Etkö saa tarpeeksi palautetta, tai tuntuuko se aina kielteiseltä? Älä haikaile, vaan kaiva hyödylliset näkökulmat esiin itse.


Älä haikaile, vaan kaiva hyödylliset näkökulmat esiin itse.
Sanasta palaute tulee mieleen lepakko, joka ääntensä kaikujen perusteella lentää törmäilemättä pilkkopimeässä. Lepakolle kaiun antama palaute on vastaus kimeään täsmäkysymykseen. Vaan mitä tehdä, kun "palautetta" tulee tuutin täydeltä, vaikkei edes hataraa kysymystä ole esitetty?

On totta, että pyytämättä ja yllätyksenä tullut palaute voi olla pelottavaa. Ajattele sitä eräänlaisena poikimistilanteena, joka on ensi näkemältä sotkuinen toimitus. Kissaemokin joutuu nuolemaan hyvän aikaa, ennen kuin verensekaisen mössön keskeltä sukeutuu söpö ja pörröinen pentu.

Ennen kuin yrität onkia tärkeän vinkin mekastuksen keskeltä, kuittaa hermostujan reaktio ymmärretyksi. Jos lähdet kylmiltään esittämään sinänsä järkeviä kysymyksiä, kimmastunut saattaa pimahtaa lopullisesti.

Tunteen kuittaamiseksi voit vaikkapa sanoa: "Olen pahoillani, että juttu meni (kannaltasi) pieleen." Lyhyellä ja rehellisellä toteamuksella osoitat hyväksyväsi toisen kokonaisena ihmisenä nahkoineen karvoineen - eli järkineen ja tunteineen. Lähtökohtana on, ettei kukaan suutu turhasta.

Toisen lauhduttua voit jatkaa: "Sinäkin taidat haluta, ettei tämä toistu. Jotta voisin omalta osaltani vaikuttaa siihen, taidan tarvita lisää tietoa. Voinko esittää muutaman kysymyksen?"

Lupa on hyvä kysyä, koska suuttunut saattaa jo hävetä pillastumistaan eikä välttämättä tiedä tarkkaan, mikä sai käämit kärähtämään. Kysymyksiin vastaaminen voi johtaa noloon tilanteeseen, jos hän huomaa ajatelleensa puutteellisesti.

Kun muistat, että itseltäsikin katkeaa toisinaan pinna, sinun on helppo kysyä kohteliaasti: "Mitä olisit toivonut tapahtuvan nyt tapahtuneen sijaan? Mitä odotit minulta? Miten toivoisit minun ja muiden vastedes toimivan?"

Vastausta kuunnellessasi sinun kannattaa mielessäsi rakentaa ikään kuin sarjakuvaa tai elokuvaa siitä, miten toinen toivoo asioiden sujuvan. Myöhemmin voit sitten miettiä, otatko vinkistä vaarin.


Ohittaminen kovinta

Vaikka riehuminen pelottaa, huomiotta jättäminen kylmää sydäntä vielä enemmän. Ihminen on laumaeläin, ja pahin mahdollinen rangaistus on laumasta erottaminen. Jos sinua kohdellaan kuin ilmaa, olet täyden nollan arvoinen - et kukaan.

Esimerkiksi työnhakija saa nykyään kylmää kyytiä, kun työnantaja ei kommentoi hakemusta mitenkään. Sinänsä palautteen puuttuminen on tyhjentävä palaute, koska se kertoo yhteisön kohtelevan vä­keään esineinä.

Huomio on kysyttyä valuuttaa. Kun tuttavani Matti oli menestyvä yrittäjä, hän sai jouluisin monta pärekorillista postikortteja. Konkurssin jälkeen kortteja tuli enää neljä, ja nekin taisivat olla sellaisilta, jotka eivät vielä olleet kuulleet tilanteesta. Voi kuitenkin kysyä, kuvasiko postikortti-indeksi Mattia vai kortin lähettäjiä.

Työpaikan kehityskeskustelusta toivotaan voimaannuttavaa palautetta, mutta entä jos esimieheltä ei löydy aikaa koko keskusteluun? Eikö sinuun kannata panostaa, vai eikö esimies usko sinun enää kehittyvän? Koska moinen johtopäätös on kannaltasi masentava, yrität selittää tilannetta pomon juroudella tai kiireellä. Kuitenkin jos pomo todella uskoo, että osaava henkilöstö on tärkein voimavara, hän raivaa kalenteristaan aikaa selvittääkseen, mitä hänen aarteillaan on mielessä.


Läväytellä kannattaa harkiten

Jos teot ja puheet ovat ristiriidassa, kannattaa muistaa, mitä behaviorismin isoisäksi tituleerattu räväkkä psykologi John Broadus Watson tapasi sanoa: people mean what they do, ihminen tarkoittaa sitä, mitä hän tekee (eikä sitä, mitä hän sanoo tekevänsä). Erityisen tiiviisti kannattaa tarkkailla, mihin kaikkeen aika, raha ja vaiva kuluu. Pomon juhlapuheissa voimme olla kaikki yhtä perhettä, mutta optiot ja ylennykset kertovat, ketkä ovat enemmän perhettä kuin muut.
Palaute käy lahjaksikin


Mitä antaa lahjaksi? Kukkia? Rahaa? Ei kovin luovaa. Tavaraa? Tutkimusten mukaan lahjan subjektiivisesta arvosta katoaa annettaessa kolmasosa. Osin siksi, että meillä on taipumusta ostaa toisille enemmän itseämme kuin saajaa miellyttävä lahja, ja osin siksi, että emme tiedä toisen salaista haavetta.

Tosimiestä ja miksei -naistakin voit ihanasti hämmentää kertomalla suoraan ja sumeilematta, missä suhteessa hän on mielestäsi erityisen mukava, ihailtava tai jopa kadehdittava. Kirjoita tekstiviesti, sähköposti tai kortti, jossa kuvaat kaverisi hyvät puolet oheiseen tapaan.

Vastaavasti jos et halua omiin nurkkiisi tavaroita, joita ei voi heittää pois, pyydä lahjaksi hyvien ominaisuuksiesi listaa. Listoja tai niistä koottua tiivistelmää on mukava tutkiskella mokan synkkinä hetkinä, kun kuulet tai koet olevasi täysi nuija. Siinä sivussa saat paljon tietoa ihailijoistasi, koska ihminen ei voi havaita toisessa ominaisuutta, jollaista hänessä itsessään ei ole edes pienellä nupulla.


Kanssasi on mukavaa, koska olet hauska ja mutkaton - et mikään tasapaksu tapaus.


Kadehdin lehmänhermojasi. Haluaisin itselleni samanlaiset, jotta voisin pysyä yhtä rauhallisena ja toimintakykyisenä tiukoissa tilanteissa kuin sinä.


Ihailen erityisesti laajaa tietämystäsi ja rohkeuttasi sanoa mielipide suoraan.Kouki varsinainen viesti esiin

Jos saat ympäripyöreää ylistystä tai poliittisesti korrektia lässytystä, voit korjata palautetta toteamalla: "Ihanaa kuulla, että olen taitava ja kerta kaikkiaan hurmaava. Elämään kuuluu kuitenkin myös kasvu, ja siksi haluankin kuulla, mihin taitoon tai asiaan minun kannattaisi sinun mielestäsi seuraavaksi keskittyä."

Oletetaan, että satut olemaan sen verran pahasti numerosokea, että kymmenestä luettelemastasi numerosta keskimäärin yhdeksän on oikein. Keskustelukumppanisi voisi pohdinnan jälkeen todeta: "Yhdeksän kymmenestä on monessa tilanteessa hyvä suoritus. Esimerkiksi tekstistä saa hyvin selvää, vaikka kaikki kirjaimet eivät olekaan kohdallaan. Antamiasi puhelinnumerovinkkejä olisi joutuisampi käyttää, jollei jokaista antamaasi numeroa tarvitsisi vikasoiton jälkeen tarkistaa luettelosta. Niinpä toivon sinun keskittyvän numeroihin erityisen huolellisestia, koska niissä yksikin heitto on kohtalokas."

Tentissä reputtaminen on selvä palaute siitä, että sinun pitää lukea lisää ja yrittää uudelleen. Jos tentti, pääsykoe tai työpaikkahaastattelu ei mene sittenkään läpi, kannattaa tiedustella, mitä olisi parannettava, jotta ylittäisit riman. Tiedon onkimiseen tarkoitettua "virkkuukoukkua" ei kuitenkaan aina voi kaivaa esiin sellaisenaan, joten keskustelua on käytävä yleisellä tasolla. Voit kysyä, mitä kriteerejä näissä tilanteissa yleensä painotetaan, jolloin saat todennäköisesti kuulla vastaajan käyttämät kriteerit hyvinkin yksityiskohtaisesti.


Tuija Matikka on psykologi, joka on erikoistunut organisaatioiden ja henkilöstön kehittämiseen ja harjoittaa myös henkilökohtaista psykologista neuvontaa.

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5249
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Lucid unet näen ehkä vähän samantyyppisenä kuin hypnoosin, niiden avulla voinee käsitellä asioita jotka eivät tule suoraan tietoisuuteen ja vaikuttaa siihen miten tietyt piirteet itsessään kokee. Mulla ne kuulu tiettyyn elämänvaiheeseen, olisinko ollut joku 25vuotias tjsp. Painajaisia oli, aika rajujakin jotka toistui samanlaisena lukuisia kertoja, pomppasin unissani sängyssä istumaan ja huusin ja uni vaan jatku ja jatku, näin päällekkäin unta ja todellisuutta. Kesti pitkään ennenkö uni lakkasi...
Lue kommentti