Arkitieto väittää, että kuplat syntyvät lasin epätasaisuuksissa. Tämä ei pidä paikkaansa.

Monella on kokemusta varomattomasti käsitellyn samppanjapullon roiskumisesta. Ei ihme, sillä juomassa on liuenneena käymisessä syntynyttä hiilidioksidia niin paljon, että avatusta 0,75 litran pullosta sitä vapautuu kaasuna peräti 4-5 litraa. Pulloon kaasu tuottaa yli viiden ilmakehän paineen.

Kun pullo sitten avataan, paine laskee äkillisesti, jolloin nesteessä onkin enemmän hiilidioksidia kuin se pystyy sitomaan. Kaasu alkaa karata joko äkkiryöpsäyksenä tai paremmassa tapauksessa pieninä kuplina. Jos oletetaan, että yhden kaasukuplan halkaisija on noin puoli millimetriä, pullosta riittää kymmeniin miljooniin kupliin. Paine aiheuttaa myös sen, että korkki voi lentää jopa 50 kilometrin tuntinopeudella, joten on syytä varoa silmiään!

Vauhtia kuituhiukkasista

Itse asiassa vain noin 20 prosenttia hiilidioksidista vapautuu kuplina. Loput 80 prosenttia haihtuu nestepinnan läpi ilman mitään näkyvää merkkiä. Juoman kaikki kaasu käyttäytyisi näin, jollei olisi tiivistymiskeskuksia, joita kupla tarvitsee syntyäkseen. Onneksi niitä on sopivasti tarjolla luonnostaan.

Moni luulee, että kuplat muodostuvat lasin epätasaisuuksissa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Kuplat tarvitsevat energeettisesti edullisia muodostumispaikkoja. Sellaisina toimivat millimetrin kymmenesosan mittaiset kuituhiukkaset, lähinnä selluloosakuidun hidut, joita tulee lasiin ilmasta. Joskus tiivistymiskeskuksena toimii myös juomaan muodostunut viinikivi. Tiivistymiskeskuksen tunnistaa siitä, että kuplat nousevat sen kohdalta jonoina.

Kuplinnan kestoa ei kaikilta osin pysty säätelemään, sillä kuplien syntynopeus riippuu muun muassa tiivistymiskeskusten muodostumispisteiden muodoista. Kolme minuuttia samppanjan kaatamisen jälkeen kuplien muodostumisnopeus vaihtelee muutamasta aina 50 kuplaan sekunnissa tiivistymiskeskusta kohden.

Viileässä paras poreilu

Kuplat paitsi näyttävät hauskoilta ja kutittavat mukavasti suussa myös nostavat juoman aromeja nenää kohti.

Päästäkseen nauttimaan kaikista eduista juoma kannattaa kaataa tulppaaninmuotoiseen tai korkeaan lasiin. Siinä tuoksut ohjautuvat kuplien mukana pienelle alueelle ja osuvat sopivasti sieraimiin. Laajempisuisessa ja matalammassa lasissa kupliminen tapahtuu nopeammin ja laajemmalla alueella ja aromeja karkaa enemmän hukkaan.

Kuohujuoma maistuu parhaalta 5-8-asteisena, jolloin kupliakin syntyy sopivaan tahtiin. Lämpimässä kupliminen kiihtyy ja loppuu nopeammin. Lasin likaisuus suurentaa ja vähentää kuplia. Kuplien runsasta muodostumista suosii muun muassa se, että lasin seinämissä ei ole pesuaineesta jäänyttä rasvaa. Samppanjalasi tulisikin pestä vain kuumalla vedellä ja jättää sitten suu alaspäin kuivumaan.

Vanhasta pullosta pieniä kuplia

Kun kaasua on paljon, kuplista voi tulla isoja. Kuplan muodostuminen vaatii paljon energiaa, suureneminen huomattavasti vähemmän. Hyvä rinnastus on ilmapallo: alussa joutuu puhaltamaan posket punaisina, mutta pallon kasvaessa työ helpottuu.

Usein ajatellaan, että laadukkaan vanhan samppanjan kuplat ovat pienempiä kuin halvempilaatuisen samppanjan tai kuohuviinin. Totuus ei kuitenkaan ole näin romanttinen. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että vanhasta pullosta hiilidioksidia on jo karannut ja pienemmästä kaasumäärästä tulee pienempiä kuplia.

Pekka Lehtonen on Alkon laboratorion johtaja ja Helsingin yliopiston analyyttisen kemian dosentti.

Aiheesta lisää: Gérard Liger-Belair, Uncorked - The Science of Champagne (Princeton University Press 2004).

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2008

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5223
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Mikä on mt häiriö? Kuten sanoin, minusta lääkkeen käyttö tuohon tarkoitukseen on arveluttavaa. Siinä mennään ehkä peruuttamattomasti alueelle, jonne ei pitäisi mielestäni olla mitään asiaa suoranaisesti. Ehkä en nyt vain ymmärrä tarvetta nähdä hallittua "unta" - miksi ei vain kuvitella? Jos "hourailet" saman, tunnet sen varmaan voimakkaammin. Mutta toisaalta et ole siitä niin tietoinen kuin hereillä ollessa, vai mitä? Niin siis, siinä nimenomaan on täysin tietoinen että...
Lue kommentti