Työntekijät työskentelevät yrityksen parasta ajatellen. Tai sitten eivät. He hidastelevat, väärentävät työaikaraportteja, tekevät turhia palohälytyksiä tai pysäyttävät tuotannon pudottamalla jakoavaimen koneeseen.

TEKSTI:Jukka Ruukki

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä

7/2002

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sabotaasi voi olla kosto

Työntekijät työskentelevät yrityksen parasta ajatellen. Tai sitten eivät. He hidastelevat, väärentävät työaikaraportteja, tekevät turhia palohälytyksiä tai pysäyttävät tuotannon pudottamalla jakoavaimen koneeseen.

Työn sabotoinnille on syynsä. Sitä tehdään esimerkiksi tylsistymisen estämiseksi ja työn helpottamiseksi - mutta erityisesti epäoikeudenmukaisuuksien kostamiseksi.

Yksittäisen esimiehenkin kirvoittama sabotaasi osuu usein koko yritykseen, kerrotaan Organizational Behavior and Human Decision Processes -lehdessä.

Yritysten kannattaa varmistaa, että työolot ovat asianmukaiset, resurssit riittävät, kunnia annetaan sen ansaitsevalle ja että työstä maksetaan oikeudenmukainen palkka.Taas vessapaperia kengässä?

Oletko koskaan haukkunut elokuvaa vain kuullaksesi, että se on keskustelukumppanisi lemppari? Tai törmännyt jo miehitettyyn vessaan ja kakistellut itsesi ulos? Tehnyt työpäivää vetskari auki?

Sinua varmasti nolotti. Niin voisi väittää japanilaisen tutkimuksen pohjalta, jossa nolostumista aiheutti erityisesti huonon vaikutelman antaminen muille ja tietämättömyys siitä, miten toimia sosiaalisessa tilanteessa. Tutkimuksen julkaisi Journal of Psychology.

Seura tekee kaltaisekseen aikuisenakin

Kuten tiedetään, kaveripiiri vaikuttaa suuresti nuorten päihdekäyttäytymiseen. Nyt yhdysvaltalainen tutkimus paljasti, että myös itsenäistyvät nuoret aikuiset kessuttelevat ja ryyppäävät kuin kaverinsa. Siksi päihdevalistus kannattaa ulottaa kavereihin ja seurustelukumppaneihin, suosittelee Health Psychology -lehti.

Ikilaihduttaja: ehkä edistyit sittenkin!

Tarkkailit syömistäsi, mutta vaaka ei armahda. Taas yksi epäonnistunut laihdutuskuuri? Ei välttämättä, kiistää yhdysvaltalainen tutkimus.

Painonpudotuksen ohella myös oikea syömiskäyttäytyminen on edistysaskel. Pidemmän päällehän napostelun ja ahmimisen välttäminen laihduttaa. Käyttäytymisen paranemisen pitäisi siis motivoida laihduttajaa, vaikkei paino heti putoaisikaan, todetaan Eating Behaviors -lehdessä.

TERVEYSPÖRSSI


Palstalla seurataan kansainvälisten tiedelehtien terveysuutisia.

NOUSSEET


viheralueet


nälkäkuuri


lemmikit


savolaisuus

LASKENEET


miehet


eurokolikot


tupakointi


venyttely

Savolaisuudella nostetta, miessukupuoli miinukselle

Syksyn lääketieteen lehdet lupaavat kylmää kyytiä miehille. Aloitetaan ankeimmasta päästä. Vaikka stressi riepoo molempia sukupuolia, mies näyttäisi olevan se heikompi astia. Tuoreessa suomalaistutkimuksessa havaittiin, että elämän kolhut, kuten työttömyys, avioero tai omaisen sairastuminen, romuttavat todennäköisemmin miehen kuin naisen terveyden.

Tilannetta synkistää se, että lyhytkin stressinpoikanen voi olla myrkkyä verisuonten sisäpintaa verhoavalla endoteelisolukolle. Sen toiminta takkuaa ja valtimot jäykistyvät pitkäksi aikaa. Stressiä seuraa veren virtauksen heikentyminen ja valtimoiden vähittäinen kalkkeutuminen. Circulation-lehti antaakin miehille neuvon, joka on kuin suoraan savolaisukon suusta: elä hättäile, istu mättäälle!

Toinen pomminvarma tapa pitää yllä terveyttä ja tavoitella sadan vuoden rajapyykkiä näyttäisi olevan energianrajoitus. Päivittäisen joulemäärän kutistaminen kolmanneksella saa aikaan fysiologisia muutoksia, jotka suojaavat sairauksilta ja ikääntymiseltä.Vyön kiristys lisää myös fyysistä ja henkistä vireyttä.

Jos nälkäkuuri ei kiehdo, elämää ja sydäntä voit sulostuttaa hankkimalla lemmikin - tai oikeastaan kaksi, jos haluat suojata lapsiasi myöhemmiltä allergioilta. Amerikkalaistutkimuksen riemuviesti on, että vähintään kahden kissan tai koiran kanssa varttuneilla lapsilla allergia ja astma ovat tyyten harvinaisia. Suojavaikutus saattaa perustua siihen, että karvaiset kaverit kantavat kotiin kuraa ja viljelevät kosteita pusuja, joiden sisältämät endotoksiinit muokkaavat pienokaisten immuunipuolustusta.

Terveydestään tarkan kannattaa myös miettiä, millä alueella asustaa. Brittitutkijoiden mukaan asuinympäristö vaikuttaa mielialaan niin, että se näkyy sairaustilastoissa. Mitä väljempi ja vihreämpi alue on sitä vähemmän siellä podetaan masennusta.

Kauden kielteisin yllättäjä on tuttu, tupakka. Vain muutaman savukkeen päivittäinen tupruttelu lisää jo huomattavasti sydänkohtauksen ja kuoleman riskiä, tanskalaistutkijat muistuttavat. Yksikin on kuulemma pahasta. Se lyhentää elämää yhdellätoista minuutilla.

Kannattaa olla tarkkana myös eurojen kanssa. Yhden ja kahden egen kaksoismetallikolikoista irtoaa 240-320 kertaa niin paljon allergisoivaa nikkeliä kuin EU:n nikkelidirektiivi sallii. Suomessa kutinametallista kärsii yli 10 prosenttia naisista ja muutama prosentti miehistä.

Kiireisiä kuntoilijoita ilahduttanee puolestaan tieto siitä, että venyttely on ylimainostettu tapa päättää rääkki. Kipeytymis- ja loukkaantumisriski ei vähene, vaikka kuinka nytkyttäisit. British Medical Journalissa julkaistujen todennäköisyyslaskelmien mukaan ihmisen tulisi venytellä säännöllisesti peräti 23 vuoden aikana estääkseen yhden loukkaantumisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla