TEKSTI:Risto Varteva

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2003

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Robotille silmät myös niskaanSuuntatuntuman saamiseksi liikkuva ihminen tarvitsee näön lisäksi tunto- ja tasapainoaistia. Yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston tutkijat Yiannis Aloimonos ja Cornelia Fermüller osoittivat matemaattisesti, että robotille riittää pelkkä näkö, kunhan se katsoo yhdeksällä silmällä kaikkiin suuntiin.

Jos näkymä liikkuu otsa- ja niskasilmissä samaan suuntaan, robotti tietää kulkevansa sivuttain. Jos näkymät liikkuvat vastakkaisiin suuntiin, se tietää kääntyvänsä.

Toki robotti tulee toimeen vähemmilläkin silmillä, mutta suuntatietojen käsittely on yksinkertaisempaa, jos se perustuu tarpeeksi moneen silmään. Yksinkertaisuus on tärkeää kotiroboteissa, jotta niitä voidaan myydä kohtuuhintaan. New Scientist -lehden mukaan kotirobottien myynti kolminkertaistui viime vuonna, ja tänä vuonna niitä myydään ehkä jo enemmän kuin teollisuusrobotteja. Kotirobotteihin lasketaan myös Aibon tapaiset konekoirat.

Tämä auto sukeltaa

Lontoon Science Museumissa oli loka-marraskuun vaihteessa näytillä kahden hengen sukellusvene, Gemini, jolla voi tehdä retkiä 50 metrin syvyyteen. Suunnittelijat Robert Leeds ja Frank Barker kutsuvat sitä vedenalaiseksi urheiluautoksi. Vertaus sopii 700 000 euron hintaan, mutta huippunopeus on vain neljä solmua eli reipasta kävelyvauhtia hieman suurempi.

Happivarasto riittää kolmeksi vuorokaudeksi. Leeds ja Barker kuitenkin suosittelevat lyhyitä sukelluksia, sillä Geminiin ei mahtunut vessaa.

Sylimikro iskunsietäväksi

Tietokoneyhtiö IBM asentaa uusiin sylimikroihinsa kiihtyvyysanturin, joka tarkkailee äkillisiä liikkeitä. Tärähdys voi merkitä sitä, että laite on putoamassa tai että sitä kohdellaan liian kovakouraisesti.

Kiihtyvyysanturin signaali siirtää kovalevyn luku-kirjoituspään sekunnin kymmenesosassa turvaan niin, ettei se pääse vahingoittamaan levyn pintaa. Kovalevyn suojaaminen on tärkeintä, koska vaurioituneen levyn tietoa ei ehkä saada takaisin. Monet muut putoamisessa särkyvät osat ovat korvattavissa.

IBM:n tuotepäällikkö Bill Iori kertoo NewsFactor-tietotoimistolle, että luku-kirjoituspää siirtyy tärähdyksissä turvaan ja palaa paikalleen niin nopeasti, ettei käyttäjä edes huomaa sitä.

Järjestelmä tunnistaa liikkuvan auton tai junan tärähtelyt ja asettaa reagointikynnyksen sen verran korkealle, ettei vääriä hälytyksiä aiheudu yhtenään.

Äänenmuunto tekee laulutaitureita

Karaokebaarien tunnelma muuttuu kertaheitolla, kun laululaitteistoon saadaan sähköinsinöörien parhaillaan työstämä tietokoneohjelma. - Sen on määrä muokata toivotonkin lauluääni mestarilliseksi, sanoo professori Mark Smith. Hän johtaa ohjelman kehitystyötä Purduen yliopistossa Indianassa Yhdysvalloissa.

Äänenmuunto-ohjelma hajottaa laulajan äänen siniaalloiksi ja muuttaa ne sarjaksi lukuja sekä lopuksi yhdistää luvuista uuden, ammattilaulajan ääntä vastaavan äänen. Koostaminen tapahtuu matemaattisesti niin sanotuilla Fourierin muunnoksilla.

Haasteena on korjata ääntä muuttamatta sitä kokonaan. Lisäksi kaiken on tietysti tapahduttava silmänräpäyksessä. Eihän laulaminen muuten näytä aidolta. - Nykyisellään ohjelma pystyy parantamaan äänen korkeutta, värinää ja kestoa, Smith kertoo yliopistonsa tiedotteessa.

Kehitteillä oleva ohjelma sopii toki muuhunkin kuin karaokelaulantaan. Samalla periaatteella voidaan syntetisoida soittimia ja parantaa tietokoneen puhetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla