Kuva: <span class="photographer">Jacob Appelbaum, Wikimedia Commons</span>
Kuva: Jacob Appelbaum, Wikimedia Commons

Seksin ja rakkauden maaginen sidos syntyi, kun seksistä tuli intiimiä.

Kun seksuaalista käyttäytymistämme katsoo raa’asti biologisen evoluution näkökulmasta, romantiikalle ei jää sijaa. Miehet hyppäävät vieraissa, koska heillä on pakonomainen tarve kylvää siementään niin laajalle kuin suinkin. Naiset pyydystävät huippugeenien kantajaa saadakseen lapselleen niin hyvän perimän kuin mahdollista.

Kulttuurievoluutio on tietysti kuorruttanut ikiaikaista lisääntymiskilpailua, eikä parisuhdenäytelmä näin raadollinen ole, mutta kyllä roolijako pakottaa kysymään, millaista oli esi-ihmisten sukupuolielämä. Oliko se pelkkää geenien kylvöä ja kyttäystä? Milloin syntyivät meidän tuntemamme intohimo ja intiimi seksi? Entä pitkä parisuhde? Tai perhe, edes jonkinlainen prototyyppi, sanottakoon vaikka muinaismaailman yhteishuoltajuus?

Koko kavaltaa villin alun

Esi-ihmiset eivät ole kertomassa seksielämästään, mutta evoluutiopsykologeilla ja seksuaaliantropologeilla on keinonsa, joilla porautua aiheeseen. He kirjoittavat seksin historiaa esimuotojemme fossiileista, nykymaailman apinoista ja meistä. Heidän avainlähteitään on sukupuolten välinen kokoero. Muilla kädellisillä se on sitä suurempi, mitä useammasta naaraasta urokset kisaavat. Tällä perusteella mekään emme pääse ylvästelemään yksiavioisuuden historialla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varhaiset apinaihmiset australopithecukset olivat selvästi jakautunut laji: uros oli noin 40 prosenttia kookkaampi kuin naaras. Ero säilyi myös pystyihmisissä eli erectuksissa, eikä se kadonnut silloinkaan, kun nykyihminen ilmaantui näyttämölle noin 200 000 vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos olisimme olleet yksiavioisia, miesten ja naisten koko olisi sama. Olisimme kuin gibbonit, jotka pariutuvat iäksi. Mies on kuitenkin 10 prosenttia pidempi, 20 prosenttia painavampi ja 60 prosenttia vahvempi kuin nainen.  Kun erot suhteutetaan muihin ihmisapinoihin, varhaisilla esi-isillä täytyi olla ainakin kaksi–kolme seksikumppania yhtä aikaa.

Miehiä seksiin houkutteli heidän psyykensä. Lisääntymiskahinoissa heille oli kehittynyt mekanismeja, jotka tosiaan suosivat ahkeraa parittelua. Heissä jylläsi toisaalta hekuman kaipuu, toisaalta he pystyivät pidättäytymään ja pehmittelemään kiinnostuksen kohdetta, ennen kuin panivat toimeksi ja ehdottivat sukupuoliyhteyttä. Nykyisessä bisnesmaailmassa aika on rahaa, mutta muinaisilla kosiomarkkinoilla se oli seksiä.

Kun seksi vaatii kaksi osapuolta, esiäitienkin täytyi käydä vieraissa, ja hyötyäkin siitä jollain tapaa. Pelkän sperman perässä he eivät voineet juosta, kun ei ollut pulaa uroksista, jotka olivat halukkaita tarjoamaan sen, mitä nainen lisääntyäkseen tarvitsi: teelusikallisen siittiöitä oikealla hetkellä. Naaras hyötyikin siten, että pääsi käsiksi ravintovaroihin. Poikkeusoloissa, kuten nälänhädän koetellessa, moniavioisuus saattoi pelastaa niin oman kuin jälkeläisen hengen. Kun nainen maksoi lihakimpaleen luonnossa, tehtiin vaihtokauppa, josta sai alkunsa vuosituhantinen käytäntö.

Penis ja rinnatkin todistavat

Moniavioisen, kilpailuhenkisen menneisyytemme puolesta puhuvat myös miehen sukupuolielimet ja naisen rinnat. Niistä saattoi kehittyä poikkeuksellisen näyttävät vain seksuaalimarkkinoilla.

Tässä ajatuskulussa esi-ihmiset alkoivat kiinnittää huomiota toistensa erogeenisiin alueisiin siinä vaiheessa, kun he siirtyivät metsistä savanneille ja pystykävelystä tuli hallitseva liikkumismuoto. Koska kudokset eivät fossiilistu, emme voi tietää, miten iso penis erectuksella oli tai oliko heidelberginneidillä isot rinnat, mutta koska nämä sukupuoliset tunnuksemme ovat universaalit, niiden on täytynyt olla olemassa ainakin 60 000 vuotta eli ajan, jonka kuluessa nykyihminen maapallon asutti.

Miehen penis on paitsi huomattavan pitkä myös epätavallisen paksu. Se päihittää mennen tullen muiden ihmisapinoiden lyhyet ja ohuet vehkeet. Uskomattoman isot  ovat myös kivekset. Ne häviävät kyllä erittäin moniavioiselle simpanssille, mutta ruumiinkokoon suhteutettuna ne painavat saman verran kuin 900-kiloisen gorillan.

Haaremiaan yksinvaltaisesti hallitsevat gorillat osoittavat paremmuutensa lihaksillaan ja terävillä hampaillaan, mutta esi-isät kilpailivat spermantuottokyvyllään. Ehkä useista kulttuureista tuttu kehuskelu suurilla palleilla on kirjaimellinen muistuma menneisyydestä.

Yhtä lailla kuin pystykävely veti naisten katseen penikseen ja kiveksiin se salli miesten kiinnittää huomionsa rintoihin. Näin niistä tuli suuret, ja ne alkoivat erotella nuoria naisia vanhoista. Kivikaudella ei ollut plastiikkakirurgiaa, joten ikä näkyi väistämättä siitä, miten terhakkaat tai veltot rinnat olivat.

Rinnat kuvastivat myös naisen terveyttä. Kun nälkiintyminen oli suurempi riski kuin ylensyönti, uhkea etumus tarkoitti, että nainen oli kelpo kunnossa, sillä hän oli pystynyt keräämään maitorauhastensa ympärille huomattavat rasvavarat. Simpanssinaaraalla nisät kehittyvät sen vähän minkä kehittyvät raskauden aikaan, ja imetys sujuu hyvin litteillä rinnoilla.

Nyt ainakin joku naislukija kysyy, miksi rasva täytyi pakata rintoihin. Tasainen sijoittelu vartaloon ei olisi ollut järkevää kuumassa ilmastossa. Vyötärölle sitä ei kannattanut kerätä, koska silloin nainen olisi näyttänyt olevan raskaana. Tärkein vaikutin lienee silti ollut yksinkertaisesti se, että isot rinnat miellyttivät miehiä. T-paidasta tiedämme, kuinka hyvä mainospaikka rinnus on.

Aivot vaativat yhteistä pesää

Varhaisessa savannivaiheessa esimuotomme elivät sekalaumoissa kuin simpanssit nykyään. Sosiaalisen yhteisön perusyksikkö oli naaras ja jälkeläinen, eivätkä urokset osallistuneet poikasten hoitoon. Sitten sukupuolet alkoivat nukkua samassa pesässä, tehdä semmoista, mitä simpanssit tai gorillat eivät tee. Milloin tämä tapahtui, ei tiedetä varmasti, mutta syy siihen on ilmeinen: isot aivomme.

Aivot ottivat ensimmäisen spurtin erectuksen alkutaipaleella 1,5 miljoonaa vuotta sitten, ja miljoona vuotta myöhemmin heidelberginihmisessä ne saavuttivat jo lähes nykyisen tilavuutensa. Samaan aikaan lapsen kehitys hidastui niin, että nykyihmiseen tultaessa se oli jo meille ominainen. Viimeistään tässä vaiheessa jälkeläiset alkoivat syntyä hyvin avuttomina, vain kolmannes aivoista valmiina.

Tämä tiesi vanhemmille lisää työtä ja vastuuta. Vaatimusten kasvaessa naiselle oli enemmän iloa miehestä, joka sitoutui häneen ja jälkeläishuoltoon. Ikioma ukkokulta saattoi tarjota niin ruoka-apua kuin suojaa petoja vastaan. Suhteessa syntynyt lapsi selvisi todennäköisemmin hengissä kuin yksinhuoltajan satunnaisen seksikumppanin jälkeläinen.

Mies vastasi huutoon. Siinä missä serkkumme simpanssi investoi jälkeläiseensä paritteluhetken ja tilkan spermaa, mies uhraa uskomattoman paljon. Toisin kuin simpanssilla miehellä on taju isyydestä, ja jo kauan sitten hän auttoi lastaan jopa ensi parkaisun kuuluessa. Isän apua tarvittiin myös lapsen varhaisina vuosina, kun äiti ei pystynyt täyttämään ruoankeräilyvelvoitteitaan. Kumppaniaan tuuraamalla isä varmisti jälkeläiselleen imetyksen ja hyvän lähdön elämäntaipaleelle.

Evoluutio teki ovelan jekun

Miten kimppaan meno onnistui esivanhemmiltamme, jotka olivat tottuneet vapaaseen seksiin? Evoluutio on ovela improvisaattori. Se keksi piilottaa naisen ovulaation ja panostaa orgastiseen mielihyvään. Nyt kannatti harrastaa seksiä säännöllisesti, koska kumpikaan kumppaneista ei tiennyt, milloin hedelmöityminen tapahtui.

Nainen, joka halusi pitää partnerinsa itsellään ja kilpasiskot loitolla, oppi hyppäämään ”sänkyyn” missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa, ja mies tottui luottamaan siihen, että jälkikasvu, joka suhteesta syntyi, kantoi todennäköisesti hänen geenejään.

Jos esivanhempamme olisivat käyttäytyneet kuin apinat, seksistä olisi tullut harvinaista herkkua. Esiäidit olivat nimittäin enimmän aikaa joko odottajia tai imettäjiä. Kun raskaus kesti melkein vuoden ja imetys kaksi–kolme, hedelmälliset päivät jäivät vähiin. 

Kyky harrastaa seksiä ilman lisääntymistarkoitusta teki meistä seksinnälkäisen eläimen – tai, kuten jotkut sanovat, himokkaan eläimen. Ja samalla hyvin ainutlaatuisen. Luonnossa on lisäksemme vain yksi laji, joka harrastaa hedelmätöntä seksiä ja meitäkin enemmän. Sukulaisemme bonobot eli kääpiösimpanssit ovat ottaneet seksin elämäntavakseen, mutta nekään eivät käytä sitä parisuhteeseen vaan paineiden purkuun ja lystin pitoon tyttöjen kesken.

Seksi kannatti piilottaa

Uudenlainen seksuaalinen side johti siihen, että esivanhempamme alkoivat piilottaa sukupuolielimensä. Heistä tuli häveliäitä apinoita. Ehkä vaatteet otettiinkin ensiksi käyttöön genitaalipiiloina, tutkijat pohtivat.

Kun elimet oli kätketty, piti myös akti siirtää pois muiden silmistä. Seksuaalinen häveliäisyys on evolutiivinen jäänne siitä, kuinka muinainen yhteisö vältti turhat ristiriidat, joita julkinen kiima olisi ruokkinut. Kun mieli teki, pari vetäytyi omaan pesään. Tästä syystä huulemme ovat yhä sinetöidyt, kun tulee puhe intiimistä parisuhteesta, vaikka seksistä muuten voi vääntää kaikenlaista juttua.

Yksityinen yhdyntä on luonnossa yhtä epätavallinen ilmiö kuin piilo-ovulaatio. Toisaalta se on niin vahva ja universaali tabu, että sen on täytynyt olla tärkeä tekijä yhteisörauhan ylläpidossa.

Uudessa tilanteessa pariskunnan piti opetella myös lukemaan toistensa sitoutumishaluja. Koska ne voi päätellä vain uskollisuuden merkeistä, syntyi emotionaalinen kiintymys, jota me kutsumme rakkaudeksi. Tutkijoiden mukaan rakkaus ei voi olla aivan äskeistä perua. Siihen rakkaudenosoituksemme suudelmineen, hellittelyineen ja mustasukkaisuuksineen ovat aivan liian yleismaailmallisia. Geeniemme romanttinen historia alkaneekin kymmenientuhansien vuosien takaa.

Myös seksuaalinen rakkaus on uniikisti ihmismäinen piirre. Yhdynnän tarkoitus ei enää ollutkaan hedelmöittää munasolu vaan rohkaista parisuhteeseen, luottamukseen ja uskollisuuteen. Ikivanha orgasmikoneisto sai rinnalleen tunnekoneiston, ja intiimistä läheisyydestä tuli suhteen kivijalka. Tästä viestii se, että simpanssilla penetraatiosta siemensyöksyyn kuluu puolitoista minuuttia, mutta ihmispari rakastelee hyvinkin tunnin kerrallaan.

Nopeat söivät hitaat

Esi-ihmisillä ei ollut ravintoloita, yliopistoja eikä massatapahtumia. Heillä ei ollut viikonloppuja eikä lomia, ja työtkin olivat eriytyneet: naiset kulkivat keräilemässä, miehet metsällä. Me saatamme ihmetellä, miten ankaraa eloonjäämistaistelua käyneet esi-isämme ja -äitimme toisensa löysivät, mutta tutkijoiden mukaan nykyinen pariutuminen poikkeaa muinaisesta vain tilaisuuksien määrässä. Ei varhaisten ihmisten tarvinnut kaiken aikaa pähkäillä hengissä pysymistä. Vaaroja oli, mutta he tottuivat niihin kuin me kadun ylitykseen. Meidän laillamme esi-ihmiset pohtivat usein sosiaalisia ja seksuaalisia pulmiaan.

Aivan yksinkertaista kumppanin löytäminen ei ollut. Ihmiset elivät noin 100–150 hengen ryhmissä. Ne koostuivat 20–30 perheestä, joista useimmat olivat sukua toisilleen. Satunnaisesti ryhmät kuitenkin osuivat vastakkain tai kokoontuivat tarkoituksellisesti yhteen, ja silloin tarjoutui mahdollisuus katsella partnereita ja solmia suhteita. Tällainen valintatilanne suosi kykyä päättää nopeasti, oliko toinen riittävän kiinnostava tai viehättävä, ja tämän peruina mekin pystymme luokittelemaan toisiamme sekunnin kymmenesosissa.

Eläinmaailmassa urokset kosiskelevat ja naaras kuorii kerman päältä, mutta ihmisten kesken parinvalinnasta tuli jo varhain hyvin tasa-arvoista. Kumpikin sukupuoli esitteli avujaan, ja etenkin vakituista kumppania katsellessaan niin nainen kuin mies käyttäytyi valikoivasti.

Nainen etsi raamikasta kaveria, josta olisi sekä turvaksi että ruoantuojaksi. Mies mittaili ainakin uumaa, sillä sen kapeus varmisti, ettei kumppaniehdokas ollut raskaana toiselle. Nuoruus ei painanut siinä määrin kuin nykyään – eikä oikein voinutkaan, sillä suhdemarkkinat olivat paljolti äitien markkinat. Itse asiassa nainen, joka oli selvinnyt 30-vuotiaaksi ja saanut pidetyksi lapsiakin hengissä, saattoi olla parempi valinta kuin teinityttö, jonka hedelmällisyydestä ei ollut mitään todisteita.

Useimmat evoluutiopsykologit ovat yhtä mieltä myös siitä, että ihmisillä valinta kohdistui jo varhain enemmän psyykkisiin piirteisiin kuin nättiin naamaan ja hyvään kroppaan. Siksi mekin haemme tasapainoista, kilttiä, leikkisää, luovaa, älykästä ja anteliasta kumppania.

Puhe tuotti romanttista komediaa

Jos flaksi kävi, pariskunta vetäytyi kosiskelemaan. Ennen puhetaitoa kuhertelu lienee ollut aika apinamaista rapsuttelua, leikkiä ja ruokapalojen jakoa. Varmaan mies kärtti seksiä, mutta päätös kuului naiselle.

Kun kieli kehittyi, tavat muuttuivat. Soidinmenot siirtyivät luonnon tantereilta mielen tantereille, ja ihmiset alkoivat valita paria aivoilleen, tutkijat sanovat. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että ihmismieli ja -kieli kehittyivät kuutamoöinä ja näiltä osin evoluutiomme on romanttista komediaa.

Mielemme on liian älykäs, hauska ja luova ollakseen pelkkä henkiinjäämiskoneisto. Kivikauden oloihin olisi riittänyt hermoverkko, joka ratkoi ongelmia. Sen sijaan syntyi huvikeskus, joka alkoi tahkota tarinoita, juoruja, huumoria, taidetta, musiikkia. Mielemme ja kielemme ovat eroottinen koneisto, joka kehittyi, kun lempiväiset viihdyttivät toisiaan.

Ei siis mikään ihme, että kosiskelumme on paljolti verbaalista. Laskelmien mukaan nuoripari tulee puhuneeksi miljoona sanaa, kuusi noin 500-sivuista kirjaa, ensihurmoksesta ensimmäiseen hedelmöitykseen – edellyttäen, ettei pari käytä ehkäisyä vaan antaa luonnon toimia omaan tapaansa ja panna lapsen alulle noin kolmen kuukauden yhteen sovituksen jälkeen.

Esi-isien ja -äitien keskustelut olivat alkuun vain kymmenen tai sadan sanan ilotulitusta, mutta niilläkin he saivat aivan uudenlaisen otteen toisen menneisyydestä, suunnitelmista, toiveista ja peloista. Nykyenglannin puhuja tuntee kuulemma 60 000 sanaa, mutta 100 tavallisinta muodostaa puheesta 60 ja 4000 tavallisinta jo 98 prosenttia.

Intohimo muutti toisaalle

Intohimo ja rakkauden hurma menivät entisinä aikoina ohi yhtä varmasti kuin nykyisinä. Me voimme paikata väljähtynyttä suhdetta lentämällä kuherruslomalle tai nauttimalla kynttiläillallisia, mutta esi-isillä ja -äideillä ei ollut edes tv:tä tai Tiede-lehteä, josta kaivaa puheenaiheita, kun arki kyllästytti. Heidän piti kehittää lääkkeitä omasta päästään.

Toiset ottivat salarakkaan, toiset koettivat vaalia romanttisia haluja, jotka suhteeseen alun perin olivat johtaneet. Jotkut keksivät jotain ihan uutta: temppuja, vitsejä, pelejä, koruja, loruja, mitä vain pitääkseen kumppaninsa hyvillä mielin. Tämä vaati luovuutta – ja niin se sysäytyi liikkeelle. Tässä voi nähdä yhden selityksen siihen, miten meistä tuli niin innovatiivinen laji kuin tuli.

Toisaalta esivanhemmillamme ei ollut uskonnollisia tai taloudellisia sidoksia, jotka olisivat velvoittaneet pysymään yhdessä. Niitä syntyi vasta, kun ihmiset noin 10 000 vuotta sitten asettuivat aloilleen, hankkivat maata ja alkoivat periä omaisuutta.

Niinpä kivikaudella ei juhlittu kultahäitä. Elämän mittainen liitto oli käytännössä tuntematon. Parit, jotka lapsia saivat, viipyivät yhdessä noin viisi vuotta, jotakuinkin niin kauan, että yhteinen jälkeläinen oli saatu jaloilleen. Tilastojen mukaan lapsettomat parit eroavat nykyään vajaassa viidessä vuodessa, lapsekkaat vajaassa kymmenessä, joten yhä vielä seksuaalinen rakkaus kestää usein vain hurmion ja haasteellisimman ajan yli.

Melkoinen moottori tämä seksi

Ajattele, mikä manipulaattori evoluutio on ollut. Ja mikä moottori on ollut hedelmätön seksi ja siitä itänyt seksuaalinen rakkaus. Tutkijoiden mukaan se on evoluution juonikkain luomus.

Voi tuntua tylyltä ajatella rakkautta evoluution seksileikkinä, mutta sitä se on. Vaikka halu saada lapsi olisi miten suuri, käyttäytymistämme ohjaa ensisijaisesti intiimi seksuaalisuus. Se saa meidät panostamaan valtavasti  suhteeseen ja enimmän aikaa käyttäytymään kuin yksiavioinen laji. Jos olisimme kehittyneet haluamaan vain lapsia, maailman väestö olisi räjähtänyt käsiin kauan sitten.

Tuula Kinnarinen on Tiede-lehden toimitussihteeri.

Julkaistu Tiede -lehdessä 7/2010.

Miten voimme tietää näinkin paljon?

Kehityshistoriaamme ei voi tarkastella vain luonnonvalintana, olemassaolon kamppailuna. Ilman seksuaalivalintaa se on draamaa vailla romantiikkaa. On aika nähdä, että ymmärrämme paljon paremmin muinaisia seksuaalivalintoja kuin henkiinjäämisvalintoja. Jokainen meistä ihastuu, rakastuu, kokee ekstaasin, mustasukkaisuuden, sydänsurut, kyllästymisen ja – jos käy oikein hyvä onni – kumppanuuden, joka kestää. Jossakin määrin esi-ihmiset tunsivat samoin.

Geoffrey Miller, The Maiting Mind. How Sexual Choise Shaped the Evolution of Human Nature.

 

Ihminen on paitsi hyvin seksuaalinen myös hyvin sosiaalinen eläin. Kun tiivis yhteiselämä alkoi, jokainen pari koetti pitää seksuaaliset tapansa omana tietonaan. Jos esivanhempamme eivät olisi tarvinneet laajaa yhteisöään, he eivät olisi etsineet yksityisyyttä vain seksielämäänsä vaan koko elämäänsä.

Allison Jolly, Lucy´s Legacy. Sex and Intelligence in Human Evolution.

 

Esivanhempamme toimivat seksuaalisen ihastuksen vallassa kuin me: ilman neuronin neuronia ja tietoisuuden häivää. Jos toisin olisi, kaikkien mahdollisten lopputulosten järkeily olisi vienyt niin kauan, ettei meitä olisi.

Joann Ellison Rodgers, Sex. A Natural History.

 

Vastoin yleistä luuloa rakkaus ei ole uusi keksintö, jonka teki länsimaailman joutilas yläluokka muutamia vuosisatoja sitten. Se tunnetaan kaikissa kulttuureissa, ja kaikkialla sen avainelementit ovat samat: intohimo, sitoutuminen ja hellyys. Koska evoluutio eteni pienin askelin, rakkauden pitkän historian tajuaminen vaatii mielikuvitushyppyä, samanlaista kuin ottavat fyysikot, jotka teoretisoivat mustia aukkoja ja multiversumeita.

David M. Buss, The Evolution of Desire. Strategies of Human Mating.

 

Lopultakin alamme ymmärtää voimaa, joka teki meistä meidät. Kun rakastelemme, saavutamme yhteyden esivanhempiimme. Jos voisimme siirtyä ajassa 100 000 vuotta taaksepäin, olisimme yhtä hukassa kuin kivikauden ihmiset olisivat meidän betoniviidakoissamme ja tietoverkoissamme, mutta sen, miten harrastetaan seksiä ja rakastutaan, tietäisimme varmasti.

Malcolm Potts ja Roger Short, Ever since Adam and Eve. The Evolution of Human Sexuality.

Teokset ovat artikkelin lähteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla