- mutta niin on pienikin, myös tuulivoimassa. Tuulisähkön skaala ulottuu nyt joka torpan turbiineista lähes gigawattien voimaloihin.


ulottuu nyt joka torpan turbiineista lähes gigawattien voimaloihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen


Sisältö jatkuu mainoksen alla


Tuulivoimassa on tyyliä. Ei tarvitse kuskata voimalaan polttoainetta eikä murehtia jätteistä. Voimaloista tulee myös yhä luotettavampia ja helppokäyttöisempiä. Kohta tuulivoimalan voi tilata kotiin kuin jääkaapin: myyjä tulee ja asentaa kaiken paikoilleen. Sitten vain töpseli seinään ja nauttimaan halvasta sähköstä.

Pem-Energy Oy tuo tänä vuonna markkinoille tuulivoimalan, jonka voi asentaa vaikka omakotitalon katolle. Turbiini, jonka teho on kaksi kilowattia, tuottaa vuodessa sähköä 6 000-12 000 kilowattituntia paikkakunnan tuulisuuden mukaan.

- Korkeudeltaan tuuliturbiinia voi verrata lipputankoon, kuvailee Pem-Energyn toimitusjohtaja Mikael Seppälä laitetta.


Hiljainen ja edullinen

Yhtiö on kehittänyt tuuliturbiinia Tekesin Hajautetut energiajärjestelmät -ohjelmassa. Katolla seisovia turbiineja on rakennettu aikaisemminkin, muun muassa Englannissa, mutta tunnetut ratkaisut piti sovittaa suomalaisiin, 2-8 metriä sekunnissa puhaltaviin tuuliin. Kustannuksiakin piti alentaa ja löytää laitteelle hyvä muoto. Esimerkiksi roottori käännettiin pystyyn, millä saatiin kokoa pienemmäksi.

Seppälä vakuuttaa, että tuulivoimala on myös hiljainen. - Turbiinin ääni ei kuulu. Täysin äänetön se ei ole, mutta laitteen ääni hukkuu tavalliseen äänimaisemaan, kuten tuulen suhinaan puissa.

Turbiini maksaa noin 5 000 euroa. Takaisinmaksuaikaan vaikuttavat sijoituspaikan tuulisuus ja sähkön hinta, mutta se mahtuu haarukkaan 2-7 vuotta.

Tuulivoimalat saattavat 2010-luvulla olla melkein yhtä yleisiä omakotitalojen katoilla kuin tv-antennit.

Maanomistajat, joilla on sopivia mäkiä, peltoaukeita ja järvenrantoja, rakentavat korkeampia voimaloita ja myyvät tuulisähköä kuin puuta konsanaan.  Pienten voimaloiden kytkemisestä verkkoon, mikä nyt vaatii erityisjärjestelyjä, tulee arkirutiinia.


Gigatuulet suureen verkkoon

Kun suurimmat tuuliturbiinit 1980-luvulla tuottivat sähköä muutaman kymmenen ja 1990-luvulla muutaman sadan kilowatin teholla, nyt kootaan tuulipuistoja kolmen megawatin turbiineista.

Puistojen kokonaisteho on kasvanut kymmeniin ja satoihin megawatteihin. Vielä suurempia suunnitellaan. Irlantilainen tuulivoimayritys Airtricity suunnittelee Pohjanmerelle 2 000 turbiinin tuulipuistoa, jonka teho on 10 000 megawattia eli 10 gigawattia.

Gigawattien arvoa kasvattaa sähköverkon paraneminen. Uusilla sähkönsiirtoratkaisuilla, kuten kehittyneillä tasavirtakaapeleilla, energiaa pystytään siirtämään pitkiä matkoja häviöiden jäädessä pieniksi. Silloin tuulivoimalat pystyvät kantamaan myös sähköverkon peruskuormaa. Aina tuulee jossakin.

Saksalainen aurinkoenergiatutkija, tohtori Jürgen Schmid Kasselin yliopistosta on innostunut myös tuulivoimasta. Hän arvioi viime kesänä talouslehti Economistissa, että jos rakennetaan tehokas tasavirtaverkko, tuulella pystytään tuottamaan 30 prosenttia Euroopan sähköstä.

Kalifornialainen tutkimuslaitos Global Energy Network Institute kaavailee vielä pitempiä, yli mantereiden kulkevia korkeajännitelinjoja. Joskus ehkä hankitaan tuulisähköä Siperiasta ja kulutusta tasataan Euroopan ja Kiinan välillä.


Joskus menee överiksi

Jos tuulivoima on tyylikästä, niin joskus se on jopa vaarallisen charmikasta.  Tutkimusyritys Building Research Establishment Trust selvitti Manchesterissa, Lerwickissa ja Portsmouthissa pienten tuuligeneraattorien ekologisuutta.

Tulos yllätti: kaksi kolmasosaa tutkituista 96 mikrotuulivoimalasta todellisuudessa lisäsi hiilidioksidipäästöjä, koska laitteen valmistukseen ja kuljetukseen kului enemmän energiaa kuin vähätehoinen voimala huonossa paikassa pystyy koko käyttöaikanaan tuottamaan.
Jos haluat tuulivoimalan katollesi


Tuulivoimalat on tähän asti mielletty kesämökkien ja syrjäisten asuntojen sähkönlähteiksi, mutta niistä tulee pian käyttökelpoisia monin paikoin muuallakin kuin rannikoilla ja tuntureilla.

Jos harkitset kotituulivoimalan hankkimista, varmista, että tuulta on saatavissa vähintään kohtuullisesti.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sisämaassa tuulee avoimilla pelloilla 3,5-4,5 metriä sekunnissa ja mäkien päällä noin 5,5 metriä sekunnissa. Keskiarvoista on kuitenkin vähän iloa. Tuuli kannattaa  mitata paikan päällä. Asiantuntijoiden mukaan kymmenen metrin korkeudella  tulisi puhaltaa vähintään 4 metrin, mielellään 5-6 metrin keskinopeudella sekunnissa, jotta voimala tuottaisi merkittävän osan kodin sähköstä.Meillä paljon kasvunvaraa

Puhuttaessa koko energiataloudesta on hyvä muistaa, että optimistisimmat arviot tuulivoiman osuudesta sähköntuotannossa ovat suunnilleen tohtori Schmidin mainitsemat 30 prosenttia. Loput 70 prosenttia on tuotettava muulla tavalla.

Aurinkoenergia on vielä kallista, ja bioenergiaa on saatavilla rajallisesti. Siksi, jos fossiilista polttoaineista halutaan päästä eroon, tarvitaan tuulen tueksi esimerkiksi ydinvoimaa, kuten Saksan ja Tanskan kokemus osoittaa.

Molemmat ovat tukeneet tuulivoimaa, mutta kieltäytyneet ydinvoimasta ja siksi joutuneet tuottamaan valtaosan sähköstä hiilellä.

Suomessa tilanne on erilainen kuin Keski-Euroopassa. Monet suomalaiset yritykset valmistavat tuulivoimatekniikkaa maailmanmarkkinoille, mutta kotona ei liika tuulivoimainnostus uhkaa vielä vähään aikaan.

Viime vuonna tuulivoimalat tuottivat ainoastaan 0,2 prosenttia Suomen sähköstä. VTT:n raportin mukaan vuonna 2020 sähköstä voidaan tuottaa tuulivoimalla kymmenen prosenttia, jos halutaan. Verkko pystyy vastaanottamaan lisäyksen hyvin.

Toinen tutkimus, johon VTT:n lisäksi osallistui tutkimuslaitoksia kymmenestä muusta maasta, osoitti, että varavoimaa tarvitaan enintään 20 prosenttia tuulivoimatehosta.


Kalevi Rantanen on tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla