Moni pätkii ansaitun lomansa osiin, ja niitäkin on, jotka eivät mitenkään malta pysyä poissa toimistosta. Pitkä yhtäjaksoinen loma tekisi hyvää niin pomolle kuin duunarille.


mitenkään malta pysyä poissa toimistosta. Pitkä yhtäjaksoinen
loma tekisi hyvää niin pomolle kuin duunarille.
Juuri ennen juhannusta työpaikat olivat täynnä säntäileviä ihmisiä. Maailma piti saada valmiiksi ennen kesälomaa. Rutistuksesta on nyt pari viikkoa, ja vähin erin stressi laukeaa. Seuraavaksi pitääkin ruveta orientoitumaan töihin paluuseen. Näinhän se menee, vai mitä?

Ei pitäisi, sanovat lomailun ekspertit, suomalaisten lomatapoja tutkiva sosiologi Anu-Hanna Anttila Turun yliopistosta ja työn ja vapaa-ajan rajanvetoon syventynyt psykologi Sirkku Kivistö Työterveyslaitoksesta. He muistuttavat lomailijoita, että vuosiloman tarkoituksena ei ole pelkästään työn rasituksista toipuminen.

- Emme lomaile jaksaaksemme taas entistä enemmän, vaan huoltaaksemme palautumiskykyämme,  Kivistö tiivistää.


Loma hyödytti kaikkia

Vuosiloman ajatus on lähes 90-vuotias. Sitä esitti ensimmäisensä Ruotsin hallitus jo 1919, Kansainvälisen työjärjestön Ilon perustamisvuonna. Ehdotus jäi maailmanlaajuisen laman jalkoihin, mutta kun se helpotti, Ilo 1936 suositteli jäsenvaltioilleen palkallisen vuosilomajärjestelmän luontia.

Suomessa ensimmäiset lakisääteiset lomat pidettiin kesällä 1939. Niiden pituus oli työsuhteen keston mukaan viikosta puoleentoista. Tästä loma-aika pidentyi asteittain, kunnes 1973 syntyi neljän viikon standardi.

Vuosilomasta on päätetty pöydissä, joissa ovat olleet mukana valtiovalta, työntekijät ja työnantajat. Anu-Hanna Anttilan mukaan neuvotteluissa voittivat kaikki. Kyseessä oli win-win-win-tilanne: työnantajat saivat levänneitä duunareita, työntekijät omaa aikaa, eikä valtiokaan jäänyt osattomaksi.

- Kansanterveydessä ja kansantaloudessa ei ole turhan päiten sama alku. Vuosiloma oli alkuaan työväensuojelullinen ja on nykyään työsuojelullinen kysymys, Anttila huomauttaa.
Ruotsalaisilla pisimmät lomat


- Suomen muita maita pidemmät vuosilomat on yleinen mutta väärä uskomus, sanoo Anu-Hanna Anttila. Suomi on kärkimaita, jos lasketaan vuosittaisia vapaapäiviä. Kun tarkastellaan toteutuneita lomapäiviä, tilanne muuttuu.
- 2,3 miljoonasta työntekijästämme yli 300 000 on epätyypillisessä työsuhteessa. Se lyhentää keskimääräistä lomakertymää, Anttila selittää. - Erityisesti pätkätöitä tekevät naiset eivät pysty pitämään ansaitsemiaan lomapäiviä. He ottavat ne rahana.


Kesälomat eräissä EU-maissa
Ruotsi            33
Tanska          30
Italia               28
Luxembourg  28
Hollanti           26
Itävalta           25
Ranska          25
Suomi            25
Britannia        25
Belgia            24


Lomapäivien määrä on kollektiivisesti sovittujen palkallisten vuosi¬lomapäivien keskiarvo 2006. Lähde: Anu-Hanna Anttila 2008, Eurofound 2007


Kaksi viikkoa ei riitä

Nykyisen, vuodelta 2005 peräisin olevan vuosilomalain mukaan vuosilomasta 12 arkipäivää on pidettävä kesällä yhteen menoon, mutta lopun voi pätkiä pienempiin palasiin.

Joskus lomaruuvia kiristää työnantaja, joka haluaa työntekijänsä nopeasti takaisin tuottavaan työhön. Toisinaan työntekijällä itsellään on hinku sorvin ääreen.

Anu-Hanna Anttilan tuoreet tutkimustulokset kertovat, että etenkin nuoret, uraa luovat miehet ovat alkaneet tinkiä lomastaan. Heitä viettelee vastuullinen työ siinä määrin, että vapaa-aika vaikuttaa tylsältä.

Sirkku Kivistö varoittaa hunaja-ansasta: - Tinkiminen ei ole pidemmän päälle kestävää. Vapaa-aika ei ole turha keksintö. Se on tarpeen myös kiinnostavaa työtä tekeville. Ihminen kaipaa palautumista. Ylikunto on vaarallinen ilmiö myös työelämässä.

Niin Kivistö kuin Anttila suosittelevat neljän viikon kesälomaa.

- Se on vedenjakaja henkistä irrottautumista ajatellen, tietää Kivistö, tuoreen Vaihda vapaalle - lomallelähtijän opas -kirjan kirjoittaja.

- Ihmiset haluavat tehdä lomalla muutakin kuin palautua¬ työstä: mökkeillä, matkailla, nukkua, harrastaa, olla perheensä ja ystäviensä kanssa. Eihän neljää viikkoa lyhyempi aika riitä mitenkään! Anttila lisää.


Mieli pitää repäistä irti

Onnistuneen ja rentouttavan loman perusta luodaan pitkin työvuotta. Sirkku Kivistön mukaan rasituksesta elpymistä ei voi lykätä, vaan palautumisesta pitää huolehtia jatkuvasti.

- Kroppamme ei ymmärrä, vaikka kuinka sanoisimme, että huilataan sitten kesällä. Keho tarvitsee palautumista jokaisena päivänä.

Kun lomalla sitten saamme elää oman vuorokausirytmimme mukaan, kehomme virkistyy melko pian. Pidempään menee mielen virkistymisessä, sillä siihen ei pelkkä lepo riitä. Tarvitaan jotakin, joka repäisee irti työkuvioista. Siinä voi auttaa media- ja tiedonvälityspaasto, ainakin sähköpostien unohtaminen.

- Lisäksi tarvitaan itselle mieluisaa puuhaa, yhteyksiä toisiin ihmisiin, haasteita ja omien rajojen koettelua, Sirkku Kivistö listaa.

Anu-Hanna Anttilan kesäsuunnitelmiin kuuluvat pitkät yöunet, sarjakuvat ja Englannin keskiaikainen poetiikka.
- Tilasin kesäksi myös Hufvudstadsbladetin. Loman päätteeksi aion matkustaa Tukholmaan ja selviytyä pelkällä ruotsilla.


Palstan pitäjä Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25797
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.