Henrik VIII:n ensimmäinen avioliitto kesti kaksi vuosikymmentä. Sitten hän kohtasi nuoren ja kauniin Anna Boleyn. Kuva: Wikimedia Commons
Henrik VIII:n ensimmäinen avioliitto kesti kaksi vuosikymmentä. Sitten hän kohtasi nuoren ja kauniin Anna Boleyn. Kuva: Wikimedia Commons

Euroopan historian kuuluisat kuninkaalliset muistetaan paitsi teoistaan myös haluistaan. Kuudesta vaimostaan tunnetun Henrik VIII:n, nuoria upseeriuroita suosineen Katariina Suuren ja muiden itsevaltiaiden makuuhuone-elämä tulvi tunteita, jotka tekivät heistä muutakin kuin irstailevia valtapelureita.

Euroopan suurten kuninkaallisten paheita on reposteltu viime vuosikymmeninä kirjallisuudessa, elokuvissa ja televisiosarjoissa.

Lähempi tarkastelu paljastaa, ettei Englannin Henrik VIII (1491–1547) ollut pelkästään ylipainoinen irstailija eikä hänen tyttärensä Elisabet I (1533–1603) pitänyt avioliittoneuvotteluja vain poliittisena aseena. Englantilaisia virkatovereitaan huomattavasti railakkaammin huvitelleet Venäjän tsaarivallan legendat Pietari I Suuri (1672–1725) ja Katariina II Suuri (1729–1796) olivat hekin rakastuneina hyvin haavoittuvia.

Nuori Henrik oli varsinainen herkku

Tudorin suvun 118-vuotisella valtakaudella Englannista tuli siirtomaavalta ja emämaassa koettiin Shakespearen tähdittämä kulttuurin renessanssi. Henrik VIII nousi suvun toiseksi kruununperilliseksi kymmenvuotiaana, kun hänen isoveljensä Arthur kuoli.

Velivainaalle oli järjestetty avioliitto Aragonian katolisen kuningasparin Ferdinandin ja Isabellan tyttären Katariina Aragonialaisen kanssa. Koska isä Henrik VII ei tahtonut menettää miniänsä myötäjäisiä, hän hankki paavilta naimaluvan nuoremmalle pojalleen. Pian isä alkoi vaatia vielä suurempia myötäjäisiä, ja lopulta nuoripari vihittiin vasta hänen kuoltuaan vuonna 1509, ilmeisen vapaaehtoisesti.

Henrik VIII kuvataan tavallisesi pöhöttyneeksi irstailijaksi, mutta nuorena hän oli unelmien prinssi: pitkä, komea, urheilullinen, sivistynyt ja seurallinen. Myös Katariina oli ajan mittapuulla kaunis: vaaleahiuksinen ja -ihoinen, ja melko pyöreävartaloinen. Ensimmäiset kymmenen vuotta parin 20-vuotisesta taipaleesta olivat varsin auvoisia.

Tunteet veivät tulista kuningasta

Henrikin tiedetään nauttineen ensimmäisen liittonsa aikana ainakin kahden iloluontoisen hovineidon, Elizabeth Blountin ja Mary Boleynin lämmöstä. Ensin mainittu synnytti pojan, jonka Henrik tunnusti omakseen muttei rohjennut asettaa kruununperilliseksi.

Hillitty ja uskonnollinen Katariina-kuningatar ryhtyi kuitenkin taistelemaan asemastaan vasta, kun kuningas keväällä 1526 rakastui tummaan ja älykkääseen kaunottareen Anna Boleyniin, Maryn sisareen ja Katariinan hovinaiseen.

Katariina oli kokenut monta keskenmenoa, ja vain tytär Maria eli aikuiseksi. Tämä huoletti ikääntyvää kuningasta, koska nainen ei ollut koskaan hallinnut Englantia.

Henrik vaati paavilta erolupaa sillä perusteella, että Katariina oli muka menettänyt neitsyytensä hänen isoveljelleen. Kun paavi ei myöntänyt eroa, kuningas hankki vuonna 1533 luvan Canterburyn arkkipiispalta, nai Annan, rikkoi välit Roomaan ja julistautui Englannin kirkon pääksi.
Anglikaaninen kirkko syntyi siis maallisten halujen voimasta.

Palkittu brittiläinen historian popularisoija Antonia Fraser toteaa kirjassaan The Six Wives of Henry VIII, että Henrikillä oli ”onnellinen kyky rakastua: onnellinen ainakin hänen omasta näkökulmastaan, sillä hän pystyi varmistamaan intohimonsa kohteen omakseen varsin nopeasti”. Ensimmäisestä erosta alkoi rakastumiskierre, jota voi verrata nykypäivän amerikkalaisjulkkisten ketjutettuun yksiavioisuuteen.

Katariina ja Anna pitivät saman katon alla kiinni asemistaan, kunnes Katariina tammikuussa 1536 kuoli tukikudossyöpään. Myös Annan kohtalo oli sinetöity. Hän oli luvannut Henrikille kruununperillisen mutta synnyttänyt vain tyttären, Elisabetin.

Henrik syytti Annaa noituudesta, maanpetoksesta ja suhteesta omaan veljeensä. Syytösten mielettömyydestä huolimatta Anna mestattiin Towerin linnassa 19. toukokuuta 1536.

Virtuaalirakkaus kariutui nopeasti

Henrik kihlautui salaa Jane Seymourin kanssa ehkä jo Annan mestauspäivänä. Kolmas vaimo synnytti jo seuraavana vuonna miespuolisen perillisen, Edvardin, mutta kuoli lapsivuodekuumeeseen.

Vaikka Henrik suri Janen kuolemaa näyttävästi, uutta kuningatarta metsästettiin pian neuvonantajien ja muotokuvamaalarien voimin. Henrik hullaantui flaamilaiseen Anna Kleveläiseen nähtyään taidemaalari Hans Holbeinin hänestä maalaaman miniatyyrin.

Virtuaalirakkaus johti naimakauppoihin, mutta live-kohtaaminen oli katastrofi. Ompelutöitä harrastava vaitelias aatelisneito ei vastannut Henrikin mielikuvia, ja pian viisikymppinen kuningas oli jo 18-vuotiaan vaalean, aistillisen englantilaiskaunottaren Katherine Howardin pauloissa.

Kohtalo kolhi jälleen: Katherine jäi kiinni uskottomuudesta ja menetti päänsä. Samoin kävi neidon kahdelle rakastajalle, joiden päät Henrik asetutti London Bridgelle tolpannokkiin varoittamaan salarakkauden vaaroista.

Ylipainoinen, impotentti ja säärihaavasta kärsivä Henrik löysi tasapainoisen perhe-elämän vasta kuudennen vaimonsa Katariina Parrin kanssa. Oppinut protestanttinen aatelisrouva oli lempeä äitihahmo, joka loi läheiset suhteet Henrikin lapsiin. Idyllissä lienee silti ollut säröjä, sillä Henrikin kuoleman tienoilla tammikuussa 1547 Katariina aloitti suhteen aatelismies Thomas Seymourin, Jane-vainaan veljen, kanssa ja nai tämän neljän kuukauden kuluttua.

Neitsytkuningattarella rankka nuoruus

Rankat lapsuuden- ja nuoruudenkokemukset traumatisoivat epäilemättä Henrikin ja Anna Boleynin tytärtä Elisabetia. Äiti mestattiin, kun tytär oli kolmivuotias, ja isä kuoli hänen ollessaan 13. Siinä välissä hän ehti nähdä neljä äitipuolta. Neitoiässä prinsessa joutui neljännen äitipuolensa Katariina Parrin neljännen aviomiehen Thomas Seymourin ahdistelemaksi.

Antonia Fraser kertoo, että Seymourilla oli tapana tunkeutua Elisabetin huoneeseen vain lyhyt aamutakki yllään, avata tytön sänkyä ympäröineet verhot ja taputella tätä takapuolelle. Seymourin väitetään myös leikelleen miekallaan mustan kaavun Elisabetin yltä samalla kuin äitipuoli Katariina piti tätä aloillaan. Ehkä Seymour jopa kosi Elisabetia.

On helppo ymmärtää, että Elisabet suhtautui avioitumisvaatimuksiin varautuneesti noustessaan valtaan 25-vuotiaana. Hän sai lempinimen ”Neitsytkuningatar” monista avioliittoneuvotteluista, jotka päättyivät sulhasehdokkaan torjumiseen. Silti Elisabet oli vanhempiensa tavoin karismaattinen ja altis intohimoille - kohteet vain olivat sopimattomia Englannin sulkeutuneelle hoville.

Suuri rakkaus syttyi vankilassa

Elisabetin elämän rakkaus oli pitkä, komea, sivistynyt ja seuramiehenä verraton Robert Dudley. Ikätoverit tunsivat toisensa lapsesta saakka, ja lempi leiskahti ilmeisesti jo Towerin linnan vankityrmässä Elisabetin sisarpuolen Maria I:n valtakaudella, jolloin molempia epäiltiin salaliiton tukemisesta. Vaikka Dudley oli naimisissa, rakastavaisten väitetään solmineen sala-avioliiton.

Koska hovi ei olisi hyväksynyt Dudleyta kuninkaaksi, Elisabet tyytyi pitämään hänet lähellään, nimitti hänet ylitallimestarikseen ja Leicesterin jaarliksi sekä lähetti pois Dudleyn vaimon. Kun vaimo vuonna 1560 kuoli tapaturmaisesti, Dudleytä epäiltiin murhasta. Hänet vapautettiin, mutta kohu tuhosi viimeisetkin kuninkuushaaveet.

Hieman myöhemmin Elisabet yritti kylmän laskelmoivasti naittaa Dudleyn haastajalleen Skotlannin kuningattarelle Maria Stuartille. Maria loukkaantui ehdotuksesta, eikä Dudleykaan taatusti ilahtunut siitä.

Brittiläinen historioitsija-journalisti Sarah Gristwood arvioi teoksessaan Elizabeth and Leicester: Power, Passion, Politics, että Dudley oli usein syntipukki ja keppihevonen, jolla Elisabet peitteli avioliittoneuvottelujensa poliittisia tarkoitusperiä ja jonka hän valjasti ajamaan vähemmän suosittuja päämääriään.

Dudley ei silti jäänyt riutumaan rakkaudesta: hänellä oli monia rakastajattaria, ja Elisabetin kauhuksi hän solmi avioliiton Anna Boleynin sisarentyttärentyttären kanssa.

Sammakkoprinssikään ei käynyt kansalle

Sittemmin kuningattaren katse kiinnittyi Dudleyn poikapuoleen, Essexin jaarliin Robert Devereux’hön, joka oli peloton sotilas ja hurmaava seuramies. Kuningatar antoi jaarlille makeiden viinien monopolin, joka teki hänestä rikkaan.

Valta kihahti Devereux’n päähän. Hän toimi omavaltaisesti johtaessaan Elisabetin armeijaa Irlannin kapinallisia vastaan ja järjesti 1601 kapinan kuningatarta vastaan. Lopulta Elisabet neuvonantajiensa painostuksesta tuomitsi uhmakkaan rakastajansa kuolemaan.

Elisabetin kolmas rakkauden kohde olisi hyvinkin voinut osoittautua kunnolliseksi aviomieheksi. Historian professori Carole Levin Nebraskan yliopistosta toteaa, että kuninkaallisten sulhasehdokkaiden joukossa oli yksi, johon kuningatar aidosti kiintyi: Alençonin herttua Frans.

Elisabet oli avioliittoneuvottelujen aikaan 48-vuotias, ja liitto olisi voinut olla hänelle vihoviimeinen mahdollisuus synnyttää perillinen. Vasta 26-vuotiaalla Fransilla oli kyttyräselkä ja isorokon runtelemat kasvot, minkä vuoksi Elisabet kutsui häntä ”sammakoksi”. Epäsuhdista huolimatta Frans viihtyi Elisabetin vieraana useita kuukausia, ja Elisabet ilmoitti Ranskan suurlähettiläälle ottavansa miehen puolisokseen.

Fransin sukulaisten siunaama protestanttien joukkomurha pärttylinyönä 1572 oli kuitenkin vielä tuoreessa muistissa. Avioliittosuunnitelmat kariutuivat ilmeisesti siihen, että niitä vastusti Elisabetin kaikkein suurin rakkaus, Englannin kansa. Kuningatteren tunteiden aitoudesta kertoo, että hän antoi määrätä maansurun herttuan kuolinpäivänä vuonna 1584.

Petomainen Pietari löysi äitihahmon

Jos Englannissa tukahdutettiin intohimoja sosiaalisen painostuksen takia, Venäjän tsaarivallassa aistinautinnot lähes hallitsivat johtajien elämää.

Jättivaltion länsimaistajana tunnettu Pietari I Suuri on kuvattu joka suhteessa elämää suuremmaksi mieheksi. Hän oli kaksi metriä pitkä, vankkarakenteinen ja voimakaspiirteinen, loputtoman tarmokas ja tiedonhaluinen – ja muun muassa Hannoverin vaaliruhtinattaren Sofia-Charlottan vihjailevan kuvauksen perusteella seksuaalisesti erittäin hyvin varustettu.

Pietarilla oli loputon ruokahalu, ilmiömäinen viinansietokyky ja vahva sukupuolivietti, jota hän tyydytti Moskovan saksalaiskortteleissa estottomien eurooppalaisnaisten kanssa. Nuori Pietari perusti sydänystävilleen ”Hupsujen ja narrien kaikkein humalaisimman synodin”, jonka kokouksissa juopoteltiin ja pilkattiin ortodoksisia menoja.

Pietarin ensimmäinen vaimo, uskovainen ja kuuliainen Jevdokia, jäi nopeasti vapaamielisen ja nauravaisen saksalaisemigrantin tyttären Anna Monsin varjoon. Kaunotar olisi saattanut nousta kuningattareksi, ellei sotaretkellä hukkuneen Saksin lähettilään taskuista olisi löytynyt Annan rakkauskirjeitä ja medaljonki, johon oli tallennettu tämän kuva ja hiustupsu.

Ranskalainen historioitsija Henri Troyat on kirjoittanut, että miehiseen armeijakulttuuriin mieltynyt Pietari halveksi naisia yhtä paljon kuin himoitsi. Ehkä Pietarin tunteettomuus juonsi lapsuuden kauheasta kokemuksesta, sisarpuoli Sofian ja streltsirykmentin verisestä vallankaappauksesta, jonka aikana ihmisiä teurastettiin silmittömästi Pietari-pojan ympäriltä.

Tuolloin hänen elämänsä ainoa turvallinen ihminen oli äiti Natalia. Aikuisena julma hallitsija suli toisen äitihahmon, rehevän ja maanläheisen liivinmaalaisen talonpoikaistytön Martan syleilyssä.

Pietari kohtasi Martan sotaretkellä 1702, jolloin tämä oli vielä Pietarin kenraalin Menšikovin rakastajatar. Pian käytännöllinen maalaistyttö nousi tsaarivallan ykkösnaiseksi, Katariina I:ksi. Pietarin suurin rakkaudenosoitus lienee se, että hän luovutti Katariinalle kuolinvuoteellaan tsaarin valtikan.

Katariina piti huolta rakastajistaan

Katariina II Suurta on pidetty Venäjän suurimpana hallitsijana. Saksalaissyntyisen aatelisnaisen nousu puolisonsa Pietari III:n varjosta Venäjän pitkäaikaiseksi hallitsijaksi kaartinupseerien tuella oli suoranainen ihme. Se ei olisi onnistunut ilman säkenöivää älykkyyttä, viehätysvoimaa ja diplomaatin taitoja.

Monipuolinen uudistuspolitiikka ja Turkin-sota vaativat Katariinalta valtavasti voimia. Silti hänen energiansa riitti myös solmimaan ainakin 21 rakkaussuhdetta. Useimmat rakastajat olivat nuoria, komeita ja urheilullisia upseereita.

Siinä missä miessuhteet nähtiin uhkana Englannin Elisabet I:n asemalle, Katariina piti rakastajia avoimesti eikä hänen valtaansa kyseenalaistettu suhteiden vuoksi missään vaiheessa.

Läpi elämän jatkunut mieltymys nuoriin upseereihin on tuonut Katariinalle kyltymättömän hyväksikäyttäjän maineen. Katariinan kirjeet hänen rakastajilleen ovat kuitenkin lämpimiä ja kaipaavia. Jotkut lahjakkaista miesystävistä kohosivat tsaarittaren hallinnossa korkeaan asemaan ja säilyttivät sen, kun lempi laantui ystävyydeksi.

Vaikutusvaltaisin Katariinan rakastajista oli Grigori Potemkin, upseeri, joka oli paitsi erinomainen sotilas myös Kreikan kulttuuriin ja teologiaan perehtynyt älykkö ja musiikin tuntija.

Brittiläinen historioitsija Simon Sebag Montefiore kuvailee Potemkinia teoksessaan Ruhtinas Potemkin ja Katariina Suuri leijonamaisen komeaksi, upeahiuksiseksi, kolossaaliseksi ja omaperäiseksi, kuin luonnonvoimaksi. Mikään kiiltokuvapoika Potemkin ei silti ollut, sillä hänen toinen silmänsä oli sokeutunut väärin hoidetun silmätulehduksen takia, mikä sai hänet muistuttamaan kyklooppia.

Potemkinin kulissit pelkkää panettelua

Katariinan ja Potemkinin suhdetta ympäröivät monet arvoitukset. Vihittiinkö heidät salaisessa seremoniassa vuoden 1774 lopulla? Saivatko he yhdessä lapsen? Jakoivatko he vallan? Jatkuiko heidän rakkaussuhteensa myös kiihkeiden ensivuosien jälkeen, vaikka molemmilla oli useita rakastajia?

Montefioren mielestä ruhtinaan säilyttämät rakkauskirjeet osoittavat, että tsaaritar kohteli häntä tasavertaisena. Samaan viittaa myös väite, jonka mukaan Potemkin jopa valikoi Katariinalle armeijasta nuoria rakastajia ja esiintyi heidän isähahmonaan.

Tasavertaista asemaa puoltaa myös Potemkinin poliittinen ja sotilaallinen vaikutusvalta.

Katariinan seuraaja, hänen poikansa Paavali I ja kateelliset hovimiehet keksivät tarinat ”Potemkinin kulisseista” eli lavastekaupungista, jonka Krimiä hallinnoinut Potemkin olisi hätäpäissään pystyttänyt tsaarittaren katsastusmatkaa varten. Lisäksi Mustanmeren laivaston rakennuttaja ja amiraali muistetaan panssarilaiva Potemkinin kapinoivista matruuseista.

Todellisuudessa Potemkin rakennutti hallintoalueelleen useita kaupunkeja ja teki armeijassa suurmiehen uran.
Montefiore tiivistää, että Potemkin oli valtiomiehenä samaa tasoa kuin Pietari Suuri ja Katariina. Samaa mieltä oli myös itse tsaaritar, joka syksyllä 1791 valitti: ”Ruhtinas Potemkin on tehnyt minulle julman tempun kuolemalla pois! Minulle lankeaa nyt koko taakka.”

Päivi Parhi-Riikola oli historiaan erikoistunut vapaa toimittaja ja useita vuosia Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hän kuoli 2. 3. 2007. Tämä artikkeli jäi hänen viimeisekseen.
Tiede-lehden toimitus muistaa kiittäen Päiviä, hyvää toimittajaa ja ihmistä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2007

Kiihkeitä kuninkaallisia joka maassa

Ranska
* Aurinkokuningas Ludvig XIV (1638–1715) oli nuorena Euroopan tavoitelluin poikamies. Ludvig itse olisi mieluiten keskittynyt nauttimaan sirkeäsilmäisten hovineitojen seurasta ja valinnut kumppanikseen kardinaali Mazarinin siskontyttären Maria Mancinin. Sittemmin Ludvig solmi järkiavioliiton Itävallan Maria Teresian kanssa mutta piti tämän rinnalla useita rakastajattaria.

Ruotsi
* Hovimies Axel von Fersen (1755–1810) oli pitkä, komea, urheilullinen ja äärimmäisen sivistynyt. Tämä pohjoisen lahja Euroopan aatelisnaisille herätti maanmiehissään peniskateutta ja aiheutti korkean poliittisen tason hullaantumisia. Von Fersenin suureksi rakkaudeksi nousi Ranskan kuningatar Marie Antoinette, joka kituutti kylmässä liitossa Ludvig XVI:n kanssa.
* Kuningas Kustaa IV Aadolf (1778–1837) oli hillitty ja harvasanainen erakko. Badenin prinsessa Fredrika Dorotea Vilhelmina kuitenkin herätti kuninkaan halut. Kaunis kuningatar tuli kahdeksan avioliittovuoden aikana raskaaksi ainakin kuusi kertaa. Usein kuninkaan aktiivisuus kuningattaren makuuhuoneessa ja muuallakin linnassa viivästytti päiväohjelmaa tuntikaupalla ja herätti kiusallista huomiota. Itse von Fersen neuvoi kuningasta ”säästämään kuningattaren terveyttä”.

Venäjä
* Pietari Suuren leski ja seuraaja Katariina I oli aikalaisten mukaan juovuksissa koko hallintokautensa (1725–1727) ajan ja antoi rakastajiensa johtaa valtiolaivaa.

* Keisarinna Elisabet (1709–1761), Pietari Suuren tytär, pitää hallussaan epävirallista tsaarittarien rakastajaennätystä. Hyvin vaalea iho, vaaleanruskeat hiukset, suuret siniset silmät ja sensuelli suu tekivät Elisabetista kaunottaren, joten hänellä riitti seuralaisia paljon enemmän kuin Katariina II Suurella, ranskalaisista lääkäreistä kasakkakuorolaisiin. Katariina kirjoitti muistelmissaan Elisabetista: ”Uskon, että hänen kauneutensa ja luontainen laiskuutensa tekivät paljon vahinkoa hänen luonteelleen.”

Uuden tutkimuksen mukaan antiobioottien lisäksi monet muutkin lääkkeet vaikuttavat suolistossa asuviin bakteereihin.

Kaikki antibioottikuurin joskus syöneet tietävät, miten se voi saada vatsan sekaisin. Antibiootit tappavat kehosta bakteereja valikoimatta, myös suoliston hyödyllisiä asukkeja.

Suoliston valtabakteerilajit palautuvat parissa viikossa kuurin päättymisen jälkeen, mutta koko bakteeriflooran toipuminen voi viedä jopa kaksi vuotta.

Nyt saksalainen tutkimusryhmä on havainnut, että antibioottien lisäksi suolistobakteereja nitistivät monet muutkin lääkkeet. Ryhmän testaamista lähemmäs tuhannesta lääkkeestä useampi kuin joka neljäs lääke vaikutti ainakin yhden suolistomikrobilajin kasvuun.

Tutkijat osasivat arvata, että jotkin lääkkeistä voivat vaikuttaa suoliston bakteereihin, koska tällaisia tutkimustuloksia oli hiljattain julkaistu parista lääkkeestä. Silti he yllättyivät siitä, miten monilla lääkkeillä näitä vaikutuksia on.

”Todellinen lukumäärä on todennäköisesti vielä korkeampi. Tällä muutoksella suolistobakteeriston koostumuksessa on osuutensa lääkkeiden sivuvaikutuksiin, mutta ne voivat olla myös osa lääkkeen hyödyllistä vaikutusta”, selittää tiedotteessa tutkimustyötä johtanut Peer Bork Eurooppalaisesta molekyylibiologian laboratoriosta EMBL:stä.

Suolen bakteereihin vaikuttivat myös muut kuin tulehduslääkkeet. Ryhmä varoittaa, että myös muut lääkkeet kuin antibiootit voivat vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyyn.

Bakteerit näyttävät kehittävän ei-antibioottisia lääkkeitä vastaan suurelta osin samanlaisia puolustuskeinoja kuin antibioottejakin vastaan.

”Tämä on pelottavaa”, sanoo tiedotteessa Nassos Typas, joka niin ikään johti tutkimusta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Kysely

Meneekö vatsasi sekaisin lääkkeistä?

Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin aurinkoisen etelän hmiset. Synkkä omakuva vaatii uudistamista. Kuvat Shutterstock

Edes taantuma ei pudottanut meitä maailman onnellisimpien kansakuntien joukosta. Tällä me todistamme, ettei raha yksin ratkaise, miten ihmiset elämänsä kokevat.


Tuossa keski-ikäinen rouva pyyhältää kauppakassia kantaen kohti bussipysäkkiä. Aika onnellisen näköinen tapaus. Tuossa kaksi vartijaa, mies ja nainen, halaa toisiaan leveä hymy kasvoillaan. Sitten ohi rymistelee pitkänhuiskea nuori skeittarisälli, jonka meno huokuu hyvää fiilistä. Näitä kaupunkilaisia katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle.

Tämä on Suomi. Toimittajien kuuluisi olla kriittisiä, mutta eihän tälle mitään voi: kansainväliset vertailut toisensa jälkeen osoittavat, että suomalaiset ovat tavallista tyytyväisempää porukkaa. Sijoituksemme on yleensä maailman kymmenen onnellisimman joukossa. Uunituoreessa vuoden 2018 World Happiness Reportissa olemme ykkösiä.

Onnellisuus ei ole kuulunut suomalaisten itsestään vaalimaan kuvaan. Kun katsomme peiliin, sieltä mulkoilee takaisin sellaisia kansallisia stereotypioita kuin talven pimeys ja kylmyys, vähäpuheisuus ja viina. Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin ihmiset etelän maissa, joissa on palmupuita ja auringonpaistetta.

Onnettomia nuo gallialaiset

Turhan synkkä omakuva vaatii uudistamista. Vaikka tyytyväisyydessä suomalaiset eivät ole ihan maailman huippua, paljon ei puutu. Täällä ollaan esimerkiksi onnellisempia kuin Ranskassa.

Tunnettu alankomaalainen onnellisuustutkija, Erasmus-yliopiston professori Ruut Veenhoven ja hänen työtoverinsa Gaël Brulé julkaisivat vuonna 2014 tutkimuksen, jossa he etsivät siihen selitystä. Sitä todella kaivataan.

Ranskalaisten elämäntaito ja joie de vivre ovat legendaarisia pitkin maailmaa. Ranskalaisilla on viininsä, keskustelutaitonsa, kahvilansa, kulinaariset perinteensä, tyylitajunsa ja charminsa. Miten he voivat olla onnettomampia kuin kylmän ja pimeän pohjolan asukkaat?

Onnen määrää tutkijat mittaavat tavallisesti parilla kolmella eri tavalla. Voidaan ensinnäkin kysyä ihmisiltä suoraan, miten tyytyväisiä he ovat viime aikoina olleet elämäänsä. Asteikko voi ulottua nollasta viiteen, kymmeneen tai vaikka sataan.

Edellisestä hieman eroaa niin sanotut Cantrillin tikapuut, jonka kymmenpienaiselle asteikolle ihmiset saavat asettaa itsensä. Tämä onnellisuusmittari ottaa huomioon sen, miten oma toteutunut elämä suhteutuu odotuksiimme ja toiveisiimme. Cantrillin tikkailla ylin askelma edustaa parasta mahdollista elämää, jonka voi ajatella itselleen, ja alin huonointa.

Onni koostuu myös jokapäiväisten miellyttävien ja ikävien tunteiden taseesta eli siitä, onko arjessamme enemmän mukavuutta ja iloa vai äreyttä ja ahdistusta.

Kansalaisten tunnelmat selviävät muun muassa tällaisin tiedusteluin: oletko edellisenä päivänä ollut masentunut tai stressaantunut, oletko tuntenut olevasi levollinen tai hymyillyt paljon?

Suomalaiset pärjäävät kaikilla mittareilla keskimääräistä paremmin ja jättävät Ranskan selvästi jälkeen. Esimerkiksi tunnepuntarilla vauraiden maiden keskiarvotulos oli 45, Ranskan luku 42 ja Suomen 54. Suomalaisten eilispäivät ovat siis kuluneet hauskemmin ja rentoutuneemmin kuin useimpien muunmaalaisten.

Vapaus tuottaa onnea

Ranska on kiinnostava vertailukohta, koska taloudellisesti Suomi on kutakuinkin samalla tasolla kuin Ranska. Bruttokansantuote henkeä kohti on likipitäen yhtä suuri molemmissa maissa, ja maat ovat saavuttaneet tulotason, jonka jälkeen kansakunnan vaurauden lisäys­ ei joidenkin tutkimusten mukaan juuri lisää kansakunnan keskimääräistä tyytyväisyyttä.

Jos raha ei ratkaise, mikä sitten? Brulén ja Veenhovenin selitys on hieman yllättävä: vapaus.

Vapaus koostuu siitä, miten yhteiskunnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia ja miten hyvin ihmiset ovat niistä perillä. Lisäksi ihmisten pitää olla vapaita valitsemaan: mitä suurempi on itseluottamus ja mitä pienempi on pakko sopeutua odotuksiin, sitä vapaammaksi ihminen kokee itsensä. Vapaa ihminen tuntee olevansa elämänsä ohjaksissa, ja sekös onnellistuttaa.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovassa maassa luettelon ensimmäistä herkkua on vähemmän kuin Suomessa. Niin osoittavat mittaukset.

Suomalaiset kokevat itsensä selvästi vapaammiksi kuin ranskalaiset. Ero syntyy kenties lapsuudessa. Ranskassa kotikasvatuksessa korostuu tottelevaisuus, Suomessa itsenäisyys. Gallien koulussa opetus tapahtuu ylhäältä alas, Suomessa lapset opiskelevat enemmän keskenään. Katolisen kirkon perinne on niin ikään autoritaarisempi kuin protestanttisen.

Maat vaurastuvat, onni pysyy

Vaikka raha ei ratkaise Ranskan ja Suomen välistä onnellisuusmaaottelua, eurot vaikuttavat. Rahan ja onnen suhde ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

Selvää on, että jos köyhä maa nousee taloudellisesta kurjuudesta, onnellisuus maassa lisääntyy. Taloustieteilijät kuitenkin taittavat peistä siitä, kasvattaako talouskasvu onnellisuutta vauraissa maissa.

Vastakkain ovat kokonaiset maailmankatsomukset. Toista suuntaa edustavat leppoistajat ja kasvukriitikot, joiden mukaan materia jo riittää länsimaissa ja voisimme keskittyä enemmän vapaa-aikaan ja ihmissuhteisiin. Toiset vakuuttavat, ettei kasvusta ja elintason kohottamisesta päästä ja että se tekee ihmisille hyvää vastakin. Molempien kantojen puolesta on näyttöä.

Etelä-Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Richard Easterlin teki jo 1970-luvulla havainnon, jota sittemmin on kutsuttu hänen mukaansa Easterlinin paradoksiksi. Se kuuluu näin: vaikka maan sisällä varakkaat ovat onnellisempia kuin vähävaraiset, koko maan vaurastuminen ei kasvata kansalaisten onnellisuutta. Monissa maissa kansantuote on vuosien mittaan moninkertaistunut, mutta tyytyväisyys elämään on pysytellyt samalla tasolla.

Suomikin on paljon rikkaampi nyt kuin 1970-luvulla, mutta onnellisuus on liikahtanut vain hieman ylöspäin. Jos kuvittelemme aikakoneen, joka palauttaisi meidät 1970-luvun kulutustasolle, monet kokisivat järkytyksen. Siitä toivuttuaan he eivät kuitenkaan olisi juuri sen onnettomampia kuin nyt. Ihmiset tottuvat vauraudessaan tapahtuviin muutoksiin. Juuri tottuminen selittää osaltaan, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää onnellisuutta tai lisää sitä vain vähän.

Melkein kaikkeen tottuu

Tottuminen ei rajoitu vain pankkitilin muutoksiin. Jotkut psykologit ovat väittäneet, että ihminen sopeutuu melkein mihin tahansa elämän sattumukseen. Tämän set point -teorian mukaan ihmisellä on tietty onnellisuuden perustaso, johon hän palaa vaurastumisen, köyhtymisen, avioi­tumisen, avioeron tai vammautumisen jälkeen. Mikään ei pitkällä aikavälillä hetkauta meitä suuntaan tai toiseen.

Onnen perustason ajatusta puoltavat esimerkiksi tutkimukset ihmisistä, jotka ovat halvaantuneet tapaturmissa. Jonkin ajan kuluttua heidän henkinen hyvinvointinsa palautuu enemmän kuin moni luulisi. Avioliiton elämää kohottava vaikutus tasaantuu toiseen suuntaan. Onnellisuustutkijat näyttävät usein käyrää, joka kuvaa ihmisen onnellisuuden muutosta ennen avioliittoa ja avioitumisen jälkeen. Käyrä kohoaa ja kohoaa ja huipentuu häävuonna, mutta sitten se alkaa laskea kohti tasoa, jolla se oli ennen liiton solmimista.

Perustasoteoriaa tukevat myös kaksostutkimukset, joissa on selvitetty onnellisuuden perinnöllisyyttä. Tuoreen katsauk­sen mukaan koetun hyvinvoinnin periytyvyys on arviolta 35 prosenttia eli samaa luokkaa kuin vakavan masennuksen. Kahden yhtä hyvissä tai huonoissa oloissa elävän ihmisen tyytyväisyys elämään voi erota suuresti. Persoonallisuuspiirteitä jaetaan epätasaisesti syntymässä. Jos on saanut ulospäinsuuntautuneen tai tunnollisen luonteen, voi kiittää onneaan. Sen sijaan neuroottisuus tietää enemmän huolia.

Tottumisella on rajansa. Avioliitossa­ tyytyväisyys ei laske liittoa edeltäneelle tasolle, vaikka arki alkaa. Parisuhteella on keskimäärin pysyvä onnellistuttava vaikutus. Yhtä lailla pysyvä, joskin päinvastainen vaikutus on terveyden menetyksellä. Mitä enemmän sairaus rajoittaa arkea, sitä enemmän se vähentää tyytyväisyyttä. Myöskään työttömyyteen psyyke ei kokonaan sopeudu: se ei lakkaa syömästä miestä tai naista.

Halut uusiutuvat jatkuvasti

Rahan tuoma onnen lisäys sen sijaan haihtuu sen jälkeen, kun tietty tarpeiden tyydytyksen perustaso on saavutettu. Näin ainakin Richard Easterlin on todennut tutkimuksissaan, jotka maalaavat kuvaa materian tavoittelun älyttömyydestä. Kun me saamme tai puolisomme saa palkankorotuksen, iloitsemme siitä aikamme mutta sitten jo totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Yksi selitys tottumiseen on se, että tavoitteemme nousevat vaurastuessamme.

Yhdysvalloissa tutkittiin samaa ikäluokaa siten, että ihmisiä pyydettiin eri elämänvaiheissa valitsemaan kymmenen suuren hankinnan listasta ne, joita he uskoivat tarvitsevansa elääkseen hyvää elämää. Toivelista ulottui toisesta televisiosta ulkomaanmatkailuun, omistusasuntoon, uima-altaaseen ja kesämökkiin.  Kävi ilmi, että sitä mukaa kuin ihmiset saivat tyydytettyä toiveitaan, heille ilmaantui saman verran uusia. Varakkaammille haaveita sikisi vielä enemmän kuin muille.

Halujen jatkuva uusiutuminen takaa sen, että tyydytystä on vaikea saada lisää pelkästään hankkimalla lisää aineellista hyvää. Tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen uusiutuu jatkuvasti.

Jotkut evoluutiopsykologit uskovat, että taipumus on osa ihmisen perimää. Kenties kivikauden oloissa parhaiten menestyivät ne, jotka eivät jääneet nautiskelemaan olostaan, kun varastot olivat täynnä. He olivat hetken tyytyväisiä, mutta halusivat sitten taas lähteä poimimaan marjoja ja kaatamaan riistaa. Meillä on näiden tyytymättömien geenit, ja taipumus pitää meissä yllä toimeliaisuutta ja kulutusta, jolla ei ole eloonjäännin ja onnen tavoittelun kannalta merkitystä.

Vertailu pitää paikallaan

Toinenkin talouspsykologinen moottori pyörittää aineellisen kulutuksen oravanpyörää. Ihmiset juoksevat paikoillaan onnen perässä siksi, että he perustavat tyytyväisyytensä sosiaaliseen vertailuun. Vaurastuminen tuo lisää iloa elämään, jos se parantaa suhteellista asemaa. Jos taas viiteryhmä eli ne ihmiset, joihin ihminen itseään vertaa, vaurastuvat samaa tahtia, tulon lisäys ei ajan oloon tunnu miltään.

Vertailu on taannut sen, ettei kansantuotteen huima kasvu länsimaissa ole kääntynyt kovin kummoiseksi onnen kasvuksi. Se voi myös selittää, miksi Yhdysvalloissa tunnelmat ovat laskeneet samaan aikaan, kun tuloerot ovat jyrkentyneet. Kun vertailukohdat karkaavat kauem­maksi, oma suhteellinen asema heikkenee ja mieli mustenee.

Jo lapset osaavat vertailun taidon. Britanniassa on havaittu, että varakkailla alueilla vähävaraisten perheiden lapsilla on enemmän käytöshäiriöitä kuin alueil­la, joilla yleinen tulotaso on lähempänä omaa. Epäedullinen elintasovertailu kiristää pinnaa.

Easterlinin paradoksi käy järkeen, kun ottaa huomioon, miten totumme saavutuksiimme, keksimme uusia toiveita tavoiteltaviksi ja pysyttelemme tulojen kasvusta huolimatta aina vain kutakuinkin samalla tasolla suhteessa vertailuryhmäämme.

Silti järkeenkäypää on myös uskoa tyytyväisyyteen, jota kasvavat kulutusmahdollisuudet tuovat. Rahalla voi monella tavoin toteuttaa itseään ja viettää laadukasta vapaa-aikaa. Raha tarjoaa myös turvaa kohtalon koettelemuksia – sairauksia, menetyksiä, avioeroja – vastaan. Hyviin tuloihin yhdistyy usein myös kiinnostava työ ja arvostettu asema.

Raha ratkaisee sittenkin?

Vaurastumisen iloista on tieteellistä näyttöä. Daniel Kahneman ja Angus Deaton totesivat Yhdysvalloissa tekemässään tutkimuksessa, että tyytyväisyys elämään lisääntyy sitä mukaa kuin tulot nousevat eikä ole olemassa tulorajaa, jonka jälkeen arviot oman elämän hyvyydestä lakkaisivat kohenemasta.

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin eri asia kuin itse elämisen kokemus. Kaksikon mukaan myönteiset tunteet lisääntyvät vaurastuessa – mutteivät rajatta. Katto tulee vastaan, kun kotitalous­ tienaa 75 000 dollaria eli 70 000 euroa vuodessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2008, ja silloin kolmannes Yhdysvaltain kotitalouksista ylitti rajan. Sitä varakkaammilla hyvän olon tunteet eivät enää lisääntyneet. Vaikka rahalla voi hankkia kivoja kokemuksia matkoilla ja mukavuutta asumiseen, se ei tuo koettua onnea yhtään enempää. Eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että suurituloisten on vaikeampi nauttia elämän pienistä iloista.

Kahnemanin ja Deatonin tutkimus ei vielä osoita vääräksi väitettä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu ei kasvata onnea. Siihen iskee toinen tutkijakaksikko.

Taloustieteilijäpariskunta Betsey Stevenson ja Justin Wolfers on julkaissut analyysejä, joiden mukaan mitään Easterlinin paradoksia ei ole olemassa: kansantuotteen kasvu ja tyytyväisyys käyvät tyylikkäästi yhtä jalkaa, eikä mitään eurorajaa onnen kasvulle tule vastaan. Easterlin on yksinkertaisesti väärässä, duo summaa.

Tunne seuraa suhdanteita

Kasvun ja onnen kiista ei ole asettunut. Easterlin on väittänyt, että hänen kriitikkonsa sekoittavat lyhyen aikavälin talouden vaihtelut ja pitkän ajan talouskasvun. Ihmisten onnellisuus nousee ja laskee nousu- ja laskukausien mukana, mutta pitkän aikavälin kansantuotteen kasvu ei sitä vastoin näytä kohottavan kansakunnan mielialaa yhtään.

Yliopistonlehtori Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on saanut työtovereidensa kanssa samansuuntaisia tuloksia.

– Kansantuotteen kasvu lisää onnellisuutta tilapäisesti mutta ei pitemmäksi aikaa. Kun tulee taantuma, onnellisuuskin notkahtaa. Joitain merkkejä on siitä, että taantuma vaikuttaa enemmän kuin vastaava nousu. Yllättäen Suomi ei ole taantumasta huolimatta kuitenkaan keskimäärin erityisen onneton, Laamanen kertoo.

Eri mailla näyttää olevan erilainen kyky kääntää vauraus onnellisuudeksi. Suomessa, muissa pohjoismaissa, Sveitsissä ja Hollannissa temppu osataan, sillä nämä maat yleensä johtavat onnellisuuslistauksia. Sen sijaan Belgia on erikoinen tapaus: kun maa on vaurastunut, sen kansalaisten tyytyväisyys on vain vähentynyt.

Belgiassa vaurastuminen kanavoituu ilmeisesti kulutukseen, joka ei ole omiaan lisäämään ihmisten onnellisuutta. Tällaiseen arvioon päätyivät Laamanen ja hänen kollegansa, kun he tutkivat ihmissuhteiden, onnellisuuden ja talouskasvun kolmiyhteyttä.

– Maissa, joissa ihmiset helposti ryhtyvät statuskilpailuun ja kilpavarusteluun, bruttokansantuote ei tuota onnellisuutta niin paljon kuin maissa, joissa statuskilpailua ei esiinny. Jos ihmiset näyttävät statusta ulospäin, se aiheuttaa muissa huonommuuden tunnetta. Siten lisäraha ja -kulutus ei lisääkään hyvinvointia, Laamanen sanoo.

Suomessa sanotaan usein, että täällä ei saa näyttää rikastumistaan. Tätä ei siis tule pitää kateutena vaan itsesuojeluvaistona, joka parantaa kansakunnan onnellisuustasetta.

Hyvinvointivaltio kannattaa

Suomen kuten muidenkin pohjoismaiden valttina on hyvinvointivaltio tulonjakoineen ja sosiaalimenoineen. Niiden merkitys on tosin myös kiistetty. Asialla on ollut Ranskan ja Suomen vertailusta tuttu Ruut Veenhoven.

Veethoven julkaisi 15 vuotta sitten laajan tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalimenojen suuruuden ja kansalaisten onnellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Anteliaan sosiaaliturvan maissa ihmiset eivät olleet yhtään onnellisempia eikä onnellisuus tasaisemmin jakautunut kuin niissä yhtä rikkaissa maissa, joissa sosiaalimenot jäivät pieniksi.

Suomen Pankin entinen johtaja Kari Nars tulkitsee tutkimustulosta kirjassaan Raha ja onni (2006) niin, että sosiaaliturvakin kärsii samanlaisesta tottumisesta kuin vaurastuminen yleensä: kun yhdet tarpeet tyydytetään, uusia syntyy tilalle. Tyytymättömyys ei katoa minnekään, ja siksi sosiaalimenot eivät paradoksaalisesti tuota sitä hyvinvointia, jota niiden olisi tarkoitus tuottaa.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juho Saari arvostelee hollantilaistutkimuksen asetelmia kirjassaan Onnellisuuspolitiikka (2012).
Esimerkiksi Yhdysvallat on siinä yksi pienten sosiaalimenojen maa. Jos kuitenkin ottaa huomioon sikäläisen eläkevakuutuksen ja yksityisen terveydenhuollon, sosiaalimenojen osuus kasvaa yhtä suureksi kuin pohjoismaissa. Saaren tekemät vertailut Euroopan valtioiden välillä osoittavat myös, että suurempien sosiaalimenojen ja kansalaisten onnellisuuden välillä on yhteys.

Köyhä hyötyy vähemmästä

Yksi onnellisuuteen liittyvä mekanismi­ puoltaisi hyvinvointivaltion harjoittamaa tulonjakopolitiikkaa. Rahalla on halvempaa lisätä köyhien onnea kuin rikkaiden, ja useimmista sosiaalipolitiikan etuuksista nauttivat pikemminkin pienituloiset kansalaiset. Summa, joka tuntuu hyvältä köyhän elämässä, ei välttämättä merkitse paljon mitään rikkaalle. Varakas tarvitsee enemmän rahaa onnen lisäyk­seen kuin köyhä.

Hyvinvointivaltion rahoitus tuottaa onnellisuustappiota varakkaille, jotka veroillaan maksavat sosiaalimenot. Verotuksen tuskaa saattaa vielä korostaa talouspsykologiasta tuttu tappiokammo. Menetykset tuntuvat ikävämmiltä kuin samansuuruiset voitot hyviltä. Juho Saaren mukaan ratkaisevaa on, miten läpinäkyvästi tulojen uudelleenjako tehdään.

Kärvistelyä aiheutuu eniten, jos verotuksen rahallisen menetyksen näkee konkreettisesti tilillään. Koska tietoisuus menetyksestä lisää tuskaa, vero kannattaa napsaista silloin, kun raha ei vielä ole tilillä. Palkkaverotuksessa se meneekin työnantajan maksamana, ja arvonlisäverossa se on piilossa tavaroiden ja palveluiden hinnoissa. Yrittäjät sen sijaan näkevät selvemmin, miten verot vaikuttavat tuloihin.  

Onnellisuuden kokonaistase näyttää kuitenkin jäävän hyvinvointivaltiossa voitolliseksi. Sijoitukset siihen kannattavat.

Vuonna 2011 Shige Oishi ja Ed Diener osoittivat 54 maan vertailullaan, että progressiivisen verotuksen maissa voidaan parhaiten. Näissä maissa ihmiset useimmin arvioivat elämänsä olevan lähimpänä parasta mahdollista. Niissä koettiin myös enemmän myönteisiä tunteita ja vähemmän kielteisiä. Yksi näitä onnen maita on Suomi.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015, päivitetty 16.3.2018

Näillä ohjeilla ripaus lisää

Ohje 1:  Sulje korvat onnellisuuspuheelta

Oletko saanut tarpeeksesi onnellisuudesta? Tuntuuko, että siitä on tullut jonkinlainen pakko? Se ei ole ihme nykyisin, kun onnellisuus näyttää olevan elämän ainoa todellinen tarkoitus.

Yhteiskuntatieteissä ja psykologiassa tunnetaan ironisen vaikutuksen ilmiö. Se tarkoittaa, että jonkin toimenpiteen seurauk­set kääntyvät päinvas­taisiksi kuin alun perin tarkoitettiin. Näin on käynyt osaksi myös onnellisuuden tavoittelulle.

Mitä enemmän uskomme, että yhteiskunta olettaa meidän pyrkivän onnellisuuteen, sitä pahemmin koemme kielteiset tunteemme, kuten surun. Näin vihjaa Brock Bastianin ja kumppaneiden Japanissa ja Australiassa tekemä tutkimus. Vaikutus oli suurempi Australiassa. Länsimaisissa kulttuureissa ikäviä tunteita ilmeisesti siedetään huonommin, ja tämä karttelu on omiaan voimistamaan niitä. Olisimme onnellisempia, jos suhtautuisimme suopeammin suruun, alakuloon ja ahdistukseen.

Onnen tärkeyden korostaminen voi myös laimentaa myönteisiä tunteita, kertoo Iris Mauss työtovereineen Emotion-lehdessä. Kun elämyksiin kohdistuvat odotukset kasvavat, kivaa kokemusta sen koittaessa nakertaa pettymyksen tunne.

Ohje 2: Osta elämyksiä, älä tavaraa

Jos rahalla ei onnistu hankkimaan onnea, käyttää sitä väärin. Kannattaa kohdentaa se mieluummin elämyksiin ja kulttuuriin kuin aineellisiin asioihin. Elämysten ostelu tuottaa enemmän mielihyvää kuin tavaroiden, osoittavat eri tutkimukset.

Tavaran antama nautinto väljähtyy nopeasti, kun taas elämys – vaikkapa käynti konsertissa – tuntuu tyydyttävältä vielä kauan tapahtuman jälkeenkin. Ihmiset palaavat mielessään paljon useam­min elämyksiinsä kuin aineellisiin hankintoihinsa.   

Elämysostos alkaa kohottaa mielialaa jo ennen kuin se toteutuu.Lämmittelemme ennakolta sen odotuksessa.

Kulttuurin ja elämysten kulutuksessa on sekin etu, että niistä nautitaan enemmän niiden itsensä vuoksi. Tavaroissa sen sijaan on usein mukana vertailu muiden tavaroihin, ja jos omat eivät pärjää vertailussa, mieli myrtyy.


Ohje 3: Ole kiltti

Ennen piti olla avulias, ystävällinen, kiitollinen ja antelias, jotta olisi moraalisesti hyvä ihminen. Nyt näistä hyveistä on tullut väline, jolla kohottaa onnellisuuttaan. Kaikkien mainittujen hyveiden hyöty on osoitettu useissa tutkimuksissa, joita on tehnyt muun muassa Sonya Lubomirsky.

Jos hyveet tekevät onnelliseksi, niin käy myös päinvastoin: onnellisuus lisää hyveitä. Onnellisuus tekee epäitsekkäämmäksi ja kiitollisemmaksi. Hyveellinen toiminta ja onnellisuus muodostavat toisiaan voimistavan kehän.

Ei kuitenkaan kannata syyllistyä, jos elämä ei juuri nyt  hymyile. Myös vastoinkäymisistä voi kummuta hyveitä, muistuttaa tunnettu onnellisuustutkija Ed Diener.


Ohje 4: Keskity siihen, mitä teet

Kun olet palaverissa, hoidat lasta, katsot televisiota, siivoat tai keskustelet toisten ihmisten kanssa, keskitä huomiosi siihen. Vaikka tehtävä tympäisisi, ole siinä henkisesti mukana. Silloin olet tyytyväisempi kuin haikaillessasi ajatuksissasi jonnekin toisaalle.

Harhaileva mieli on onneton mieli, kiteyttävät Matthew Killingsworth ja Daniel Gilbert.

He olivat saaneet tuhannet kännykän käyttäjät innostumaan tutkimuksesta, jossa näille putkahti tämän tästä puhelimeen tiedustelu siitä, mitä he olivat tekemässä, harhailiko mieli ja miltä tuntui.

Lähes puolet ajasta ihmisten mieli oli poissaoleva. Vain seksiä harjoitettaessa fokus oli täydellisesti asiassa. Edes eksyily mukaviin mietteisiin ei voittanut sitä, että oli läsnä tekemisessään.

Ohje 5: Ryhdy aktivistiksi

Eikö mielenosoittajissa ja aktivisteissa ole jotain kadehdittavaa? Heillä on mielekästä tekemistä, he välittävät asioista ja pyrkivät todella tekemään niille jotakin.

Kaiken lisäksi aktivistit ovat onnellisempia kuin epäpoliittiset kansalaiset. Selitys ei ole ainakaan yksin se, että onnelliset osallistuisivat enemmän, kertoo Malte Klarin ja Tim Kasserin opiskelijoiden parissa tekemä tutkimus. Poliittinen toiminta itsessään sai opiskelijat tuntemaan itsensä elävämmiksi ja energisemmiksi kuin tunsivat verrokit, jotka puuhasivat jotakin vähemmän poliittista. 

Ensimmäinen kuulu onnellisuuden tutkija, filosofi Aristoteles jo sanoi, että ihminen on yhteisöllinen olento ja hyvään elämään kuuluu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos siitä tulee vielä hyvä olo,  ei ole mitään syytä olla menemättä mielenosoitukseen.