Robotti, josta kaavaillaan kodin automaatti-laitteiden päällysmiestä, ei tarvitse käsiä eikä jalkoja. Jonakin päivänä Rollo antanee käskyjä niin roskis- kuin tiskausroboteille.


TEKSTI:Risto Varteva

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

eikä jalkoja. Jonakin päivänä Rollo antanee käskyjä
niin roskis- kuin tiskausroboteille.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 3/2002

Robotin ei tarvitse olla tieteistarinoiden jäykin polvin klompsutteleva hirviö. Ainakin Teknillisessä korkeakoulussa TKK:ssa on päädytty häikäisevän yksinkertaiseen ratkaisuun: tehdään robotista pallo.

Pallorobotille on annettu nimeksi Rollo, joka tuo heti mieleen rullaamisen tai pyörimisen. Kivasti se pyöriikin TKK:n Automaatiotekniikan laboratorion käytävillä. Se ei siis ole enää pelkkä idea vaan ihan oikea härveli.


 


- Palloon päädyttiin siksi, että pyöreällä muodolla on paljon etuja, tutkija Panu Harmo kertoo. - Pallo pysyy aina oikein päin ja se pystyy kierimään kätevästi paikasta toiseen. Se ei pääse takertumaan mihinkään, ja jos se törmäilee vahingossa huonekaluihin, töyssyt ovat niin lieviä, ettei näkyviä kolhuja jää. Eikä se varmasti kompastu mattoon.

Rollon läpimitta on 30 senttiä, joten se on hieman koripalloa suurempi. Kuori on läpinäkyvää muovia, mutta myöhemmin sille voidaan antaa sopiva värisävy ja tummuus. Umpinainen kuori suojaa Rollon elektroniikkaa pölyltä ja kosteudelta, mutta samalla se vaikeuttaa äänen kulkua. Samoin se estää savuun perustuvan palohälytyksen tekemisen, eikä myöskään liekin lämpösäteily läpäise kuorta.

Rollon sisällä oleva elektroniikka ei pyöri mukana, koska se on ripustettu akseleiden varaan. Pyörimisestä ei olisi haittaakaan, sillä elektroneille on se ja sama, miten päin johdot ovat, mutta kameran pitää pystyä näkemään eteenpäin.

Lähiverkko kotona

Rollo pitää yhteyttä ulkomaailmaan radiolla, jonka kantamaksi riittää kymmenkunta metriä, sillä vastaanottimet ja lähettimet voidaan kätkeä vaikka asunnon kaappeihin. Sieltä yhteys pidemmälle hoituu puhelinkaapeleilla samaan tapaan kuin esimerkiksi internetissä.

Vanha mielikuva robotista on ihmisen näköinen, vaikka oikeasti robotilla voisi olla vaikka viisi kättä. Mutta Rollolla ei ole ainuttakaan kättä. Miten se pystyy tiskaamaan ja viemään roskat ulos?

- Rollo on vain osa kodin tietotekniikkaa, Harmo täsmentää. Kodissa voi olla paljon muitakin automaattisia apuvälineitä, joille Rollo on eräänlainen ylirobotti. - Se voi antaa käskyn roskisrobotille, että hoida roskat pihalle, tai huomauttaa tiskausrobotille, että nyt tarvitaan puhtaita astioita.

Apua ja turvallisuutta

Aivan näin pitkällä ei vielä olla, sillä tavoitteet ovat oikeastaan paljon arkisempia. Kun Rolloa alettiin seitsemän vuotta sitten kehitellä, tavoitteena oli tutkia pallomaisen robotin liikuntamekanismeja. Nyt Rolloa sovelletaan kotihoidon ja kotona selviämisen tukemiseen. Rollon avulla voidaan internetin kautta ottaa kuva- ja ääniyhteys kotiin ja varmistaa, että kaikki on siellä hyvin. Kun turvaranneke tai jokin muu järjestelmä hälyttää, Rollon välityksellä voidaan tutkia asunto ja selvittää, mikä on tilanne.

- Koska Rollo on koko ajan läsnä, ajattelimme, että pallomainen muoto on miellyttävin, Harmo kertoo. - Se ei pelota niin kuin kulmikas löntystelijä tai edestakaisin pörräävä pakkilaatikko. Se voi olla jopa niin hellyttävän tuntuinen, että sen kanssa voi vaikka leikkiä.

Aivan niin, Rollo osaa pitää myös seuraa emännälleen tai isännälleen - sitten kun päästään niin pitkälle. Se voi esimerkiksi lukea kirjaa tai päivän lehden.

Rollo on osa Tekesin Hyvinvointi ja terveys -ohjelmaa. Periaatteena oli alun alkaen pitää jalat maassa ja kehittää järjestelmä, joka voidaan toteuttaa valmiina saatavilla osilla. Rolloa varten ei siis ole tarvinnut erikseen kehittää uudenlaista tietotekniikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla