Nuorten aikuisten parinmuodostus ei ole helppo rasti. Suurin osa etsii sitä oikeaa, mutta alkuun moni saa tyytyä korvikkeeseen.

Teksti: Jarno Forssell

Nuorten aikuisten parinmuodostus ei ole helppo rasti. Suurin osa etsii sitä oikeaa, mutta alkuun moni saa tyytyä korvikkeeseen.

Julkaistu Tiede -lehdessä 7/2010.Kesäilta hämärtyy nuorten aikuisten suosimassa terassiravintolassa, ja katseita vaihdetaan pöydästä toiseen. Yhdessä iltaa viettämään tulleet sinkkuporukat harvenevat, kun yksi ja toinen löytää itselleen muuta seuraa. Parisuhdepeli voi alkaa.Kaikki eivät suinkaan ole radalla etsimässä vakituista elämänkumppania. Osa nuorista aikuisista haluaa pysyä sinkkuina, mutta motiiveja on monia, tietää sosiologi ja psykoterapeutti Heli Vaaranen, joka listaa useita sinkkuuden muotoja kirjassaan Parisuhdepalapeli.Joukossa on metrosinkkuja, joille oma itse, ulkonäkö, ura ja raha ovat ihmisiä tärkeämpiä. Terassilta löytyy myös kestosinkkuja, jotka viihtyvät parhaiten yksin, mutta haluavat toisinaan herätä jonkun vierestä. Ja on porukassa myös pelkosinkkuja, jotka eivät uskalla tehdä aloitetta pelätessään saavansa pakit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harjoituksia rakkautta odotellessaUseimmat nuoret aikuiset unelmoivat kestävästä rakkaudesta ja pysyvästä parisuhteesta. Omien ja kavereiden vanhempien esimerkit kuitenkin pelottavat: on avioeroja, kulissiavioliittoja, alkoholiongelmia ja uskottomuutta. – Nuorten on vaikeaa uskoa vakuuttelua siitä, että parisuhde tekee vahvaksi tai avioliitto onnelliseksi, Heli Vaaranen pohtii.Nuoret aikuiset ovatkin kehittäneet perheen perustamisen ja sinkkuelämän rajamaastoon monenlaisia suhteita, joissa voi harjoitella tai vältellä pysyvämpää parisuhdetta. Ennen vakiintumista nuorilla on keskimäärin seitsemän suhdetta, joissa surfataan sen mukaan, mikä elämäntilanteeseen sopii.Väestöliiton perhetoimintojen johtajana toimiva Vaaranen on listannut erilaisia kevyitä parisuhteita, joissa nuoret varovat luottamasta liikaa kumppaniinsa ja sitoutuvat yhdessäoloon vain sen verran kuin on tarpeen suhteen jatkumiseksi. Nämä suhteet täyttävät jonkin tilapäisen halun tai toiveen, mutta pysyviksi niistä ei ole.– Rakkautta odotellessa ei kuitenkaan haluta olla yksin, Vaaranen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ydintarina helpottaa valintaaTutkijan mukaan nuoret toistavat parisuhteissaan malleja, jotka juontuvat itse kunkin perhetaustasta. Jos on lapsena joutunut uhrautumaan riitaisten vanhempien erotuomariksi, uhrautuu helposti myös omassa suhteessa. Kuvio voi kääntyä myös toisin päin: vaatimattomista oloista tuleva hakee parisuhteesta taloudellista menestystä, hienompia ystäviä ja näyttävää julkisivua.Vaarasen mukaan toimivan parisuhteen rakentaminen edellyttää, että nuori tuntee oman ”ydintarinansa”. Tähän tarinaan kuuluvat perhetausta, omat kokemukset, hyvät ja huonot ominaisuudet sekä toiveet. Kun ne tietää, saa myös vastauksen siihen, millaisen ihmisen rinnalleen tarvitsee.Oma ydintarina pitää myös jakaa kumppanin kanssa. Kevytsuhteissa syvimpiä ajatuksia ei paljasteta, mutta parisuhteessa yksityisyys on avattava. Tämä monilta unohtuu. Liian harvat päästävät kumppaninsa aidosti lähelleen.– Rakkaus on rohkeiden laji. Vaatii rohkeutta sitoutua, sinnitellä kriisien yli ja ottaa vastuu toisen ihmisen tunteista, tutkija sanoo.

Ihanteet unohtuvat helpostiKun kesäterassilla syttynyt ihastus on kasvanut toimivaksi parisuhteeksi, tarina ei ole ohi.– Elinikäinen parisuhde on ihanne, jonka mukaan ihmiset eivät kuitenkaan toimi. Me olemme aktiivisia valitsijoita, ja ihminen etsii koko ajan onneaan, Heli Vaaranen muistuttaa.Kun suhteessa ilmenee ongelmia, käynnistyy usein kumppanin vaihtoprosessi, ei parisuhteen hoitoprosessi. Ennaltaehkäiseväksi lääkkeeksi tohtori Vaaranen suosittelee parisuhteen vastavuoroisuuden opetusta – vaikka jo koulussa.– Vuorovaikutuksen hallitseva sukupolvi voi syntyä vain kasvattamalla.

Palstan pitäjä Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

6 kepeää paria

Kevytsuhde Pari teeskentelee kaiken olevan hyvin, vaikka kumpikaan ei ole kiinnostunut toisen suunnitelmista. Pari on menossa koko ajan ja karttaa kaksin oloa, jottei suhteen ohuus kävisi ilmi. Arjen rutiinit toimivat.

Nalkutussuhde Pari ei tunne toisiaan hyvin, ja erilainen tausta, tavat ja toiveet aiheuttavat riitoja. Nalkuttaja uskoo osaavansa itse kaiken ja haluaa muuttaa kumppaniaan.

Mustasukkaisuussuhde Saa energiansa menettämisen pelosta. Mustasukkaisuus koetaan läheisyytenä ja rakkauden osoituksena. Suhde kokee huippuhetkensä, kun riita sovitaan vuoteessa.

Hyötysuhde Pinnallinen suhde, johon pari ei panosta. Tärkeintä on, miltä suhde näyttää ulospäin. On usein taloudellisesti epätasa-arvoinen.

Pikarakkaussuhde Pari uskoo kotiunelmiin, ja haluaa saavuttaa ne tässä ja nyt, ennen kuin on ehtinyt edes tutustua kunnolla. Enemmän kuin toisistaan pari välittää siitä, että normit täyttyvät.

Ponnahduslautasuhde Kutsutaan perinteisesti uskottomuudeksi. Epätyydyttävän suhteen toinen osapuoli haluaa erota, muttei saa lähdetyksi ilman uutta suhdetta.

Lähde: Heli Vaaranen, Parisuhdepalapeli. Nuorten aikuisten parisuhteet. Kirjapaja 2007.

Sisältö jatkuu mainoksen alla