Kaikkien aikojen ensimmäisen täsmäiskun suoraan kasvaimeen tekee pikkuruinen aminohappojen ketju.

Teksti: Tellervo Riikonen

Kaikkien aikojen ensimmäisen täsmäiskun suoraan kasvaimeen tekee pikkuruinen aminohappojen ketju.

Julkaistu Tiede -lehdessä 11/2010

Ei se syöpä, vaan ne hoidot, on tuttu huokaus raskaissa solunsalpaajahoidoissa käyvien potilaiden ja heidän kamppailuaan parhaansa mukaan tukevien omaisten keskuudessa. Koko elimistöä pommittavan kemoterapian ikävät sivuvaikutukset, kuten pahoinvointi ja hiusten menetys, vielä moninkertaistavat kärsimyksen.Helpotus on näkyvissä – kiitos nanolääketieteen.Eläinkokeissa on ensimmäistä kertaa saatu aikaan solunsalpaajahoito, joka tunkeutuu syvälle syöpäkasvaimeen muttei koske elimistön terveisiin kudoksiin. Potilaalle menetelmä on armollinen: enää koko elimistö ei joudu taistelutantereeksi, ja sivuvaikutukset vähenevät. Uutisen kertoo syöpätutkimuksen veteraani, professori, solubiologi ja lääkäri Erkki Ruoslahti laboratoriossaan Los Angelesin yliopiston Santa Barbaran kampuksella. Tyyni valtameri kimmeltää aivan ikkunoiden takana, ja Ruoslahtea vähän harmittaa, että tiukassa rahatilanteessa yliopisto säästää pesetyskuluista. Lika ja merisuola samentavat näkymää. Burnham-instituuttiin kuuluvassa laboratoriossa vallitsee kuitenkin kirkas optimismi. Näistä vaatimattomista tiloista, joihin aiemmin San Diegossa toiminut tutkijaryhmä viisi vuotta sitten muutti, on kotoisin uusin aine taistelussa syöpää vastaan.

Peptidi yllätti kyvyillään

Ruoslahden ryhmän läpimurto kantaa nimeä iRGD. Se on neljästä aminohaposta räätälöity peptidi, joka ohjaa syöpälääkkeen sinne, missä sitä tarvitaan. Sen ominaisuudet hämmästyttävät maailman arvostetuimpiin kuuluvaa syöpätutkijaa itseäänkin. Niitä ei näet kukaan osannut odottaa.Ruoslahden aiempi ohjauspeptidi, kolmen aminohapon RGD, löysi tien kasvaimen verisuonistoon ja kiinnittyi siihen, mutta ei päässyt itse kudokseen, sillä ”syöpä on tiivistä tavaraa, sidekudosta ja kollageenia, paksua ja läpipääsemätöntä”, kuten Ruoslahti sanoo.Tai niin luultiin, kunnes koe-eläimiin ruiskutettiin toisen sukupolven nano-ohjus, jossa lääkkeen, yleisesti käytössä olevan solunsalpaajan, oppaana toimii iRGD, vanhan peptidin johdannainen. Alku sujui kuten ennen. Magneettikuvassa tutkijat näkivät, kuinka ohjus hakeutui verenkierron mukana kasvaimen luo, tarrautui sen verisuoniin ja alkoi tuhota niitä. Sitten tapahtui jotain yllättävää. Ohjus ei pysähtynyt suonistoon, vaan porskutteli eteenpäin itse syöpäkasvaimeen. – Lääke läpäisi kasvaimen puolustusjärjestelmän, tunkeutui syvälle kudokseen ja alkoi tuhota sitä sisältäpäin, Ruoslahti kertoo. Mikä parasta, kaiken terveen – kudokset ja verisuonet – se jätti rauhaan. Menetelmää testattiin hiirillä muun muassa eturauhas-, rinta-, aivo- ja haimasyöpään. Kaikissa se toimi. Kun tutkijat siis lisäsivät tuttuun peptidiin neljännen aminohapon, syntyi salainen agentti, jonka avulla syöpälääke pääsee syvemmälle kuin koskaan aiemmin: sisään syöpäkudokseen. Siksi nimessä on pieni i-kirjain. Se tulee sanasta internal, ’sisäinen’.

Vuosien tie hoitoihin

Tutkijoilla ei ole tapana ylvästellä keksinnöillään tai maalailla ruusuisia kuvia tulevaisuudesta, mutta tällä kertaa löydön pääkätilö Erkki Ruoslahti arvioi, että uusi nano-ohjus mullistaa syövän hoidon. Nanolääkkeen parantamista hiiristä on tietysti pitkä matka ihmisiin, mutta Ruoslahti uskoo, että keksinnön kokeilu ihmisillä alkaa neljän–viiden vuoden sisällä. Syöpäklinikoilla menetelmä voisi olla kymmenen–viidentoista vuoden kuluttua. Silloin sitä voidaan käyttää niin syövän diagnosointiin kuin hoitoon.Erkki Ruoslahti on koko 35-vuotisen uransa ollut aikaansa edellä, sillä hän alkoi tutkia nanotekniikan mahdollisuuksia syövän hoidossa jo kauan ennen kuin siitä tuli tieteen rahoituksen lemmikki. Uusinkin harppaus on jatkoa tutkimuksille, jotka Ruoslahti aloitti 1970-luvun alussa Helsingin yliopistossa yhdessä tohtori Antti Vaherin kanssa. Nyt kaikki vain tapahtuu nopeammin. – Tekniikka on niin kehittynyttä, että saamme vuodessa tehtyä työn, joka ennen vei kaksi-kolmekymmentä vuotta, Ruoslahti sanoo.  Ensimmäinen askel hiiristä ihmisiin on jo otettu: Ruoslahden laboratorio testaa peptidiä kasvainkudoksiin, joita se saa paikallisesta syöväntutkimuslaitoksesta. Kun vierailin Ruoslahden laboratoriossa, solubiologian tohtori Tambet Teesalu valmisteli ihmissyövän kudosta vasta-ainevärjäykseen mikroskooppitutkimusta varten ja tohtori Kazuki Sukahara kirjoitti Cancer Cell -lehteen raporttia työryhmän uusimmista havainnoista.  – Ja olemme vasta alussa, Ruoslahti sanoo. – Lisää löytöjä on tulossa.

Tellervo Riikonen on Yhdysvalloissa työskentelevä vapaa toimittaja.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25798
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.