveri 

Ystävyys on molemminpuolinen hiljainen valinta, joka löyhyydessään näyttää ulkoapäin katsottuna erehdyttävästi kaveruudelta. Ystävyyden näkee vain suhteen sisältä, joten vain ystävykset tietävät siteen olevan syvääkin syvempi. Kuten ystäviä myös kaveria tavataan tässä ja nyt, aina kun halutaan, ilman sitoumuksia ja suunnitelmia tulevaisuudesta. Tärkeintä ovat yhteiset kokemukset ja kiva yhdessäolo.

Ystävän puute on varsinkin nuorelle kipeä asia, joten sen tuottamaa häpeää pyritään peittelemään edustavalla kaveripiirillä. Omassa nuoruudessani tytöt keräsivät kiiltokuvilla höystettyjä runoja ystäväkirjaan. Myöhemmin alkoi ilmestyä lomakepohjaisia kirjoja, joissa oli tyhmiä kysymyksiä mieliväreistä tai harrastuksista. Suosituin oli se, jonka ystäväkirja täyttyi ensimmäisenä. Nykyään suosion mitta lienee Facebook-kavereiden lukumäärä.

Vaikka ystävyys onkin asteittain syvenevien kohtaamisten verkko, yksikin kohtaaminen saattaa tehdä toisesta ikuisen sydänystävän. Kaverimme voivat järkyttyä pahanpäiväisesti, kun kriisitilanteessa nimeämme lähimmäksi ystäväksi heille tuiki tuntemattoman ihmisen. Jopa elämäntoveri voi kokea itsensä syrjäytetyksi. 

Ystävä vai tuttava 

Ystävälle kerrotaan salaisimmatkin tunteet ja ajatukset, mutta ystävykset eivät koskaan puhu ystävyydestään tai sano toisilleen: ”Meidän on niin hyvä yhdessä.” Ystävykset eivät siis yleensä tohdi puhua ystävyydestään edes keskenään, ja läheisillä ”ystävillä” julkisesti leuhkiva paljastaakin olevansa korkeintaan ”ystävänsä” tuttava – jos sitäkään. Tosi ystävä esitellään muille korkeintaan parhaana kaverina tai ohimennen jopa satunnaisena tuttavana.

Monet oppaat, kuten Dale Garnegien legendaarinen kirja Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa, kertovatkin siitä, miten saa tuttavia, menestystä ja vaikutusvaltaa. Ystävyys toki itää tuttavuuden kautta, ja tiedon ja tiedostamisen avulla voi estää itseään pilaamasta orastavaa ystävyyttä. Ystävyys kuitenkin sikiää vain, jos sille on edellytykset.

Ystävyyteen liitetään monesti vastavuoroisuus, mutta tiukimmin vastavuoroisuus toteutuu tuttavuudessa ja kaveruudessa. Kumpikaan osapuoli ei halua jäädä kiitollisuudenvelkaan, koska se torpedoi tuttavuuden. Niinpä lomakorttiin vastataan orjallisesti lomakortilla, ja paukkuja tarjotaan pubissa vuorotellen.

Ystävyydessä antamisista ja saamisista ei pidetä kirjaa. Omat resurssit annetaan toisen käyttöön, mutta toinen tajuaa olla rohmuamatta niitä. Vanhan kansanviisauden mukaan tehokkain keino päästä eroon ystävästä on lainata tälle rahaa. Jos ystävä on pulassa, on parasta antaa hänelle rahat ja olla heti sujut. Kyseessä on satunnainen lahja, ei pysyvää hyväntekeväisyyttä tai vastalahjan odottamista. Ystävyys voi olla sankarillista muttei koskaan uhrautuvaa.

Tuija Matikka on psykologi ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.
Lisälukemista: Tuija Matikka, Sofia Originale. Ihmisiä kohtaamisen pyörteissä (Tammi 2005)

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2008

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25795
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.