Kuva: Anakin101, Wikimedia Commons
Kuva: Anakin101, Wikimedia Commons

Kreikkalainen nimi tulee meripihkasta.

Talven myrskyt ja sähkökatkot ovat havainnollisesti osoittaneet, miten monet nykyajan laitteet ja järjestelmät toimivat sähköllä. Jos sähköä ei ole, elämä melkein pysähtyy. Siksi on vaikea uskoa, että sähkövoiman tehokas hyödyntäminen on melko uusi asia. Suomen ensimmäinen sähkövalaistus otettiin käyttöön Tampereella Finlaysonin kutomosalissa vuonna 1882.

Hankaussähkö tunnettiin jo antiikin Kreikassa yli kaksi ja puoli vuosituhatta sitten. Se havaittiin ensimmäiseksi meripihkassa, kreikaksi elektron, johon perustuu monien kielten sähköä merkitsevä sana. Myös suomessa sähköä on nimitetty elektrisiteeksi, mutta kun sähkö tuli tunnetuksi aikana, jolloin lainasanoja vastustettiin periaatteesta, sille haluttiin keksiä omaperäinen nimitys. Laajaa kannatusta sai Elias Lönnrotin ehdottama lieke, joka kuului samaan sanaperheeseen kuin liekki ja liekehtiä. Voiton vei kuitenkin lopulta Samuel Roosin ehdottama sähkö, jota Roos käytti suomentamassaan tietokirjassa vuonna 1845.

Roos joutui puolustamaan ehdotustaan sanomalehti Suomettaressa vuonna 1847. Arvostelija Antero Varelius, joka itsekin oli tietokirjailija, kannatti Lönnrotin liekettä. Roos puolestaan vetosi siihen, että lieke toi mieleen vanhan epätieteellisen uskomuksen, jonka mukaan palaminen johtuisi flogistoniksi nimitetystä salaperäisestä aineesta. Uudissana sähkö oli hyvä nimitys ilmiölle, joka sai esineet sähähtämällä säkenöimään.

Roos oli mahdollisesti saanut idean sähkö-sanasta lukiessaan Turun Wiikko-Sanomien uutista vuonna 1820. Siinä kerrottiin, että kun joku ”pimeässä silittää hewoista taikka muutamia muita eläwiä, näkyy hänen kätensä ympärillä wälistä pikkusia säkeneitä eli kypeneitä, jotka sähähteleewät ikään kuin tulta iskettäissä”.

Sittemmin sähkö-sanasta on muodostettu valtava määrä uusia johdoksia ja yhdyssanoja. Kun ensimmäisistä tietokoneista alettiin puhua 1900-luvun puolimaissa, niistä käytettiin nimitystä sähköaivot tai elektroniaivot. Sana tietokone puuttuu Nykysuomen sanakirjasta kokonaan, se on päässyt mukaan vasta täydennysosaan vuonna 1967.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

Julkaistu numerossa 2/2014.