Jäätyminen on metka prosessi: siinä suolainenkin vesi muuttuu suolattomaksi.

Kävelet alkukevään auringossa meren jäällä. Kummempia ajattelematta laitat suuhusi palasen jäätä. Hetkinen, tämähän on merijäätä. Miksi se ei ole suolaista?

Merta tuntevat ovat aina tienneet, että merijää on makeaa. Pohjanmaan hylkeenpyytäjät tapasivat aikoinaan kiehauttaa kahvitkin merijäästä sulatettuun veteen. Suolainen vesi siis muuttuu jäätyessään suolattomaksi, mutta miten?

Vain vesimolekyylit kiteytyvät

Kun vesi jäätyy, se muuttaa olomuotoaan eli kiteytyy. Ensin syntyy ohuita, pannukakun muotoisia laattoja. Kun ne kerääntyvät yhteen, vesi saa ensimmäisen katteen. Jäätymisen jatkuessa kiteet kasvavat alaspäin eli paksuntuvat ja tarttuvat toisiinsa. Näin muodostuu kunnon jääpeite.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suolaisenkin veden jäätyessä jäätyy vain sen liuotinosa eli vesi. Tämä johtuu pohjimmiltaan meriveden koostumuksesta. Merivesi ei ole kylläinen liuos, jossa jokainen vesiatomi olisi kiinnittynyt natrium- tai kloori-ioneihin, vaan se on seos, jossa on sekaisin vapaita vesimolekyylejä ja veden ja suolojen yhdistelmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun vesi jäätymisen käynnistyttyä luovuttaa energiaansa ilmaan, ensimmäisinä hidastuvat vapaat vesimolekyylit, jotka kiinnittyvät toinen toisiinsa. Alkaa syntyä kiteitä, jäätä.

Fysikaalinen selitys tälle on se, että suolan liukeneminen veteen on aikoinaan vaatinut energiaa. Käänteisessä reaktiossa eli liuosta jäädytettäessä siitä on poistettava energiaa enemmän kuin puhtaasta vedestä. Tästä syystä puhdas vesi alkaa jäätyä, ja samalla suolaliuos väkevöityy.

Kun sanomme, että merijää on suolatonta, tarkoitamme, että jääkiteet ovat puhtaita suolakiteistä. Merijää kaikkineen ei näet ole suolatonta.

Suolaa jää loukkuun

Vaikka jääkiteet syntyvät pelkästä vedestä, nuoressa jäässä on suolaa. Yleensä jää nimittäin paksuntuu niin nopeasti, että suolavettä jää loukkuun jääkiteiden välisiin taskuihin. Suolapitoisuus alenee vasta ajan mittaan, kun suolataskut valuvat alaspäin ja lopulta sekoittuvat meriveteen.

Kaksivuotinen valtamerijää on yhtä suolatonta kuin sadevesi. Naparetkeilijöillä on siis aina ollut makean veden varasto ympärillään. Itämerellä jo parin kuukauden ikäisestä jäästä voi todella sulattaa vaikka kahvivettä. Maku on kuulemma kamala, koska epäpuhtauksia on yhä jäljellä, mutta juomakelpoista vesi kyllä on.

Ilmiö palvelee teollisuutta

Nyt joku ehkä miettii, voisiko merivedestä jäädyttää juomavettä puhtaan veden pulasta kärsiville maailmankolkille. Periaatteessa kyllä, mutta menetelmä on epätaloudellinen samasta syystä kuin tislaus: se vie paljon energiaa (ks. Suola pois tislaten ja puristaen, Tiede 5/2003, s. 20-23).Merijään puhdistumisilmiö kyllä kiinnostaa teollisuutta, mutta muista syistä.Elektroniikkateollisuus hyödyntää ilmiötä muun muassa piin epäpuhtauksien poistossa. Muillakin kuin vesiliuoksilla on näet kyky puhdistua jähmettyessään.

Alkoholijuomien tuottajat taas valmistavat lisää "epäpuhtauksia". Pohjoisessa on ammoisista ajoista tehty vahvoja juomia jäädyttämällä alkoholipitoista liuosta, ja nykyäänkin siidereitä, viinejä ja oluita jalostetaan jäätislauksella.

Jääviiniä saadaan, kun rypäleiden annetaan jäätyä jo ennen käymistä. Sokerit ja muut liuenneet aineet jäävät rypälemehuun, mutta osa vedestä erottuu pois.

Oluista meillä esimerkiksi Lapin Kulta Ice jäähdytetään hetkeksi jäätymispisteen alapuolelle. Tällöin juomaan muodostuu jääkiteitä, jotka poistetaan suodattamalla. Panimon mukaan syntyy erityisen pehmeää olutta. Samalla alkoholipitoisuuskin hieman nousee.

Kalevi Rantanen on tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Artikkelia varten on haastateltu Merenkulkulaitoksen tutkijaa Eero Rinnettä. Hän valmistelee väitöskirjaa merijäästä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla