Tänä jääkaappien ja lähes steriileiksi prosessoitujen valmisruokien aikakautena ruokamyrkytyksen riski helposti unohtuu, vaikka Suomessa sairastetaan noin puoli miljoonaa mahatautia joka vuosi.


valmisruokien aikakautena ruokamyrkytyksen riski
helposti unohtuu, vaikka Suomessa sairastetaan
noin puoli miljoonaa mahatautia joka vuosi.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2004

Fiksu kokkaa turvallisesti


• Pese aina kätesi, ennen kuin alat valmistaa ruokaa. Käytä saippuaa. Pelkkä vesihuuhtelu on yhtä tyhjän kanssa.


• Älä koskaan raakaa lihaa paloiteltuasi käytä kasvisten pilkkomiseen samaa veistä tai leikkuulautaa pesemättä niitä ensin pesuaineella.


• Älä laita kesähelteellä salaattiin majoneesi-kastiketta, koska se on ihanteellinen kasvu-alusta bakteereille.


• Jos ilma on lämmin, säilytä kaikki muu paitsi aivan kuiva ruoka ennen tarjoilua joko jää-kaapissa tai mahdollisimman kuumana.


• Varo, ettei nestepitoinen ruoka seiso pitkään kädenlämpöisenä, sillä bakteerien kasvu voi päästä vauhtiin jo parissakymmenessä minuu-tissa. Pidä ruoka kunnolla kuumana tai jäähdytä se nopeasti viileäksi. Tyypillinen riskiruoka on isoa joukkoa varten valmistettu, pitkään haaleana seisova keitto tai kastike.


• Älä lämmitä samaa ruoka-annosta uudestaan enempää kuin yhden kerran. Toistuva läm-mittäminen ja jäähdyttäminen antaa kasvuaikaa ruoassa mahdollisesti oleville bakteerien itiöille, joita keittäminen ei tapa.


• Älä jäädytä kerran sulatettua pakastetta enää uudestaan. Toistuva lämmittäminen sulatet-taessa antaa ruoassa mahdollisesti oleville bakteereille kasvuaikaa. Pakastaminen ei tapa ruoasta kaikkia bakteereita vaikka pysäyttääkin niiden elintoiminnot tilapäisesti. (Pakastaminen ei myöskään tapa viruksia, ja siksi esimerkiksi kalikiviruksilla saastuneista marjoista tehdyt pakasteet ovat aiheuttaneet ruokamyrkytyksiä.)


• Epähygieenisissä oloissa on syytä välttää erityisesti majoneesia, lehtisalaattia (jota on saatettu kastella likaisella vedellä) sekä kylminä tarjottavia kaloja ja äyriäisiä. Syö vain sellaista, mikä on kuumennettua, kuorittua tai puhtaaksi tiedetyllä vedellä huolellisesti pestyä.


Kun sukulaisen häiden jälkeisenä päivänä ruoka ei maita, kuvottaa ja mahassa myllertää, moni alkaa laskeskella edellisiltana nautittimiaan virvokkeita. Mutta jos olo illan kuluessa vain pahenee ja soittokierros kutsuvieraille paljastaa muidenkin kärsivän vastaavista oireista, syy saattoikin olla alkoholin sijasta ruoissa.
Ruokamyrkytys pilaa kesäisin monet lomat ja juhlat. Arvioiden mukaan Suomessa podetaan vuosittain noin puoli miljoonaa mahatautia, ja vaikka sairastumisia sattuu vuodenajasta riippumatta, kesähelteillä riski on erityisen suuri.


Isoon joukkoon iskeviä ruokamyrkytysepidemioitakin on vuosittain kymmeniä, vaikka Suomen elintarvikehygienia on kansainvälisesti vertaillen huipputasoa. Useimmat epidemiat saavat alkunsa juuri joukkoruokailusta sukujuhlissa, ravintoloissa tai työpaikoilla.Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden välityksellä saatua myrkytystä tai suolistotulehdusta.


- Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa monet eri bakteerit, virukset ja alkueläimet sekä myrkylliset aineet, luettelee dosentti ja erikoislääkäri Hilpi Rautelin, joka työskentelee Helsingin yliopiston kliinisteoreettisen laitoksen bakteriologian ja immunologian osastossa.


Yleisimpiä joukkomyrkytysten aiheuttajia ovat viime vuosina olleet kalikiviruksiin kuuluvat norovirukset. Niitä voi saada esimerkiksi virusten saastuttamasta vedestä tai sulatetuista saastuneista pakastemarjoista, jotka käytetään kuumentamattomina kakkuun tai jälkiruokaan. Keittäminen kuitenkin tuhoaa nämä virukset.


- Valtakunnallisen tartuntatautirekisterin mukaan suolistotulehdusten aiheuttajista yleisin on puolestaan kampylobakteeri, Rautelin kertoo. - Erityisesti kesäaikaan sitä voi Suomessa olla broilerissa. Kunnollisessa kypsennyksessä bakteerit kyllä kuolevat, mutta raa’an broilerin leikkuulaudasta ne voivat siirtyä muihin ruoka-aineksiin.Ruokamyrkytysrekisterin mukaan kasvikset ja kasvistuotteet aiheuttivat epidemioista vuonna 2002 noin neljänneksen. Kasvisten jälkeen yleisimmät syylliset olivat liha ja kala sekä niistä tehdyt valmisteet. Kuitenkin puolessa elintarvikeperäisistä epidemioista ruokamyrkytyksen aiheuttaja jäi tuntemattomaksi tai syylliseksi epäiltiin useita ruokia.


Harvat kasvikset itsessään aiheuttavat meidän oloissamme ruokamyrkytyksen riskiä; poikkeuksiin kuuluvat raa’at idut, joissa on toisinaan muun muassa salmonellaa. Tyypillisen riskin aiheuttaa se, että kasviksia paloitellaan välineillä, joihin on esimerkiksi raa’asta lihasta jäänyt bakteereita. Jos kasviksia sitten säilytetään lämpimässä ja kostutettuina esimerkiksi majoneesipohjaisella salaattikastikkeella, joka on bakteereille erityisen hyvä kasvualusta, ruokamyrkytyksen riski on olemassa.


Harvemmin saadaan siis myrkytyksiä lihasta tai kalasta, vaikka myrkytysmikrobeja on eniten juuri niissä. Tämä johtuu siitä, että eläinkunnan tuotteet yleensä ymmärretään säilyttää kylmässä ja sitten kuumennetaan kiehumapisteeseen ja kypsytetään huolellisesti, mikä tappaa useimmat mikrobit.Epidemioiden määrä näyttäisi meillä olevan laskussa, mutta ruokamyrkytyksiä sattuu kuitenkin suhteettoman paljon siihen verrattuna, miten helposti moni niistä olisi estettävissä.


- Suurin osa elintarvikkeiden välityksellä levinneistä epidemioista on johtunut puutteellisesta keittiö- ja käsihygieniasta, Rautelin selittää. - Ruokaa on saattanut valmistaa sairastunut työntekijä, joka näin levittää tautia edelleen. Valmistus- ja säilytyslämpötilat ovat voineet olla virheellisiä, tai elintarnikkeet, kuten kasvikset ja marjat, ovat saastuneet jo alkutuotantovaiheessa.


Myös kotikokki voi ehkäistä ruokamyrkytyksiä tehokkaasti. Pakkausmerkinnät ja ohjeet ruokien säilytys- ja käsittelylämpötiloista ovat kuluttajan suojelemiseksi, ja siksi järkevä ruoanlaittaja noudattaa niitä. Viimeisen myyntipäivänsä ylittäneitä aineksia ei kannata syödä, ja helposti pilaantuvat ruoat on syytä säilyttää kylmässä.


Valveutunut kuluttaja muistaa kesäkeittiössä ruokaa laittaessaan, että esimerkiksi raa’assa naudanlihassa saattaa pesiä suolistoa tulehduttavia salmonelloja, veriripulia aiheuttavia EHEC-tyypin kolibakteereita tai mahakramppeja ja ripulia tuottavia Clostridium perfringens -bakteereita. Hän tietää, että myös raaoissa iduissa ja kasviksissa voi olla salmonelloja tai umpilisäketulehduksen kaltaisia kipuja aiheuttavia Yersinia pseudotuberculosis -bakteereita, jotka voivat esimerkiksi lämpimässä salaattikastikkeessa lisääntyä haitallisesti.Käsihygienista ja ruokailuvälineiden puhtaudesta huolehtimisen lisäksi kannattaa erityisesti kesämökillä kiinnittää huomiota elintarvikkeiden kylmäsäilytykseen, sillä säilytysmahdollisuudet ovat usein kaupunkioloja huonommat. Jos kesämökki on enintään parin tunnin ajomatkan päässä, ruoat voi ostaa kylmälaukkuihin jo kotikaupasta. Muussa tapauksessa ruokaostokset kannattaa tehdä vasta määränpäässä.


- Hyvät yleissäännöt pätevät myös kesämökillä. Kypsä ja raaka liha tulee pitää erillään toisistaan, samoin kypsät ja helposti pilaantuvat tuotteet kaukana vihanneksista ja juureksista, Rautelin opastaa. - On hyvä muistaa, että kuumentamalla valmistettu ruoka tulee syödä nopeasti ja samoin jäähdyttää nopeasti. Toisaalta jäähdytettyä ruokaa on kuumennettava riittävästi ennen uudelleen nauttimista. On hyvä varmistua myös mökkikaivonsa kunnosta.Ulkomaille matkustavan kannattaa harkita, mitä kussakin kohteessa panee suuhunsa. Useassa maassa suurimman riskin aiheuttaa juomavesi, joten ennen matkaa onkin syytä selvittää, voiko vesijohtovettä juoda sellaisenaan. Turvallisinta on pysyä pullotetuissa juomissa.


Toisaalta varovaisinkin lomailija saattaa helteen iskiessä sortua tilaamaan limunsa sekaan jäitä. Vain harvoissa paikoissa jääpaloihin käytetään pullotettua vettä, ja siksi auringonotto uimarannalla saattaa ikävästi vaihtua ravailuun hotellihuoneen sängyn ja vessan välillä.


Hedelmien ja vihannesten huuhteluun on syytä käyttää pullotettua vettä. Lisäksi kannattaa välttää riskialttiita ruokia, kuten majoneesia sekä raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa tai kalaa. Suomessa harvinainen salmonella saattaa nimittäin vaania jopa loistohotellin aamiaispöydässä.

Kolme tavallisinta aiheuttajaa


Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat muun muassa bakteerit ja virukset. Näillä on se periaatteellinen ero, että tauti-virukset tarvitsevat aina ihmisen soluja kasvaakseen mutta useimmat bakteerit pystyvät kasvamaan ruoassa, jos siinä on vettä ja lämpöä riittävästi. Hyvin kuivassa mikään ei kuitenkaan kasva, eivätkä useimmat mikrobit pysty kasvamaan jääkaapin lämpötiloissa.


Haitaksi ollakseen useimpien bakteerien pitää ensin lisääntyä ruoassa massiivisesti. Hellepäivänä tähän kuitenkin riittää tunti-pari. Siksi kaikki ruoka, joka ei ole kuivaa, kannattaisi säilyttää joko aivan kuumana tai jääkaapissa. Riskaabelein lämpötila-alue on ihmisen ruumiinlämmön liepeillä, 30-40 asteessa, jossa tautibakteerit lisääntyvät vilkkaimmin. Esimerkiksi iso keittokattila voi pysyä tämänlämpöisenä pitkään.


1 Noroviruksia tai muita ruokamyrkytystä aiheut-tavia viruksia tulee ruokaan esimerkiksi saas-tuneesta vedestä tai sairastuneen käsistä. Virukset eivät kasva ruoassa mutta lisääntyvät ihmisen soluissa. Oireina ovat pahoinvointi, oksentelu ja ripuli, jotka alkavat puolessa-kahdessa vuorokaudessa.


2 Stafylokokkeja, Bacillus cereuksia tai muita ruokamyrkytystoksiineja tuottavia bakteereita voi kasvaa ruoassa niin paljon, että ihminen saa nielemistään toksiineista myrkytyksen. Pahoinvointi, oksentelu ja stafylokokkien tapauksessa myös ripuli alkavat tuntien kuluessa syömisestä, joskus alle tunnissakin.


3 Kampylobakteereita, salmonelloja tai muita suolis-totulehduksen aiheuttavia bakteereita voi kasvaa ruoassa niin paljon, että osa niistä selviää mahahapoista ja ruoansulatusentsyymeistä ja pääsee elävinä suolistoon. Oireina ovat vatsakivut, ripuli ja kuumeilu, jotka alkavat yleensä vasta päivän tai parin kuluttua syömisestä mutta joskus puolessa päivässäkin.


- Matkustelu lisää ruokamyrkytyksen riskiä, ja turistiripuli on yleinen tuliainen. Aina ajankohtainen ohje "keitä, kuori tai jätä syömättä" on hyvä pitää mielessä, Rautelin tähdentää.


Toisinaan ruokamyrkytys on luultua vakavampi vaiva


Ruokamyrkytystä on totuttu pitämään kiusallisena mutta jokseenkin vaarattomana vaivana. Taudin oireet, kuten pahoinvointi, ripuli ja kuume, ilmenevät yleensä vuorokaudessa tai kampylobakteerin ja salmonellan kohdalla parin päivän kuluessa saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta ja menevät melko nopeasti ohi.


Ruokamyrkytys saattaa kuitenkin muodostua vakavaksi vanhuksille, sairaille, alle kouluikäisille lapsille ja raskaana oleville naisille. Pahimmassa tapauksessa infektio voi johtaa jopa kuolemaan.


Tanskalainen tutkijaryhmä raportoi vuosi sitten ruokamyrkytysten aiheuttavan kuolemantapauksia luultua yleisemmin. Tutkimuksessaan he vertasivat lähes 50 000:n ruokamyrkytykseen sairastuneen miehen ja naisen sekä 500 000 terveen verrokin potilastietoja vuoden ajalta. Tutkijat havaitsivat, että esimerkiksi kampylobakteeri- tai salmonellataudin sairastaneiden riski kuolla seuraavan vuoden aikana oli noin kolminkertaistunut. Ruokamyrkytysten vakavuuden aliarvioiminen saattaa tutkijoiden mukaan johtua siitä, että kuolemantapaukset sattuvat tavallisesti noin kuukauden kuluessa infektiosta eikä potilaille järjestetä sen kummempia pitkäaikaisseurontoja.


Erityisen vakavaksi voi muodostua Clostridium botulinumin aiheuttama botulismi, joka on onneksi Suomessa melko harvinainen. C. botulinum tuottaa hengenvaarallista hermomyrkkyä, botuliinia. Yleisin tartuntalähde on kotitekoinen riittämättömästi kuumennettu säilyke. Lepotilassa tämä bakteeri tuottaa itiöitä, jotka kestävät lyhyen kuumennuksenkin, ja koska bakteeri viihtyy hapettomassa tilassa, se voi alkaa kasvaa suljetussa säilykepurkissa. Joskus bakteerikasvu paljastuu siitä, että sen tuottama kaasu saa purkin pullistelemaan. Siksi turvonnut säilykepurkki kannattaa aina heittää pois.
Voiko ne tappaa?


Ennaltaehkäisy eli hyvä ruokahygienia on paras turva, koska epähygieenisesti valmistetun ruoan vaarat-tomuutta on vaikea varmistaa.


• Virukset kestävät pakastamisen mutta kuolevat keitet-täessä.


• Kaikki ruokamyrkytysbakteerit kestävät pakastamisen mutta eivät yleensä lisäänny kuin jääkaappioloja kor-keammissa lämpötiloissa.


• Kampylo-, salmonella- ja listeriabakteerit kuolevat kei-tettäessä.


• Stafylokokkibakteerit kuolevat keitettäessä, mutta nii-den jo tuottama toksiini säilyy. Myös Bacillus cereuksen toksiini kestää keittämisen.


• Itiöivien bakteerien kuten Bacillus cereuksen ja Clostridium botulinumin itiöt voivat kestää keit-tämisen ja kasvaa ruoassa sen jälkeen.


C. botulinumin itiöitä voi esiintyä myös hunajassa. Imeväisbotulismin pelossa hunajaa ei suositellakaan alle yksivuotiaille lapsille.


Ikävimpiin ruokainfektioihin kuuluu myös Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttama listerioosi. Terveelle aikuiselle se ei yleensä ole vaarallinen, mutta raskaus voi päättyä keskenmenoon.


Listeriabakteeri on elintarviketuotannon kannalta erityisen ongelmallinen, sillä se pystyy lisääntymään jääkaapin lämpötiloissa ja sitä on todettu niin maitotuotteissa kuin lihassa, kalassa ja vihanneksissa. Tuorejuustoja on silloin tällöin vedetty myynnistä havaittujen listerioiden takia. Tyhjiöpakatut kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalat ovat riskialttiita, eikä niitä pitäisikään säilyttää yli kolmen asteen lämpötilassa.


Yasmina Dadi on suomalainen tiedetoimittaja, joka opiskelee lääketiedettä Helsingin yliopistossa ja on juuri suorittanut lääketieteen toimittajan tutkinnon Westminsterin yliopistossa Lontoossa.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018