Opi pelaamaan huonoilla korteilla. Mitä nopeammin luovut turhasta toivosta, sitä nopeammin pääset kiinni uuteen seikkailuun.

Teksti: Tuija Matikka

Kolmen pienen lapsen uraisä sokeutui ja masentui. Jouluna lapset halusivat esitellä joulupukin tuomia lahjoja, mutta isä istui aamiaispöydässä kuin perunasäkki. Lopulta kolmivuotias kiipesi isänsä syliin ja sanoi: ”Kuule isi. Mä tiedän, että sun silmät on rikki, mutta muuten sä olet ehjä. Haluan, että sä käytät sormiasi ja katsot, mitä mä sain joululahjaksi.” Pojan huomautus havahdutti isän tajuamaan, mitä kaikkea sokeanakin voi tehdä. Kertarysäyksellä tapahtuva menetys tuntuu julmalta. Alamme vaistomaisesti laskea tuhoja ja etsiä syyllisiä. Päähämme ei hetkeen mahdu muuta. Mitä suuremmasta menetyksestä on kyse, sitä tärkeämpää on keskittyä pelaamaan niillä korteilla, jotka vielä ovat jäljellä. Hyviä vinkkejä saa niiltä, jotka osaavat elää mielekästä elämää menetyksestä huolimatta – tai jopa sen ansiosta.

Treenaa selviytymistä ajoissa

Koska emme voi aina tietää, mikä menetys tai sairaus meitä odottaa, kannattaa opetella käyttämään huonojakin kortteja. Ratkaisukeskeisen terapian isoäiti, vuonna 1988 kuollut yhdysvaltalainen psykoterapeutti Virginia Satir oli lapsuudessaan pitkiä aikoja kuuro ja oppi lukemaan ihmisten elekieltä. Saatuaan kuulonsa takaisin hän hyödynsi ilmiömäistä elelukutaitoaan perheterapeuttina. Jos hän olisi jäänyt kuuroksi, taito olisi ollut sitäkin tärkeämpi.Monesti vaiva on tilapäinen. Jos parempi kätesi on liukastumisen jäljiltä paketissa, kipsiaika kannattaa käyttää heikomman käden harjoittamiseen. Jo voileivän tekeminen on turhauttavaa, ja tekisi mieli pyytää muita auttamaan. Ponnistelu kuitenkin kannattaa, sillä saat aivojumpan lisäksi käytännön kokemusta pohjalta nousemisesta.

Kartoita mahdollisuutesi

Myös asenne on tärkeä. Jos uskot vammaisten, sinkkujen, työttömäksi jääneiden tai vanhojen olevan säälittäviä luusereita, jäät tietenkin surkeilemaan ”lottovoiton” osuttua omalle kohdalle. Jos uskot, että ihminen on menetyksistä huolimatta arvokas ja hänellä on aina uusia mahdollisuuksia, alat heti alkujärkytyksestä toettuasi tutkia tilannettasi. Etsivä yleensä löytää jotain kiinnostavaa. Jos polvesi ovat jäähyllä jalkapallon pelaamisesta mutta kaipaat joukkuettasi, voit pallotella uusilla ajatuksilla osallistumalla netin keskusteluryhmiin. Siellä voit taistella hyvän puolella pahaa vastaan. Vaikka keskustelijat eivät yleensä muuta mieltään, on hauska luoda erilaisia strategioita. Parhaassa tapauksessa voit löytää uuden ajatuksen tai näkökulman.

Muutoksen epävarmuus rassaa

Hermostollamme on taipumus suurennella äkillisiä muutoksia, mutta hiipivälle kehitykselle olemme lähes sokeita. Avioliitto saattaa kituuttaa pitkään henkitoreissaan, kunnes puoliso ilmoittaa hakevansa eron. Alkoholiriippuvuus pahenee varkain. Diabetes voi tehdä elimistössä tihutöitä pitkään, ennen kuin se havaitaan. Sepelvaltimoiden tukkeutuminen saatetaan huomata flunssan yhteydessä. Eikä omaa ikääntymistäkään aina pane merkille.Tieto diagnoosista tai toimintakyvyn heikkenemisestä tietysti jysäyttää, mutta useimmissa sairauksissa kehitys on hidasta – ja ikävä kyllä usein epävarmaa. Ihmisaivot kestävät epävarmuutta huonosti. Varsinkin nisäkäsaivo-osan on pakko saada varmuus saman tien. Paraneeko tämä vai ei? Pitäisikö taistella vai alistua?Poikamainen hätäily on pilannut monta lupaavasti alkanutta toipumista. Kuiville päässyttä alkoholistia ja hänen lähipiiriään tietenkin ahdistaa, voiko raittiuden säilymiseen luottaa. Kun raitistunut ratkeaa ryyppäämään, epävarmuuden piina katoaa, mutta samalla häviää myös selvä pää. Raittiina pysyminen edellyttää jatkuvassa epävarmuudessa elämistä. Päivä kerrallaan ja vuositolkulla.

Varo turhan toivon ansaa

Jos on odotettavissa vain tilanteen huononemista, toivoa antaa lääketieteen kehitys. Kukaties ensi viikolla, ensi vuonna tai ensi vuosikymmenellä keksitään tepsivä hoito. Media kertoo milloin mistäkin lupaavasta uutuuspilleristä, ihmehoidosta ja dieetistä.Lisäksi hyvää tarkoittavat uskovaiset tarjoavat pikaparannusta ylhäältä. Ystävät ja tuttavat kuvailevat, miten serkun kummin kaima parani taudista syömällä ”öhmyä” tai tekemällä ”kohmua”.Jokaista vähänkin järkevää konstia tekee mieli kokeilla, koska muutakaan toivoa ei ole. Pienikin mahdollisuus palauttaa entinen toimintakyky antaa voimaa. Lääkärit käypähoitosuosituksineen alkavat tuntua epäempaattisilta hyypiöiltä. Toivon ja pettymysten vuoristorata tuo jännitystä elämään, ja siinä keikutuksessa voi vierähtää vuosi poikineen.

Luovuttamalla pääset eteenpäin

Ikääntymisen tai sairauden myötä tilanne voi muuttua niin vakavaksi, että toivon ylläpitämisestä tulee rasite. Toivosta tarpeekseen saanut haluaa luovuttaa. Riesana ovat tekopirteät läheiset, jotka syyllistävät kovia kokenutta, ikään kuin sairauden kuormassa ei olisi kyllin kantamista. Kun läheiset eivät suo luopumisen tuomaa rauhaa, menetystä ei päästä suremaan yhdessä.Kouristuksenomainen toivoon takertuja haluaa puolestaan vältellä menetykseen liittyviä musertavia tunteita. Mitä sinnikkäämmin hän pakenee, sitä tiukemmin piilevä toivottomuus häneen tarttuu. Pahimman vaihtoehdon inhorealistinen kohtaaminen kirpaisee, mutta se auttaa jatkamaan. Menetetyn rakkaansa perään haikaileva ei ryhdy etsimään uutta sydänkäpyä ennen kuin on lakannut toivomasta. Toivoa uudesta rakkaudesta ei voi syntyä, ennen kuin vanha on kuollut.Luopumisen suoma lepo auttaa tarttumaan tilaisuuteen, jos ihme kaikesta huolimatta tapahtuu. Toivon ansassa rimpuillut ei välttämättä pysty enää ponnistamaan, mutta levännyt jaksaa panostaa uuteen mahdollisuuteen.

Julkaistu Tiede -lehdessä 7/2011

Tuija Matikka on psykologi ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25798
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.