Selkärankaiset eläimet muuttuivat epäsymmetrisiksi, kun niiden esimuoto kellahti kyljelleen, esittää brittitutkija.


esimuoto kellahti kyljelleen, esittää brittitutkija.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Ihminen ei ole ainoa sisuksiltaan epäsymmetrinen elämänmuoto. Kaikilla selkärankaisilla kaloista lintuihin ja matelijoista nisäkkäisiin sydän on keskiviivan vasemmalla puolella.

Useimmat selkärangattomat ovat puolestaan enemmän tai vähemmän symmetrisiä. Esimerkiksi kastemadolla on useita sydämiä, jotka sijaitsevat täsmälleen keskiviivalla. Myös banaanikärpästen ja äyriäisten sydän on symmetrinen ja sykkii keskiviivalla.

Epäsymmetrian on siis täytynyt muodostua jossakin selkärankaisten yhteisessä esimuodossa.


Oivallus oudoista fossiileista

Lontoon luonnonhistoriallisen museon paleontologi Dick Jeffries on esittänyt hurmaavan teorian  epäsymmetrian synnystä. Se perustuu kornuuteiksi kutsuttuihin outoihin fossiileihin.

Kornuutit polveutuvat lieriömäisistä tai putkimaisista elämänmuodoista, jotka elivät paikallaan kiviin kiinnittyneinä. Koska nämä esimuodot olivat putkimaisia, niillä oli ylä- ja alapää mutta ei varsinaista etu- ja takapäätä tai oikeaa ja vasenta. Ne olivat symmetrisiä. Miten niistä kehittyi kornuuttien kaltaisia epäsymmetrisiä eläimiä?

Jeffriesin mukaan ratkaisu on yksinkertainen. Jossakin vaiheessa kornuuttien esimuodoille tuli tarve liikkua. Ne tekivät tämän kellistymällä toiselle kyljelleen, jolloin vanhasta ylä- ja alapäästä tuli etu- ja takapää ja vanhoista "kyljistä" tuli ylä- ja alapuoli.

Kun eliöllä oli nyt ylä-, ala-, etu- ja takapuoli, sillä oli myös oikea ja vasen. Näin osa sisäelimistä jäi keskiviivan toiselle puolelle ja osa toiselle. Myöhemmin tästä esimuodosta polveutuneet elämänmuodot kehittyivät ulkoisesti säteittäisen tai kaksikylkisen symmetrian suuntaan mutta säilyttivät sisäisen epäsymmetriansa.


Kampela tukee teoriaa

Jeffriesin teoria saa taustatukea kampelan kehityksestä. Kampelanpoikaset ovat kuoriutuessaan muiden kalojen kaltaisia. Pian ne kuitenkin laskeutuvat meren pohjalle ja asettuvat kyljelleen.

Muutamassa kuukaudessa kampelassa tapahtuu valtavia muutoksia. Entisestä kyljestä tulee uusi selkä ja toisesta kyljestä vatsa. Yksi silmä vaeltaa toiselle puolelle päätä.

Jos kala kykenee näin suuriin muutoksiin yhden kalanelämän aikana, evoluutio pystynee samaan miljoonissa vuosissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla