Mongolit olivat vain yksi paimentolaisheimo muiden joukossa, ennen kuin Ts¡ingis-kaani kokosi ratsumiehensä ja ryhtyi luomaan ihmiskunnan historian suurinta valtakuntaa.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

TEKSTI:Hannu Pesonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

šingis-kaani kokosi ratsumiehensä ja ryhtyi luomaan
ihmiskunnan historian suurinta valtakuntaa.

Vanhimmat tiedot mongoleista ovat peräisin Kiinasta noin vuodelta 200 ennen ajanlaskun alkua. Mongoli-nimi kuitenkin ilmaantuu lähteisiin vasta 600-luvulla Tang-dynastian kronikoissa. Tätä ennen kiinalaiset kutsuivat naapuriaan Xiongnuksi, "valtioksi, joka tähtää jousilla suuren muurin tuolla puolen".

šingis-kaani, mongolien päällikkö, joka alisti muut heimot, kuten kereiitit, tataarit, naimaanit ja merkiitit. Vuonna 1206 urakka oli ohi, ja 44-vuotiaasta kaanista tuli koko Mongolian hallitsija, suurkaani.

Ratsumiehillä aikansa parhaat jouset

šingis-kaani ryhtyi rakentamaan imperiumia. Nopeasti hänen  ratsumiehensä valtasivat suuret osat nykyistä Kiinaa, Venäjää ja Keski-Aasiaa. Parissa vuosikymmenessä valtakunta laajeni ulottumaan nykyisestä Pekingistä Kaspianmerelle.

šingis-kaanin voitot selittyvät suurella ja taitavalla armeijalla, hyvillä aseilla ja päällikön omilla strateginlahjoilla.

Suuren kaanin päivinä Mongoliassa ei juuri ollut miespuolista siviiliväestöä. Jokainen mies varusti sotaretkille viisi hevosta ja palveli ratsumiehenä tai vähintään muutamia viikkoja vuodessa viestimiehenä kuljettaen postia taistelukentältä toiselle.

Ratsumiehillä oli käytössään aikansa parhaat jouset, joiden kantama oli peräti 250 metriä, kaksi kertaa pidempi kuin eurooppalaisen pitkäjousen. He myös pystyivät ampumaan nuolensa tarkasti maaliin täydessä vauhdissa. Taustatukea antoivat suuret heittokoneet. Niillä lennätettiin ruutiräjähteitä, joiden valmistus oli opittu kiinalaisilta.

Valloitusstrategia oli yksinkertainen mutta viekas ja toimi siksi erinomaisesti. Siihen kuuluivat hyvin organisoitu vakoojaverkosto, yllätyshyökkäykset ja valeiskut. Mongolit harhauttivat vastustajiaan kaupungin polttoa jäljittelevillä tulipaloilla ja hevosten selkään istutetuilla olkinukeilla, jotka loivat vaikutelman suuresta sotajoukosta.

šingis-kaanin aggressiivisena ja julmana hallitsijana. Pitkälti juuri hänen takiaan 1200-luku on leimattu yhtä veriseksi vuosisadaksi kuin maailmansotien 1900-luku.

šingis-kaanin valloitusten virallisen historian. Juvainin mukaan Afganistanin Heratissa surmattiin 1,6 miljoonaa ihmistä, Bagdadissa 800 000 ja Nišapurissa 1,7 miljoonaa.

šid al-Din kertoo omissa aikakirjoissaan Tšingis-kaanin todenneen, että hänen suurin nautintonsa elämässä oli ollut "hakata viholliset palasiksi, ryöstää heidän omaisuutensa, katsella heidän rakkaittensa kyyneliä ja syleillä heidän vaimojaan ja tyttäriään".

šingis-kaanin hautajaisia - kaani kuoli 1227 pudottuaan sotaretkellä hevosen selästä. Tarinan mukaan hallitsijan seuraksi haudattiin elävältä useita miehiä, naisia ja hevosia ja sotilaat surmasivat 2 000 hautajaisvierasta, jotta hautapaikka jäisi salaisuudeksi. Myös joukkomurhan toteuttaneet sotilaat tapettiin hautarauhan varmistamiseksi.

Turvatoimet tepsivät - hautaa ei ole löydetty vieläkään.

-oluen.

šingis-kaanin maine onkin parempi kuin muinoin. Historiantutkimus on osoittanut, että mongolit olivat psykologisen sodankäynnin mestareita. He levittivät kauhutarinoita hirmutöistään vaikka todellisuudessa usein turvautuivat väkivaltaan vasta sitten kun diplomatian keinot oli käytetty.

Kublai-kaani johti jättiläistä

šingis-kaani oli poissa, mutta mongolit jatkoivat valloituksiaan. Parissa vuosikymmenessä "paholaisen ratsumiehet" etenivät Suomen lähialueille asti. Vuonna 1241 mongolit sotivat Unkarissa, Tšekissä, Liettuassa ja Puolassa - kunnes he yllättäen kääntyivät takaisin ja palasivat kotiin.

šingis-kaanin neljästä pojasta ja vallanperijästä kaksi oli kuollut taistelukentällä ja perimyssäännöt vaativat, että suurkaanin kaikkien jalosukuisten jälkeläisten oli palattava valitsemaan uusia seuraajia.

Tasan neljäkymmentä vuotta myöhemmin samankaltainen onni kohtasi Japania. Mongolien laivasto oli jo lähellä, kun jumalan tuuli, kamikaze-myrsky, hukutti sen.

šingis-kaanin seuraajista suurin, Kublai-kaani, hallitsi ihmiskunnan historian suurinta yhtenäistä valtakuntaa. Se ulottui Koreasta Unkariin ja Siperiasta Vietnamiin ja Pohjois-Intiaan.

Suurvalta pirstoutui heimoiksi

Kublai-kaanin valloituksista suurimpiin kuului Kiinan alistaminen. Hänen hallituskaudellaan muutamat sadattuhannet mongolit hallitsivat kuuttakymmentä miljoonaa kiinalaista.

Mongoleilla oli kuitenkin ongelma. He osasivat edelleen valloittaa mutta eivät hallita valloituksiaan. "Ratsain alistettua valtakuntaa ei voi johtaa hevosen selästä", kerrotaan erään kiinalaisen kenraalin todenneen Kublai-kaanille.

Kenraali oli oikeassa. Kublai-kaanin kuoltua 1294 mongolien valta haurastui lopullisesti, ja satakunta vuotta myöhemmin Ming-dynastian ensimmäinen keisari Zhu Yuanzhang ajoi heidät takaisin arolle. Mongolien suurvalta pirstoutui vaelteleviksi, keskenään kahakoiviksi heimoiksi.


Sisältö jatkuu mainoksen alla