Ilpo Kojolan työnä on laskea, kuinka monta sutta Suomessa on. Se on tulenarka tehtävä.

Tutustu tutkijaan -sarja

Teksti: Annikka Mutanen

Ilpo Kojolan työnä on laskea, kuinka monta sutta Suomessa on. Se on tulenarka tehtävä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2012

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun suurpetotutkija Ilpo Kojola oli lapsi, ei tarvinnut pelätä, että sudet vievät pikku Ilpon. Susia ei ollut, vaikka kyläkoulun opettajien perhe asui Virroilla metsän keskellä.

– Olen kasvanut kuusen alla, Kojola sanoo. Lapsuus meni kalastellessa, lintuja bongatessa ja perhosia kerätessä – kunnes äiti puuttui viimeksi mainittuun harrastukseen.

– Käytin etikkaeetteriä perhosten elämänliekin sammuttamiseen, ja äiti sanoi, että sulta menee aivot.

Nyt vanhat vanhemmat ovat tavanneet kolme hukkaa jolkottamassa perheen tutulla mökkitiellä. Sudet ovat palanneet itärajan takaa, ja pesivä kanta on levittäytynyt koko maahan.

Kaikkialle muualle paitsi tänne, missä Kojola nyt seisoo. Olemme hänen vaimonsa lapsuudenmaisemissa, Helsingin Keskuspuistossa, Ruskeasuolla. Kojola huilaa anoppilassa viikonlopun, ennen kuin jatkaa matkaa kotiin Rovaniemelle ja työpaikalle Ouluun.

Tutkijalla on takana vähäuninen yö Oslossa, missä hän osallistui vastaväittäjänä tuoreen norjalaistohtorin karonkkaan.

– Jag vill ha småbarn, jag vill ha lammkött och gamla tantor, Kojola lurauttaa juhlan henkeen valittua pöytälaulua. Siinä iso vihainen susi vaatii ruoaksi pikkulapsia ja vanhoja tanttoja.

Työ vaatii lunta

Kojolan tukka, parta ja kulmakarvat ovat pörrössä kuin sudella ainakin. Niihin räiskii vesiräntää, mutta Kojolaa se varmaan piristää. Ainakin hän on hetki sitten tullut sanoneeksi, ettei ulkoilmassa voi joutua täysin masennuksiin.

Pian tarvittaisiin kuitenkin kunnon lunta, jotta Kojola pääsisi tapaamaan tutkimuskohdettaan. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ryhmä lähtee joka talvi susijahtiin helmi-maaliskuussa, jolloin olot ovat yleensä otolliset. Eläinten jäljet näkyvät lumessa, ja hanki hidastaa susien juoksua, joten ne on helpompi ajaa kiinni moottorikelkalla tai helikopterilla.

Kun suden lähelle on päästy, sen kaulaan pujotetaan nailonköydestä tehty lenkki, joka on alumiinivarren päässä. Taluttimen avulla susi ohjataan laatikkoon. Kun eläin on hiukan rauhoittunut, laatikkoa raotetaan ja suden takajalkaan tuikataan nukutuspiikki.

Uinailevan suden kaulaan asetetaan gps-panta. Sen avulla tutkijat pystyvät seuraamaan yksilön liikkeitä vuoden pari, kunnes panta rikkoutuu tai lähetin lakkaa toimimasta. Vuodesta 1998 lähtien on pannoitettu kaikkiaan 125 sutta. Menetelmästä on hyötyä, kun tutkitaan susien määrää, niiden vaikutusta hirvieläinten kantoihin tai sitä, muuttaako ihmisasutus susien kulkureittejä.

En tanssi, kollega ehkä

Tanssitko Kojola susien kanssa?

– E-n, Kojola ähkäisee.

Tutkimusryhmän johtajana hänen paikkansa on ennen kaikkea kirjoituspöydän ja tuolin välissä analyysejä laatimassa ja artikkeleita kirjoittamassa. Metsässä petojen parissa hän pyörähtää melko harvakseltaan.

Entä oikea kätesi kentällä, tutkimusmestari Seppo Ronkainen, joka saa ulvomalla sudenpennut vastaamaan?

– No ehkä hän tavallaan tanssii, koska hän pitää susia kiinni ja ohjaa ne laatikkoon, Kojola sanoo.

Kahden tulen välissä

Houkuttelusta huolimatta Kojola ei ala tunnelmoida kohtaamisillaan petojen kanssa vaan kertoilee niistä etäisen teknisesti. Hänen voi olla viisasta korostaa ammattimaista suhdettaan eläimiin, sillä susitutkijat työskentelevät tukalassa paikassa kahden rintaman välissä. Sekä susien suojelijat että vastustajat odottavat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta tukea omille näkemyksilleen ja vaanivat, onko laitoksen väki heidän puolellaan vai heitä vastaan.

– Ja me emme halua tässä suhteessa valita puolta, Kojola sanoo.

Tutkimuslaitos ei ota kantaa kaatolupiin, ja suojelumääräykset tulevat paljolti EU:sta. Kojolan keskeisiin tehtäviin kuuluu kuitenkin pitää lukua susien määrästä Suomessa. Se on tulenarka asia.

Montako sutta Suomessa on?

– Viime talvena 140, Kojola vastaa epäröimättä. – Ja tänä talvena hieman enemmän.

Seurantalaitteet varastettiin

Kaikki eivät tahdo uskoa tutkimuslaitoksen laskuihin. Metsästäjien joukossa ja susi­alueilla on väkeä, jonka mielestä kanta on paljon suurempi ja susia pitäisi saada ampua. Joskus tunnelma kiristyy susivihaksi. Siitä ovat saaneet osansa myös susitutkijat.

– On sitä vastaan tullut, vaikka me olemme vain tiedon tuottajia.

Vuosien varrella on sattunut kaikenlaista. Kymmenisen vuotta sitten Sotkamossa tutkijoiden autosta rikottiin ikkuna ja sisältä varastettiin laitteet, joiden avulla pantasusien liikkeitä seurattiin. Syyllistä ei koskaan saatu kiinni.

– Meinaatko muuten elävänä lähteä täältä, Kojolan kollegalle huudettiin Kuhmoisten Eräjärvellä tupaillassa. Tutkijat oli kutsuttu jakamaan tietoa asutuksen liepeillä liikkuneista susista, jotka olivat syöneet koiria.

Paikalliset ihmiset olivat päätelleet, että alueella liikkui kymmenen sutta, ja tutkijat suututtivat heidät arvioimalla, että niitä oli vain kaksi. Toisella sudella oli gps-panta, ja ne liikkuivat parina. Sen vuoksi myös paikallinen arvio päätyi parilliseen lukuun. Susilla on kuitenkin laaja reviiri ja ne liikkuvat nopeasti. Siksi parikin sutta ehtii jättää paljon jälkiä. Laumat voivat myös ajoittain hajaantua ja saada tarkkailijat uskomaan useampien laumojen olemassaoloon.

– Susien määrää on mahdotonta arvioida, jos ei ole työkaluja, Kojola sanoo.

Hänen kanta-arvioonsa on yhdistetty tietoa metsästäjien tekemistä pentuehavainnoista sekä lumijälkiseurannasta, joka kertoo laumojen koosta. Reviirirajat pystytään määrittämään pantasusien liikkeitä seuraamalla. Sudet ovat tarkkoja reviireistään eivätkä lähde toisten laumojen alueille.

Kanta kutistunut rajusti

Viiden viime vuoden aikana Suomen susikanta on kutistunut rajusti. Vuosikymmenen puolivälissä susia oli peräti 250–300. Pentueita oli enimmillään 25, viime talvena enää 15–16.

Ilmeinen selitys on susien laiton tappaminen. Kojola sanoo sen melkein salakielellä: – Suteen on kohdistunut tilastoitumattomia poistoja.

Kuinka paljon, sitä Kojola ei ole laskenut. Ihan vähän niitä ei voi olla. 30 prosenttia kannasta voitaisiin Kojolan mukaan metsästää ilman, että kanta vähenee, koska pentutuotto on niin hyvä. Laillisesti on kaadettu enintään kymmenen prosenttia kannasta.

Koiratappo suurin synti

Mikä sudessa sitten vihastuttaa? Se syö hirviä ja peuroja ja kilpailee saaliista metsästä­jien kanssa. Se tappaa tuotantoeläimiä, kuten poroja ja lampaita. Tästä syystä suden tappamiseen voi saada erikoisluvan, vaikka se muuten on EU-direktiivillä suojeltu. Viime vuonna lupia annettiin parikymmentä.

Pahin synti saattaa silti olla koirien tappaminen. Kun susi syö metsästyskoiran, isännän on vaikea antaa anteeksi.

Vihaa yleisempää on Kojolan mukaan aito pelko, etenkin siellä, mihin sudet ovat vasta äskettäin asettuneet. Hänestä pelko on syytä ottaa vakavasti. Osa Kojolan työtä on vastata ihmisten susikysymyksiin ja myös neuvoa, kuinka suden poistamiseen haetaan lupaa, jos se todella koetaan uhkaavaksi.

– Petojen suojelu ei voi onnistua, elleivät päättäjät ota huomioon paikallisten ihmisten kokemusta ja muovaa politiikkaa heidän kanssaan. Kroatiassa susikanta alkoi entisestään huveta, kun susi rauhoitettiin.

Äidit pelkäävät lasten puolesta

Viime aikoina pelko on ollut vallalla Nousiaisissa, missä sudet ovat syöneet peuroja asutuksen lähellä, muun muassa lasten päivähoitopaikan vieressä. Äitien kansanliike on vaatinut susia tapettaviksi.

Kojola ei kuitenkaan usko, että susi tulee syömään pihalla ulkoilevia lapsia.

– Sudet väistävät asutusta, mutta peura on kulttuurin suosija, ja susi on tullut sen perässä. Susi saalistaa pääosin yöllä. Ihmiset ovat silloin sisällä.

Yli sataan vuoteen susi ei ole hyökännyt Suomessa ihmisen kimppuun, mutta täysin vaarattomaksi sitä ei sentään voi väittää. Kojola huomauttaa, että 1880-luvun alussa sudet tappoivat kirkonkirjojen mukaan Varsinais-Suomessa 22 pikkulasta.

Tuolloin hirvi oli metsästetty lähes sukupuuttoon, eikä susille löytynyt luonnosta ravintoa. Ne söivät vuosittain tuhansia lampaita, lehmiä ja poroja. Tällaisessa tilanteessa pikkulapsia lähetettiin paimentamaan karjaa metsälaitumille. Lasten sieppaukset kuitenkin loppuivat, kun alueella ammuttiin vanha naarassusi. Saattaa siis olla, että yksi poikkeuksellisesti käyttäytynyt yksilö oli syypää sarjamurhaan, Kojola pohtii.

Joka tapauksessa lasten ja kotieläinten raateleminen aiheutti sen, että senaatti päätti kerta kaikkiaan hävittää sudet maasta. Työhön kutsuttiin Venäjältä tehokkaita ammattimaisia petojen metsästäjiä, lukaŠeja. Tavoitteessa onnistuttiin.

Taskulamppu turvaksi

Mitä nykylapsen sitten pitäisi tehdä, jos susi tulee vastaan yksinäisellä koulutiellä?

Kohtaaminen ei ole todennäköinen, koska susi väistää ihmistä ja liikkuu enimmäkseen pimeän aikaan, mutta mahdoton se ei ole. Onko silloin paras juosta pakoon, huutaa ja huitoa, seisoa hiljaa paikallaan ja ihailla eläintä vai heittäytyä maahan ja näytellä kuollutta?

Miettimisen jälkeen Kojola tunnustaa, ettei hän tiedä. Lisää pohdittuaan hän päätyy suosittamaan turvaksi kirkasta taskulamppua.

Sen tutkijat tietävät, mitä hirven kannattaa tehdä. Kun sudet Kanadassa hyökkäävät, saarroksiin jäänyt hirvi ei yritä rynnätä karkuun. Se jää paikalleen ja puolustautuu potkimalla. Suomessa hirvi jää helpommin saaliiksi, koska se yrittää yleensä pakoa.

Tutkijat arvelevat, että Pohjoismaissa hirvet ovat menettäneet itsepuolustustaitonsa sinä aikana, kun sudet ovat olleet poissa metsistämme. Nyt kun hukat ovat palanneet, ne eivät osaa enää toimia fiksulla tavalla.

Yksi sentään on osannut. Tiede-lehden nimikkoeläin Lupususi kuoli hirven potkuun Sonkajärvellä vuonna 2004. Kojolan mukaan se on ainoa suomalainen pantasusi, jonka hirvi on tappanut. Yhdeksän kymmenestä on joutunut ihmisen uhriksi.

Ilpo KojolaIkä: 54Missä töissä: Erikoistutkijana Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa Oulussa vuodesta 1996.Tutkimuskohde: Aluksi porot, vuodesta 1998 suurpedot, erityisesti susi.Arvo: Filosofian tohtori, dosentti Oulun ja Jyväskylän yliopistoissa.Opinnot: Ekologian ja ympäristönhoidon koulutusohjelmassa Jyväskylän yliopistossa.Väitös: Metsäpeuran ja poron lisääntymisstrategiasta.Perhe: Vaimo samalta vuosikurssilta, kaksi aikuista lasta.Koti: Rovaniemellä.Harrastukset: Ihmisten ja maisemien valokuvaaminen, kalastus, lukeminen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla