Hankitko oman sääaseman? Etsi parhaat paikat mittareille, jotta saat niistä ilon irti.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2013

Hankitko oman sääaseman? Etsi parhaat paikat mittareille, jotta saat niistä ilon irti.

Teksti: Petri Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olisiko mukava seurata kotitontilta lämmön lisäksi tuulta, sadetta, kosteutta ja ilmanpainetta? Nykyisin tämä käy helposti, kun automaattisia sääasemia on alettu myydä kotikäyttöön. Aluksi kannattaa kuitenkin varmistaa, että sinulla on mittausantureille sopivat paikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osittain sijoituksen voi päätellä järkeilemällä. Lämpömittaria ei tietenkään kannata panna lämmönlähteen lähelle, tuulimittaria tuulensuojaan tai sademittaria sadekatokseen. Lisäksi kannattaa ottaa oppia standardoiduista sääasemista.

Standardeilla vertailukelpoista

Sain säähavaintokoulutuksen armeijassa 1980-luvun alussa, ja palvelin Rankin saaressa sääaseman esimiehenä. Muistan valkoisista puuritilöistä koostuvan kojun, josta vahtivuorollani kävin kolmen tunnin välein lukemassa lämpömittarit.

Koju oli maalattu valkoiseksi, jotta se imisi mahdollisimman vähän auringonsäteilyä, ja ritilöity, jotta ilma virtaisi läpi. Näin päästiin seuraamaan nimenomaan ilman lämpötilaa eikä esimerkiksi jonkin pinnan lämpenemistä auringossa. Mittarien elohopeapää oli täsmälleen kahden metrin korkeudella maanpinnasta, jolloin lukemia oli hyvä verrata muiden standardoitujen asemien mittauksiin.

Silloin tällöin veneilijät soittelivat: ”Taas täällä tuulee kovempaa kuin säätiedotuksessa Rankin kohdalla sanottiin!” Selitin heille, että raportoimme keskimääräisen tuulennopeuden emmekä puuskien huippuja. Jälkeenpäin olen miettinyt, oliko mittarin masto kyllin korkea. Ehkä saaren puunlatvojen kitka jarrutti virtausta.

Vaikka tekniikka on sittemmin automatisoitunut, perusasia ei ole muuttunut: tarkkakin mittari näyttää luotettavia lukemia vain fiksusti sijoitettuna.

Pihalla oma mikroilmasto

Kotisääaseman perustajan kannattaa harkita sijoitukset ainakin, jos haluaa järkevästi verrata omia ja muiden mittauksia.

Kyse ei ole mistään desimaalihifistelystä, vaan paikka voi vaikuttaa lukemiin reippaasti. Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu NWS kertoo sääasemaohjeissaan, miksei muita kuin tuulimittareita kannata panna talon katolle. Siellä lämpömittari saattaa katon lämpenemisen takia näyttää usean asteen verran enemmän kuin maanpinnalla ja sademittari tuulen vaikutusten takia parikymmentä prosenttia pienempiä sademääriä kuin maassa.

Lukemiin vaikuttaa myös paikallisten mikroilmastojen ero. Pihaltasi saattaa tulla erilaisia lukemia kuin lähimmältä viralliselta sääasemalta tai vaikkapa saman kadun toisesta päästä, jos välillä on esimerkiksi rinteitä, mäenharjoja tai laaksoja. Jollet pyri mittaamaan laajaa aluetta edustavia keskiarvoja, ei haittaa, vaikka pihasi olisi alueellisesti epäedustava. Pihasi osalta tiedot ovat kuitenkin oikeita.

Petri Riikonen on Tiede-lehden toimitussihteeri.

Sijoitusstandardeja: http://ilmatieteenlaitos.fi/saahavainnot

TestissäKodin sääasemat

MB-laboratorio testasi neljä datayhteydellä varustettua sääasemaa. Kaikissa on tiedot näyttävä sisäyksikkö ja ulos sijoitettavia mittaus­antureita. Jos haluat tilastoida ja analysoida säätietoja tietokoneellasi, voit kytkeä aseman siihen usb-liitännällä. Testin perusteella sääaseman perustaminen on helppoa.

Sääharrastajan unelmaDavis Vantage Vue, hinta 520,80 €, takuu 24 kk (ilmainen tuki).Kaikki ulkoanturit on sijoitettu järkevästi yhteen, aurinkokennoilla toimivaan yksikköön, joten sijoitus ja asennus sujuvat helposti.HYVÄÄ Erinomaiset suomenkieliset ohjeet, monipuolisuus, helppo asentaa, mietitty kokonaisuus.HUONOA Ohjelmisto vaatii opettelua monipuolisuuden takia.ARVIO ***** HINTA/LAATU +/–

TasavarmaTFA Sinus, hinta 165 €, takuu 12 kk.Sopii mainiosti teknisesti suuntautuneelle käyttäjälle. Melko suppea ohjeistus on tarjolla vain saksaksi ja englanniksi.HYVÄÄ Erittäin selkeä asema, helppokäyttöinen ohjelmisto.HUONOA Kookas sisäyksikkö, ohjelmiston heikko kustomoitavuus, heikko ohjeistus.arvio ****HINTA/LAATU +

Tyylikäs ja langatonLa Crosse WS2801, hinta 299 €, takuu 24 kk.Ryhmän ainoa laite, jossa mittaustieto kulkee langattomasti. Anturit toimivat avoimessa maastossa jopa sadan metrin päästä.HYVÄÄ Hyvät, suomenkieliset ohjeet, täysin langaton asema, tyylikäs sisäyksikkö.HUONOA Sääasema toimii vain paristoilla, asennus vaatii ohjeiden tarkkaa seuraamista.ARVIO *** HINTA/LAATU

Edullinen vaihtoehtoVentus W831, hinta 129 €, takuu 24 kk.Ei pärjää tyylikkyydessä kilpailijoilleen, mutta käytettävyys on paras heti Davisin jälkeen. Selkeät ohjeet ovat englanniksi ja ruotsiksi.HYVÄÄ: Hyvä hallittavuus, selkeä näyttö, edullinen.HUONOA: Sekavahko ja varsin rajoittunut ohjelmisto, ei aurinkokennoja, sisäyksikön halpa muotoilu.ARVIO ***HINTA/LAATU +

Osku Kannisto, MB:n vakituinen avustaja.

Sääasemavertailu  esitellään laajemmin MB:n numerossa 5, joka ilmestyi 2. toukokuuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla