Etkö saa tarpeeksi palautetta, tai tuntuuko se aina kielteiseltä? Älä haikaile, vaan kaiva hyödylliset näkökulmat esiin itse.


Älä haikaile, vaan kaiva hyödylliset näkökulmat esiin itse.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Sanasta palaute tulee mieleen lepakko, joka ääntensä kaikujen perusteella lentää törmäilemättä pilkkopimeässä. Lepakolle kaiun antama palaute on vastaus kimeään täsmäkysymykseen. Vaan mitä tehdä, kun "palautetta" tulee tuutin täydeltä, vaikkei edes hataraa kysymystä ole esitetty?

On totta, että pyytämättä ja yllätyksenä tullut palaute voi olla pelottavaa. Ajattele sitä eräänlaisena poikimistilanteena, joka on ensi näkemältä sotkuinen toimitus. Kissaemokin joutuu nuolemaan hyvän aikaa, ennen kuin verensekaisen mössön keskeltä sukeutuu söpö ja pörröinen pentu.

Ennen kuin yrität onkia tärkeän vinkin mekastuksen keskeltä, kuittaa hermostujan reaktio ymmärretyksi. Jos lähdet kylmiltään esittämään sinänsä järkeviä kysymyksiä, kimmastunut saattaa pimahtaa lopullisesti.

Tunteen kuittaamiseksi voit vaikkapa sanoa: "Olen pahoillani, että juttu meni (kannaltasi) pieleen." Lyhyellä ja rehellisellä toteamuksella osoitat hyväksyväsi toisen kokonaisena ihmisenä nahkoineen karvoineen - eli järkineen ja tunteineen. Lähtökohtana on, ettei kukaan suutu turhasta.

Toisen lauhduttua voit jatkaa: "Sinäkin taidat haluta, ettei tämä toistu. Jotta voisin omalta osaltani vaikuttaa siihen, taidan tarvita lisää tietoa. Voinko esittää muutaman kysymyksen?"

Lupa on hyvä kysyä, koska suuttunut saattaa jo hävetä pillastumistaan eikä välttämättä tiedä tarkkaan, mikä sai käämit kärähtämään. Kysymyksiin vastaaminen voi johtaa noloon tilanteeseen, jos hän huomaa ajatelleensa puutteellisesti.

Kun muistat, että itseltäsikin katkeaa toisinaan pinna, sinun on helppo kysyä kohteliaasti: "Mitä olisit toivonut tapahtuvan nyt tapahtuneen sijaan? Mitä odotit minulta? Miten toivoisit minun ja muiden vastedes toimivan?"

Vastausta kuunnellessasi sinun kannattaa mielessäsi rakentaa ikään kuin sarjakuvaa tai elokuvaa siitä, miten toinen toivoo asioiden sujuvan. Myöhemmin voit sitten miettiä, otatko vinkistä vaarin.


Ohittaminen kovinta

Vaikka riehuminen pelottaa, huomiotta jättäminen kylmää sydäntä vielä enemmän. Ihminen on laumaeläin, ja pahin mahdollinen rangaistus on laumasta erottaminen. Jos sinua kohdellaan kuin ilmaa, olet täyden nollan arvoinen - et kukaan.

Esimerkiksi työnhakija saa nykyään kylmää kyytiä, kun työnantaja ei kommentoi hakemusta mitenkään. Sinänsä palautteen puuttuminen on tyhjentävä palaute, koska se kertoo yhteisön kohtelevan vä­keään esineinä.

Huomio on kysyttyä valuuttaa. Kun tuttavani Matti oli menestyvä yrittäjä, hän sai jouluisin monta pärekorillista postikortteja. Konkurssin jälkeen kortteja tuli enää neljä, ja nekin taisivat olla sellaisilta, jotka eivät vielä olleet kuulleet tilanteesta. Voi kuitenkin kysyä, kuvasiko postikortti-indeksi Mattia vai kortin lähettäjiä.

Työpaikan kehityskeskustelusta toivotaan voimaannuttavaa palautetta, mutta entä jos esimieheltä ei löydy aikaa koko keskusteluun? Eikö sinuun kannata panostaa, vai eikö esimies usko sinun enää kehittyvän? Koska moinen johtopäätös on kannaltasi masentava, yrität selittää tilannetta pomon juroudella tai kiireellä. Kuitenkin jos pomo todella uskoo, että osaava henkilöstö on tärkein voimavara, hän raivaa kalenteristaan aikaa selvittääkseen, mitä hänen aarteillaan on mielessä.


Läväytellä kannattaa harkiten

Jos teot ja puheet ovat ristiriidassa, kannattaa muistaa, mitä behaviorismin isoisäksi tituleerattu räväkkä psykologi John Broadus Watson tapasi sanoa: people mean what they do, ihminen tarkoittaa sitä, mitä hän tekee (eikä sitä, mitä hän sanoo tekevänsä). Erityisen tiiviisti kannattaa tarkkailla, mihin kaikkeen aika, raha ja vaiva kuluu. Pomon juhlapuheissa voimme olla kaikki yhtä perhettä, mutta optiot ja ylennykset kertovat, ketkä ovat enemmän perhettä kuin muut.
Palaute käy lahjaksikin


Mitä antaa lahjaksi? Kukkia? Rahaa? Ei kovin luovaa. Tavaraa? Tutkimusten mukaan lahjan subjektiivisesta arvosta katoaa annettaessa kolmasosa. Osin siksi, että meillä on taipumusta ostaa toisille enemmän itseämme kuin saajaa miellyttävä lahja, ja osin siksi, että emme tiedä toisen salaista haavetta.

Tosimiestä ja miksei -naistakin voit ihanasti hämmentää kertomalla suoraan ja sumeilematta, missä suhteessa hän on mielestäsi erityisen mukava, ihailtava tai jopa kadehdittava. Kirjoita tekstiviesti, sähköposti tai kortti, jossa kuvaat kaverisi hyvät puolet oheiseen tapaan.

Vastaavasti jos et halua omiin nurkkiisi tavaroita, joita ei voi heittää pois, pyydä lahjaksi hyvien ominaisuuksiesi listaa. Listoja tai niistä koottua tiivistelmää on mukava tutkiskella mokan synkkinä hetkinä, kun kuulet tai koet olevasi täysi nuija. Siinä sivussa saat paljon tietoa ihailijoistasi, koska ihminen ei voi havaita toisessa ominaisuutta, jollaista hänessä itsessään ei ole edes pienellä nupulla.


Kanssasi on mukavaa, koska olet hauska ja mutkaton - et mikään tasapaksu tapaus.


Kadehdin lehmänhermojasi. Haluaisin itselleni samanlaiset, jotta voisin pysyä yhtä rauhallisena ja toimintakykyisenä tiukoissa tilanteissa kuin sinä.


Ihailen erityisesti laajaa tietämystäsi ja rohkeuttasi sanoa mielipide suoraan.Kouki varsinainen viesti esiin

Jos saat ympäripyöreää ylistystä tai poliittisesti korrektia lässytystä, voit korjata palautetta toteamalla: "Ihanaa kuulla, että olen taitava ja kerta kaikkiaan hurmaava. Elämään kuuluu kuitenkin myös kasvu, ja siksi haluankin kuulla, mihin taitoon tai asiaan minun kannattaisi sinun mielestäsi seuraavaksi keskittyä."

Oletetaan, että satut olemaan sen verran pahasti numerosokea, että kymmenestä luettelemastasi numerosta keskimäärin yhdeksän on oikein. Keskustelukumppanisi voisi pohdinnan jälkeen todeta: "Yhdeksän kymmenestä on monessa tilanteessa hyvä suoritus. Esimerkiksi tekstistä saa hyvin selvää, vaikka kaikki kirjaimet eivät olekaan kohdallaan. Antamiasi puhelinnumerovinkkejä olisi joutuisampi käyttää, jollei jokaista antamaasi numeroa tarvitsisi vikasoiton jälkeen tarkistaa luettelosta. Niinpä toivon sinun keskittyvän numeroihin erityisen huolellisestia, koska niissä yksikin heitto on kohtalokas."

Tentissä reputtaminen on selvä palaute siitä, että sinun pitää lukea lisää ja yrittää uudelleen. Jos tentti, pääsykoe tai työpaikkahaastattelu ei mene sittenkään läpi, kannattaa tiedustella, mitä olisi parannettava, jotta ylittäisit riman. Tiedon onkimiseen tarkoitettua "virkkuukoukkua" ei kuitenkaan aina voi kaivaa esiin sellaisenaan, joten keskustelua on käytävä yleisellä tasolla. Voit kysyä, mitä kriteerejä näissä tilanteissa yleensä painotetaan, jolloin saat todennäköisesti kuulla vastaajan käyttämät kriteerit hyvinkin yksityiskohtaisesti.


Tuija Matikka on psykologi, joka on erikoistunut organisaatioiden ja henkilöstön kehittämiseen ja harjoittaa myös henkilökohtaista psykologista neuvontaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla