Te saatanan tunarit, ärähteli presidentti Urho Kekkonen aikoinaan kelvottomille poliitikoille ja virkamiehille.Samanlaista kiukkua on yleensä ilmassa, kun sääennuste lupailee poutaa, mutta kaupungin ylle pamahtaa pilvilautta ja sade pilaa päivän.

Teksti: Jukka Ruukki

Julkaistu Tiede -lehdessä 5/2010.Te saatanan tunarit, ärähteli presidentti Urho Kekkonen aikoinaan kelvottomille poliitikoille ja virkamiehille.Samanlaista kiukkua on yleensä ilmassa, kun sääennuste lupailee poutaa, mutta kaupungin ylle pamahtaa pilvilautta ja sade pilaa päivän. Taas meni tv-meteorologi metsään, turuilla ja toreilla puhistaan. Eikö se voisi ennustaa yhtään parempaa säätä!Voisihan sitä ennustaa, mutta ei se toteudu. Meteorologi Seija Paasonen muistuttaa jutussaan, etteivät ihmiset aina tunnu ymmärtävän ennustamisen lainalaisuuksia. Juhannuksen kelitietoja vaaditaan jo viikkoja etukäteen, vaikka siinä vaiheessa säätä kannattaisi kysellä lähinnä sammakkomiehiltä. Nyrkkisääntö on, että viiden vuorokauden päähän ulottuva ennuste pitää vielä aika lailla kutinsa, mutta sen jälkeen epävarmuus kasvaa. Sääammattilaisten sanomisia myös tulkitaan väärin. Lupaus paikallisista sateista ei välttämättä ropsauta kuuroa juuri sinun pihallesi, eikä enimmäkseen poutaa takaa, ettei vettä saataisi. Pomminvarmaa pitkän aikavälin täsmäennustetta ei ole olemassakaan, vaikka monet lehdet sellaisia julkaisevat.Meitä ihmisiä on selvästikin kahta lajia: jotkut haluavat tietää täsmäsään, toisille kelpaa karkeampi haarukka. Tuntuu, että edellisten joukko on kasvamaan päin. Säästä halutaan tietää yhä enemmän, vaikka harvan elämä ja toimeentulo on siitä kiinni. Uskomme hallitsevamme niin elämää kuin säätä, vaikka fiksumpaa olisi hyväksyä kummankin epävarmuus.Sääennusteita kannattaa lukea savolaisella mielellä: suattaapi sattoo, vuan voep tuo olla hyvinnii satamattakkii.

Toiveikasta toukokuuta, Tieteen ystävät!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jukka Ruukkijukka.ruukki@sanomamagazines.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

P.S. Kyllä kansa tietää, hoki toinen Suomen politiikan väriläiskä, Veikko Vennamo. Ainakin sääviisautta suomalaisilta löytyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla