Kun pilvi sähköistyy, paukkuu maasta pilveen.

Faktan paikka -sarja

Kun pilvi sähköistyy, paukkuu maasta pilveen.

Teksti: Mikko Puttonen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä ukkospilvi saa sähkön salamoihin?

Ukkospilvessä törmäilevät lumirakeet ja jääkiteet. Tällöin pikkuinen jääkide saa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

positiivisen ja kookkaampi lumirae negatiivisen varauksen. Nousuvirtaus lennättää keveät kiteet pilven yläosiin, raskaammat rakeet jäävät kellumaan keskiosiin.

Pilven varaukset synnyttävät vastakkaiset varaukset maahan pilven alle. Näin syntyy jännite-ero, joka purkautuu salamana. Pilven negatiiviselta alueel­ta salama hakeutuu maan positiiviselle alueelle ja päinvastoin.

Jokainen salama koostuu esisalamasta ja pääsalamasta.Esisalama on kuin tienraivaaja. Se askeltaa kahteen suuntaan: ylös kohti pilven varausta ja alas kohti maan varausta. Kun se on saanut purkauskanavan auki, iskee pääsalama maasta pilveen, badamm!

Joskus voi kuulua ritinää tai repivää ääntä. Sen päästää maasta pilveä kohti kasvava vastaesisalama, joka pyrkii yhyttämään ylhäältä lähestyvän vastineensa.

Suomessa iskee vuodessa keskimäärin 140 000 salamaa. Lähi-historian ennätyspäivä oli 29.6.1988, jolloin salamoi peräti 40 000 kertaa. Kuukausista enitenpaukkuu heinäkuussa.

Suomessa kuolee salamaniskuun keskimäärin 1 ihminen kahdessa vuodessa. Iskun saaneista kuitenkin menehtyy vain 10–30 prosenttia.

Vaarallisin on heikkovirtainen salama, joka kulkee kokonaankehon sisällä. Voimakkain virta purkautuu aina kehon ulkopuolella.

Salama kuumentaa purkauskanavan30 000 asteeseen.

Energiaa salamassa on 140 kilowattituntia. Se vastaa yhden kotitalouden muutaman päivän sähkönkulutusta. Ukkosenergian sieppaamisesta on kuitenkin turha haaveilla, sähköä saa helpomminkin.

Jos salama iskee aivan viereesi, et kuule jyrinää vaan valtavanpamauksen. Kymmenen metrin päässä pamauksessa on voimaa 100–200 desibeliä. Korviin alkaa sattua 120 desibelissä.

Äänetön leimahdus kaukaisuudessa on elosalama. Se on tavallinen salama, mutta pitkän etäisyyden takia jyrinää ei kuule. Nimi tule elokuusta, koska silloin niitä pimeiden iltojen tähden nähdään enemmän.

Suomessa jyrisee vähän verrattuna tropiikkiin, missä voi ukkostaa lähes päivittäin. Siellä tosin leimahtelee suhteellisesti useammin pilvien sisällä.

Mikko Puttosesta mikään ei ole niin hienoa kuin ukkoskuuron yllättämä hellepäivä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla