Kuva: <span class="photographer">Saton38211, Wikimedia Commons</span>
Kuva: Saton38211, Wikimedia Commons

Myös vuonna 2034 se on turvasatama epävarmassa maailmassa.

27.9.2034

Veetiä jännittää. On ihan eri asia tavata Aino livenä. Ninth Life -virtuaalimaailmassa he ovat seurustelleet jo kuukausia ja tietävät toisistaan jo kaiken. Senkin, että Aino on ainoa lapsi ja hän yksi neljästä. Ja että Ainolla on oikea ja hänellä robokoira. Ja että Aino rakastaa tietokonetankarunoja ja synteettistä saksofonimusaa.

Juuri niin kuin hän itsekin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jännitystä ei helpota edes se, että temperamenttien ja välittäjäaineiden yhteensopivuutta mittaava Mate Match -testi tuotti "täydellinen pari" -tuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tai ehkä vatsanpohjassa tutisee juuri siksi?

Veeti vetäisee henkeä, nykäisee bambukuitupaitansa kauluksen suoraksi ja kävelee päättäväisin askelin World Life Hub -elämyspuiston portille.

Hän tunnistaa Ainon ensi silmäyksellä. Tämän oljenvaalea letti ja jalassa olevat supermuodikkaat tuohivirsut väläyttävät mieleen muistikuvan taideteoksesta, jonka Veeti on joskus nähnyt. Kalevala?

Aino hymyilee, eikä Veeti mieti enää mitään muuta.

klo 23.17 Aino viestii MyOwnPeoplessa kavereilleen:

Mikä ilta! Veeti on niiiiiin söpö. Olimme heti toistemme kanssa kuin kotonamme. Emmekä joutuneet väittelemään edes siitä, minkä virtuaalimatkan haluamme tehdä: kumpikin tahtoi nähdä sekä pyramidit että viidakon... jopa Veetin lempiruoka on sama kuin mun (haudutettu nauris).

Tuntuu ihan erilaiselta kuin kenenkään kanssa ikinä.

(Viesti poikii minuutissa 17 kannustavaa kommenttia tosiystäviltä.)

Kirsi Heikkinen on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2009.

Parisuhde tuo elämään vakautta, jota työelämä ei tarjoa

Parit tapaavat 2030-luvun facebookeissa ja internetissä. Tulevaisuudessa parinetsintä tehostuu, ja vakiintunut käytäntö on tehdä tieteellisiä analyysejä yhteensopivuudesta. Kaikki keinot kokeillaan, sillä hyvä parisuhde on ainoa turvasatama epävarmassa maailmassa, visioi Veetin ja Ainon ikäisten elämää Heli Vaaranen, Väestöliiton perhetoimintojen johtaja, joka on tutkinut nuorten aikuisten parisuhteita.

– Liittojen kestävyys on vaakalaudalla. Työelämä antaa yhä vähemmän vakautta ja turvaa parisuhteen ja pitkäjänteisen vaurastumisen perustaksi, Vaaranen arvelee.

Perhemallit kirjavoituvat

Menevätkö Veeti ja Aino naimisiin?

– Todennäköisesti, ja toinen heistä mahdollisesti kahteenkin kertaan, sanoo professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopiston perhetutkimuskeskuksesta.

– Sinkkuus yleistyy 2030, samoin erot ja uusperheet. Perhemallit kirjavoituvat, esimerkiksi sateenkaariperheitä pidetään täysin luonnollisina. Toisaalta myös traditionaalisuus tekee paluun, eli perinnäisestä "Mikkosten mallista" tulee uudestaan hyväksytty.

Läheiset, koti ja parisuhde ovat joka tapauksessa tärkeitä.

– Sitä sen sijaan ei voida ennustaa, minkä ikäisinä Veeti ja Aino avioituvat – tai saavat lapsia, jos ylipäätään lapsia hankkivat. Tässä ikähaarukka venyy: toiset ottavat tämän askelen hyvin nuorina, toiset paljon vanhempina, osa ei ollenkaan.

Mutta normi pysyy

Pienperheen idea – isä, äiti ja lapset – pysyy. Se on normi, josta voi toki poiketa, mutta sitä joutuu selittelemään ainakin itselleen. 1960–1970-luvun perhesosiologia piti ydinperhettä vain teollistuneen aikakauden ilmiönä, joka katoaa, mutta tosiasiassa malli on hyvin syvällä ihmisten mielessä, Jokinen huomauttaa.

– On myös viitteitä siitä, että vanhempien ja lasten suhteen merkitys vahvistuu ja suhde pysyy tärkeänä senkin jälkeen, kun lapsi on kasvanut.

Heli Vaaranen on otaksuu toisin:

– Terapeuttien sekä ura- ja elämänvalmentajien käyttö lisääntyy. Elämänohjeet imuroidaan netistä, sillä vanhempien sukupolvien merkitys vähenee. Maailma muuttuu voimakkaasti vain yhden sukupolven aikana, jolloin tuki tulee aikalaisilta, esimerkiksi asiantuntijoilta on-line-palveluna.

Kirsi Heikkinen

Sisältö jatkuu mainoksen alla