Mies on herkistynyt tarkkailemaan puolisonsa seksuaalista käyttäytymistä. Naiselle taas on tärkeää tietää, ettei kumppani petä emotionaalisesti.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

TEKSTI:Risto Selin

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Mies on herkistynyt tarkkailemaan puolisonsa seksuaalista käyttäytymistä.


Naiselle taas on tärkeää tietää, ettei kumppani petä emotionaalisesti.

Julkaistu Tiede-lehdessä

5/2000

Evoluutio asetti reunaehdot

Vuonna 1928 antropologi Margaret Mead kertoi löytäneensä Samoasaarilta vapaan seksuaalisuuden paratiisin. Samoalaiset kokivat seksin leikiksi, ja siksi mustasukkaisuus oli tuntematonta eikä syrjähyppyihin suhtauduttu vakavasti.

Joitakin vuosia myöhemmin Derek Freeman matkusti saarille kollegansa jalanjäljissä. Yllättäen kuvaus saarelaisten seksuaalikulttuurista ei pitänytkään paikkaansa. Samoalaiset vartioivat mustasukkaisina puolisojaan, väkivaltaisestikin. Aikaisempina vuosisatoina petollisilta naisilta oli saatettu leikata nenä tai korva, ja rakastajan koko suku oli ollut vaarassa joutua väkivaltaisen koston uhriksi.

Osoittautui, että Meadin tietolähteinä toimineet teini-ikäiset tytöt olivat vain pitäneet hauskaa nuoren ja kokemattoman antropologin kustannuksella.

Mutta jos mustasukkaisuutta löytyy paratiisisaarilta ja historian hämäristä, se ei voi olla länsimaisen kulttuurin tuote. Yhdysvaltalainen evoluutiopsykologi David Buss uskookin, että mustasukkaisuuden juuria tulee etsiä ihmisen esihistoriasta.

Lajinkehityksensä ajan nainen on voinut olla varma omasta äitiydestään: lapsi, joka tulee naisen kehosta, on hänen lapsensa. Sen sijaan mies ei ole voinut olla isyydestä yhtä varma, ja hän voi päätyä elättämään toisen miehen lasta. Evolutionaarinen logiikka tiivistyy afrikkalaisessa sananparressa "äidin vauva, isän ehkä".

Toisaalta yksinhuoltajaäidin arki ei ollut helppoa esihistoriallisella savannilla. Jälkeläisistä oli helpompi pitää huolta miehen tarjotessa ruokaa ja turvaa.

Bussin mukaan evoluution asettamat reunaehdot johtavat miehet kontrolloimaan erityisesti puolisonsa seksuaalisuutta ja naiset kumppaninsa voimavarojen jakamista. Miesten geneettisen jatkuvuuden uhkana ovat olleet salaiset seksisuhteet, naisten uhkana muut naiset, joille petollinen puoliso uhraa aikaansa ja omaisuuttaan. Buss uskoo mustasukkaisuuden kehittyneen turvaamaan geneettisiä etuja, miehillä ja naisilla hieman eri tavoin.

Mustasukkaisuuden sukupuolipainotukset tukevat lajinkehitykseen perustuvaa näkemystä. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöt pakotettiin valitsemaan, kumpi olisi pahempaa, emotionaalinen vai seksuaalinen pettäminen. Naiset pitivät puolisonsa emotionaalista rakastumista pahempana. Sen sijaan miehet kokivat kumppaninsa seksuaalisen syrjähypyn huonommaksi vaihtoehdoksi.

Syrjähypyt eduksi miehelle

Bussin mukaan miehet ovat evolutionaarisista syistä erityisen taipuvaisia seksuaalisiin syrjähyppyihin. Mies tuottaa loputtoman määrän siittiöitä, joiden levittäminen maksaa vain muutaman tunnin tai sekunnin vaivannäön.

Naisen mahdollisuudet jatkaa geeniensä matkaa ovat paljon rajallisemmat, sillä munasoluja syntyy vain nelisensataa. Nainen ei myöskään voi miehen tavoin häipyä tulevan lapsensa luota kiihkeän hetken jälkeen, vaan hänen edessään on raskausaika ja vuosien kasvatus, mieluiten puolison kanssa.

Geenien leviämiseksi naisille on kannattanut kehittyä valikoivampi suhtautuminen kumppaniin, kun taas miesten on kannattanut olla valmiimpia seksiin.

Eräässä tutkimuksessa komea mies lähestyi naisia ja viehättävä nainen miehiä. Naisista 50 % suostui lähtemään täysin vieraan miehen kanssa treffeille, 6 % suostui tulemaan hänen asunnolleen ja 0 % harrastamaan seksiä. Sen sijaan miehistä 50 % suostui lähtemään ulos tuntemattoman naisen kanssa, 69 % lähtemään asunnolle ja 75 % rakastelemaan!

Seksistä kieltäytyneet miehet olivat yleensä hyvin pahoillaan, ja jotkut kysyivät, voisivatko palata asiaan myöhemmin. Kun tutkimus toistettiin, monet miehet vain kysyivät: "Monenko aikaan?"

Miehet ovat myös valmiimpia pettämään aviopuolisoaan. Miehistä 48 % mutta naisista vain 5 % haluaa avioliiton ulkopuolista seksiä. Tällaiset tutkimustulokset saivat erään naisopiskelijan toteamaan: "Miehet ovat sikoja."

Sukupuoli ei kuitenkaan ole ainoa seikka, joka vaikuttaa seksihaluihin. Bussin tutkimusten mukaan narsistiset, muista piittaamattomat, impulsiiviset ja yleisemminkin epäluotettavat henkilöt ovat tavallista taipuvaisempia syrjähyppyihin. Ja kyllähän myös naiset pettävät.

Epäsuhta ruokkii mustasukkaisuutta

  säästeliäästi.

Yhden yön jutuissa naisilla korostuu kumppanin ulkonäkö ja seksikkyys. Pidempiaikaiseen suhteeseen komeus ei riitä, vaan mieheltä vaaditaan samoja ominaisuuksia kuin aviopuolisoltakin: menestystä työelämässä, sosiaalista arvostusta, kiltteyttä, tasapainoisuutta ja rakkautta.

Syrjähypyn tai salaisen suhteen riski siis kasvaa, jos aviopuoliso ei pysty tyydyttämään kumppaninsa haluja. Yleensä miehet etsivät suhteista vaihtelua seksielämään, naiset puolestaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja emotionaalisesti rikkaampaa miestä.

Tärkein pettämiseen johtavista tekijöistä lienee kuitenkin epäsuhta puolisoiden välillä: kun toinen on kymppi ja toinen seiska. Epävarmuus kyvystä tyydyttää kumppanin haluja, olla hänen standardiensa mukainen, aiheuttaa mustasukkaisuutta, ja syystä. Tutkimusten mukaan "parisuhdemarkkinoilla" paremman arvosanan saava puoliso on valmiimpi pettämään.

Petos huomataan herkästi

Buss toteaa epäilyihin olevan aihetta, jos kumppani alkaa viettää paljon aikaa ylitöissä, tuoksua oudolle parfyymille tai jos hänen vaate-, musiikki- tai elokuvamakunsa muuttuvat äkisti. Kumppani voi myös alkaa puhua erosta tai ei enää vastaa rakkaudenosoituksiin. Hän ei innostu seksistä tai innostuu siitä liikaakin. Välinpitämättömyys, kyllästyneisyys ja vihamielisyys puolisoa kohtaan on myös yleistä.

Buss uskoo ihmisen tulleen evoluution myötä hyvin herkäksi erilaisille petosvihjeille, sillä petetyksi tuleminen on geneettisesti kallista. Joskus herkkyys aiheuttaa perusteetonta, sairaalloista mustasukkaisuutta.

Toisaalta tutkimukset osoittavat, että yllättävän usein sairas mustasukkaisuus osoittautuu perustelluksi. Buss kertoo kuinka muuan aviopari meni terapeutin luo miehen mustasukkaisuuden vuoksi. Ensimmäiseksi terapeutti kysyi vaimolta, oliko hänellä suhdetta. Nainen purskahti itkuun ja paljasti tapailleensa toista jo pidemmän aikaa.

Aina petosta ei kuitenkaan huomata. Arvioidaan, että joka kymmenennen lapsen oletettu isä ei ole oikea biologinen isä.

Mies reagoi usein karkeammin

Mustasukkaiset tai petetyt puolisot reagoivat monin tavoin. Naiset alkavat käydä kuntosalilla ja kiinnittävät muutenkin enemmän huomiota ulkonäköönsä. Miehet puolestaan ostavat kumppanilleen lahjoja ja kukkia ja ovat huomaavaisempia kuin aikaisemmin. Naiset ja miehet pyrkivät siis paremmin tyydyttämään kumppaninsa haluja.

Vastaavasti kilpailijan ominaisuuksia voidaan ohimennen väheksyä: "Sillä on kyllä paksut reidet." "Se ei ole mikään järjen riemuvoitto." Kumppania valvotaan ja häneltä tivataan, missä hän on ollut kenenkin kanssa. Pettäminen voidaan myös kieltää ja odotella suhteen kuivuvan pois. Eron uhatessa puolisossa voidaan herättää syyllisyydentunteita.

Bussin mukaan miehet ja naiset käyttävät mustasukkaisuustilanteissa väkivaltaa yhtä paljon, mutta miesten keinot ovat karkeampia. Puoliso saatetaan tappaakin - joskus vahingossa, useimmiten suunnitelmallisesti.

Mustasukkaisuudesta iloakin

Voiko sanoa mitään hyvää ihmisluonnon osasta, joka aiheuttaa paljon epävarmuutta, ahdistusta, riitoja, järjetöntä väkivaltaa ja pelottavaa seurailua?

Buss toteaa mustasukkaisuuden toimivan parisuhdemittarina: se kertoo kumppanin sitoutumisesta, halusta olla yhdessä. Erityisesti naiset testaavat suhdetta jättämällä puolison huomiotta tai flirttailemalla muiden miesten kanssa.

Mustasukkaisuus voi myös kiihdyttää seksielämää. Bussin viehättävä tennisvastustaja totesi pelin jälkeen: "Sinä olet ollut paras asia seksielämällemme. Dan on erittäin mustasukkainen sinusta. Päivinä, jolloin pelaamme tennistä, seksi on upeaa!"

Monet kuitenkin kärsivät kumppaninsa mustasukkaisuudesta. Mitä he voivat tehdä?

Buss kertoo miehestä, joka meni tapaamaan terapeuttia vaimonsa mustasukkaisuuden vuoksi. Mustasukkaisuus loppui, kun mies terapeutin neuvon mukaisesti alkoi käyttäytyä mustasukkaisesti! Varmuuden vuoksi mies vielä välillä tarkkailee vaimonsa menemisiä ja siten osoittaa puolisonsa arvon ja merkityksen.


  


  Derek Freeman, Margaret Mead and the heretic: The making and unmaking of an anthropological myth. Penguin Books, New York 1996. Suomalaiset lainaukset Helsingin Sanomista.Sisältö jatkuu mainoksen alla