UV-säteily tappaa bakteerit ja tuhoaa tahrat. Lakanoita ei silti kannata jättää paisteeseen päiväkausiksi.

Auringossa on voimaa. Se pystyy muun muassa haalistamaan värit, koska uv-valon energia saa elektronit hypähtelemään värimolekyyleissä. Hapettumisen tai pelkistymisen myötä ne voivat muuttua värittömiksi. Toisin sanoen niiden rakenne muuttuu niin, että ne alkavat heijastaa takaisin kaikki näkyvän valon aallonpituudet. Näkemämme värithän ovat seurausta siitä, kuinka pinta heijastaa valoa.

Vaaleissa, pastellinsävyisissä pinnoissa on yleensä vähemmän värimolekyylejä kuin tummissa. Siksi ne haalistuvat nopeammin. Toisaalta kaikenlaiset värimolekyylit eivät reagoi säteilyyn yhtä herkästi.

Auringolle altistuvat tekstiilit, kuten puutarhatuolien kankaat ja autojen sisustukset, värjätään yleensä aineilla, joihin aurinko ei helposti tehoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hien haju ja tomaattitahrat pois

Auringon valkaisuvoimaa voi myös käyttää hyväksi. Jos haluaa porkkana- ja tomaattitahrat pois pikkulasten vaatteista, ne kannattaa kuivata ulkona narulla. Kasvisten, hedelmien ja marjojen väripigmentit hajoavat helposti auringossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime vuosisadalla äidit toisinaan oikaisivat vaippapyykissä laittamalla likaiset vaipat suoraan nurmelle aurinkoon puhdistumaan. Uv-valo hajotti lian, haalisti tahrat ja tappoi bakteeritkin.

Nykyään harva tohtii jättää vaippojen pesua väliin, mutta ilmiötä voi soveltaa uudenaikaisiin urheiluvaatteisiin. Teknisiä tekokuituvaatteita ei voi pestä kuumassa, ja siksi niihin pinttyy hien haju. Hajusta voi päästä kuivaamalla vaatteen auringossa, sillä säteily tekee selvää bakteereista, joista haju johtuu.

Lakanat haurastuvat

Vaatteita ei kuitenkaan kannata hylätä auringon armoille päiväkausiksi, ei edes valkoisia lakanoita, joille haalistuminen ei ole uhka. Uv-säteily pilkkoo pikkuhiljaa puuvillan selluloosaketjut, ja kankaan lujuus heikkenee. Tämä näkyy valkoisessa lakanassa kellastumisena.

Villavaatetta ei pidä jättää aurinkoon lainkaan, sillä aurinko muuttaa villakuidussa olevan rikin rikkihapoksi. Kuidut haurastuvat, ja paisteeseen jäänyt valkoinen villapaita kellastuu jopa parissa tunnissa.

Asiantuntija: Marja Rissanen, tutkija, Materiaaliopin laitos, Tampereen teknillinen yliopisto. 

Julkaistu Tiede -lehdessä 7/2010.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla