Menneinä kymmeninä suomalaisia ajoi mökille mullantuoksuinen kaipuu maalle. Nykymökkiläinen etsii ennen kaikkea rauhaa.

TEKSTI:Jarno ForssellJulkaistu Tiede-lehdessä

5/2004Mökiltä löytyy oma kolo jokaiselle

Menneinä kymmeninä suomalaisia ajoi mökille mullantuoksuinen
kaipuu maalle. Nykymökkiläinen etsii ennen kaikkea rauhaa.
Lähiöläiset aloittivat buumin

Kesämökkejä alkoi Suomeen nousta jo viime vuosisadan alussa, mutta varsinainen mökki-buumi nähtiin 1960-luvulla suuren maalta muuton aikaan. - Kaupunkien lähiöihin pakkautuneiden ihmisten juuret olivat mullassa. He tarvitsivat henkireikänsä kotiseudulla, Mia Vepsäläinen kuvaa.

Mökkikulttuurin leviämisen mahdollistivat suoma-laisille ominaiset piirteet, kuten voimakas omis-tamisen ja oman rakentamisen tarve ja mielek-kään tekemisen ihanne, Suomen väestöllisistä ja maantieteellisistä tekijöistä puhumattakaan. Meillä sattuu olemaan vähän ihmisiä ja runsaasti järvenrantoja, joiden rakentamista ei buumin alkaessa rajoitettu.


Muistan, kun yhdeksänvuotiaana kiersin hyvästelemässä paikkoja perheemme kesämökillä Virolahdella. Mietin, miksi mökiltä lähtö aina tuntui niin haikealta, vaikka tiesin, että sinne pääsee takaisin seuraavana vuonna.

Tämä lapsuuden kokemus sai Turun yliopiston kansantieteen laitoksen tutkijan Iina Wahlströmin tarttumaan kysymykseen, mitä mökkeily merkitsee suomalaisille, mitä se antaa ihmisille. Tähän saakka vähän tutkittu aihe onkin nyt saamassa oikein piristysruiskeen, kun myös Joensuun yliopistossa on käynnistynyt kaksi vapaa-ajan asumiseen liittyvää väitöskirjatutkimusta.

Tutkittavaa riittää, sillä suomalaiset ovat ainakin Euroopan mökkihulluinta kansaa. Tilastokeskuksen mukaan meillä oli pari vuotta sitten yli 450 000 vapaa-ajan asuntoa, ja 26 prosentilla kotitalouksista oli käytössään mökki. Se on enemmän kuin missään muussa EU- tai Pohjoismaassa. Mikä meidät vetää mökille?

Siellä saa "erakoitua"

Iina Wahlström kuvaa mökkiä ankkuriksi muuttuvassa maailmassa. Asuntoa ja työtä voidaan vaihtaa jopa maasta toiseen, mutta mökki pysyy - vaikka siellä ei ennättäisi edes kovin usein käymään. Pelkkä tietoisuus ikiomasta rannasta riittää.

Monen suomalaisen mökkiranta on erotettu suvun omista maista, ja mökillä onkin läsnä koko suvun historia. Lapsuuden kesät on vietetty mökillä, ja mökistä on tullut läheinen.

- Lapsuuden kesät ovat onnellista aikaa; aurinko paistaa aina. Lapsuuden tuttuun paikkaan palaaminen rauhoittaa ja antaa voimia aikuisenakin, Wahlström tietää.

Rauhaa suomalainen mökiltä odottaakin.

- Juhannuksena ja rapujuhlien aikaan mökillä voidaan tavata sukulaisia ja ystäviä, mutta enimmäkseen suomalaiset hakevat mahdollisuutta "erakoitua" ihan rauhassa, Wahlström sanoo. Vaikka mökki jaettaisiin sisarusten kesken, jokainen saa puuhastella, mitä haluaa: etsiä oman kallionkolonsa dekkarin lukemista varten tai soutaa yksin järven selälle onkimaan.
Mökkiläisen päivä täyttyy tavallisista arkitoimista:

Television katselu                      1 t 26 min


Liikunta ja ulkoilu                             58 min


Lukeminen                                      56 min


Seurustelu tuttavien kanssa          53 min


Ruoanlaitto                                     47 min


Pihan ja eläinten hoito                     45 min


Siivous                                           44 min

Lähde: Suomalainen arki. Tilastokeskus 2002


Pieni viilto arkeen

Mökiltä haetaan myös vaihtelua arkeen. Jos loman viettää pelkästään kotioloissa, tallaa samoja katuja kuin töissä ollessa. Pieni viilto rutiiniin on tervetullut, ja sen voi tehdä ilman monen tunnin ajomatkaa ja ruuhkissa istumista. Mökki voi olla lähelläkin, vaikka viiden minuutin päässä.

Tämän todistaa oikeaksi Joensuun yliopiston tutkija Mia Vepsäläinen, joka asuu Savonlinnassa järven rannassa. Hänen "mökkinsä" on viidenkymmenen metrin päässä sijaitseva rantasauna. Siellä ovat kännykät kiellettyjä.

Varustelu mielen mukaan

Vepsäläinen tekee väitöskirjaa mökkeilyyn liittyvistä arvoista ja asenteista. Hän uskoo, että mökkeily muuttuu sitä mukaa kuin mökkiläissukupolvet vaihtuvat. Nuoremmat ikäluokat kokevat kaupunkiasumisen normaaliksi, eikä niillä ole maaseudulla syntymäpaikkaa, jonne ikävöidä.

- Mökiltä ei enää haeta halonhakkuuta, kalastusta ja marjankeruuta, Vepsäläinen tiivistää.

- Mökkeilyssä, kuten muissakin harrastuksissa, on nähtävissä selvää erikoistumista, kuvaa puolestaan Iina Wahlström. - Toiset haluavat elää askeettisesti ilman sähköä ja viemäröintiä. Toiset taas haluavat mökille kaikki mukavuudet.

Mökkeily on harrastus siinäkin mielessä, että siitä voi tulla myös elämäntapa. Joku asuu eläkkeelle jäätyään puolet vuodesta mökillä, toinen vie sinne kannettavan tietokoneensa ja kännykkänsä ja alkaa etätyöläiseksi.


Kuka kääntäisi nupit lounaaseen?

Moni kesäfestareiden kävijä herää juhlien jälkeiseen aamuun korvat soiden. Onneksi epämiellyttävä olo menee ohi, ja kuulo palautuu ennalleen. Toista on muusikoilla.

Rock-muusikoita ei ole Suomessa uskallettu tutkiakaan, mutta klassisen musiikin soittajista kertynyt tieto antaa aiheen epäillä, ettei rock-festivaalien vetonaulojen työturvallisuus ole paras mahdollinen.

Suurin osa klassisen musiikin soittajista altistuu melulle, joka ylittää turvallisena pidetyn 85 desibelin rajan, ja 60-70 prosenttia kärsii ainakin joskus korvien soimisesta. Reilusti yli puolet muusikoista pitää harjoituksia ja konsertteja meluisina.

Sähköinen äänenvahvistus tekee ongelman astetta vakavammaksi. Siis nupit lounaaseen tai kuulosuojaimet päähän.

Maratonille mars!

Vaeltamaan, maratonille tai pyöräretkelle lähtevän kannattaa muistaa: matka ei tapa. Se on nyt todistettu tieteellisestikin. Liikuntatieteen tohtori Ilkka Väänänen osoittaa väitöstutkimuksessaan, että kohtuukuntoinen ihminen kestää turvallisesti useiden tuntien liikunnallista rasitusta perättäisinä päivinä.

Väänänen tutki sotilaita, jotka marssivat neljässä päivässä 160 kilometriä ja hiihtivät kahdessa päivässä sata kilometriä. Tutkija oletti rasituksen aiheuttavan stressiä ja fyysisiä haittoja, mutta ei löytänyt mitään hiertymiä vakavampaa. Stressitaso ei noussut, mieliala ei laskenut, pohkeet eivät turvonneet, eikä sukupuolihormonien tuotanto heikentynyt.

Maksimia liikunnan määrälle ei siis vielä löytynyt. Minimihän on se puoli tuntia päivässä, joten pidähän tauko ja lähde liikkumaan!

Kyllä äiti lapsensa tuntee

"Aivan samanlainen kuin isänsä sunnuntaiaamuna: nukkuu ja röyhtäilee." Lapsen luonteenpiirteiden ja temperamentin arviointi on yleinen harrastus vauvaperheissä ja niiden lähiympäristössä. Tuore väitöskirja osoittaa, että vanhempien havainnoilla ja tulkinnoilla on yllättävän paljon merkitystä lapsen kehityksen kannalta.

  kehityspsykologiasta väitellyt Anu-Katriina Pesonen.

Pesonen havaitsi, että vanhempien arviot lapsensa temperamentista olivat merkitsevässä määrin samanlaisia kuin arviot, joita lapsi itse 17 vuotta myöhemmin teki tavastaan reagoida arjen tilanteisiin.

Ennustusarvo voi johtua monista tekijöistä. Vanhemmat saattavat olla oman lapsensa suhteen erityisen tarkkasilmäisiä. Vanhemmat voivat muokata lastaan oman kiintymystyylinsä mukaan ja saada näin aikaan itseään toteuttavan ennusteen. Tai sitten kaikki johtuu yhteisestä perimästä. Yhtä kaikki: jos haluat tietää lapsen räjähdysherkkyyden, kysy äidiltä.

Palstan kokoaja Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018