Olisiko hauska muistaa piin 30 ensimmäistä numeroa - tai edes kavereiden puhelinnumerot? Tässä menetelmä.


- tai edes kavereiden puhelinnumerot? Tässä menetelmä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


On ihmisiä, joiden mielestä on helppoa ja hauskaa opetella ulkoa pikajunien aikatauluja vuodelta 1958. Useimmille meistä pitkien numerosarjojen muistaminen on kuitenkin yhtä painajaista, koska numerot eivät "sano" mitään.

Luolaihmiseltä perityt aivomme muistavat helposti paikkoja, kuvia, ääniä, rytmejä ja tyypillisiä tapahtumakulkuja. Niinpä moni tietää, missä oli kuullessaan presidentti Kennedyn tai prinsessa Dianan kuolemasta, mutta harvemmalla on hajua tapahtuman päivämäärästä. World Trade Centerin kaksoistornien tuhopäivä on tullut niin tunnetuksi ehkä siksi, että se on helppo johtaa Yhdysvaltojen yleisestä hätänumerosta 911.

Miten selvitä luolaihmisen aivoilla numeroita pursuilevasta arjesta? Kännykkä on numeroja muistamattomalle taivaan lahja, koska kännykästä esimerkiksi voi pankkiautomaatilla ollessaan tarkastaa puhelinnumeroiden sekaan piilotettuja pankkikortin tunnuslukuja - tai ystävän ovella ovikoodin.


Luvut kirjaimiksi ja sanoiksi

Joitain numeroita on kuitenkin muistettava, sillä kännykän tallenteisiin ei pääse käsiksi, ellei muista pin-koodia. Opettelu kannattaa aloittaa leppoisasti lyhyistä mutta usein käytettävistä sarjoista, kuten pankkikortin tunnusluvusta, jota tarvitaan yhä useamman kaupan kassalla.

Muistiniksejä on monia, mutta nyt keskityn konstiin, jossa kutakin numeroa vastaa tietty konsonantti. Seuraavassa oma viritelmäni numeroiden ja kirjaimien yhdistelmäksi. Voit halutessasi keksiä omat vastaavuutesi.

0 = L  Nollasta tulee mieleen origo sekä X- ja Y-koordinaatit. Muutenkin nollassa on älliä!
1 = T  Tatti seisoo yhden jalkansa varassa kuten ykkönenkin.
2 = N  Jos N:n kääntää kyljelleen, se muistuttaa kakkosta.
3 = M  Kyljellään M muistuttaa kolmosta.
4 = H  Koulutodistuksen nelosta sanottiin kääntötuoliksi. Tuoli on pikku-h.
5 = S  Kun S-kirjaimeen tulee särmää, se onkin viitonen.
6 = J   Kuutonen on ilmiselvä jojo.
7 = V  Seinälle nostettu viikate muistuttaa Seitsemästä veljeksestä.
8 = K  Katon ja lattian kanssa K on kahdeksikko.
9 = P  Peilikuvanaan P on kuin yhdeksikkö.

Jos pankkikorttini tunnusluku olisi 3185 (=MTKS) ja matti sattuisi olemaan usein kukkarossa, muistiavuksi sopisi "matti kassa". Sehän samalla hillitsisi visan vingutusta.

Sanojen keksiminen helpottuu, kun kaksoiskonsonantit lasketaan yhdeksi numeroksi. Niinpä numero 99 olisi pappa, pappi, poppa, pipi, papu tai pupu.


Numerosarjat loruiksi

Koska passin, luottokortin tai pankkitilin numero on varsin intiimi ja ainutkertainen, otan pitkien lukupötköjen muistamisesta esimerkiksi piin likiarvon 30 desimaalin tarkkuudella.

Numerosarjan 3,1 4159 26 5358 97932 38 462 6 43 38 327 9 voi jaotella pieniin rypäisiin ja opetella ne ulkoa esimerkiksi räppäämällä tai johonkin melodiaan kytkemällä. Mutta yhtä hyvin numerot voidaan kutoa runolliseen muotoon: "mie,ti hattusaippuaa / nojaa simasukka povipommiin / muka huojut / ja huuma makea menevi poi…" Runo on helpompi muistaa, jos siitä tekee mieleensä sarjakuvan, jonka ensimmäisessä ruudussa mietitään hattusaippuaa, toisessa nojataan simasukkaan povipommiin, kolmannessa muka huojutaan, ja huuma makea menevi poi...

Menetelmän onnistunut käyttö vaatii sanatarkkaa muistamista, ja se sopiikin niille, joiden on helppo oppia ulkoa esimerkiksi laulun sanoja tai loruja.

Esineisiin liittyvät sanat on helpompi muistaa kuin abstraktit sanat. Hattusaippuasta saattaa olla helpompi muodostaa kuva kuin hittisaippuasta. Lisäksi abstraktit sanat korvautuvat helposti synonyymeillä, joten "mieti" kääntyy helposti sanaksi "ajattele", jolloin lukusarjan alku olisi 3,1 sijasta 6,14. Abstraktien sanojen kohdalla muistamista helpottaa symbolien käyttö, joten hattusaippua voi olla vaikkapa ajatuskuplan sisällä.

Onneksi piin syvemmän olemuksen ymmärtäminen auttaa muistamaan, että pii on jotain kolme ja risat, ja sitä kautta hoksaamaan, että väärän muistisanan "ajattele" vihjaama 6,14 on väärä. Muistisana voi siis antaa virheellisenäkin vihjeitä, jotka johtavat oikeille jäljille. Tunnistaminen on aina helpompaa kuin tyhjästä muistaminen.


Salarakkaasta salasanaksi

Ehkä kaikkein eniten hyötyä kirjainnumeroiden käytöstä on salasanojen ja pin-koodien luomisessa. Niitähän pitää keksiä vähän joka paikkaan. Salasanaksi kannattaa valita jokin helposti mieleen tuleva sana, kuten oman salarakkaan nimi, jota seuraavassa markkeeraa Salarakas.

Salasanat ovat vahvimpia, kun niissä on mukana numeroita. Ensimmäisen merkin pitää kuitenkin olla kirjain, joten kirjoitetaan salasanaksi Sa0ara8a5. Kirjain r, jolla ei ole systeemissä omaa numeroa, kirjoitetaan itsenään. Toisaalta jos päätät, että nelosta vastaa peilikuva-R kepillä tuettuna, salasana on muotoa Sa0a4a8a5.

Jos jokainen määrittää numeroita vastaavat kirjaimet mielensä mukaan, koodia on melko hankala aukaista, ja lisää vaikeutta saa antamalla kullekin numerolle kaksi vaihtoehtoista kirjainta. Jos päätän ottaa numero kahden toiseksi kirjaimeksi Z:n ja nelosta kuvaamaan R:n, numero 24 voi kirjoitettuna olla zero, nuha tai nauru. Harvinaisimmista konsonanteista X näyttää numerolta 8, B riisuttuna numerolta 3, ja G on ilmetty 6. Nolla on pyöreä kuin Q. Jos V-kirjaimen tuplaa, syntyy W. P on nenänsä kadotettuaan F. Äänellisesti T on lähellä D:tä ja S lähellä C:tä.


Matkalle mukaan riimit

Jos kännykkä, passi ja luottokortti katoavat samalla kertaa ulkomailla, riimit ovat todella tarpeeseen. Luottokunnan puhelinnumeron +358 800 12 400, josta voi kuolettaa Visan, voi muistaa aurinkoisesta lemmikkikuvasta, johon liittyy muistilause: "Mussukka köllii lattian rallilla." Ennen soittoa kannattaa tietysti "kääntää" luottokortin ja tilin numero sekä oma sotu muistisanasta numeroiksi paperille.

Sama menettely koskee tietenkin myös puhelinliittymän kuoletusta puhelimen kadottua. Eikä puhelimen sarjanumeronkaan muistaminen ole pahitteeksi. Henkilötunnus varmasti auttaa Euroopassa, mutta passin numeron muistamisesta voi olla suurta hyötyä kaukomailla.

Kun lennonnumeroista tai lähtöajoistakin tekee omat muistisanansa, lähtöselvityksessä voi kuulla edessään olevan matkailijan runoilevan: "Tytinä. Mussukka köllii lattian rallilla. Hipin lätty palloili radalle…"


Vanhainkodissakin sen muistat

Menetelmän sujuvan käytön oppimiseen joutuu käyttämään jonkin verran aikaa ja vaivaa. Vähin erin kertailu on tehokkaampaa kuin yhtä painoa pänttääminen. Mitä hauskempi, tuhmempi tai henkilökohtaisempi sana tai lause on, sitä nopeammin se jää mieleen.

On hyvä tiedostaa, että muistitesteissä mitattavaa yleistä muistamiskykyä tällainen menetelmä ei paranna. Toki se voi auttaa pitämään aivot virkeinä, kuten mikä tahansa muukin aivojumppa.

Kun olet kerran oppinut numeroiden ja kirjaimien vastineet, ne pysyvät mielessäsi ikuisesti. Kukaties viimeinen vanhainkodissa hokemasi asia on piin likiarvo 30 desimaalin tarkkuudella - tiedetäänhän, että muuten unohtelevainen vanhus voi muistaa pitkiä pätkiä hauskoja lastenloruja.


Tuija Matikka on psykologi ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.Kirjaimia, joista numerot voi muistaa:
0 Q
1 D
2 Z
3 B
4 R
5 C
6 G
7 W
8 X
9 F
Katso selityksiä päätekstistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla