Leonardo da Vincin kuollessa Mona Lisa oli arvostettu taideteos renessanssin taideteosten joukossa. Nyt se on maailman kuuluisin maalaus, josta ammenetaan ideoita melkein alalla kuin alalla.
Miten kauppiaan rouvasta tuli pop-ikoni?


renessanssin taideteosten joukossa. Nyt se on maailman kuuluisin
maalaus, josta ammenetaan ideoita melkein alalla kuin alalla.
Miten kauppiaan rouvasta tuli pop-ikoni?Louvren taidemuseossa on yli 6 000 taideteos¬ta. Kuitenkin vain yhtä niistä ympäröi aina väkijoukko, joka saa Valtioiden saliin astuvan vierailijan kuvittelemaan, että huomion¬ keskipisteenä on joku maailman superjulkkis.
Maalaus on ainoa, jota säilytetään erityisessä suojakehikossa panssarilasien takana. Silti siitä puuttuu kaikki suurellisuus. Sen korkeus on vain 77 senttiä ja leveys 53 senttiä. Se on maalattu poppelipuulevylle, ja pinnassa näkyy halkeamia. Värit ovat synkähköt, sillä maalaus on suojattu tummalla lakkauksella, joka vielä on aikojen kuluessa likaantunut.

Kuva esittää naista, joka istuu nojatuolissa sivuttain mutta on kääntänyt kasvonsa katsojaa kohti. Hänen ruskeat silmänsä katsovat haaveilevasti oikealle, ja hänen huulillaan karehtii hienoinen hymy. Hänen poskensa ja rintansa ovat täyteläiset. Hänellä on yllään yksinkertainen leninki, ja hartioille saakka ulottuvia tummia hiuksia verhoaa läpikuultava harso. Vähä­eleistä tyyliä korostaa se, ettei naisella ole koruja.

Maalauksella on ikää 600 vuotta. Ranskassa se tunnetaan nimellä La Joconde, Italiassa sen nimi on La Gioconda, ’Giocondon vaimo’. Muu maailma kutsuu maalausta Mona Lisaksi, joka juontuu madonna Lisasta, ’rouva Lisasta’.

Maalauksen luona tungeksivien turistien kasvoilta paistaa hämmennys. Miksi juuri tästä maalauksesta on tullut maailmankuulu? Saman kysymyksen on esittänyt Lontoon yliopiston nykyhistorian professori Donald Sassoon. Vastauksista kertyi kokonainen kirja, joka hiljattain ilmestyi myös suomeksi: Mona Lisa. Maailman tunnetuimman maalauksen tarina (Ajatus Kirjat 2006).


Kuka Mona Lisa oli?

Kattavimman aikalaiskuvauksen Mona Lisan taustasta antaa renessanssitaiteilijoiden elämäkerturina tunnettu italialainen arkkitehti ja taidemaalari Giorgio Vasari. Vuonna 1550 ilmestyneessä elämäkertojen ensimmäisessä laitoksessa hän toteaa yksiselitteisesti:

Leonardo da Vinci otti tehtäväkseen maalata Francesco del Giocondolle muotokuvan tämän vaimosta monna Lisasta, mutta puurret¬tuaan teoksen parissa neljä vuotta hän jätti sen kesken; taulu on nyt Ranskan kuninkaan Frans I:n hallussa Fontainebleaussa.

Maalauksen tilauksesta ei ole säilynyt asiakirjoja, mutta monet seikat viittaavat siihen, että Vasarin tiedot pitävät enimmälti paikkansa.

Francesco del Giocondo oli silkki- ja vaatekaupalla rikastunut firenzeläinen aatelismies. Vuonna 1495 kahdesti leskeksi jäänyt 35-vuotias¬ del Giocondo avioitui 15-vuotiaan Lisa Gherardinin kanssa. Kahdeksan vuotta myöhemmin huhtikuussa 1503, pian sen jälkeen kun Lisa oli synnyttänyt toisen pojan, pariskunta hankki uuden kodin. Brittiläisen historia- ja elämäkertakirjailijan Charles Nichollin mielestä pojan syntymä ja uuden kodin ostaminen ovat uskottavia lähtökohtia muotokuvan tilaamiselle.

Leonardo da Vincin taas tiedetään asuneen Firenzessä, kun tasavallan hallitus 1503 tilasi hä­neltä suuren freskon hallintopalatsiin Palazzo Vecchioon. Epäilemättä tämä työ, joka lopulta jäi kesken, viivytti Mona Lisan valmistumista.

Vasarin mukaan myös Mona Lisa jäi kesken. Tätä tietoa monet historioitsijat pitävät epäluotettavana, koska elämäkerturi ei itse ollut nähnyt teosta. Nicholl tulkitseekin toteamuksen niin, että työ oli kesken, kun Leonardo 1508 jätti Firenzen ja siirtyi takaisin Milanoon. Tältä vuodelta on säilynyt Leonardon anatomisia luonnoksia ihmisten suista ja huulista, joista yhdet ovat ilmetyt Mona Lisan huulet. Maalaus oli siis yhä neron ajatuksissa.


Miksi Leonardo piti Mona Lisan?

Merkillisin tieto Vasarin kertomuksessa on se, ettei Leonardo koskaan luovuttanut maalausta sen tilaajalle. Mahdollisuuksia olisi ollut, sillä del Giocondon tiedetään olleen elossa vielä Leonardon kuollessa vuonna 1519.

Leonardo-tutkimukseen erikoistunut emeritusprofessori Carlo Pedretti Kalifornian yliopistosta tarjoaa selitykseksi kertomusta, jonka on vuonna 1517 laatinut Napolin prinssin, kardinaali Luis Aragonialaisen sihteeri Antonio de Beatis. Sen mukaan Leonardo näytti kardinaalille "erään firenzeläisen naisen muotokuvan", jonka ruhtinas Giuliano de’ Medici oli yllyttänyt maalaamaan.

Pedretti pitää mahdollisena, ettei Mona Lisa esitä Lisa Gherardinia vaan de’ Medicin vaimoa. Charles Nichollia ajatus ei tyydytä. Hän arvelee, että de Beatis olisi maininnut naisen nimen, jos tämä olisi ollut tunnettu.

Nyt väistämätön kysymys kuuluu: miksi upporikas ruhtinas olisi maalauttanut muotokuvan tuntemattomasta kauppiaan rouvasta?

Nicholl ehdottaa, että Giuliano ja Lisa olivat nuorina rakastavaisia mutta joutuivat eroon poliittisten olojen vuoksi. Tätä käsitystä tukisi se, että Lisa ja Giulia¬no olivat samanikäisiä ja ilmeisesti tunsivat toisensa, sillä Lisan äitipuoli oli Giulia¬non serkku. Giuliano de’ Medicin taas tiedetään menneen naimisiin vuonna 1515. Tämä selittäisi, miksei hän ottanut muotokuvaa vastaan - jos Leonardo sitä hänelle tarjosi. Ainakin tähän oli tilaisuus. De’ Medici toimi Leonardon suojelijana tämän Rooman-vuosina 1513-1515. 

Useimmat tutkijat kuitenkin arvelevat, että Mona Lisa syveni tekijälleen tutkielmaksi täydellisestä naisesta eikä Leonardo siksi raskinut luopua teoksesta. Psykoanalyysin isä Sigmund Freud jopa ehdotti, että maalaus on idealisoitu kuva Leonardon äidistä.


Miten Mona Lisasta tuli kuuluisa?

Jo Leonardon aikalaiset arvostivat Mona Lisaa. Maalausta pidettiin vallankumouksellisena etenkin sen todentuntuisuuden vuoksi. Ensimmäiset kopiot tehtiin nopeasti, ja 1700-luvulla jäljitelmiä ja muunnelmia oli jo lähes 60.

Mystinen fantasioiden kohde Mona Lisasta tuli kuitenkin vasta 1800-luvulla, jolloin dekadentit ranskalaiset kirjailijat, runoilijat ja taidekriitikot, kuten Théophile Gautier, Charles Baudelaire ja Gustave Flaubert, ottivat itselleen vallan tulkita taidetta ensivaikutelmiensa pohjalta. Aikansa arvostetuin taidekriitikko Gautier näki Mona Lisan romantikkojen luoman tumman, aistillisen ja kohtalokkaan femme fatalen ruumiillistumana.

Supertähteyteen Mona Lisan tie avautui vuonna 1911, kun italialainen taidemaalari-puuseppä Vincenzo Peruggia varasti maalauksen Louvresta. Varkautta reposteltiin lehdissä, ja siitä tehtiin satiirisia näytelmiä ja postikortteja, joissa pilkattiin Louvren turvajärjestelyjä. Kun varas saatiin kiinni ja Mona Lisa palautettiin juhlasaatossa Pariisiin, ilmestyi postikortti, jossa tuskastunut Leonardo ohjasi kotirouvan vaunuja.


Miten Mona Lisa nousi pop-ikoniksi?

Pian dramaattisten tapahtumien jälkeen ranskalainen modernisti Marcel Duchamp loi historian¬ kuuluisimman Mona Lisa -parodian piirtämällä maalausta esittävään postikorttiin viikset ja pukinparran. Näin hän jatkoi Freudin aloittamaa keskustelua Leonardon homoseksuaalisuudesta. Lisätäkseen koulupoikamaisen pilansa rivoutta Duchamp kirjoitti korttiin LHOOQ. Kirjainsana tarkoittaa Elle a chaud au cul, ’Häntä himottaa perse’.

Vajaa vuosisata myöhemmin espanjalainen surrealisti Salvador Dalí kirjoitti Mona Lisan parodiointiin kyllästyneenä, että äitiään pelkäävät miestaiteilijat hyökkäävät naisten muotokuvia vastaan. Tosin Dalí oli tätä ennen toteuttanut haaveensa näyttää Mona Lisalta ja teettänyt itsestään kuvamontaasin, jossa rakastetulla rouvalla on Dalin silmät, viikset ja kädet.

1900-luvun jälkipuoliskolla Mona Lisa kävi poptähden tyyliin kiertueella Yhdysvalloissa ja Japanissa. Louvren taideasiantuntijat vastustivat matkoja, koska vanhan poppelinpalan pelättiin halkeavan pienestäkin lämpötilan muutoksesta. Politiikka vei voiton: presidentti John F. Kennedyn vierailu Pariisissa inspiroi ranskalaiset lähettämään Mona Lisan ensin Washingtoniin Kansallisgalleriaan ja sieltä New Yorkiin Metropolitan-museoon. Poptaiteilija Andy Warhol innostui vierailusta ja loi Mona Lisasta silkkipainotekniikalla samanlaisen sarjamaalauksen kuin Hollywood-tähdestä Marilyn Monroesta.

Lehdistön laskelmien mukaan Mona Lisan näki Yhdysvalloissa yli 1,6 miljoonaa ihmistä. Yhdelle katsojalle jäi keskimäärin 12 sekuntia aikaa ihailla maalausta. Japanin-kiertueella katsojia kertyi viikossa 19 000, ja katseluaikaa oli 1,9 sekuntia henkeä kohti.


Mikä Mona Lisassa kiehtoo?

Jonot Mona Lisan luokse eivät ota lyhentyäkseen, ja muotokuva kelpaa yhä niin romaanin kanteen, matkamuistoihin, tietokonepeleihin kuin hiusten kasvua edistävän lääkkeen mainokseen.

Virginian yliopiston taidehistorian professori ja postmoderni taidekriitikko Paul Barolsky pitää Mona Lisan suosion perimmäisenä salaisuutena tekniikoita, joilla Leonardo loi muotokuvaan syvyyttä ja todentuntua. Mona Lisassa Leonardo hioi huippuunsa sekä chiaroscuro-tekniikan, jossa valon ja varjon vähittäiset vaihtelut luovat reliefimäisen vaikutelman, että sfumato-tekniikan, jossa värit sekoittuvat toisiinsa salaperäisen pehmeäksi uduksi. Näin Mona Lisa vaikuttaa suorastaan henkistyneeltä.

Ehkä Mona Lisan vetovoima piilee myös mallissa. Aikamme ihanteilla arvioituna nainen ei ole erityisen kaunis eikä seksikäs, päinvastoin hän on hyvin tavallinen. Ehkä juuri siksi hänen olemuksensa vangitsee huomiomme. Vastasynnyttäneellä kotirouvalla on syytä hymyillä.


Päivi Parhi-Riikola on historiaan erikoistunut vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Viime numerossa ilmestyi hänen artikkelinsa Leonardo da Vincistä. Ks. Moniosaajan monet kasvot, Tiede 4/2006, s. 32-37.Mona Lisan viisi vuosisataa

1503 Leonardo da Vinci alkaa maalata muotokuvaa silkkikauppias Francesco del Giocondon vaimosta Lisa Gherardinista.
1517 Leonardo näyttää Mona Lisaa kardinaali Luis Aragonialaiselle.
1519 Leonardo kuolee. Mona Lisa jää hänen suojelijansa kuningas Frans I:n kokoelmiin.
1797 Mona Lisa siirretään Ranskan vallankumouksen pyörteissä perustettuun Louvren taidemuseoon.
1800 Ranskan konsuli Napoleon Bonaparte vie Mona Lisan palatsinsa makuuhuoneen seinälle.
1804 Keisariksi noussut Napoleon palauttaa Mona Lisan Louvreen.
1855 Ranskalainen kriitikko Théophile Gautier luo myytin Mona Lisasta femme fatalena.
1900 Venäläinen Dmitri Merežkovski kuvaa Leo¬nardon ja Lisan rakastavaisina fiktiivisessä Leonardo-elämäkerrassa.
1911 Italialainen taidemaalari-puuseppä Vincenzo Peruggia varastaa Mona Lisan Louvresta. Varkaus tekee maalauksesta entistä maineikkaamman, ja mainostajat alkavat hyödyntää tätä.
1913 Peruggia jää kiin¬ni Firenzessä, ja Mona Lisa palautetaan Pariisiin kunniasaatossa.
1914 Saksalainen Max von Schillings säveltää oopperan viettelijätär Mona Lisasta.
1919 Ranskalainen modernisti Marcel Duchamp piirtää postikortin Mona Lisalle viikset ja pukinparran ja viitoittaa tietä parodioille.
1949 Yhdysvaltalainen Nat King Cole levyttää hittiballadin Mona Lisa.
1963 Mona Lisa vierailee Yhdysvalloissa.  1967 Mona Lisa koristaa englantilaisen The Beatles -yhtyeen uuden albumin kantta.
1974 Mona Lisa tekee Japanin-kiertueen..
1980-1990-luku Mona Lisa esiintyy joka vuosi yli 50 mainoksessa.
1998 Japanilainen Yasumasa Morimura maalaa alastoman, odottavan Mona Lisan. Rouvaa on hyödynnetty yli 300 maalauksessa.
2003 Louvressa juhlitaan Mona Lisan 600-vuotispäiviä. Yhdysvaltalainen Dan Brown kirjoittaa seikkailuromaaninsa Da Vinci -koodi, jossa Mona Lisalla on tärkeä rooli.
2006 Da Vinci -koodia on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta. Kirjaan pohjautuva elokuva tulee teattereihin.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018