Arkitieto väittää, että kuplat syntyvät lasin epätasaisuuksissa. Tämä ei pidä paikkaansa.

Monella on kokemusta varomattomasti käsitellyn samppanjapullon roiskumisesta. Ei ihme, sillä juomassa on liuenneena käymisessä syntynyttä hiilidioksidia niin paljon, että avatusta 0,75 litran pullosta sitä vapautuu kaasuna peräti 4-5 litraa. Pulloon kaasu tuottaa yli viiden ilmakehän paineen.

Kun pullo sitten avataan, paine laskee äkillisesti, jolloin nesteessä onkin enemmän hiilidioksidia kuin se pystyy sitomaan. Kaasu alkaa karata joko äkkiryöpsäyksenä tai paremmassa tapauksessa pieninä kuplina. Jos oletetaan, että yhden kaasukuplan halkaisija on noin puoli millimetriä, pullosta riittää kymmeniin miljooniin kupliin. Paine aiheuttaa myös sen, että korkki voi lentää jopa 50 kilometrin tuntinopeudella, joten on syytä varoa silmiään!

Vauhtia kuituhiukkasista

Itse asiassa vain noin 20 prosenttia hiilidioksidista vapautuu kuplina. Loput 80 prosenttia haihtuu nestepinnan läpi ilman mitään näkyvää merkkiä. Juoman kaikki kaasu käyttäytyisi näin, jollei olisi tiivistymiskeskuksia, joita kupla tarvitsee syntyäkseen. Onneksi niitä on sopivasti tarjolla luonnostaan.

Moni luulee, että kuplat muodostuvat lasin epätasaisuuksissa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Kuplat tarvitsevat energeettisesti edullisia muodostumispaikkoja. Sellaisina toimivat millimetrin kymmenesosan mittaiset kuituhiukkaset, lähinnä selluloosakuidun hidut, joita tulee lasiin ilmasta. Joskus tiivistymiskeskuksena toimii myös juomaan muodostunut viinikivi. Tiivistymiskeskuksen tunnistaa siitä, että kuplat nousevat sen kohdalta jonoina.

Kuplinnan kestoa ei kaikilta osin pysty säätelemään, sillä kuplien syntynopeus riippuu muun muassa tiivistymiskeskusten muodostumispisteiden muodoista. Kolme minuuttia samppanjan kaatamisen jälkeen kuplien muodostumisnopeus vaihtelee muutamasta aina 50 kuplaan sekunnissa tiivistymiskeskusta kohden.

Viileässä paras poreilu

Kuplat paitsi näyttävät hauskoilta ja kutittavat mukavasti suussa myös nostavat juoman aromeja nenää kohti.

Päästäkseen nauttimaan kaikista eduista juoma kannattaa kaataa tulppaaninmuotoiseen tai korkeaan lasiin. Siinä tuoksut ohjautuvat kuplien mukana pienelle alueelle ja osuvat sopivasti sieraimiin. Laajempisuisessa ja matalammassa lasissa kupliminen tapahtuu nopeammin ja laajemmalla alueella ja aromeja karkaa enemmän hukkaan.

Kuohujuoma maistuu parhaalta 5-8-asteisena, jolloin kupliakin syntyy sopivaan tahtiin. Lämpimässä kupliminen kiihtyy ja loppuu nopeammin. Lasin likaisuus suurentaa ja vähentää kuplia. Kuplien runsasta muodostumista suosii muun muassa se, että lasin seinämissä ei ole pesuaineesta jäänyttä rasvaa. Samppanjalasi tulisikin pestä vain kuumalla vedellä ja jättää sitten suu alaspäin kuivumaan.

Vanhasta pullosta pieniä kuplia

Kun kaasua on paljon, kuplista voi tulla isoja. Kuplan muodostuminen vaatii paljon energiaa, suureneminen huomattavasti vähemmän. Hyvä rinnastus on ilmapallo: alussa joutuu puhaltamaan posket punaisina, mutta pallon kasvaessa työ helpottuu.

Usein ajatellaan, että laadukkaan vanhan samppanjan kuplat ovat pienempiä kuin halvempilaatuisen samppanjan tai kuohuviinin. Totuus ei kuitenkaan ole näin romanttinen. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että vanhasta pullosta hiilidioksidia on jo karannut ja pienemmästä kaasumäärästä tulee pienempiä kuplia.

Pekka Lehtonen on Alkon laboratorion johtaja ja Helsingin yliopiston analyyttisen kemian dosentti.

Aiheesta lisää: Gérard Liger-Belair, Uncorked - The Science of Champagne (Princeton University Press 2004).

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2008

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25798
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.