Havis Amandan lakittaneet opiskelijat nosturissa vappuna 2011. Kuva:  	Kallerna / Wikimedia Commons
Havis Amandan lakittaneet opiskelijat nosturissa vappuna 2011. Kuva: Kallerna / Wikimedia Commons

Syksyn saapuessa yliopistot ja muut oppilaitokset täyttyvät uusista ja vanhoista opiskelijoista.

Sekä yliopisto että opiskelija ovat oppitekoisia uudissanoja 1800-luvulta eli ajalta, jolloin suomen kieli alkoi voittaa alaa akateemisessa maailmassa.

Suomen kielen vanhin opiskelijaa tarkoittava sana on ruotsista lainattu teini. Se on ollut käytössä jo keskiajalla, ja sillä on tarkoitettu koulujen oppilaita. Kun opintotuesta ei ollut tietoakaan, teinit kiersivät loma-aikoina maaseudulla laulaen ja oppineisuuttaan esitellen ja saivat palkakseen ruokatarpeita ja vaatteita. Muistona tältä ajalta on säilynyt kokoelma teinien hurskaita lauluja, Piae cantiones, joita sopivissa tilaisuuksissa vieläkin lauletaan.

Toinen vanha oppilaan nimitys on opetuslapsi. Se esiintyy jo Agricolan kielessä ja samanaikaisissa käsikirjoituksissa niin vakiintuneena, että sitäkin on pakko pitää keskiaikaisena. Sana on saanut uskonnollisen merkityksen, koska se on useimmille kielenkäyttäjille tuttu vain raamatullisista yhteyksistä.

Ruotsin vallan aikana opiskelijanuorisosta käytettiin nimitystä studeeraawainen nuoruus. Sana nuoriso on tullut kirjakieleen vasta vuonna 1835 Kalevalan myötä. Opiskelijan nimityksiä olivat oppiva ja oppivainen. Ylioppilaaseen taas viitattiin ruotsista lainatulla studentilla.

Vuonna 1820 Turun Wiikko-Sanomien perustaja Reinhold von Becker tarjosi opiskelijan nimitykseksi johdosta oppilainen, mutta sen kilpailijoiksi ilmaantuivat Pietari Ticklénin oppilas ja Volmari Kilpisen oppija.

Yliopiston opiskelijaa tarkoittavan sanan muodostamista vaikeutti se, ettei yliopistollakaan ollut vakiintunutta suomalaista nimitystä. Yliopistoa käytti ensimmäisenä J. F. Berg vuonna 1838.

Tarjokkaita olivat esimerkiksi korkeaopistolainen, ylioppias, ylioppilainen, yliopistolainen ja yliopistolas. Voitokkaan ylioppilaan lanseerasi kirjallisuudentutkija Rietrikki Polén vuonna 1852. Tähän aikaan ylioppilastutkinto tultiin suorittamaan yliopistoon, joten sama sana kelpasi myös opiskelijannimitykseksi.

Koko opiskelevalle nuorisolle sopiva opiskelija löytyy vasta Elias Lönnrotin sanakirjasta vuodelta 1874.

Kirjoittaja on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2007

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

Tieteessä 6/2018 

PÄÄKIRJOITUS

Eläköön uteliaisuus

Leikkisä mieli ja villit ideat potkivat maailmaa eteenpäin.

 

PÄÄUUTISET

Ystävyys syntyy 200 tunnissa

Läheinen suhde rakentuu yhteisissä riennoissa omalla ajalla.

Lintu suuntii kompassisilmin

Se näkee magneettikentän valoherkän proteiinin ansioista.

Ydin poikii mustia aukkoja

Linnunradan jättimäiselle Sagittarius A:lle löytyi 12 kaveria.

Atlantin merivirta jarruttaa

Hidastuminen varmistui sekä pinnalta että pohjalta.

 

ARTIKKELIT

Seitsemän mahdollista maailmanloppua

Kauhuskenaarioita riittää, mitä sanovat tutkijat.
Uhkaako jokin Maata meidän elinaikanamme?

Keskity! Siihen voi oppia

Ärsyketulva ei pääse häiritsemään tekemisiä,
kun käyttää aivojen toiminnanohjausjärjestelmää.

Kaikkien aikojen kalajuttu

Lohenpoikasten ei tarvitse kasvaa kassissa.

Opioidikriisi alkoi
joka kodin lääkkeestä

1800-luvulla oopiumia käyttivät kaikki.
Se oli halpaa ja hoiti vaivan kuin vaivan.

Antiaine kätkee mysteerin

Kyse on koko universumin olemassaolosta.

Otto Wille Kuusinen
käänsi takkia tarvittaessa

Punaisten ideologi teki itänaapurissa komean uran
pitämällä omana tietonaan, mitä mieltä asioista oli.

 

TIEDE VASTAA

Osaako norsu hypätä?

Missä digitaalinen tieto säilyy pisimpään?

Mihin avaruus laajenee?

Kuka syö Itämeren kalat?

Mikä on Tiede-lehden hiilijalanjälki?

Mistä johtuu raskauspahoinvointi?

 

KIRJAT

Remonttireiskana avaruudessa

Scott Kelly vietti vuoden Kansainvälisellä avaruusasemalla.

 

KUVA-ARVOITUS

Siinähän on ihan selvästi...

Klassikkopalsta kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia
ehden Facebook-sivustolle.

 

OMAT SANAT

Virsi kantoi kauas

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.