Näin paljon kondomi uudistui viimeksi 1900-luvun alussa, kun lateksikondomi keksittiin. Innovatiivisimpia ovat naisten mallit.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2007

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Näin se toimii: Jäykistynyt penis laitetaan sumutinpurkkiin ja painetaan nappia. Purkin seinillä on suuttimia, jotka ruiskuttavat lateksikerroksen. Muutamassa sekunnissa lateksi kuivuu ja kondomi on käyttövalmis. Käytön jälkeen se rullataan tavalliseen tapaan pois.

Yksi lateksipatruuna riittää noin kahteenkymmeneen käyttökertaan.

Saksalainen kondomimyyjä Jan Vinzenz Krause on kehittänyt suihkekondomia lateksiekspertin, tohtori Hermann Lohwasserin kanssa. Krausella itsellään on kaupallinen koulutus, jonka hän muuten on osittain hankkinut Suomessa.

- Nestemäistä lateksia kyetään kyllä suihkuttamaan, mutta kukaan ei ole ennen meitä keksinyt tätä käyttötarkoitusta, kertoo Krause Tiede-lehden puhelinhaastattelussa.

Yleisperiaate on sama kuin tehtaassa, jossa kondomi valmistetaan kastamalla lateksiin peniksen muotoinen muotti. Massatuotantokondomilla on kuitenkin suuri rajoitus: Vaikka muotteja on muutamia kokoja, syntyy standardituotteita, jotka eivät koskaan ole täysin käyttäjän mittojen mukaisia.

Krausen mukaan suihketölkin tärkein etu on se, että kondomista tulee tarkalleen oikean kokoinen.

Sataprosenttisesti istuva kondomi myös pysyy päällä luistamatta.

Työtä on vielä. Yksi tavoite on valmistumisen nopeuttaminen. Lateksin täytyy kuivua, ennen kuin kondomi on valmis käyttöön. Ensimmäisten prototyyppien kuivuminen kesti 20-25 sekuntia, mutta tavoitteena on 7-10 sekuntia.

Keksijät uskovat, että suihkekondomi saadaan markkinoille vuoden 2008 aikana.

- Tosin innovaation aikataulua ei koskaan pysty ennustamaan; tämä on kuin Airbusin jumbon kehittämistä, Krause kuvailee kehittämisen oikullisuutta.

- Toisaalta toimimme Baden-Württembergissä, joka on innovatiivista seutua. Mersukin on kehitetty täällä.
Kuulostaa vakuuttavalta. Kun Mersukin on kyetty kehittämään, niin miksei onnistuisi suihkekondomikin.


Naisen molekyylikondomi suojaa hi-viruksilta

Myös naisten kondomia, joka tuli markkinoille vasta 1990-luvulla, parannellaan jo innokkaasti.

Utahin yliopistossa Yhdysvalloissa apulaisprofessori Patrick Kiserin tiimi tutkii kemiallista eli molekyylikondomia.
Molekyylikondomilla tutkijat tarkoittavat uudenlaista geeliä, joka suihkutetaan emättimeen. Geeli on tarkoitettu ensisijaisesti aidsin ehkäisyyn, mutta aine sisältää myös akryylihappoa, joka tappaa siittiöitä. Polymeeriseos on huoneenlämmössä nestemäistä mutta muuttuu kiinteähköksi geeliksi kehon lämpötilassa. Toinen oveluus, johon molekyylikondomin toiminta perustuu, on happamuuserojen hyödyntäminen.

Siemennesteen pH-arvo on lievästi emäksinen 7,5, vaginan puolestaan selvästi hapan 4-5. Emäksinen siemenneste "laukaisee" geelin: hi-viruksia tuhoava aine irtautuu polymeeristä.

Kauppoihin molekyylikondomia saadaan tutkijoiden mukaan odottaa vielä kymmenkunta vuotta.


Piikkikondomi pysäyttää raiskaajan

Tavallisesti kehittäjät yrittävät saada kondomin toimimaan entistä paremmin raskauden tai tautien tai molempien ehkäisijänä. Mutta eteläafrikkalainen keksijä Sonette Ehlers on löytänyt uuden käyttötarkoituksen: taistelun raiskaajia vastaan. 

Ehlers sai idean työskennellessään teknikkona Etelä-Afrikan veripalvelussa. Eräs raiskauksen uhri tokaisi hänelle: "Olisipa minulla ollut hampaat siellä."

Ehlers suunnitteli hammastetun kondomin, jonka hän on sitten patentoinut kauppanimellä Rapex.

Väline on suunnilleen samanlainen kuin naisten kondomi, mutta sisäpuolella on piikkejä, jotka tarttuvat raiskaajan penikseen. Keksijän mukaan kipu on niin kova, että hyökkääjä lopettaa varmasti. Piikkien poistamiseen tarvitaan lääkärin apua. Raiskaaja joutuu hakeutumaan hoitoon, jolloin kiinnijäämisen riski kasvaa.

Ehlersin mukaan piikkikondomi on helppo laittaa paikoilleen ja tarvittaessa ottaa pois. Ehkä naisilla on kohta kaksi kondomia: tavallinen partneria varten ja piikkiversio päällekarkaajan varalta.

Tätä nykyä raiskaajantorjuntakondomi on prototyyppivaiheessa.Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.Ranskalaisista kirjeistä konepistoolin piipunsuojiin


Kondomin varhaishistoria kätkeytyy tarujen hämärään. Varmaa on vain, että ihmiset ovat tuhansien vuosien ajan hakeneet keinoja syntyvyyden säännöstelyyn.

Ensimmäisen kirjallisen kuvauksen kondomista laati 1500-luvulla italialainen lääkäri Gabrielle Falloppio.

Vanhimmat meidän päiviimme säilyneet kondomit, noin vuodelta 1640, on tehty eläinten suolista Ne löydettiin englantilaisesta Dudleyn linnasta Birminghamin läheltä.

Varhaiset kondomit olivat epämukavia. Eräs aikalaisista, ranskalainen markiisitar de Sevigné marisi, että kondomi on "haarniska iloa ja hämähäkinseitti vaaraa vastaan".

Ensimmäisen kondomivallankumouksen toi kumin vulkanoinnin keksiminen vuonna 1839. Kumista alettiin valmistaa kondomeja 1840-luvulla.

Tuon ajan kumikondomit poikkesivat huomattavasti nykyisistä. Paksuus oli 1-2 millimetriä. Nykykondomit ovat yli kymmenen kertaa ohuempia, 0,04-0,10-millisiä.

Lisäksi kumi vanheni nopeasti ja haisi pahalta. Silti kondomien suosio lisääntyi. Ranskassa uusia kumituotteita alettiin kutsua englantilaisiksi sadetakeiksi, Englannissa ranskalaisiksi kirjekuoriksi. Syy tuhmaksi koetun välineen keksimisestä sysättiin naapurin niskaan.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Euroopan armeijat opettivat miehiä käyttämään kondomeja.

Sotilasbordelleissa oli kumipakko. Sodanjohto halusi varmistaa, että miehet ovat rintamalla tappelemassa eivätkä sairaaloissa potemassa sukupuolitauteja.

Vuonna 1919 saksalainen kumitehtailija Julius Fromm, jonka osuutta kondomihistoriassa on usein aliarvioitu, toteutti toisen kondomivallankumouksen. Hän keksi nykyaikaisen menetelmän valmistaa kondomeja kastamalla muotin lateksiliuokseen. Kondomeista tuli ohuita, kestäviä ja paljon entistä miellyttävämpiä.

Toisessa maailmansodassa Yhdysvaltojen armeija kunnostautui kondomivalistuksessa. Kondomeja jaettiin massoittain, ja käyttö opetettiin perusteellisesti. Kotirintamalla kondomista ei puhuttu, vaan käytettiin kiertoilmaisua "konepistoolin piipunsuoja".

Kondomi jatkoi 1900-luvun jälkipuoliskolla maailmanvalloitustaan, mutta itse tuote muuttui vain vähän. Liukastettu kondomi tuli 1950-luvulla. Muotoon valmistajat ovat säännöllisesti tehneet pieniä muutoksia. On lisätty nystyjä ja juomuja. On tehty erivärisiä ja -makuisia kondomeja. Naisten kondomi kehitettiin 1990-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla