Naisen orgasmille on intohimoisesti haettu evolutiivista selitystä, mutta mitä ilmeisimmin se on samanlainen alkionkehityksen sivutuote kuin miehen nänni. Mukava, mutta biologisesti viraton.


mutta mitä ilmeisimmin se on samanlainen alkionkehityksen sivutuote
kuin miehen nänni. Mukava, mutta biologisesti viraton.


Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2006Naisen orgasmi hämmentää. Siinä missä miehen laukeamisella on ilmiselvä biologinen tarkoitus - se ampuu siittiöt matkaan kohti munasolua - naisen orgasmin olemassaoloon ei ole löytynyt käypää evolutiivista perustaa.

Etsitty on ja ehdokkaita tarjottu. Suosituimman näkemyksen mukaan orgasmi tavalla tai toisella lujittaisi naisen suhdetta mieheensä ja kasvattaisi näin parin lapsikatrasta. Toisen paljon kannatetun ajatuksen mukaan orgasmisupistelu toimisi ikään kuin hydraulisena pumppuna, joka imisi siittiöt kohtuun ja siten parantaisi hedelmällisyyttä - ja mahdollistaisi jopa parhaan sperman valinnan.

- Teorioita riittää, mutta ongelmana on, ettei tiede ole kyennyt näyttämään niitä toteen. Ei ole pitävästi osoitettu, että orgasmi vaikuttaisi naisen lisääntymiseen tai hedelmällisyyteen millään tavoin, sanoo Indianan yliopiston biologian professori Elisabeth A. Lloyd, joka kirjassaan The Case of Female Orgasm ruotii 21 orgasmiselitystä - ja tyrmää ne yhtä lukuun ottamatta tieteellisesti hatarina.


Kulttuuri ruokkii kuvitelmia

Lloydin mukaan teorioista näkyy, että naisen orgasmille haetaan väen vängällä samanlaista evolutiivista tarkoitusta kuin on miehen orgasmilla. Paineita lisää se, että nimenomaan naisen orgasmiin liittyy uskomattoman vahvoja kuvitelmia.

- Kulttuurimme - eritoten populaarikulttuurimme - ruokkii sitkeästi muun muassa uskomusta, jonka mukaan naisen kuuluu saada orgasmi sukupuoliyhteydessä, Lloyd korostaa sähköpostihaastattelussa.
Mikä orgasmi on?


Eri alojen tutkijat määrittelevät orgasmin hieman eri tavoin, mutta useimpien mukaan siihen kuuluu
- neljä vaihetta: seksuaalinen kiihottuminen, jännityksen voimistuminen, kliimaksi eli purkautuminen ja palautuminen
- sukupuolielinten ja lantion lihasten sensomotorisia refleksejä, joihin yhdistyy voimakkaita mielihyväaaltoja
- kemiallisia muutoksia, jotka kohottavat mielihyvää tuottavien hormonien ja neuropeptidien, kuten oksitosiinin, prolaktiinin ja endorfiinien, pitoisuutta.

Luuloista turhaa murhetta

Orgasmin puute yhdynnässä ei ole outoa ja omituista, vaan ihan luonnollinen asia.

- Vain neljännes naisista yltää aina yhdynnässä orgasmiin, ja kolmannes saa sen vain ani harvoin,  Lloyd summaa ja huomauttaa, että ensin mainittuihin on laskettu mukaan myös ne, joilta kliimaksi onnistuu ainoastaan silloin, kun myös klitorista kosketellaan.

Tästä huolimatta yleinen kuvitelma on, että nainen, joka ei saa orgasmia yhdynnässä, on jollakin lailla vajavainen.

- Miten kummassa kolme neljästä naisesta voisi olla viallisia? Lloyd äimistelee. Hänen mukaansa turha luulo on aiheuttanut turhaa murhetta miljoonille.


Mantelitumake hiljenee

Groningenin yliopistossa Hollannissa työskentelevä Gert Hostege on uskaltautunut tutkimaan, mitä naisen aivoissa tapahtuu orgasmin aikana.

Hostege värväsi laboratorioonsa 13 heteropariskuntaa ja seurasi naisten aivojen toimintaa PET-laitteella eri tilanteissa. Ensin nainen näytteli saavansa orgasmin. Sitten mies hyväili kumppaninsa klitorista. Viimeisessä kokeessa stimulointi jatkui orgasmiin asti.  

Ilmeni, että orgasmin näytteleminen ei aiheuttanut aivoissa kummoistakaan reaktiota. Sen sijaan klitoriksen koskettelu hidasti aineenvaihduntaa mantelitumakkeessa, ja orgasmin hetkellä moni muukin aivoalue tyyntyi.

Koska mantelitumake säätelee muun muassa pelkoa ja ahdistusta, osa tutkijoista tulkitsee tulosta evolutiivisesti: seksin aikana aivot kytkevät tunteet pois päältä, jotta lisääntyminen ja lajin säilyminen varmistuu.

- Yksittäisten PET-kuvien pohjalta on mahdoton esittää evolutiivisia päätelmiä, Lloyd kuittaa. - On toki romanttista ajatella, että pelottomuus saisi naisen haluamaan seksiä, vaikka leijonat kiertelisivät ympärillä, mutta eiköhän luonnonvalinta olisi ajanut tällaisen ominaisuuden nopeasti sukupuuttoon, hän pohtii.


Jotkut tarjoavat geenejä

Naisen orgasmin ja suvunjatkumisen kytköstä haetaan myös tutkimuksista, joiden mukaan orgasmiherkkyys on osittain geeneissä. Viime aikoina on vedottu esimerkiksi brittiläisen Tim Spectorin kaksostutkimukseen, jossa lähes 3 000 identtistä ja epäidenttistä siskosta kuvaili yhdynnän ja masturboinnin aikaisia orgasmikokemuksiaan.

Naisista 14 prosenttia ei saanut orgasmia millään lailla, 16 prosenttia ei yltänyt siihen yhdynnässä, ja 14 prosenttia saavutti sen aina. Identtisten ja epäidenttisten kaksosten kokemusten samankaltaisuudet ja erilaisuudet osoittivat, että yhdynnän aikaisesta orgasmialttiudesta geenit selittävät 34 prosenttia. Masturbointiorgasmeissa geenien vaikutus on vieläkin suurempi: 45 prosenttia.

Elisabeth Lloydin mukaan Spectorin tuloksista ei löydy tukea naisen orgasmin biologisuudelle, päinvastoin: ne osoittavat, että naisen orgasmi ei ole ominaisuus, josta olisi etua luonnonvalinnassa. - Jos sillä olisi lisääntymisessä jokin ratkaiseva tehtävä, orgasmikyvyttömät olisivat hävinneet maapallolta aikaa sitten.
Näitäkin on tarjottu


Naisen orgasmista on olemassa ainakin 21 teoriaa. Useimmat pyörittelevät eri tavoin jotakin seuraavista tehtävistä:
- auttaa parinvalintaa
- lujittaa parisuhdetta
- saa naisen tyytymään yhteen mieheen
- saa naisen huolehtimaan miehestä
- osoittaa miehelle naisen olevan tyytyväinen
- edistää miehen orgasmia
- mahdollistaa selektiivisen abortin
- ehdollistaa yhdyntään ja siten myös lisääntymään
- imee siittiöt kohtuun
- edistää spermakilpailua.


Vain fantastinen bonus

Ruotimistaan orgasmiselityksistä Lloyd hyväksyy yhden. Sen on esittänyt Kalifornian Santa Barbaran yliopiston antropologian professori Donald Symons.

Symonsin mukaan naisen orgasmilla ei ole mitään biologista tarkoitusta, vaan se on samanlainen jäänne alkionkehityksen alkuvaiheesta kuin miehen nänni.

- Miehellähän on nännit siksi, että naiset tarvitsevat nännejä imettääkseen lapsiaan. Ne alkavat rakentua ennen kuin alkio erilaistuu tytöksi tai pojaksi, joten pojat saavat pitää ne hyvänään, Lloyd selittää.

Naisen orgasmi on samaa perua. Koska orgasmissa laukeava penis on luonnonvalinnassa osoittautunut oivalliseksi miehen suvunjatkamisvälineeksi, naisille jää yhteisen alkionkehityksen muistoksi sen miniversio, klitoris. Se on hermottunut kuin penis ja tuottaa siksi samanlaisia seksuaalisia tuntemuksia.
- Orgasmi on siis naiselle vain fantastinen bonus, Lloyd kiteyttää.


Etu on ja pysyy

Naisen orgasmin suloista turhuutta tukevat tutkimukset muista kädellislajeista. Esimerkiksi makakinaaraat saavat orgasmeja mutta yleensä vain toisten naaraiden kanssa - tämän tuskin voi väittää edistävän raskaaksi tuloa.

Miten sitten on: jos naisen orgasmilla ei ole biologista merkitystä, katoaako se joskus luonnonvalinnan myötä?

- Ei huolta. Miehen orgasmi on niin olennainen lajin säilymisen kannalta, että naiset saavat kyllä pitää omansa, Lloyd lupaa.Kirsi Heikkinen on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Jos rehkiminen ei huvita, syy voi olla geeneissä.

Monia liikunta palkitsee hyvän olon tunteella, mutta kaikille palkintoa ei tule, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan. Olo saattaa olla hikilenkin jälkeen enemmän runneltu kuin rento.

”Osa suomalaisten liikkumattomuudesta saattaa selittyä negatiivisilla tuntemuksilla”, sanoo jutussa liikuntapsykologian professori Taru Lintunen Jyväskylän yliopistosta.

Ihmiseltä saattavat puuttua hyvät kokemukset ja liikunnallisen elämäntavan mallit.

Perimälläkin on sormensa pelissä. Naisilla jopa puolet liikuntanautinnon vaihtelusta selittyy geeneillä, miehillä kolmannes.

Näin osoittaa vuonna 2014 julkaistu suomalainen tutkimus, joka perkasi perintötekijöiden osuutta liikuntamotivaatioon.

Tarkkaa syytä eroihin ei tiedetä. Yksi ehdokkaista on aivojen dopamiinirata. Se palkitsee niin syömisestä, seksistä kuin liikunnasta.

Dopamiinikylpy tuottaa aivoissa huumaavan euforian. Tutkimusten mukaan järjestelmän häiriöt vähentävät koe-eläinten liikkumishaluja.

Viime kädessä geenit ohjaavat mielihyväkoneiston toimintaa. Dopamiinin valmistukseen tarvittavat geenit toimivat toisilla kenties vilkkaammin. Erityisesti naisilla on liikuntamielihyvän kokemisessa geneettistä vaihtelua.

Yksilöiden erot ulottuvat laajemmallekin. Kaikki eivät saa liikunnasta yhtä paljon hyötyä – ainakaan heti.

Sama harjoittelu saattaa vaikuttaa ihmisiin eri tavoin. Yhden kunto kasvaa kohisten, mutta toinen ei saa tuloksia, vaikka kuinka rehkisi. Tutkijat puhuvat yksilöllisestä vasteesta.

Kuitenkin vaikka oma elimistö tuntuisi olevan immuuni liikunnalle, se voi olla vain harhaa. Tutkimuksissa tuijotetaan usein suorituskykyyn ja lihasvoimaan. Ne eivät ehkä hetkahda pienestä rasituksesta, mutta veren rasva- ja sokeriarvot saattavat parantua merkittävästi. Siksi liikuntaa voi suositella kaikille.

Kysely

Onko liikunta tuskien tie?

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

 

Tieteessä 2/2018 

 

PÄÄKIRJOITUS

Kun viha vie

Vihapuhuja ratsastaa alkukantaisella reaktiolla.

 

PÄÄUUTISET

Unissa puhutaan rumia

Myöntisen päiväminän takaa kurkkii
kielteinen yöminä – hyvästä syystä.

Alienkivi on yksi miljoonista

Tähtienvälisiä asteroideja syöksyy
aurinkokunnan läpi jatkuvasti.

Nykyihminen seikkaili
ulos Afrikasta useita kertoja

Yhden ulostulon malli ei enää mitenkään
istu Aasian löytöihin.

Korallit kalpenevat kiihtyvää tahtia

Lämpenevät vedet riistävät
polyypilta elintärkeän kumppanin.

 

ARTIKKELIT

Migreeni vyöryy aivorungosta

Kun sähköt sekoavat hermokeskuksessa,
kipuviestit kiihdyttävät aivot hälytystilaan.

Esinisäkkäät
Maailman valtiaat ennen dinosauruksia

Kehitys kohti meitä käynnistyi jo silloin,
kun maapallon mantereet olivat vielä yhtä.

Siittiöt hukassa

Enää hälytyskellot eivät kilise van kumisevat.
Miesten siittiömäärät ovat romahtaneet.

James Bond
Harmaa agentti hurmasi maailman

Vastoin odotuksia huomaamaton vakooja sai
valtavan huomion. Kohu teki fiktiosta faktaa.

Liikenne jättää tiet

Visio on villi muttei utopiaa. Jokainen sopiva
maapala tarvitaan luonnolle ja ruoalle.

Ennen paras mies oli poikamies

Naiset ja seksi eivät ole aina olleet miehen mitta.
Elämän tärkeät asiat löytyivät pitkään toisaalta.

 

TIEDE VASTAA

Voiko pissa jäätyä kaarelle?

Haudataanko vainajat ilmansuuntien mukaan?

Mikä on puujalkavitsi?

Miksi kuusi kestää lumen painon?

Miten norppa löytää takaisin avannolle?

Voiko avaruusaseman palauttaa Maahan?

 

KIRJAT

Oma dna kantaa suvun historiaa

Marja Pirttivaara teki suomalaisille sukututkijoille uudenlaisen kätevän oppaan.

 

KUVA-ARVOITUS

Klassikkopalsta

kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia lehden Facebook-sivustolle: facebook.com/tiede.fi

 

OMAT SANAT

Valoa kohti

Entisinä aikoina kantasana tarjosi myös lämpöä.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.