Internetissä eivät roiku eristäytyvät vaan aktiiviset nuoret, kertovat viimeaikaiset tutkimukset. Niiden mukaan verkkoyhteisöt myös koulivat nuoria tärkeissä sosiaalisissa taidoissa.


kertovat viimeaikaiset tutkimukset. Niiden mukaan verkkoyhteisöt
myös koulivat nuoria tärkeissä sosiaalisissa taidoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun nuoret parikymmentä vuotta sitten iltaisin kokoontuivat ostareille, aikuiset päivittelivät aikoja ja tapoja.

Mikseivät nuoret viihdy kotona tai harrasta jotakin hyödyllistä vaan maleksivat ihmisiä pelottelemassa? Tupakkaa, pussikaljaa ja huonoja vaikutteita!

Ostarisukupolven omat lapset te¬kevät kuten isovanhempiensa ikäluokka toivoi. He viihtyvät huoneessaan, opiskelevat tuoreeltaan uusimman tietotekniikan ja tuntevat chatit, messengerit ja blogit. Nyt valitetaan sitä, etteivät nuoret koskaan lähde ulos toisiaan tapaamaan vaan surffailevat ties millaisilla sivuilla. Väkivaltaa, pornoa ja huonoja vaikutteita!
Chat: internetpalvelu, jonka avulla useat käyttäjät rupattelevat, chattaavat, reaaliaikaisesti keskenään. Keskustelu päivittyy sitä mukaa kuin osallistujat kirjoittavat kommenttejaan.
Messenger: pikaviestiohjelma reaaliaikaiseen kahden- tai monenkeskiseen ajatusten vaihtoon. Sopii myös internet¬puheluihin ja mahdollistaa tietokoneen jakamisen.
Blogi: nettipäiväkirja eli sivusto, jonka pitäjä kertoo elämästään ja käsittelee kaikenlaisia itseään kiinnostavia asioita. Lukijoille tarjotaan mahdollisuus kommentoida kirjoittajan ajatuksia ja kokemuksia.

Verkko täynnä yhteisöjäVirpi Oksman

Me nousee minän edelle

Justine Cassell

Etsivä löytää neuvoja


Palstan pitäjä Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.


C U nxt Tiede!

Käyttäytymistieteilijät ja viestinnän tutkijat - kuten Virpi Oksman - väittävät netin kehittävän verbaalisia taitoja, kun chattiin pitää vastata nopeasti ja fiksusti. Toisaalta opettajat kertovat nuorten käsialan muuttuneen karmeaksi ja kielen köyhtyneen pikakirjoituksen, englannin ja lyhennysten vuoksi. 

- En näe vaaraa kielen köyhtymisestä. Kyse on kielen normaalista muutoksesta. Onko se huonoon suuntaan menemistä, jos nuori kirjoittaa kouluaineeseen hymiön? Oksman kysyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla