Suun mikrobit ja muut pienet asukit kuvastelevat elintapojamme ja vointiamme. Kun syljen koostumus opitaan tuntemaan tarkasti, jopa tauteja päästään etsimään vaivattomilla sylkitesteillä.


TEKSTI:Tuula Kinnarinen

Suun mikrobit ja muut pienet asukit kuvastelevat elintapojamme ja vointiamme. Kun syljen koostumus opitaan tuntemaan tarkasti, jopa tauteja päästään etsimään vaivattomilla sylkitesteillä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2005

Sylki on siunaus suulle. Se hellii limakalvoja ja pitää- huolta bakteeritasapainosta. Se suojaa patogeenien hyökkäyksiltä ja häätää haitallisia sokereita ja happoja suolistoon. Se liukastaa ruoan syötäväksi ja huuhtoo tähteet alas.

Daniel Malamud. - Silmiä kutsutaan sielun peiliksi. Yhtä lailla suuta voidaan sanoa kehon peiliksi, tiivistää  perään Kalifornian Los Angelesin yliopiston suubiologian professori David Wong.

Seminaariyleisö taputtaa. Meille kirkastuu, että tulevaisuudessa vointimme selvittäminen käy yhtä helposti kuin kuumeen mittaus nykyisin. Testipuikko suuhun, muutama pyöräytys, ja valmista tuli. Ei neuloja. Ei pissan tiristelyä kippoihin. Ei tulosten odottelua.

Tavallisen väen tauti

Luovuus ei edellytä skitsofreenisyyttä, mutta jotakin etua


skitsofrenia-alttiudesta lienee, koska se on ihmiskunnassa  niin yleistä.

Oscarilla palkittu elokuva “Kaunis mieli“ kertoo hullun neron tarinan. Matemaatikko John Forbes Nash sairastuu skitsofreniaan, ja miehen tieteellinen ura ja elämä heittävät häränpyllyä. Lopulta vuosikymmenien laitoskierre katkeaa, kun Nashin sairaus talttuu, ja hänet palkitaan nobelilla vuonna 1994.

Elokuva ei ole ensimmäinen, joka naittaa hulluuden ja nerouden. Vanha uskomus ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Skitsofreenikot eivät ole yhtään sen luovempia tai matemaattisesti lahjakkaampia kuin muut. Eikä lahjakkuus altista taudille. Sairastuneet ovat aivan tavallisia kansalaisia. Skitsofrenia on jopa hieman yleisempi alemmissa sosiaaliryhmissä.

Tauti kulkee suvuittain, mutta erityistä skitsofreniageeniä ei ole löydetty eikä ehkä koskaan löydetäkään. Alttius peritään, mutta kaikki alttiuden kantajat eivät sairastu.

Taustalla sikiöajan ongelmat

Laukaiseviksi ympäristötekijöiksi on monta tarjokasta. Erityisesti epäillään infektioita. Äidin raskauden aikana sairastama influenssa lisää selvästi lapsen vaaraa sairastua. Riskiin voivat vaikuttaa muutkin raskauden toiseen kolmannekseen ajoittuvat haitalliset tapahtumat. Toinen kolmannes on hermoyhteyksien muodostumisen kannalta kriittistä aikaa.

Seuraava vaaran paikka on synnytys. Sikiön hapenpuute on yhdistetty aikuisiällä puhkeavaan skitsofreniaan. Myös suurkaupungissa syntyminen ja kasvaminen lisää tautiriskiä. Tämä voi selittyä äidin suuremmalla alttiudella sairastua infektioihin. Myös kannabiksen käyttö nuorena on kytketty skitsofreniaan.

Sikiökauden ja syntymähetken kehityshäiriöt voivat selittää sairastuneiden keskushermostossa havaitut anatomiset poikkeavuudet. Skitsofreenikoilla on keskimääräistä pienemmät aivot. Se näkyy erityisesti ohimolohkoissa. Myös aivopuoliskoille tyypillinen epäsymmetria puuttuu.

Sairastuneilla havaitaan myös toiminnallisia muutoksia. Monilla heistä dopamiini-välittäjäaineen säätely on poissa raiteiltaan. Useat psykoosilääkkeet kahlitsevat juuri dopamiinin toimintaa. Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että aivomuutokset kuuluvat pikemminkin sairauden syihin kuin seurauksiin.

Miksi tauti on niin yleinen?

Suomessa skitsofreniaa sairastaa noin 50000 ihmistä. Sitä esiintyy ilmeisesti kaikkialla maailmassa noin prosentilla väestöstä. Taudin säilyminen ihmiskunnassa on ihmetyttänyt. Sairastuneet avioituvat harvoin, ja he saavat keskimäärin kolmanneksen vähemmän lapsia kuin terveet, minkä olisi pitänyt evoluution myötä johtaa tautigeenien vähittäiseen häviämiseen. Selitys taudin sitkeyteen saattaa piillä siinä, että altistavat geenit myös suojaavat joiltakin vakavilta infektioilta.

Psykoottisten potilaiden sukulaisilla on muita vähemmän tiettyjä virustauteja. Skitsofreenikoilla todetaan puolestaan harvoin tulehtunut umpilisäke tai nivelreuma. Molemmat voi laukaista jokin virus.

On mahdollista, että laajalti levinneet skitsofrenian alttiusgeenit hyödyttävät koko ihmiskuntaa, koska ne lisäävät väestön vastustuskykyä. Teoria tukee vanhaa käsitystä skitsofreenikoista ihmiskunnan yhteisen taakan kantajina.

Asiantuntijana dosentti, ylilääkäri Hannu Lauerma Vankimielisairaalasta.

Suun terveydenhoidossa sylkitestit ovat jo joitakin vuosia olleet erinomainen apu.


Streptococcus mutans -bakteeri. Jos kariesmikrobi on pesiytynyt suuhun, reikiintymisvaara on olemassa.

Sylki on osoittautunut myös hyväksi rasvaliukoisten hormonien- mittariksi. Tätä hyödynnetään muun muassa hedelmällisyyshäiriöiden tutkinnassa, jossa tarvitaan näytteitä päivittäin ja pitkältä ajalta.

Kariestesti tarkentuu

Paul Denny, lupaa oikean täsmäennusteen. - Testi kertoo, montako reikää on odotettavissa, ja jopa sen, mihin hampaisiin bakteeri iskee, Denny kehaisee.

Denny keksi täsmätestin tutkies-saan suun glykoproteiinien sokereita. Kävi ilmi, että hammaspeikon työmahdollisuuksia ratkotaan jo munasolun hedelmöityessä, ei vasta vauvaiässä, jolloin kariesbakteeri yleensä matkaa tutissa tai syöttölusikassa äidin suusta lapsen suuhun.

- Suun sokerivalikoimaan kuuluu yli 50 erilaista sokeria. Hampaiden terveyden kannalta tärkeimmät ovat perinnöllisesti määräytyvät oligosakkaridit. Jotkin oligosakkaridiketjut pystyvät torjumaan hammasbakteerit, jotkin taas päästävät ne kiinnittymään hampaisiin ja aloittamaan tihutyönsä, Denny selvittää.

Sokerihavainnon odotetaan tehostavan reikien ehkäisyä. - Jonakin päivänä oligosakkariditesti kuuluu neuvolapakkaukseen, Denny maalailee. - Myöhemmin riskilapsilta paikannetaan riskihampaat ja ne päällystetään kariesta vastaan.

Huumeseulontaa aloitellaan

Parhaillaan sylkitestit tekevät tu-loaan huumausaineiden väärinkäytön valvontaan. Kiinnostus on suuri, koska huumetesteistä on monilla työpaikoilla eri puolilla maailmaa tulossa talon tapa.

Huumesylkitestit kiinnostavat myös poliisia, joka toivoo niistä veren alkoholipitoisuuden paljastavan alkometrin kaltaista seulontavälinettä. Suomikin on mukana Euroopan unionin ja Yhdysvaltain yhteisprojektissa, jossa vuoden loppuun asti arvioidaan sylkitestien tarkkuutta ja käyttökelpoisuutta.

Tuloksia ei kuitenkaan tulkita lopullisesti tien päällä. Kaikki positiivisen näytteen antaneet passitetaan laboratorioon veri- tai virtsavarmennuksiin, sillä sylkitestejä ei vielä pidetä aukottomina.
Näitä suusta löytyy


antigeenit


bakteerit


dna


etanoli


ionit


hormonit


huumeet


kasvutekijät


kemikaalit


proteiinit


rna


vasta-aineet

Näistä näytteitä


kokosylki


sylkirauhaserite


limakalvotihku


ientaskuneste


plakki


hengitys

Näihin testejä


alkoholi


dna


hi-virus


hormonit


huumeet


karies


lääkeaineet


sienet


tupakka


Edward Cone, joka kehittää huumetestejä omassa ConeChem-yrityksessään Marylandissa.

- Virtsatestien tarkkuus on murentunut, sillä huumeiden käyttäjät ovat oppineet hämäyskonsteja. Myynnissä on paljon valmisteita, jotka laimentavat huumekemikaaleja niin tehokkaasti, etteivät ne löydy virtsasta, Cone perustelee näkemystään.

Syövän etsintää kokeillaan

Sylkitestit halutaan myös sairauksien diagnostiikkaan. Kehitystyön pohjaksi tarvittava terveen syljen koko koostumus on kuitenkin iso haaste, sillä ainekset vaihtelevat yksilöllisesti. Myös tautimarkkereiden havaitseminen on ongelma, sillä niitä esiintyy syljessä pienempinä pitoisuuksina kuin veressä. Tätä nykyä syljestä etsitäänkin lähinnä hiv-infektiota.

- Bio- ja nanotekniikan edistys-askeleet avaavat kuitenkin suuria mahdollisuuksia. Kun päästään käsiksi molekyyleihin ja atomeihin, taudinaiheuttajat saadaan esiin myös syljestä, sanoo David Wong, jota kiinnostaa syöpien sylkidiagnostiikka.

Ensi vaiheessa Wongin tutkimusryhmä jäljittää suusyöpiä syljen rna:sta. - Olemme löytäneet syljestä kolmetuhatta rna-tekijää, joista neljän yhdistelmä ennustaa suusyövän 91 prosentin varmuudella. Tulos on hyvä, mutta ei riittävän hyvä, koska yksi kymmenestä tapauksesta jää havaitsematta, Wong arvioi.

- Aloitamme kuitenkin pian uuden tutkimuksen, jossa tavoittelemme sadan prosentin osuvuutta. Jos onnistumme, ryhdymme seuraavaksi kehittämään sylkikoetta rintasyöpään.

Orastavaan tutkimusalueeseen kohdistuu suuria odotuksia - helpot testit olisivat enemmän kuin tervetulleita maailmassa, jossa useat- vakavat sairaudet jatkavat voittokulkuaan. Wong on luottavaisella mielellä.

- Uskon, että muutaman vuoden päästä olemme selvittäneet terveen syljen ratkaisevat osaset ja pääsemme määrittämään eroavuuksia, jotka kuvastavat yleisiä tauteja, kuten syöpiä, diabetesta, infektiotauteja, nivelreumaa ja parkinsonismia.

Koko kalusto taskuun

Eniten iloa sylkitesteistä tietysti on, jos niillä voidaan kerralla, nopeasti ja missä tahansa selvittää tutkittavan terveydentila. Tämä merkitsisi kipeästi kaivattuja säästöjä terveydenhuoltomenoihin.

Daniel Malamud johtaa ryhmää, joka kehittää tällaista joka paikan testeriä. Tavoitteena on kätevästi mukana kulkeva koje, joka analysoi monipuolisesti antigeenejä, dna:ta, rna:ta ja vasta-aineita.

Taskukokoisen sylkilaborato-rion prototyyppi on jo valmis. - Lopultakin, kun onnistuimme kutistamaan dna:n monistukseen käytettävän pcr-laitteen miniatyyriksi. Tavanomainen pcr-monistin on leivänpaahtimen kokoinen, mutta meidän analysaattorissamme näytteen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät on puristettu muutamiin sentteihin, Malamud vertaa.

Bacillus cereus- -bakteerin.

Vaikka työtä riittää, Malamudin visio on kirkas: - Tulevaisuudessa taskulaboratorioita käytetään terveysasemilla, ensiapuklinikoissa, työpaikoilla, jopa kotona, kaikkialla, missä halutaan nopeasti tietää ihmisten vointi.

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5221
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Mikä on mt häiriö? Kuten sanoin, minusta lääkkeen käyttö tuohon tarkoitukseen on arveluttavaa. Siinä mennään ehkä peruuttamattomasti alueelle, jonne ei pitäisi mielestäni olla mitään asiaa suoranaisesti. Ehkä en nyt vain ymmärrä tarvetta nähdä hallittua "unta" - miksi ei vain kuvitella? Jos "hourailet" saman, tunnet sen varmaan voimakkaammin. Mutta toisaalta et ole siitä niin tietoinen kuin hereillä ollessa, vai mitä? Niin siis, siinä nimenomaan on täysin tietoinen että...
Lue kommentti