Etkö saa tarpeeksi palautetta, tai tuntuuko se aina kielteiseltä? Älä haikaile, vaan kaiva hyödylliset näkökulmat esiin itse.


Älä haikaile, vaan kaiva hyödylliset näkökulmat esiin itse.
Sanasta palaute tulee mieleen lepakko, joka ääntensä kaikujen perusteella lentää törmäilemättä pilkkopimeässä. Lepakolle kaiun antama palaute on vastaus kimeään täsmäkysymykseen. Vaan mitä tehdä, kun "palautetta" tulee tuutin täydeltä, vaikkei edes hataraa kysymystä ole esitetty?

On totta, että pyytämättä ja yllätyksenä tullut palaute voi olla pelottavaa. Ajattele sitä eräänlaisena poikimistilanteena, joka on ensi näkemältä sotkuinen toimitus. Kissaemokin joutuu nuolemaan hyvän aikaa, ennen kuin verensekaisen mössön keskeltä sukeutuu söpö ja pörröinen pentu.

Ennen kuin yrität onkia tärkeän vinkin mekastuksen keskeltä, kuittaa hermostujan reaktio ymmärretyksi. Jos lähdet kylmiltään esittämään sinänsä järkeviä kysymyksiä, kimmastunut saattaa pimahtaa lopullisesti.

Tunteen kuittaamiseksi voit vaikkapa sanoa: "Olen pahoillani, että juttu meni (kannaltasi) pieleen." Lyhyellä ja rehellisellä toteamuksella osoitat hyväksyväsi toisen kokonaisena ihmisenä nahkoineen karvoineen - eli järkineen ja tunteineen. Lähtökohtana on, ettei kukaan suutu turhasta.

Toisen lauhduttua voit jatkaa: "Sinäkin taidat haluta, ettei tämä toistu. Jotta voisin omalta osaltani vaikuttaa siihen, taidan tarvita lisää tietoa. Voinko esittää muutaman kysymyksen?"

Lupa on hyvä kysyä, koska suuttunut saattaa jo hävetä pillastumistaan eikä välttämättä tiedä tarkkaan, mikä sai käämit kärähtämään. Kysymyksiin vastaaminen voi johtaa noloon tilanteeseen, jos hän huomaa ajatelleensa puutteellisesti.

Kun muistat, että itseltäsikin katkeaa toisinaan pinna, sinun on helppo kysyä kohteliaasti: "Mitä olisit toivonut tapahtuvan nyt tapahtuneen sijaan? Mitä odotit minulta? Miten toivoisit minun ja muiden vastedes toimivan?"

Vastausta kuunnellessasi sinun kannattaa mielessäsi rakentaa ikään kuin sarjakuvaa tai elokuvaa siitä, miten toinen toivoo asioiden sujuvan. Myöhemmin voit sitten miettiä, otatko vinkistä vaarin.


Ohittaminen kovinta

Vaikka riehuminen pelottaa, huomiotta jättäminen kylmää sydäntä vielä enemmän. Ihminen on laumaeläin, ja pahin mahdollinen rangaistus on laumasta erottaminen. Jos sinua kohdellaan kuin ilmaa, olet täyden nollan arvoinen - et kukaan.

Esimerkiksi työnhakija saa nykyään kylmää kyytiä, kun työnantaja ei kommentoi hakemusta mitenkään. Sinänsä palautteen puuttuminen on tyhjentävä palaute, koska se kertoo yhteisön kohtelevan vä­keään esineinä.

Huomio on kysyttyä valuuttaa. Kun tuttavani Matti oli menestyvä yrittäjä, hän sai jouluisin monta pärekorillista postikortteja. Konkurssin jälkeen kortteja tuli enää neljä, ja nekin taisivat olla sellaisilta, jotka eivät vielä olleet kuulleet tilanteesta. Voi kuitenkin kysyä, kuvasiko postikortti-indeksi Mattia vai kortin lähettäjiä.

Työpaikan kehityskeskustelusta toivotaan voimaannuttavaa palautetta, mutta entä jos esimieheltä ei löydy aikaa koko keskusteluun? Eikö sinuun kannata panostaa, vai eikö esimies usko sinun enää kehittyvän? Koska moinen johtopäätös on kannaltasi masentava, yrität selittää tilannetta pomon juroudella tai kiireellä. Kuitenkin jos pomo todella uskoo, että osaava henkilöstö on tärkein voimavara, hän raivaa kalenteristaan aikaa selvittääkseen, mitä hänen aarteillaan on mielessä.


Läväytellä kannattaa harkiten

Jos teot ja puheet ovat ristiriidassa, kannattaa muistaa, mitä behaviorismin isoisäksi tituleerattu räväkkä psykologi John Broadus Watson tapasi sanoa: people mean what they do, ihminen tarkoittaa sitä, mitä hän tekee (eikä sitä, mitä hän sanoo tekevänsä). Erityisen tiiviisti kannattaa tarkkailla, mihin kaikkeen aika, raha ja vaiva kuluu. Pomon juhlapuheissa voimme olla kaikki yhtä perhettä, mutta optiot ja ylennykset kertovat, ketkä ovat enemmän perhettä kuin muut.
Palaute käy lahjaksikin


Mitä antaa lahjaksi? Kukkia? Rahaa? Ei kovin luovaa. Tavaraa? Tutkimusten mukaan lahjan subjektiivisesta arvosta katoaa annettaessa kolmasosa. Osin siksi, että meillä on taipumusta ostaa toisille enemmän itseämme kuin saajaa miellyttävä lahja, ja osin siksi, että emme tiedä toisen salaista haavetta.

Tosimiestä ja miksei -naistakin voit ihanasti hämmentää kertomalla suoraan ja sumeilematta, missä suhteessa hän on mielestäsi erityisen mukava, ihailtava tai jopa kadehdittava. Kirjoita tekstiviesti, sähköposti tai kortti, jossa kuvaat kaverisi hyvät puolet oheiseen tapaan.

Vastaavasti jos et halua omiin nurkkiisi tavaroita, joita ei voi heittää pois, pyydä lahjaksi hyvien ominaisuuksiesi listaa. Listoja tai niistä koottua tiivistelmää on mukava tutkiskella mokan synkkinä hetkinä, kun kuulet tai koet olevasi täysi nuija. Siinä sivussa saat paljon tietoa ihailijoistasi, koska ihminen ei voi havaita toisessa ominaisuutta, jollaista hänessä itsessään ei ole edes pienellä nupulla.


Kanssasi on mukavaa, koska olet hauska ja mutkaton - et mikään tasapaksu tapaus.


Kadehdin lehmänhermojasi. Haluaisin itselleni samanlaiset, jotta voisin pysyä yhtä rauhallisena ja toimintakykyisenä tiukoissa tilanteissa kuin sinä.


Ihailen erityisesti laajaa tietämystäsi ja rohkeuttasi sanoa mielipide suoraan.Kouki varsinainen viesti esiin

Jos saat ympäripyöreää ylistystä tai poliittisesti korrektia lässytystä, voit korjata palautetta toteamalla: "Ihanaa kuulla, että olen taitava ja kerta kaikkiaan hurmaava. Elämään kuuluu kuitenkin myös kasvu, ja siksi haluankin kuulla, mihin taitoon tai asiaan minun kannattaisi sinun mielestäsi seuraavaksi keskittyä."

Oletetaan, että satut olemaan sen verran pahasti numerosokea, että kymmenestä luettelemastasi numerosta keskimäärin yhdeksän on oikein. Keskustelukumppanisi voisi pohdinnan jälkeen todeta: "Yhdeksän kymmenestä on monessa tilanteessa hyvä suoritus. Esimerkiksi tekstistä saa hyvin selvää, vaikka kaikki kirjaimet eivät olekaan kohdallaan. Antamiasi puhelinnumerovinkkejä olisi joutuisampi käyttää, jollei jokaista antamaasi numeroa tarvitsisi vikasoiton jälkeen tarkistaa luettelosta. Niinpä toivon sinun keskittyvän numeroihin erityisen huolellisestia, koska niissä yksikin heitto on kohtalokas."

Tentissä reputtaminen on selvä palaute siitä, että sinun pitää lukea lisää ja yrittää uudelleen. Jos tentti, pääsykoe tai työpaikkahaastattelu ei mene sittenkään läpi, kannattaa tiedustella, mitä olisi parannettava, jotta ylittäisit riman. Tiedon onkimiseen tarkoitettua "virkkuukoukkua" ei kuitenkaan aina voi kaivaa esiin sellaisenaan, joten keskustelua on käytävä yleisellä tasolla. Voit kysyä, mitä kriteerejä näissä tilanteissa yleensä painotetaan, jolloin saat todennäköisesti kuulla vastaajan käyttämät kriteerit hyvinkin yksityiskohtaisesti.


Tuija Matikka on psykologi, joka on erikoistunut organisaatioiden ja henkilöstön kehittämiseen ja harjoittaa myös henkilökohtaista psykologista neuvontaa.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25798
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.