Positroniemissiotomografiaa pidetään isotooppikuvauksen Rolls Roycena, sen tarkimpana sovelluksena.

TEKSTI:Jukka Ruukki


Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Positroniemissiotomografiaa pidetään isotooppikuvauksen
Rolls Roycena, sen tarkimpana sovelluksena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä

5/2001


 


Heinäkuussa 1989 Yhdysvaltain nykyisen presidentin George W. Bushin isä ja silloinen maan ykkösmies allekirjoitti lain, joka julisti 90-luvun aivojen vuosikymmeneksi. Tiedemaailman lisäksi "aivokuumetta" levitettiin kansan keskuuteen. Suomessa kampanjoitiin aivoista infoähkyyn asti.

  ponnistelujen saldo on monien kriitikoiden mielestä jäänyt laihaksi, mutta ainakin yhdessä asiassa otettiin aimo askel. Aivojen kuvantaminen on helpottunut ja tarkentunut. Parhaat menetelmät porautuvat jopa millimetrin tuhannesosien rakenteisiin - ilman veistä.

PET näkee ajatuksesi

PETiä eli positroniemissiotomografiaa pidetään isotooppikuvauksen Rolls Roycena, sen tarkimpana sovelluksena. Siinä missä röntgen-, magneetti- ja ultraäänikuvaus keskittyvät rakenteeseen, PET tutkii elimistön toimintaa, aineenvaihduntaa ja verenkiertoa.

PET pystyy seuraamaan sydämen työskentelyä, hermovälittäjäaineiden liikkeitä aivossa tai lääkeaineiden käyttäytymistä elimistössä. Yli 10 miljoonan markan arvoinen kamera pystyy paikantamaan alueen, missä ajatus kullakin hetkellä liikkuu.

Kohde viipaleiksi

Tutkittava saa ruiskeena merkkiainetta, kuten radioaktiivisella isotoopilla merkattua vettä tai sokeria. Happitutkimuksissa aine hengitetään naamarin läpi. Sokerilla tutkitaan kudoksen energiankulutusta, vedellä verenvirtausta ja hapella hapenkulutusta.

Aivot käyttävät sokeria energianlähteenään. Kun tietty alue aktivoituu, myös sokerin kulutus kasvaa. Radioaktiivinen aine on epävakaata, ja hajotessaan se säteilee positroneja. Kun ne kohtaavat kudoksissa elektronin, syntyy gammasäteitä, jotka muodostavat kuvan kohteesta.

Kyse on tomografiasta, leikekuvauksesta: PET viipaloi kohteensa. Kun viipaleet yhdistetään, saadaan kolmiulotteinen malli. Lopullinen kuva kertoo, miten ja mihin tahtiin merkkiaine on jakautunut.

Tähtäin tutkimuksessa

PET-laitteilla tehdään pääasiassa solujen energia-aineenvaihduntaan, aivotutkimukseen ja lääkekehittelyyn keskittyviä kuvauksia. Vuosittain kuvauksia kertyy noin 2 000.

PETiin turvaudutaan entistä enemmän myös potilaiden hoidossa, kuten syövän levinneisyyden tutkimisessa. Etäpesäkkeitä jäljittävä kuvaus maksaa 3 000-5 000 markkaa.

Aineenvaihduntatutkimukset pureutuvat syöpään, sydäntauteihin ja diabetekseen. Neurologit jäljittävät aivojen välittäjäaineiden toimintaa ja lääkkeiden vaikutuksia aivojen rappeumasairauksissa. PET sopii myös muistitoimintojen, epilepsian ja unihäiriöiden tutkimiseen. Psykiatriassa selvitetään mielenterveyshäiriöihin, kuten skitsofreniaan, liittyviä neurofysiologisia poikkeavuuksia, sekä tunne-elämän ongelmia ja alkoholismia.

Kaksi kameraa Turussa

Kuvauksia tekee Turun valtakunnallinen PET-keskus, jolla on käytössään maan ainoat kaksi kameraa. Laitos on Turun yliopiston, Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Åbo Akademin yhteinen.

  isotoopit haluttuun merkkiaineeseen. Käytännössä aineen fluori-, hiili- tai happimolekyylit korvataan vastaavilla radioaktiivisilla molekyyleillä, jotka säteilevät niin, että kamera havaitsee ilmiön.

Leimattu aine käyttäytyy elimistössä normaalisti, ja kuvaus on kivuton. Säteilyannos on samaa luokkaa kuin röntgenkuvauksessa.


Sisältö jatkuu mainoksen alla