Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Luomu maistuu paremmalta. Luomu on terveellisempää.Luomu hellii eläimiä. Luomu säästää luontoa. Näin sanotaan.Suomalaisista aikuisista 18 prosenttia ostaa luomutuotteita vähintään kerran viikossa, vaikka ne maksavat tavallista enemmän. Tärkeimmät syyt ovat maku, terveellisyys, puhtaus, eettisyys ja laatu, kertoo tuore Elintarviketrendit 2012 -tutkimus. Onko mielikuville katetta?

Teksti: Kirsi Heikkinen

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2012

Mikä luomu?Luomu eli luonnonmukainen tarkoittaa luontoa matkivaa tuotantoa.Tarkat luomusäädökset löydät täältä: ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/legislation_fi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näitä ostetaanSuomessa ostettiin luomuna viime vuonna 1,7 % tuotteista. Top 3:Hiutaleista 9,6 %Kananmunista 8,9 %Sienistä 8,3 %

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähde: Luomuliitto/Nielsen Homescan 2011

Luomuruoka on terveellisempää ja maukkaampaa. Onko se?

Jos arvostaa luomua ja tietää syövänsä sellaista, ruoka voi hyvinkin maistua paremmalta, sillä makuaistimuksiin vaikuttavat psykologiset seikat: asenteet, mielikuvat, odotukset.

Tutkimusten mukaan makuun vaikuttavat lajike, maaperä, ravinteet, vedensaanti ja aurinko, ei viljelytapa. Joissakin tutkimuksissa luomu on maistunut paremmalta, toisissa ei.

Cornellin yliopiston Jenny Wan-chen Leen mukaan luomua ympäröi nykyään jopa sädekehä. Hän pisti ruokakaupassa kävijöitä vertailemaan tavanomaisia ja luomutuotteita. Luomu voitti paitsi maussa myös terveellisyydessä: koehenkilöt uskoivat luomutuotteen sisältävän enemmän tärkeitä ravintoaineita ja vähemmän kaloreita kuin tavallinen. He eivät kuitenkaan tienneet, että testatut vaihtoehdot olivat kaikki samaa sorttia.

Eroja vaikea osoittaa

Jotta luomuruoka olisi terveellisempää kuin tavallinen, luomutuotteiden pitäisi sisältää enemmän terveyttä edistäviä tai vähemmän terveydelle haitallisia aineita kuin tavanomainen.

Eroja luonnonmukaisesti tuotetun ja tavallisen elintarvikkeen välillä on kuitenkin vaikea osoittaa, sillä kahdesta samalla tavalla tuotetusta yksittäisestä tuotteesta löytyy suurempia eroja kuin eri tavoilla tuotetuista. Kasvien ominaisuuksiin vaikuttavat muun muassa lajike, maaperä, viljelyalue, kypsyys ja kasvukauden säätila, olivat ne sitten luomua tai tavallista.

Tästä syystä tulokset luomun ja tavanomaisen eroista vaihtelevat. Esimerkiksi luomupersikoista ja -tomaateista on joissakin tutkimuksissa mitattu suurempia C-vitamiinipitoisuuksia kuin tavallisista, toisissa taas ceetä löytyi enemmän tavallisista tomaateista, päärynöistä, parsakaaleista ja persikoista.

Usea tutkimus on mitannut luomutuotteista enemmän fosforia, kuiva-ainetta ja fenoleja kuin tavallisesta. Nitraatteja ja proteiineja luomutuote näyttää sisältävän tavallista vähemmän.

Luomumaidossa on erilainen rasvahappokoostumus kuin tavallisessa. Eroa selittää luomulehmän märehtimä puna-apila, joka on tärkeä kasvi luomutilan viljelykierrossa. Sen ansiosta luomumaito saattaa sisältää enemmän ihmiselle välttämätöntä alfalinoleenihappoa kuin tavallinen maito. Toisin kuin tavalliseen luomumaitoon ei kuitenkaan lisätä D-vitamiinia, jota suomalaiset keskimäärin saavat liian vähän.

Myös seleeniä on luomutuotteissa vähemmän, sillä sitä on Suomen maaperässä luonnostaan vähän. Seleenin puute on kytköksissä muun muassa syöpiin, ja siksi tuota hivenainetta lisätään tavallisille pelloille levitettäviin väkilannoitteisiin.

Kotimainen tuntuu luomulta

Luonnonmukaisessa ei käytetä keinotekoisia lannoitteita eikä torjunta-aineita. EU:ssa sallittuja luomutorjunta-aineita on 27.

Luonnollisuus ei automaattisesti tarkoita haitatonta: esimerkiksi luomutorjunnassa käytetyt luonnon pyretriinit aiheuttavat herkästi allergisia reaktioita.

Luomutuotteista on mitattu pienempiä torjunta-ainepitoisuuksia kuin tavanomaisista, mutta eri maissa tuotettujen elintarvikkeiden erot ovat suurempia kuin esimerkiksi suomalaisen luomutuotteen ja suomalaisen tavanomaisen tuotteen väliset erot, raportoi tähän asti laajin Suomessa tehty Luomun terveellisyys ja turvallisuus -katsaus vuodelta 2003.

Tavanomaiset suomalaiset tuotteet mielletäänkin lähes luomuksi, sillä 90 prosenttia suomalaisten saamista torjunta-ainejäämistä on peräisin tuontielintarvikkeista, huomautti ravitsemustieteilijä Eija Muukka väitöskirjassaan vuonna 2008.

Luomutilat ja -pellot eivät ole tavanomaista enempää suojassa raskasmetalleilta ja dioksiineilta, jotka leviävät ilman välityksellä. Pihalla tepastelevien ja maata nokkivien luomukanojen munista onkin mitattu enemmän dioksiinia kuin tavanomaisista.

Lisäaineita on vähemmän

Luomutuotteisiin ei lisätä keinotekoisia väri- tai makeutusaineita. Sallittuja lisäaineita on 27, kun tavanomaisia lisäaineita on lähes 300.

Luomulihajalosteissa saa käyttää natriumnitriittiä tai kaliumnitraattia ehkäisemään ruokamyrkytyksiä aiheuttavien bakteerien kasvua, mutta vain puolet tavanomaisesta määrästä. Muut säilöntäaineet ovat kiellettyjä. Tästä syystä luomu­elintarvikkeet pilaantuvat nopeammin kuin tavanomaiset.

Luomutuotteiden on pelätty sisältävän tavallista enemmän ulosteperäisiä kolibakteereja, mutta Elintarviketurvallisuusviraston tutkimus vuodelta 2006 ei löytänyt niitä suomalaisilta luomutiloilta enempää kuin tavallisilta tiloilta.

Näyttö vaikutuksista puuttuu

Tieteellistä näyttöä siitä, että luomu olisi terveellisempää kuin tavallinen, ei ole.

Tutkimuksia aiheesta on julkaistu paljonkin, mutta ne eivät ole keskenään vertailukelpoisia – tai, kuten brittitutkija Alan Dangour totesi kaksi vuotta sitten, ne ovat puhdasta roskaa. Dangour ryhmineen ruoti lähes satatuhatta luomun ja tavanomaisen ruoan terveysvaikutuksia käsittelevää tieteellistä artikkelia ja totesi, että "näyttö luonnonmukaisten elintarvikkeiden ravintosisällön terveysvaikutuksista puuttuu".

Samaan päätyivät viime vuonna Machteld Huber kollegoineen Hollannissa ja Kirsten Brandt ryhmineen Britan­niassa. Huber mainitsee, että joissakin soluviljelyissä luomusta on havaittu enemmän soluja suojelevaa antioksidanttivaikutusta sekä syöpäsolujen hitaampaa muodostusta. "Jos terveellisyys määritellään vaikutuksiksi ihmisen sairauksiin, näyttöä luomun terveysvaikutuksista ei ole", tiimi kiteyttää.

Väestötutkimuksia luomuruokavaliosta ei ole tehty.

Brandtin mukaan tulokset luomun ja tavanomaisen ruoan­ ravintosisällöistä ovat aivan liian vaihtelevia, jotta niistäkään voisi päätellä mitään. Yksi kasvi voi sisältää jopa 10 000 yhdistettä, joten niiden vaikutuksia on lähes mahdoton analysoida. Yhdisteet voivat vaikuttaa yhdessä toisin kuin erikseen ja eri määrinä. Esimerkiksi jotkin fenolit jarruttavat syöpäsoluja vähäisinä pitoisuuksina, mutta suurina vauhdittavat niiden kasvua.

Brandt kuitenkin leikki luvuilla ja laski, että jos luomukasvikset sisältäisivät vaikkapa 12 prosenttia enemmän terveyttä edistäviä aineita, tavanomaisten vihannesten ja hedelmien­ vaihtaminen luomuun lisäisi naisen eliniänodotetta 17 ja miehen 25 päivää. Teoreettisesti samaan pääsee, jos nainen pudottaa ylipainoaan 390 ja mies 570 grammaa.

Luomuelintarvike on maatalousperäisiltä ainesosiltaan luonnonmukainen, sisältääniukasti lisäaineita, ei sisällä keinotekoisia väri- tai makeutusaineita eikä muuntogeenisiä tai säteilytettyjä aineksia.

Luomun edut:MakuRavinteetPuhtausLisäaineetTerveellisyys  ?

Lähteitä: Luomun terveellisyys ja turvallisuus. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja 2003

Eija Muukka, Luomun tie päiväkotiin. Luomuruokailun toteutettavuus ja ravitsemuksellinen merkitys päiväkotilapsille. Kuopion yliopiston julkaisuja 2008

K. Brandt et al., Agroecosystem Management and Nutritional Quality of Plant Foods:The Case of Organic Fruits and Vegetables. Critical Reviews in Plants Sciences 2011 A.

A. Dangour et al., Nutrition-related health effects of organic foods: a systematic review. American Journal of Clinical Nutrition 2010

M. Huber et al., Organic food and impact on human health: Assessing the status quoand prospects of research. NJAS – Wageningen Journal of Life Sciences. 2011

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Tyypillistä luomun hehkutusta ilman perusteita. Mansikan maukkauteen vaikuttaa eniten käytetty lajike ja valo - tuossa jutussa puhutaan vaan jostain geneerisestä "luomumansikasta", jolla on väitettyjä ihmeominaisuuksia. Pienet metsämansikat ovat yleensä kertaluokkaa maukkaampia kuin viljellyt - tänä vuonna on ollut kylmää ja nekään eivät maistu samalle kuin viimevuonna. Pelkillä kasvuolosuhteilla on jo merkittävä vaikutus. Usein kauppalajikkeiksi valikoituvat kasvitauteja ja kuljetusta hyvin sietäviä lajikkeita - ne eivät pääsääntöisesti ole niitä parhaimman makuisia.

Ei se mansikka tiedä mistä sen ottamat ravinteet tulevat - ne voivat tulla hevonpaskasta tai teollisesta lannoitteesta. Lannoittamalla on mahdollista vaan räätälöidä kasvin saamat ravinteet helpommin sellaiseksi kuin halutaan (jos siis on tietoa mitä haluaa).

  • ylös 10
  • alas 4
Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Yoken Suru

Glyfosaattia sisältävien kasvintorjunta-aineiden myyntiluvat harkitaan uudestaan tänä vuonna.

Suomessa on myynnissä kymmeniä kasvintorjunta-aineita, joiden vaikuttava aine on glyfosaatti. Maailman terveysjärjestön WHO:n syöpätutkimustoimisto IARC luokittelee glyfosaatin "todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi". IARC:n mukaan glyfosaatti altistaa imusolmukesyöpiin kuuluvalle non-Hodgkinin lymfoomalle.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mahdollisesti-syopaa-aiheuttavan-kasvintorjunta-aineen-myyntilupa-pian-syyniin/4928146

 

Niin siis miten tämä vaikuttaa, jos kasvikset käsittelee oikein? Eli pesee ja mahdollisesti kuorii. Ja onko tämä nyt ainoa vaaralliseksi todettu aine?

Hyvä että kielletään jos on vaarallinen. Se ei siltikään tee luomusta vielä parempaa tai turvallisempaa. Sen sijaan se tekee tavallisesti tuotetusta turvallisempaa ja parempaa.

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla