Etkö saa tarpeeksi palautetta, tai tuntuuko se aina kielteiseltä? Älä haikaile, vaan kaiva hyödylliset näkökulmat esiin itse.


Älä haikaile, vaan kaiva hyödylliset näkökulmat esiin itse.
Sanasta palaute tulee mieleen lepakko, joka ääntensä kaikujen perusteella lentää törmäilemättä pilkkopimeässä. Lepakolle kaiun antama palaute on vastaus kimeään täsmäkysymykseen. Vaan mitä tehdä, kun "palautetta" tulee tuutin täydeltä, vaikkei edes hataraa kysymystä ole esitetty?

On totta, että pyytämättä ja yllätyksenä tullut palaute voi olla pelottavaa. Ajattele sitä eräänlaisena poikimistilanteena, joka on ensi näkemältä sotkuinen toimitus. Kissaemokin joutuu nuolemaan hyvän aikaa, ennen kuin verensekaisen mössön keskeltä sukeutuu söpö ja pörröinen pentu.

Ennen kuin yrität onkia tärkeän vinkin mekastuksen keskeltä, kuittaa hermostujan reaktio ymmärretyksi. Jos lähdet kylmiltään esittämään sinänsä järkeviä kysymyksiä, kimmastunut saattaa pimahtaa lopullisesti.

Tunteen kuittaamiseksi voit vaikkapa sanoa: "Olen pahoillani, että juttu meni (kannaltasi) pieleen." Lyhyellä ja rehellisellä toteamuksella osoitat hyväksyväsi toisen kokonaisena ihmisenä nahkoineen karvoineen - eli järkineen ja tunteineen. Lähtökohtana on, ettei kukaan suutu turhasta.

Toisen lauhduttua voit jatkaa: "Sinäkin taidat haluta, ettei tämä toistu. Jotta voisin omalta osaltani vaikuttaa siihen, taidan tarvita lisää tietoa. Voinko esittää muutaman kysymyksen?"

Lupa on hyvä kysyä, koska suuttunut saattaa jo hävetä pillastumistaan eikä välttämättä tiedä tarkkaan, mikä sai käämit kärähtämään. Kysymyksiin vastaaminen voi johtaa noloon tilanteeseen, jos hän huomaa ajatelleensa puutteellisesti.

Kun muistat, että itseltäsikin katkeaa toisinaan pinna, sinun on helppo kysyä kohteliaasti: "Mitä olisit toivonut tapahtuvan nyt tapahtuneen sijaan? Mitä odotit minulta? Miten toivoisit minun ja muiden vastedes toimivan?"

Vastausta kuunnellessasi sinun kannattaa mielessäsi rakentaa ikään kuin sarjakuvaa tai elokuvaa siitä, miten toinen toivoo asioiden sujuvan. Myöhemmin voit sitten miettiä, otatko vinkistä vaarin.


Ohittaminen kovinta

Vaikka riehuminen pelottaa, huomiotta jättäminen kylmää sydäntä vielä enemmän. Ihminen on laumaeläin, ja pahin mahdollinen rangaistus on laumasta erottaminen. Jos sinua kohdellaan kuin ilmaa, olet täyden nollan arvoinen - et kukaan.

Esimerkiksi työnhakija saa nykyään kylmää kyytiä, kun työnantaja ei kommentoi hakemusta mitenkään. Sinänsä palautteen puuttuminen on tyhjentävä palaute, koska se kertoo yhteisön kohtelevan vä­keään esineinä.

Huomio on kysyttyä valuuttaa. Kun tuttavani Matti oli menestyvä yrittäjä, hän sai jouluisin monta pärekorillista postikortteja. Konkurssin jälkeen kortteja tuli enää neljä, ja nekin taisivat olla sellaisilta, jotka eivät vielä olleet kuulleet tilanteesta. Voi kuitenkin kysyä, kuvasiko postikortti-indeksi Mattia vai kortin lähettäjiä.

Työpaikan kehityskeskustelusta toivotaan voimaannuttavaa palautetta, mutta entä jos esimieheltä ei löydy aikaa koko keskusteluun? Eikö sinuun kannata panostaa, vai eikö esimies usko sinun enää kehittyvän? Koska moinen johtopäätös on kannaltasi masentava, yrität selittää tilannetta pomon juroudella tai kiireellä. Kuitenkin jos pomo todella uskoo, että osaava henkilöstö on tärkein voimavara, hän raivaa kalenteristaan aikaa selvittääkseen, mitä hänen aarteillaan on mielessä.


Läväytellä kannattaa harkiten

Jos teot ja puheet ovat ristiriidassa, kannattaa muistaa, mitä behaviorismin isoisäksi tituleerattu räväkkä psykologi John Broadus Watson tapasi sanoa: people mean what they do, ihminen tarkoittaa sitä, mitä hän tekee (eikä sitä, mitä hän sanoo tekevänsä). Erityisen tiiviisti kannattaa tarkkailla, mihin kaikkeen aika, raha ja vaiva kuluu. Pomon juhlapuheissa voimme olla kaikki yhtä perhettä, mutta optiot ja ylennykset kertovat, ketkä ovat enemmän perhettä kuin muut.
Palaute käy lahjaksikin


Mitä antaa lahjaksi? Kukkia? Rahaa? Ei kovin luovaa. Tavaraa? Tutkimusten mukaan lahjan subjektiivisesta arvosta katoaa annettaessa kolmasosa. Osin siksi, että meillä on taipumusta ostaa toisille enemmän itseämme kuin saajaa miellyttävä lahja, ja osin siksi, että emme tiedä toisen salaista haavetta.

Tosimiestä ja miksei -naistakin voit ihanasti hämmentää kertomalla suoraan ja sumeilematta, missä suhteessa hän on mielestäsi erityisen mukava, ihailtava tai jopa kadehdittava. Kirjoita tekstiviesti, sähköposti tai kortti, jossa kuvaat kaverisi hyvät puolet oheiseen tapaan.

Vastaavasti jos et halua omiin nurkkiisi tavaroita, joita ei voi heittää pois, pyydä lahjaksi hyvien ominaisuuksiesi listaa. Listoja tai niistä koottua tiivistelmää on mukava tutkiskella mokan synkkinä hetkinä, kun kuulet tai koet olevasi täysi nuija. Siinä sivussa saat paljon tietoa ihailijoistasi, koska ihminen ei voi havaita toisessa ominaisuutta, jollaista hänessä itsessään ei ole edes pienellä nupulla.


Kanssasi on mukavaa, koska olet hauska ja mutkaton - et mikään tasapaksu tapaus.


Kadehdin lehmänhermojasi. Haluaisin itselleni samanlaiset, jotta voisin pysyä yhtä rauhallisena ja toimintakykyisenä tiukoissa tilanteissa kuin sinä.


Ihailen erityisesti laajaa tietämystäsi ja rohkeuttasi sanoa mielipide suoraan.Kouki varsinainen viesti esiin

Jos saat ympäripyöreää ylistystä tai poliittisesti korrektia lässytystä, voit korjata palautetta toteamalla: "Ihanaa kuulla, että olen taitava ja kerta kaikkiaan hurmaava. Elämään kuuluu kuitenkin myös kasvu, ja siksi haluankin kuulla, mihin taitoon tai asiaan minun kannattaisi sinun mielestäsi seuraavaksi keskittyä."

Oletetaan, että satut olemaan sen verran pahasti numerosokea, että kymmenestä luettelemastasi numerosta keskimäärin yhdeksän on oikein. Keskustelukumppanisi voisi pohdinnan jälkeen todeta: "Yhdeksän kymmenestä on monessa tilanteessa hyvä suoritus. Esimerkiksi tekstistä saa hyvin selvää, vaikka kaikki kirjaimet eivät olekaan kohdallaan. Antamiasi puhelinnumerovinkkejä olisi joutuisampi käyttää, jollei jokaista antamaasi numeroa tarvitsisi vikasoiton jälkeen tarkistaa luettelosta. Niinpä toivon sinun keskittyvän numeroihin erityisen huolellisestia, koska niissä yksikin heitto on kohtalokas."

Tentissä reputtaminen on selvä palaute siitä, että sinun pitää lukea lisää ja yrittää uudelleen. Jos tentti, pääsykoe tai työpaikkahaastattelu ei mene sittenkään läpi, kannattaa tiedustella, mitä olisi parannettava, jotta ylittäisit riman. Tiedon onkimiseen tarkoitettua "virkkuukoukkua" ei kuitenkaan aina voi kaivaa esiin sellaisenaan, joten keskustelua on käytävä yleisellä tasolla. Voit kysyä, mitä kriteerejä näissä tilanteissa yleensä painotetaan, jolloin saat todennäköisesti kuulla vastaajan käyttämät kriteerit hyvinkin yksityiskohtaisesti.


Tuija Matikka on psykologi, joka on erikoistunut organisaatioiden ja henkilöstön kehittämiseen ja harjoittaa myös henkilökohtaista psykologista neuvontaa.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018