Lukija soitti ja purki tuntojaan: ”Miksi te syyllistätte tavallisia ihmisiä yksityisautoilusta, lihansyönnistä ja lauantaisaunan lämmittämisestä, vaikkei niillä ole ilmastomuutoksen kannalta mitään merkitystä?

Teksti: Jukka Ruukki

Julkaistu Tiede -lehdessä 11/2010

Lukija soitti ja purki tuntojaan: ”Miksi te syyllistätte tavallisia ihmisiä yksityisautoilusta, lihansyönnistä ja lauantaisaunan lämmittämisestä, vaikkei niillä ole ilmastomuutoksen kannalta mitään merkitystä? Toimittajat pitäisi viedä saunan taakse ja päästää tuskistaan.”Soittaja ei taida olla ahdistuksensa kanssa yksin. Uuden tiedebarometrin mukaan suomalaisten suhde ilmastonmuutokseen on väljähtynyt. Ensin ilmiö­tä säikähdettiin, nyttemmin on iskenyt turtumus ja epäilys (ks. s. 54–56).Ilman saunan taakse viemistäkin voin tunnustaa, että ilmastonmuutos-uutisoinnissa on parantamisen varaa. Meidän toimittajien kannattaisi muistaa, että myös ilmastoasioissa tarvitaan suhteellisuudentajua: asiat tärkeysjärjestykseen.Liian paljon takerrutaan lillukanvarsiin, kun pitäisi keskittyä kertomaan ilmastoteoista, joilla on oikeasti merkitystä. Voi olla, että emmentalin hiilijalanjälki on hurjempi kuin edamin, mutta ilmastonmuutosta ei pysäytetä lähikaupan juustotiskillä, vaan suuremmilla areenoilla.Epämiellyttävä totuus on, että maailman mahtavimmat päästäjät, kuten Kiina ja Yhdysvallat, määräävät päätöksillään ilmastotanssin askelmerkit. Pienille maille jää vain vikinä, jos isot eivät suostu viemään.Ympäristöjärjestö Greenpeacen keväisen raportin mukaan Kiinan suurin hiilivoimala tuottaa vuodessa kolme ja puoli kertaa Suomen hiilidioksidipäästöt. Joka viikko Kiinassa avataan pari uutta voimalaa.Ilmastotalkoista emme pääse, sillä Suomi on EU:n osana sitoutunut päästövähennyksiin. Todellisen vastuun talkoista kantavat kuitenkin poliitikot. He voivat kepeillä ja porkkanoilla ohjata kuluttajia vähähiilisempään suuntaan. Suomalaisten arjessa lämmitys ja liikkuminen ovat ylivoimaisia päästölähteitä. Niihin jokainen voi vaikuttaa – ja halutessaan muistaa, että parasta on sellainen energia, jota ei koskaan tarvitse tuottaa.

Hyvää lähestyvää itsenäisyyspäivää lukijat. Iloitaan suomalaisuudesta!

Jukka Ruukki

jukka.ruukki@sanomamagazines.fi

Suomalaistutkija havaitsi, että maaseudun monimuotoinen luonto saattaa suojata koiria allergialta. Se antaa tukea biodiversiteettihypoteesille.

Kaupunkilaiskoirilla on enemmän allergioita kuin maaseudulla asuvilla. Vähiten allergioita on koirilla, jotka elävät maalla maalaismaiseen tapaan monilapsisessa, muitakin eläimiä omistavassa perheessä ja saavat ulkoilla vapaasti kotipihalla.

Tällaisia asioita koirista Jenni Lehtimäki sai selville väitöstutkimuksessaan, josta Helsingin Sanomat kertoo jutussaan.

Ihmisistä tosin ei samanlaista yhteyttä löytynyt allergioiden ja asuinpaikan väliltä.

Lehtimäki testasi biodiversiteettihypoteesia. Sen mukaan immuunijärjestelmämme häiriintyy ja allergian tapaiset tulehdusperäiset sairaudet lisääntyvät, kun ympäristön monimuotoisuus hupenee ja me altistumme entistä vähemmille luonnon mikrobeille.

Väitöskirja koostui neljästä tutkimuksesta, joista kaksi käsitteli lapsia ja kaksi lemmikkikoiria.

Kummassakaan lapsitutkimuksessa ei löytynyt merkittävää yhteyttä allergioiden ja ihon mikrobien tai luonnon monimuotoisuuden välillä.

Toisin oli lemmikkien laita. Koiranomistajille suunnatun kyslytutkimusken mukaan sairaimpia olivat kaupunkilaiskoirat, joista noin 17 prosentilla oli allergiaa. Maalla osuus oli viitisen prosenttia.

”Kysely osoittaa ensimmäistä kertaa urbaanin ympäristön ja muun nisäkkään kuin ihmisen allergian välisen yhteyden”, Lehtimäki kertoo.

Vielä selvemmän näytön tarjoaa neljäs tutkimus, johon osallistui yhteensä 170 labradorinnoutajaa ja suomenlapinkoiraa.

Se paljasti, että eniten allergioista kärsivät kaupungissa esimerkiksi kerrostalossa asuvat koirat, joilla on ”urbaani elämäntyyli”. Niiden hoidosta vastaa yksi ihminen, joka harrastaa monenlaista ja lenkkeilee paljon koiran kanssa.

Harvinaisimpia allergiat ovat maalaiseen tapaan maalla elävillä koirilla. Niiden iholla on viljalti ympäristöstä peräisin olevia bakteereja.

Lehtimäki ihmettelee, miksi ympäristön ja allergian yhteys tuli ilmi koirilla muttei lapsilla.

”Allergia on monimutkainen sairaus ja ihmiselämä on monimutkaista, mikä saattaa piilottaa ympäristön vaikutuksen”, hän miettii.

Täysin piiloon ihminen ei kuitenkaan jäänyt. Kyselytutkimuksessa paljastui, että jos allergia vaivaa koiraa, omistajakin on todennäköisesti allergikko. Tämä johtuu epäilemättä jostain yhteisestä tekijästä koiran ja omistajan elämäntavoissa tai ympäristössä.

”Maaseutumaisessa ympäristössä koiran ja ihmisen elimistö altistuu mikrobeille, jotka jollakin tavalla tukevat immuunijärjestelmän toimintaa”, Lehtimäki toteaa.

Kysely

Uskotko biodiversiteettihypoteesiin?

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

 

Tieteessä 2/2018 

 

PÄÄKIRJOITUS

Kun viha vie

Vihapuhuja ratsastaa alkukantaisella reaktiolla.

 

PÄÄUUTISET

Unissa puhutaan rumia

Myöntisen päiväminän takaa kurkkii
kielteinen yöminä – hyvästä syystä.

Alienkivi on yksi miljoonista

Tähtienvälisiä asteroideja syöksyy
aurinkokunnan läpi jatkuvasti.

Nykyihminen seikkaili
ulos Afrikasta useita kertoja

Yhden ulostulon malli ei enää mitenkään
istu Aasian löytöihin.

Korallit kalpenevat kiihtyvää tahtia

Lämpenevät vedet riistävät
polyypilta elintärkeän kumppanin.

 

ARTIKKELIT

Migreeni vyöryy aivorungosta

Kun sähköt sekoavat hermokeskuksessa,
kipuviestit kiihdyttävät aivot hälytystilaan.

Esinisäkkäät
Maailman valtiaat ennen dinosauruksia

Kehitys kohti meitä käynnistyi jo silloin,
kun maapallon mantereet olivat vielä yhtä.

Siittiöt hukassa

Enää hälytyskellot eivät kilise van kumisevat.
Miesten siittiömäärät ovat romahtaneet.

James Bond
Harmaa agentti hurmasi maailman

Vastoin odotuksia huomaamaton vakooja sai
valtavan huomion. Kohu teki fiktiosta faktaa.

Liikenne jättää tiet

Visio on villi muttei utopiaa. Jokainen sopiva
maapala tarvitaan luonnolle ja ruoalle.

Ennen paras mies oli poikamies

Naiset ja seksi eivät ole aina olleet miehen mitta.
Elämän tärkeät asiat löytyivät pitkään toisaalta.

 

TIEDE VASTAA

Voiko pissa jäätyä kaarelle?

Haudataanko vainajat ilmansuuntien mukaan?

Mikä on puujalkavitsi?

Miksi kuusi kestää lumen painon?

Miten norppa löytää takaisin avannolle?

Voiko avaruusaseman palauttaa Maahan?

 

KIRJAT

Oma dna kantaa suvun historiaa

Marja Pirttivaara teki suomalaisille sukututkijoille uudenlaisen kätevän oppaan.

 

KUVA-ARVOITUS

Klassikkopalsta

kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia lehden Facebook-sivustolle: facebook.com/tiede.fi

 

OMAT SANAT

Valoa kohti

Entisinä aikoina kantasana tarjosi myös lämpöä.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.