Menneinä kymmeninä suomalaisia ajoi mökille mullantuoksuinen kaipuu maalle. Nykymökkiläinen etsii ennen kaikkea rauhaa.

TEKSTI:Jarno ForssellJulkaistu Tiede-lehdessä

5/2004Mökiltä löytyy oma kolo jokaiselle

Menneinä kymmeninä suomalaisia ajoi mökille mullantuoksuinen
kaipuu maalle. Nykymökkiläinen etsii ennen kaikkea rauhaa.
Lähiöläiset aloittivat buumin

Kesämökkejä alkoi Suomeen nousta jo viime vuosisadan alussa, mutta varsinainen mökki-buumi nähtiin 1960-luvulla suuren maalta muuton aikaan. - Kaupunkien lähiöihin pakkautuneiden ihmisten juuret olivat mullassa. He tarvitsivat henkireikänsä kotiseudulla, Mia Vepsäläinen kuvaa.

Mökkikulttuurin leviämisen mahdollistivat suoma-laisille ominaiset piirteet, kuten voimakas omis-tamisen ja oman rakentamisen tarve ja mielek-kään tekemisen ihanne, Suomen väestöllisistä ja maantieteellisistä tekijöistä puhumattakaan. Meillä sattuu olemaan vähän ihmisiä ja runsaasti järvenrantoja, joiden rakentamista ei buumin alkaessa rajoitettu.


Muistan, kun yhdeksänvuotiaana kiersin hyvästelemässä paikkoja perheemme kesämökillä Virolahdella. Mietin, miksi mökiltä lähtö aina tuntui niin haikealta, vaikka tiesin, että sinne pääsee takaisin seuraavana vuonna.

Tämä lapsuuden kokemus sai Turun yliopiston kansantieteen laitoksen tutkijan Iina Wahlströmin tarttumaan kysymykseen, mitä mökkeily merkitsee suomalaisille, mitä se antaa ihmisille. Tähän saakka vähän tutkittu aihe onkin nyt saamassa oikein piristysruiskeen, kun myös Joensuun yliopistossa on käynnistynyt kaksi vapaa-ajan asumiseen liittyvää väitöskirjatutkimusta.

Tutkittavaa riittää, sillä suomalaiset ovat ainakin Euroopan mökkihulluinta kansaa. Tilastokeskuksen mukaan meillä oli pari vuotta sitten yli 450 000 vapaa-ajan asuntoa, ja 26 prosentilla kotitalouksista oli käytössään mökki. Se on enemmän kuin missään muussa EU- tai Pohjoismaassa. Mikä meidät vetää mökille?

Siellä saa "erakoitua"

Iina Wahlström kuvaa mökkiä ankkuriksi muuttuvassa maailmassa. Asuntoa ja työtä voidaan vaihtaa jopa maasta toiseen, mutta mökki pysyy - vaikka siellä ei ennättäisi edes kovin usein käymään. Pelkkä tietoisuus ikiomasta rannasta riittää.

Monen suomalaisen mökkiranta on erotettu suvun omista maista, ja mökillä onkin läsnä koko suvun historia. Lapsuuden kesät on vietetty mökillä, ja mökistä on tullut läheinen.

- Lapsuuden kesät ovat onnellista aikaa; aurinko paistaa aina. Lapsuuden tuttuun paikkaan palaaminen rauhoittaa ja antaa voimia aikuisenakin, Wahlström tietää.

Rauhaa suomalainen mökiltä odottaakin.

- Juhannuksena ja rapujuhlien aikaan mökillä voidaan tavata sukulaisia ja ystäviä, mutta enimmäkseen suomalaiset hakevat mahdollisuutta "erakoitua" ihan rauhassa, Wahlström sanoo. Vaikka mökki jaettaisiin sisarusten kesken, jokainen saa puuhastella, mitä haluaa: etsiä oman kallionkolonsa dekkarin lukemista varten tai soutaa yksin järven selälle onkimaan.
Mökkiläisen päivä täyttyy tavallisista arkitoimista:

Television katselu                      1 t 26 min


Liikunta ja ulkoilu                             58 min


Lukeminen                                      56 min


Seurustelu tuttavien kanssa          53 min


Ruoanlaitto                                     47 min


Pihan ja eläinten hoito                     45 min


Siivous                                           44 min

Lähde: Suomalainen arki. Tilastokeskus 2002


Pieni viilto arkeen

Mökiltä haetaan myös vaihtelua arkeen. Jos loman viettää pelkästään kotioloissa, tallaa samoja katuja kuin töissä ollessa. Pieni viilto rutiiniin on tervetullut, ja sen voi tehdä ilman monen tunnin ajomatkaa ja ruuhkissa istumista. Mökki voi olla lähelläkin, vaikka viiden minuutin päässä.

Tämän todistaa oikeaksi Joensuun yliopiston tutkija Mia Vepsäläinen, joka asuu Savonlinnassa järven rannassa. Hänen "mökkinsä" on viidenkymmenen metrin päässä sijaitseva rantasauna. Siellä ovat kännykät kiellettyjä.

Varustelu mielen mukaan

Vepsäläinen tekee väitöskirjaa mökkeilyyn liittyvistä arvoista ja asenteista. Hän uskoo, että mökkeily muuttuu sitä mukaa kuin mökkiläissukupolvet vaihtuvat. Nuoremmat ikäluokat kokevat kaupunkiasumisen normaaliksi, eikä niillä ole maaseudulla syntymäpaikkaa, jonne ikävöidä.

- Mökiltä ei enää haeta halonhakkuuta, kalastusta ja marjankeruuta, Vepsäläinen tiivistää.

- Mökkeilyssä, kuten muissakin harrastuksissa, on nähtävissä selvää erikoistumista, kuvaa puolestaan Iina Wahlström. - Toiset haluavat elää askeettisesti ilman sähköä ja viemäröintiä. Toiset taas haluavat mökille kaikki mukavuudet.

Mökkeily on harrastus siinäkin mielessä, että siitä voi tulla myös elämäntapa. Joku asuu eläkkeelle jäätyään puolet vuodesta mökillä, toinen vie sinne kannettavan tietokoneensa ja kännykkänsä ja alkaa etätyöläiseksi.


Kuka kääntäisi nupit lounaaseen?

Moni kesäfestareiden kävijä herää juhlien jälkeiseen aamuun korvat soiden. Onneksi epämiellyttävä olo menee ohi, ja kuulo palautuu ennalleen. Toista on muusikoilla.

Rock-muusikoita ei ole Suomessa uskallettu tutkiakaan, mutta klassisen musiikin soittajista kertynyt tieto antaa aiheen epäillä, ettei rock-festivaalien vetonaulojen työturvallisuus ole paras mahdollinen.

Suurin osa klassisen musiikin soittajista altistuu melulle, joka ylittää turvallisena pidetyn 85 desibelin rajan, ja 60-70 prosenttia kärsii ainakin joskus korvien soimisesta. Reilusti yli puolet muusikoista pitää harjoituksia ja konsertteja meluisina.

Sähköinen äänenvahvistus tekee ongelman astetta vakavammaksi. Siis nupit lounaaseen tai kuulosuojaimet päähän.

Maratonille mars!

Vaeltamaan, maratonille tai pyöräretkelle lähtevän kannattaa muistaa: matka ei tapa. Se on nyt todistettu tieteellisestikin. Liikuntatieteen tohtori Ilkka Väänänen osoittaa väitöstutkimuksessaan, että kohtuukuntoinen ihminen kestää turvallisesti useiden tuntien liikunnallista rasitusta perättäisinä päivinä.

Väänänen tutki sotilaita, jotka marssivat neljässä päivässä 160 kilometriä ja hiihtivät kahdessa päivässä sata kilometriä. Tutkija oletti rasituksen aiheuttavan stressiä ja fyysisiä haittoja, mutta ei löytänyt mitään hiertymiä vakavampaa. Stressitaso ei noussut, mieliala ei laskenut, pohkeet eivät turvonneet, eikä sukupuolihormonien tuotanto heikentynyt.

Maksimia liikunnan määrälle ei siis vielä löytynyt. Minimihän on se puoli tuntia päivässä, joten pidähän tauko ja lähde liikkumaan!

Kyllä äiti lapsensa tuntee

"Aivan samanlainen kuin isänsä sunnuntaiaamuna: nukkuu ja röyhtäilee." Lapsen luonteenpiirteiden ja temperamentin arviointi on yleinen harrastus vauvaperheissä ja niiden lähiympäristössä. Tuore väitöskirja osoittaa, että vanhempien havainnoilla ja tulkinnoilla on yllättävän paljon merkitystä lapsen kehityksen kannalta.

  kehityspsykologiasta väitellyt Anu-Katriina Pesonen.

Pesonen havaitsi, että vanhempien arviot lapsensa temperamentista olivat merkitsevässä määrin samanlaisia kuin arviot, joita lapsi itse 17 vuotta myöhemmin teki tavastaan reagoida arjen tilanteisiin.

Ennustusarvo voi johtua monista tekijöistä. Vanhemmat saattavat olla oman lapsensa suhteen erityisen tarkkasilmäisiä. Vanhemmat voivat muokata lastaan oman kiintymystyylinsä mukaan ja saada näin aikaan itseään toteuttavan ennusteen. Tai sitten kaikki johtuu yhteisestä perimästä. Yhtä kaikki: jos haluat tietää lapsen räjähdysherkkyyden, kysy äidiltä.

Palstan kokoaja Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Hirmun anatomia on selvinnyt sääsatelliittien mikroaaltoluotaimilla. Ne näkevät pilvien läpi myrskyn ytimeen ja paljastavat ukkospatsaat, joista myrsky saa vauhtinsa. Kuva: Nasa/Trimm

Pyörivät tuulet imevät energiansa veden lämmöstä.

Trooppiset rajuilmat tappoivat vuosina 1995–2016 lähes 244 000 ihmistä, koettelivat muuten 750 miljoonaa ihmistä ja tuhosivat omaisuutta runsaan 1 000 miljardin dollarin arvosta, enemmän kuin mitkään muut mullistukset, esimerkiksi tulvat tai maanjäristykset.

Näin arvioi maailman luonnonkatastrofeja tilastoiva belgialainen Cred-tutkimuslaitos raporteissaan, joissa se laskee katastrofien pitkän aikavälin inhimillistä hintaa.

Myrskytuhot ovat panneet myrskytutkijat ahtaalle. Kaikki tahtovat tietää, mistä näitä rajuilmoja tulee. Lietsooko niitä ilmastonmuutos?

Lämpö alkaa tuntua

Näihin asti tutkijapiireissä on ollut vallalla käsitys, jonka mukaan hirmuista ei voi syyttää ilmastonmuutosta vielä kotvaan. Se alkaa voimistaa myrskyjä vasta pitkällä aikajänteellä.

Nyt hurjimpia myrskyjä on kuitenkin alettu kytkeä ilmaston lämpenemiseen. Esimerkiksi alkusyksystä 2017 Maailman ilmatieteen järjestö WMO arvioi, että lämpeneminen todennäköisesti rankensi elokuussa Houstonin hukuttaneen Harvey-myrskyn sateita.

Jotkut tutkijat ovat puhuneet kytköksistä jo vuosia.

Esimerkiksi Kerry Emanuel, Massachusettsin teknisen yliopiston myrskyspesialisti, laski 2005, Katrinan runnottua New Orleansia, että Atlantin ja Tyynenmeren myrskyt ovat nykyään 60 prosenttia voimakkaampia kuin 1970-luvulla.

Keväällä 2013 Nils Bohr -instituutin Aslak Grinsted raportoi, että lämpenemiskehitys vaikuttaa myrskyissä syntyviin tulva-aaltoihin.

Kun maapallon keskilämpötila nousee 0,4 astetta, myrskytulvien määrä tuplaantuu. Tämä rajapyykki on jo ohitettu. Kun lämpötila nousee kaksi astetta, tulvat kymmenkertaistuvat. Silloin superrajuja myrskyjä hyökyy Atlantilta joka toinen vuosi. Tähän asti niitä on nähty kerran 20 vuodessa.

Meri lämpenee otollisesti

Tärkein myrskyjä ruokkiva muutosvoima löytyy sieltä, mistä myrskyt ammentavat energiansa ja mihin ilmastonmuutoksen nähdään vaikuttavan: meriveden lämpötilasta. Se kehittyy myrskyille otolliseen suuntaan.

Esimerkiksi Meksikonlahdella, hurrikaanien voimanpesässä, on mitattu jopa pari astetta tavallista korkeampia meriveden lämpötiloja.

Kun Haiyan, yksi kaikkien aikojen kovimmista taifuuneista, marraskuussa 2013 jätti kaksi miljoonaa filippiiniläistä kodittomiksi, meri oli myrskyn syntyalueella vielä sadan metrin syvyydessä kolme astetta normaalia lämpimämpi.

Meressä tapahtuu muutakin epäedullista: pinta nousee. Se kasvattaa myrskyjen nostattamia tulva-aaltoja, jotka usein saavat aikaan pahinta tuhoa.

 

Näin hirmumyrsky kehittyy

Hirmun syntymekanismi on sama kaikkialla, vaikka nimitykset vaihtelevat. Atlantilla ja Amerikan puoleisella Tyynellämerellä puhutaan hurrikaaneista, Aasian puolella taifuuneista ja Intian valtamerellä ja Oseaniassa sykloneista. Grafiikka: Mikko Väyrynen

 

Trooppisia hirmumyrskyjä syntyy päiväntasaajan molemmin puolin 5. ja 25. leveyspiirin välillä. Päiväntasaajalla niitä ei muodostu, sillä sieltä puuttuu coriolisvoima, jota myrsky tarvitsee pyörimiseensä

Kehittyäkseen myrsky vaatii tietynlaiset olot. Suursäätilan pitää olla laajalla alueella epävakaa ja ukkossateinen ja meriveden vähintään 26 asteista 50 metrin syvyydeltä. Lisäksi tuulien pitää puhaltaa heikosti 12 kilometrin korkeuteen asti. Voimakkaissa virtauksissa myrskynpoikanen hajoaa.

1. Merestä nousee lämmintä, kosteaa ilmaa. Se kohoaa nopeas­ti ja tiivistyy ukkospilviksi, jotka kohoavat 10–15 kilometrin korkeuteen. Samalla vapautuu lämpöä, mikä ruokkii matalapainetta.

2. Fysiikan säilymislakien mukaan ylös kohoavan ilman tilalle virtaa ympäriltä korvausilmaa, jolloin ilmanpaine alueella laskee.

3. Lämpöä kohoaa ylös yhä laajemmalti, ukkospilvien jono venyy, ja ilman virtausliikkeet voimistuvat. Ilmanpaine laskee lisää, ja alueelle syntyy liikkuva matalapaineen keskus.

4. Paine-ero tuottaa voiman, joka alkaa pyörittää tuulia kiihtyvää vauhtia. Maan pyörimisliikkeestä aiheutuva coriolisvoima kiertää niitä spiraalin lailla vastapäivään kohti matalan keskusta. Kun tuulen sekuntinopeus nousee yli 33 metrin, on syntynyt trooppinen hirmumyrsky.

Hurjimmissa myrskyissä tuulen nopeus nousee 70–90 metriin sekunnissa. Pyörteen halkaisija vaihtelee puolestaan 400 kilometristä 1 000 kilometriin.

5. Myrskyn voimistuessa sen ylle muodostuu korkeapaine, joka pyörii tuulia vastaan. Laskeva ilmavirtaus kuivattaa ja lämmittää keskusta, ja se seestyy myrskynsilmäksi.

6. Silmää kiertävät tuulet sekoittavat tehokkaasti meren pintaa 50–100 metrin syvyydeltä. Kun lämmintä vettä painuu syvyyksiin ja viileää kohoaa pintaan, ”lämpövoimala” jäähtyy ja hitaasti liikkuva myrsky voi heikentyä. Nopeaan myrskyyn jarru ei ehdi vaikuttaa, ja silloin kumpuava vesi voi loppumatkasta muuttua vaaralliseksi.

7. Kun ranta lähestyy ja meri madaltuu, tuulet pakkaavat vettä myrskyn tielle tulva-aalloksi, joka syöksyy myrskyn mukana maalle tuhoisin seurauksin.

Maalle saavuttuaan myrsky laantuu, kun se ei enää saa käyttövoimaa meren lämmöstä.

 

Tuula Kinnarinen on Tiede-lehden toimitussihteeri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2014. Päivitetty 12.9.2018.