Huippumodernissa saunassa maataan lämmitetyllä divaanilla ja surffataan tv-kanavilla. Kiuas huolehtii sopivan kosteista löylyistä automaattisesti.


surffataan tv-kanavilla. Kiuas huolehtii sopivan kosteista löylyistä automaattisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2006

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Kiinnostaako sauna, jossa lojutaan lepotuolissa, luetaan kirjaa, kuunnellaan musiikkia ja katsotaan televisiota? Toki välillä otetaan myös löylyjä.

Litteä kiuas on upotettu lattiaan. Divaanimaiset istuin- ja makuutasot voi lämmittää silloinkin, kun kiuas on kylmillään. Seiniä koristavat valaisinmoduulit sekä litteät näytöt ja kaiuttimet.

"Älykäs olosauna" eli muotoilijoiden Arni Aromaan ja Sauli Suomelan sekä sisustussuunnittelija Pia Thurmanin saunatutkielma Hot & Cool on ihastuttanut ja kauhistuttanut. Viime lokakuussa se voitti Saksassa red dot -muotoilupalkinnon.

Taas hassutus, joka palkitaan mutta jossa on vähän tolkkua, sanoo moni saunoja. Ettäkö telkkari saunaan!


Vettä kiville kuten ennenkin

Oikeastaan "olosauna" jatkaa juohevasti perinteitä. Lattiakiuas muistuttaa aivan ensimmäisiä saunoja, joissa oli kasa kiviä kuopan pohjalla.

Nykyisin kivet vain haetaan rautakaupasta. Hankinnan helpottuminen onkin ollut suurin muutos kiuaskivissä. Teollisesti jalostetut luonnonkivet ja keinotekoiset keraamiset kivet antavat samat löylyt kuin "koskenkivet", joita ihmiset ennen  keräsivät koskista ja rannoilta. Sokkotestissä eroa tuskin huomaisi.


Automaattista kostutusta

Jos kivet ovat pysyneet ennallaan, niin kiuas kivien ympärillä on mullistunut sitäkin enemmän.
Ensimmäinen sähkökiuas vuonna 1938 aloitti suurimman saunavallankumouksen sitten saunan keksimisen. Tuli mahdolliseksi lämmittää sauna nappia painamalla.

Uusien kiukaiden ansiosta saunaan saatiin tarpeeksi lämpöä. 1940-luvulla saunassa oli keskimäärin 65 astetta, mutta 1990-luvulla saunottiin jo 80 asteessa.

Kuuma kiuas kuitenkin kuivatti saunan ilmaa. Vuosikymmeniä on valitettu, että sähkösauna on liian kuiva. Kosteutta pystyy säätelemään heittelemällä sopivasti löylyä sekä kastelemalla lauteita ja seiniä, mutta sehän vaatii vaivaa, jota nykysaunoja välttää.

Eipä hätää. Kiuasteollisuus tarjoaa pomminvarman ratkaisun. Saatavana on kiukaita, joihin kuuluu erillinen höyrystin.

Nyt voi ottaa hikilöylyt heittämättä lainkaan vettä kiukaalle. Riittää, että valitsee ohjauskeskuksesta sopivan lämpötilan ja kosteuden. Yhtä vaivattomasti saa lauhkeat ja kosteat turkkilaiset höyryt.

Kokemukseen voi lisätä eksoottisia tuoksuja. Kaikkein monipuolisimmassa kiukaassa on haihdutuskuppi esansseille ja ritilä yrteille.


Kuituvaloa mihin tahansa

Lämpö, kosteus ja tuoksut on saatu hallintaan. Seuraavaksi tulevat valo ja ääni, joita kumpaakin on saatavissa jo moneen makuun. Halutessaan voi hankkia vaikka vaihtuvat värivalot ja kosteutta kestävät saunakaiuttimet. Miltä tuntuisi, jos saunassa soisi "löylyä lissää, löylyä lissää" ja valourut vilkkuisivat musiikin tahdissa?

Aika näyttää, yleistyykö diskotyyppinen saunasisustus. Uusissa saunoissa on yleistymässä ainakin valokuituvalaistus. Siinä valon synnyttää projektori, joka sijaitsee saunan ulkopuolella. Valo viedään haluttuihin paikkoihin ohuilla ja taipuisilla lasikuiduilla.

Kuidussa liikkuu vain valo. Saunaan voi siksi sijoittaa valopisteitä helposti ja turvallisesti. Usein valaistaan höyrypilvi kiukaan yllä, mutta halutessaan voi rakentaa vaikka tähtikuvioita kattoon.

Valo näkyy ja valoa näytetään. Sillä luodaan kuvaa koko kodista.

- Kuituvalaistus ilmaantui ensimmäisenä juuri saunaan, mikä kertoo saunan roolista ja arvostuksesta, huomauttaa arkkitehti Erkki Kuoppamäki. Suomalaisen Saunan Tutkimussäätiön puheenjohtajana hän on seurannut kehitystä tarkasti.


Ilmastoinnissa tutkittavaa

Näkyvät ja kuuluvat laitteet keräävät huomiota, mutta yhtä tärkeät näkymättömät tekniikat unohtuvat helposti. Saunassa aliarvostettu mutta tarpeellinen palvelija, todellinen saunan henki, on ilmastointi.

Lämmitystavan ja saunan rakenteen muuttuessa myös ilmavirrat alkoivat kulkea toisin kuin maaseudun savusaunoissa. Asiantuntijat ovat jo tehneet paljon töitä mitatessaan ilmavirtoja ja laatiessaan suunnitteluohjeita uusille saunoille. Vielä enemmän tehtävää on jäljellä.

Arkkitehti Erkki Helamaa, joka on vuosikymmeniä tutkinut ja kehittänyt saunaa, sanoo, että ilman liikkeet tunnetaan riittävän hyvin vasta yhden saunatyypin kohdalla: koneellisesti ilmastoidun sähkösaunan. Kun on huoneisto-, kellari-, talo- ja rantasaunoja ja kiukaitakin monenlaisia, tutkimuksia ja mit¬tauksia tarvitaan lisää, Helamaan mukaan kaikkiaan 6-8 saunatyypille.

Toinen työmaa, jolla insinöörit vielä saavat hikoilla tarpeekseen, on saunan ekologia. Puulämmitteinen, monien mielestä aidoin sauna, ei uusien tutkimusten mukaan ole ympäristöystävällisyyden perikuva, vaan puskee ilmaan epäterveellisiä pienhiukkasia. Jotain on toki jo tehtykin, kuten kehitetty "vihreitä kiukaita", jotka parhaimmillaan lämpiävät neljänneksen pienemmällä puumäärällä kuin tavalliset kiukaat.Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla