Moni pääsee sen avulla eroon aidosta, mutta voiko se toimia myös toisinpäin: houkutella aloittamaan tupakoinnin.

Puheenaihe-sarja

Teksti: Marko Hamilo

Moni pääsee sen avulla eroon aidosta, mutta voiko se toimia myös toisinpäin: houkutella aloittamaan tupakoinnin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjailija Timo Hännikäinen poltti vielä alkuvuodesta askin päivässä. Yli kymmenen vuotta säännöllisesti tupakoineen miehen nikotiiniaddiktio oli sitä lajia, että ensimmäinen savuke piti sytyttää jo ennen aamiaista.

Sitten Hännikäinen tilasi netistä sähkösavukkeen aloituspakkauksen. Sen koommin miehen ei ole tarvinnut koskea palavaan tupakkaan – paitsi kerran, kun sähkötupakan nikotiinipatruunat olivat päässeet loppumaan.

Moni nikotiiniriippuvainen on sähkösavukkeella päässyt eroon aidosta ensimmäisellä yrittämällä. Kokeilleet kehuvat aidon tuntuista käyttökokemusta. Sähkökuumennuksella höyrytetty glykoli-nikotiiniseos tuntuu kurkussa oikean tupakan savulta.

Nikotiinipurukumit tai -laastarit eivät anna tätä tupakointiin koukuttuneelle tärkeää kokemusta. Moni niitä kokeillut palaakin takaisin polttajaksi.

Sähkösavukkeen terveyshaitoista on kuitenkin niukasti tutkittua tietoa terveyspolitiikan perustaksi.

Tutkimustietoa saatava lisää

– Mitään konsensusta sähkösavukkeen hyödyistä tai haitoista ei tosiaankaan ole, kertoo Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Petri Danielsson.

– Joissakin tutkimuksissa muutamista nesteistä on löytynyt pieniä määriä terveydelle haitallisia yhdisteitä, mutta ei kaikista. Ongelmana on tuotteiden epätasainen laatu: kuluttaja ei voi varmistua siitä, mitä aineosia nesteet sisältävät.

– Toisaalta jotkin nesteissä olevat, elintarvikekäytössä turvalliset aineet voivat muuttua haitallisiksi, kun ne kulkeutuvat höyryn mukana keuhkoihin. Esimerkiksi glyseroli on tällainen.

– Tilanne on ongelmallinen, koska tutkimustietoa erityisesti pitkäaikaisen käytön vaikutuksista on niin vähän, Danielsson sanoo.

Osa kieltäisi varmuudeksi

Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti kirjoitti sähkösavukkeista kriittisesti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean Sic!-lehdessä. Hänkään ei perustellut näkemystään toteen näytetyillä haitoilla vaan sillä, ettei käytön pitkäaikaisista haitoista ole tietoa.

Rautalahden mukaan sekä Maailman terveysjärjestö WHO, Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA että Suomen THL ovat varoittaneet sähkösavukkeen tuntemattomista terveysvaikutuksista. Varoitus pohjaa periaatteeseen, jonka mukaan kaikki molekyylit ovat vaarallisia, kunnes ne osoitetaan vaarattomiksi.

Monet terveyden edistäjät ovat nyt huolissaan saavutusten rapautumisesta. Sähkösavukkeen avulla voidaan kiertää tupakointirajoituksia, koska käytön kieltämiseen ei ole objektiivisia perusteita. Tupakoimisesta voi uudelleen tulla arkipäivää, vaikka sitä on vuosikymmenet pyritty ehkäisemään.

Suomessa jyrkimmän linjan kannattajaksi on ilmoittautunut esimerkiksi useista tupakkaoikeudenkäynneistä tunnettu siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärvi, joka kesällä esitti sähkösavukkeen kieltämistä lailla. Nyt sähkötupakkaa saa vielä tilata ulkomailta verkkokaupoista.

Savuke kuitenkin pahempi

Suomalainen lähestymistapa on kunnianhimoinen. Suomi on maailman ainoa maa, jossa on lakiin kirjoitettu tavoite täydellisestä tupakoimattomuudesta.

Yhdysvaltain terveyspolitiikassa vaikuttaa haittojen vähentämiseen pyrkivä pragmaattinen koulukunta, joka lähtee siitä, ettei tupakointi ole katoa­massa.

Yhdysvaltalaisissa miehissä tupakoivien osuus on kyllä pudonnut 52 prosentista 23:een vuosina 1965–2004, mutta tupakoijien lukumäärä on pysynyt suunnilleen samana, sillä väestö on kasvanut. Noin 45–50 miljoonaa amerikkalaista polttaa päivittäin, kertoi lääketieteen professori Brad Rodu Louisvillen yliopistosta Yhdysvaltain tiedeviikolla helmikuussa.

Rodun mielestä ongelma ei ole tupakka vaan savuke. Tupakan haitoista leijonanosa aiheutuu epätäydellisessä palamisessa syntyvistä kemikaaleista – sähkösavuke vain höyryää. Rodu muistutti, että Ruotsin vapaamielinen nuuskapolitiikka on vähentänyt varsinkin miesten tupakointia. Vaikka nuuska lisää ien- ja hammassairauksia ja ehkä suusyövänkin riskiä, se on kuitenkin polttamista parempi vaihtoehto.

Ei ainakaan savun haittoja

Haittojen vähentämiseen pyrkivän koulukunnan näkökulmasta sähkösavuke on valtava mahdollisuus, jonka käyttämättä jättäminen olisi suuri terveyspoliittinen virhe.

Danielssonin mielestä on mahdollista, että tupakan haittoja voisi vähentää sähkösavukkeella, jos sitä siirtyisivät käyttämään vain ne, jotka nykytilanteessa ovat kykenemättömiä tai haluttomia tupakoinnin lopettamiseen, ja jos he käyttäisivät sitä samoin kuin savuketta.

– On kuitenkin vaikea arvioida, miten tuotetta todellisuudessa käytetään, Daniels­son sanoo.

Madaltaako sähkötupakka kynnystä aloittaa tavallisten savukkeiden polttaminen? Käytetäänkö sähkösavuketta kuin tavallista savuketta vai pitempään ja jatkuvammin?

Paras on hyvän vihollinen ja hyvä parhaan. Kirjailija Hännikäiselläkään ei ole suunnitelmia päästä nikotiiniriippuvuudestaan – nyt kun ei enää tarvitse kärsiä muista tupakoinnin haitoista.

Marko Hamilo on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä64698
E-cigarettes contain up to 10 times the level of cancer-causing agents in regular tobacco, Japanese scientists said Thursday, the latest blow to an invention once heralded as less harmful than smoking.

 

The electronic devices—increasingly popular around the world, particularly among young people—function by heating flavoured liquid, which often contains nicotine, into a vapour that is inhaled, much like traditional cigarettes but without the smoke.

Researchers commissioned by Japan's Health Ministry found carcinogens such as formaldehyde and acetaldehyde in vapour produced by several types of e-cigarette liquid, a health ministry official told AFP.

Formaldehyde—a substance found in building materials and embalming fluids—was present at much higher levels than carcinogens found in the smoke from regular cigarettes, the official said.

"In one brand of e-cigarette the team found more than 10 times the level of carcinogens contained in one regular cigarette," said researcher Naoki Kunugita, adding that the amount of formaldehyde detected varied through the course of analysis.

"Especially when the... wire (which vaporises the liquid) gets overheated, higher amounts of those harmful substances seemed to be produced."

http://medicalxpress.com/news/2014-11-e-cigarettes-carcinogens-japan.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla