Suomessa sytytetään joka päivä tahallisesti viitisen tulipaloa, ja joka vuosi tuhopoltoissa kuolee muutamia ihmisiä. Tuli hävittää tehokkaasti rikoksen todisteita, mutta miltei aina palon lavastukseen jää jokin särö, johtolanka.

Tuhopolttaja toimi taitavasti: hän roiskutteli sytytysnestettä strategisiin paikkoihin. Palo ehkä näyttäisi epätavallisen nopealta, mutta olisi mahdotonta todistaa mitään. Kaikki johtolangat tuhoutuisivat.

Vaikka jotain jäisi, niin poliisi tuskin kampaisi raunioi¬ta läpi. Näytteenotot ja laboratoriotutkimukset tulisivat aivan liian kalliiksi. Tuhopolttaja siunasi mielessään tuottavuusohjelmia, jotka pitivät rikostutkimuksen säästöliekillä.

Hän sytytti rakennuksen tuleen ja lähti rauhallisesti kotiin. Vastaantulijat tuskin muistaisivat häntä, ja jos muistaisivat, hän oli vain tavallinen siisti liikemies, joka oli pitkän työpäivän jälkeen matkalla kotiin.

Huomenna hän laatisi korvaushakemuksen vakuutusyhtiölle. Voivat siellä vähän epäillä, mutta maksavat silti. Vakuutusetsivät tietävät, että todisteiden puutteessa on turha lähteä käräjöimään.

Tuhopolttaja unohti yhden asian, koiran.

Sammutustöiden johtajasta näytti siltä, että palo eteni kovin helposti. Hän soitti poliisille. Rikostutkija alkoi kerätä todisteita jo matkalla: hän kuvasi digikamerallaan kaikki alueella liikkuvat. Sitten hän tilasi paikalle palokoiran.

Kun rauniot olivat jäähtyneet, koira tassutteli tunnin verran paloalueella ja merkitsi paikat, joita se piti kiinnostavina. Niistä löytyi olemattoman pieniä nestejäämiä. Näytteet lähetettiin Keskusrikospoliisin laboratorioon, ja rikoskemistit osoittivat, että rakennukseen oli levitetty vierasta, helposti syttyvää nestettä.

Palotutkijoiden tietokonesimulaatio vahvisti, että vain suunnitelmallisesti sytytetty tuli oli voinut edetä havaitulla tavalla ja tuottaa palopaikan vahingot. Valokuvat ja todistajanlausunnot paljastivat tuhopolttajan liikkeet paloiltana ja täydensivät näin näytön.

Tämä voisi olla keskiarvo monesta todellisesta tuhopolttotarinasta.

Koira on hyvä opiskelija

Nykyaikainen rikostutkinta tuo mieleen uuden tekniikan dna-näytteineen, laboratoriolaitteineen ja tietokoneanalyyseineen. Yhtä tärkeitä ovat vanhat, koetellut keinot. Poliisin pitkäaikainen apulainen, koira, on tuonut uutta tehoa palorikostenkin tutkintaan.

Rikoskemistit ovat kauan osanneet tutkia ainejäämät riittävän tarkasti, mutta analyysit ovat kalliita. Niukat resurssit pystytään käyttämään tehokkaasti, kun koira auttaa ottamaan näytteet oikeista paikoista.

- Palokoira tunnistaa viisi-kahdeksan ainetta, kertoo opettaja Ilkka Hormila Poliisikoiralaitoksesta. Ainevalikoima muuttuu ajan mukana, kun kemia edistyy ja rikollisetkin ottavat käyttöön uusia kemikaaleja. Onneksi koira on ihanteellinen aikuisopiskelija. Hormilan mukaan se oppii parissa päivässä tunnistamaan uuden aineen.

Palopaikalla nelijalkainen tutkija löytää epäilyttävät kohdat joskus minuuteissa, joskus aikaa menee muutama tunti.

Simulaatiolla varmistuu syy

Varmoiltakin tuntuvat olettamukset palon syystä tarkistetaan monella tavalla.

Tietokonetta käytettiin Suomessa ensimmäisen kerran tulipalon syyn varmistamiseen noin kaksikymmentä vuotta sitten. Järvenpäässä paloi 1988 huoneisto, ja sitä sammutettaessa liekkeihin kuoli yksi palomies.

Tutkijat havaitsivat, että olohuoneessa oli ollut kaksi sohvaa, jotka olivat syttyneet lähes yhtä aikaa. Tämä viittasi joko erittäin huolimattomaan tulenkäsittelyyn tai tahalliseen sytyttämiseen. Huoneistossa oli ollut juopuneita, tupakoivia ihmisiä, jotka vahingossa olisivat voineet saada aikaan palon, mutta avoimeksi jäi, olisivatko molemmat sohvat voineet leimahtaa samaan aikaan.

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n palotekniikan laboratorio tutki paloa sekä polttokokeilla että tietokonesimuloinneilla. Tutkimukset osoittivat, että sohvan syttyessä lattialle syntyi uretaanilammikko, joka parissa minuutissa levitti palon koko huoneeseen. Yhden sohvan sytyttyä toinen leimahti lähes samanaikaisesti - mitään tahallisuutta ei tarvittu.

- Simuloinnilla testataan hypoteeseja, sanoo VTT:n erikoistutkija Simo Hostikka. - Simulaatio ei suoraan kerro, mikä palon sytytti, mutta se auttaa ratkaisemaan, onko jokin oletettu syy voinut johtaa havaitun kaltaiseen tulipaloon.

Huijareitakin liikkeellä

Kaksi kaveria Lahden seudulta oli omasta mielestään ovelia. He olivat kolhineet auton kolarissa ja päättivät kuitata vahingon huijaamalla rahaa vakuutusyhtiöltä. Miehet ilmoittivat autonsa varastetuksi, ajoivat Hollolaan hiekkakuoppaan ja tuikkasivat auton tuleen.

Lavastus paljastui lähinnä järjestyspoliisin valppauden ansiosta. Kun kaverukset kuljettivat autoa yön tunteina rikospaikalle, he pysähtyivät liikennevaloihin. Viereen sattui ajamaan poliisiauto. Poliisit noteerasivat rumasti ruttaantuneen autonkulman ja puhuivat siitä keskenään, mutta eivät ryhtyneet muihin toimiin, koska toinen tehtävä odotti. Auto ja kaverit jäivät kuitenkin mieleen.

Muutamaa tuntia myöhemmin sama poliisipartio hälytettiin Hollolaan autopaloon. Auto oli jo palanut tuntemattomaksi, mutta rekisterinumero erottui vielä. Sen perusteella poliisit menivät kertomaan tapahtumasta auton omistajan kotiin. Oven avasikin sama mies, jonka he olivat yöllä nähneet liikennevaloissa muka varastetun auton ratissa.

- Tämä huijaus jäi surkuhupaisaksi, mutta se olisi voinut mennä hyvin läpi, ellei poliisi olisi painanut tekijöitä mieleensä, sanoo vakuutustutkija Ari Nieminen vahinkovakuutusyhtiö Ifistä.

Asiantuntija auttaa toista

Tuhopoltto voi äkkiseltään tuntua lähes mahdottomalta selvittää, koska rikos tuhoaa tehokkaasti todisteita. - Tulipalot todella ovat vaikeimpia tutkittavia, Ari Nieminen vahvistaa.

Vaikeita vaan eivät mahdottomia.
Taitoa nimittäin kysytään polttajaltakin. Hänen on lavastettava uskottavasti paitsi fysikaaliset ja kemialliset tapahtumat myös oma toimintansa. On vaikeaa rakentaa aukoton tarina. Lopulta jokin yksityiskohta, jokin särö muuten vakuuttavassa kokonaisuudessa johtaa tutkijat jäljille. Ratkaisevat todisteet ovat toisinaan teknisiä, mutta vähintään yhtä usein tutkijaa auttavat tiedot asianosaisista ja heidän toimistaan.
Palaneista arvoautoista tutkijat etsivät osat, joissa on ollut kovin palo. Sitten selvitetään, miten tuli on voinut syttyä. Maahantuojien tekniikka-asiantuntijoita käytetään apuna. Vakuutustutkijoilla on tiedossaan yksityiskohtia, joita ei yleisesti tunneta.
- Ifissä saamme paljon asiantuntija-apua myös ulkomaisilta kollegoilta, Nieminen kertoo. - Ruotsin ja Norjan Ifeissä toimii yksinomaan paloihin erikoistuneita vakuutustutkijoita, jotka esimerkiksi ovat hyvin perillä uusienkin autojen tekniikasta ja vioista, jotka voivat aiheuttaa palon.

Poliisi tutkii paloja vain silloin, kun epäillään rikosta. Jos palanut kohde on vakuutettu, vakuutusyhtiö yrittää aina löytää palon syyn. Nykyään myös palokunnille eli pelastustoimelle on tullut lisää vastuuta syiden selvittämisessä. Niemisen mukaan palojen syyn tutkimus on tehostunut, kun eri toimijat tekevät entistä enemmän yhteistyötä.

Uteliaat, olkaa tarkkana

Autopalojen ohella myös rakennuspaloja yritetään lavastaa onnettomuuksiksi.

- Kerran paloi kahdensadan neliön omakotitalo, jonka omistaja oli pahasti veloissa. Oli vahvoja syitä epäillä tahallisuutta, mutta todisteita oli vaikea saada, Ari Nieminen kertoo.

Tutkijat hakivat palon syttymispaikkaa teknisin keinoin, mutta oikeaan suuntaan johtivat lopulta aukot omistajan kertomassa. Hän väitti käyneensä palopäivänä talossa vain kerran kytkemässä sähköpatterin päälle. Naapuri kuitenkin muisti nähneensä myöhempänä ajankohtana, että talon katolta nousi savua ja heti sen jälkeen omistaja kaasutti autollaan tiehensä.

Vaikka tuhopoltoista vain pieni osa tehdään vakuutusyhtiön petkuttamiseksi, vahingot ovat suuria ja koskettavat meitä kaikkia: katamme tappiot vakuutusmaksuissa.

Mutta voimme myös auttaa palon, tahallisen tai tahattoman, syyn selvittämisessä. Tulipalo kerää usein paikalle uteliaiden joukon, ja nyt lähes kaikilla on silmien lisäksi mukana myös kamera. Joskus siihen tallentuu vinkki.
Vuonna 1988 Yhdysvaltojen Nevadassa paloi räjähdysmäisen nopeasti ammoniumperkloraattitehdas. Viereisen kukkulan laella työskenteli televisiotornin huoltoryhmä. Videokamerat olivat tuohon aikaan jo yleistyneet, ja asentajat kuvasivat melkein koko palon. Harrastelijavideo auttoi suuresti ammattitutkijoita, jotka lopulta jäljittivät alkusyyn hitsaajien polttoleikkausliekkiin. 

Rikos vaatii pitävän näytön

Suurin merkitys palon syyn tutkimuksella on silloin, kun palossa kuolee ihmisiä ja joudutaan vielä selvittämään, liittyykö tapahtumiin henkirikos.

Yhdysvalloissa, Texasissa on puitu kohta kaksikymmentä vuotta Cameron Todd Willinghamin tapausta. Willingham tuomittiin 1991 kuolemaan murhasta. Oikeus päätti, että hän oli polttanut talonsa ja sen mukana kolme lastaan. Hänet teloitettiin 2004 kolmentoista kuolemansellivuoden jälkeen.

Sitten osavaltio perusti komission selvittämään rikostutkinnan väärinkäytöksiä. Komissio on Willinghamin tapauksessa kuullut yhdeksää asiantuntijaa, jotka kaikki ovat vakuuttaneet, että palorikostutkimus tehtiin väärin ja langetettiin väärä tuomio. Palo oli voinut hyvin syttyä vahingossa.

Yhden asiantuntijalausunnoista antoi kansainvälisen paloturvallisuustieteen seuran puheenjohtaja, tohtori Craig L. Beyler. Hän kuvaa siinä, miten palotutkimus 1900-luvun jälkipuoliskolla kehittyi tieteeksi, jossa olettamukset syttymissyystä pitää testata. Vasta sitten, kun muut vaihtoehdot on suljettu pois järkevällä varmuudella, palo voidaan määritellä tuhopoltoksi. Aikaisemmin, 1980-luvulle saakka, palonsyyn määrittely perustui "tutkijan kokemukseen ja kansanperinteeseen". Beylerin mukaan Willinghamin tapauksen tutkijat toimivat menneeltä perinnepohjalta.
Tuhopoltto on toisinaan elämän ja kuoleman kysymys Suomessakin, vaikka täällä ei kuolemanrangaistusta olekaan. Turun yliopiston oikeustieteilijät Päivi Mäkelä ja Ahti Laitinen arvioivat tutkimuksessaan tuhopoltoista, että 2005 tahallisesti sytytetyissä paloissa kuoli kymmenen henkeä.

Julkaistu Tiede -lehdessä 1/2010

Näistä voi epäillä tuhopolttoa

- Monta syttymiskohtaa.
- Epätavallinen, "mahdoton" syttymiskohta.
- Haju, palaneen alueen muoto, kemiallinen analyysi tai koira paljastaa paloa kiihdyttävän aineen läsnäolon.
- Lisätty palon leviämistä edistäviä "johteita".
- Palokuormaa eli palavaa materiaalia järjestelty.
- Henkilökohtaisia esineitä puuttuu.
- Ylimääräisiä esineitä lisätty palokuormaan.
- Epätavallisen nopea palo tai epätavallisen korkea lämpötila.
- Palosuojelulaitteita peukaloitu.
- Löydetty sytytysvälineitä ja ajastimia.
- Ilmastointia peukaloitu palon leviämisen nopeuttamiseksi.
- Sähkölaitteita ja muuta talon ja kodin tekniikkaa peukaloitu.

Lähde: Yhdysvaltalaisen palotutkijan Craig L. Beylerin lausunto elokuussa 2009 kahdesta kiistellystä tuhopolttotutkimuksesta

Tulipalot Suomessa 2006

Tahallisia   2 456 14 %
Tuottamuksellisia* 2 693  15
Tahattomia 3 785  22
Ei tietoa syystä 8 646  49
Yhteensä 17 580  100 %
* Tuottamuksellisuus tarkoittaa suurta huolimattomuutta tai varomattomuutta.

Tuhopoltot Suomessa 2005

Rakennuspalo 18 %
Liikennevälinepalo 23
Maastopalo 9
Muu, kuten roskalaatikot 50
Yhteensä  100 %

Mitä aikuinen voi kertoa lapsille paloturvallisuudesta?

1 Tuli on hyödyllinen mutta riehaantuu helposti. Tätä voi testata esimerkiksi polttamalla valvotussa tilanteessa ulkona pahvilaatikon. Roihu on vaikuttava.
2 Jos tulipalo syttyy, piiloon ei saa mennä. On mentävä ulos niin nopeasti kuin pystyy. Kokeilkaa ikiomalla paloharjoituksella, kuinka monessa sekunnissa pääsette pihalle.
3 Kuumaa ovea ei saa avata, koska tuli voi odottaa sen takana. Miettikää, mistä kaikkialta pääsee nopeasti ulos hätätilanteessa.
4 Muita on varoitettava. Kun on itse turvassa, voi soittaa hätänumeroon 112 tai pyytää aikuisia soittamaan. Harjoitelkaa yhdessä hälytysnumeroon kerrottavia asioita.
5 Tarkista kodin paloturvallisuus yhdessä lapsen kanssa. Missä on sammutuspeitto, missä jauhesammutin? Ovatko palohälyttimet kunnossa?
Paula Havaste, ohjelmajohtaja, Heureka

 

Kalevi Rantanen on diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.
Tutkija Tuomas Paloposki puhuu Tieteen päivillä aiheesta Kaikki palaa, mikä on tulipalo. Perjantaina 15.1. klo 15.00.
Erikoistutkija Simo Hostikka puhuu aiheesta Virtuaaliset tulipalot. Perjantaina 15.1. klo 16.00.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018