Australialainen Chris Flynn on kaukana kotoa mutta viihtyy. Hän pitää Pohjolan elämäntavasta ja nauttii työstään kaikkeuden pimeällä puolella. Hän tutkii pimeää ainetta, tähtitieteen suurta mysteeriä.


Hän pitää Pohjolan elämäntavasta ja nauttii työstään kaikkeuden
pimeällä puolella. Hän tutkii pimeää ainetta, tähtitieteen suurta mysteeriä.
Naapuripöydissä katsellaan kiinnostuneina, kun tumma, englantia puhuva mies nostaa lautasen ja sen päällä olevan munkin ilmaan ja alkaa selittää galaksien muotoa. - Flat, with a little bump in the middle, hän kuvaa, aivan kuin omassa Linnunradassammekin.

Täällä Tuorlan Majatalon terassilla kahvilan vieraat lienevät tosin tottuneet tieteellisiin keskusteluihin. Siihen löytyy selitys vasemmalta, mäen päältä. Puiden lomasta pilkottaa pyöreä betonitorni, jonka sisällä on teleskooppi. Se on Tuorlan observatorion sydän.

Kesän ensimmäisinä päivinä auringossa tähdistä puhuva Christopher Flynn, 46, on yksi observatorion tutkijoista.

Australialainen tähtitieteilijä saapui Suomeen toistakymmentä vuotta sitten ja on kotiutunut Turun kupeessa Piikkiössä sijaitsevaan observatorioon, jossa hän tutkii Suomen Akatemian rahoituksella yhtä nykyisen tähtitieteen jännittävimmistä asioista, pimeää ainetta.

- Mielestäni kolme suurinta avointa kysymystä tähtitieteessä ovat pimeä aine, pimeä energia ja elämä maailmankaikkeudessa. Näistä pimeään aineeseen voidaan odottaa tulevan ratkaisu lähiaikoina. Ehkä kymmenen vuoden kuluttua, ehkä ensi viikolla, Flynn sanoo.


Kuin valtameri pintakuohun alla

Pimeän aineen olemassaoloa on ounasteltu jo kymmeniä vuosia, mutta toistaiseksi tutkijoilla on siitä vain aihetodisteita. Niistä keskeisin liittyy galaksien liikkumisnopeuteen ja massaan: ne ovat kymmenen kertaa painavampia kuin näyttävät olevan.

- Yksinkertainen ja perinteinen selitys sille olisi olettaa, että galakseissa on hurja määrä tähtiä, joita emme ole vielä nähneet. Hyviä kandidaatteja ovat olleet muun muassa punaiset ja valkoiset kääpiötähdet, mutta niiden yli olemme voineet vetää ruksit. Niitä ei ole alkuunkaan tarpeeksi, Flynn kertoo.

Puuttuvalle massalle on edelleen useita mahdollisia selityksiä - esimerkiksi se, että vika olisikin Newtonin keksimässä ja Einsteinin kehittämässä painovoimalaissa. Uskottavimman selityksen mukaan vastaus löytyy hiukkasista, jotka ovat niin nopeita ja liukkaita, että niitä on lähes mahdotonta havaita. Chris Flynn vertaa näkyvää materiaa valtameren pinnan kuohuihin. Sen alla on varsinainen meri: pimeä aine.

- Sähkömagneettinen voima saa aikaan tämän, sanoo Flynn ja koputtaa terassin pöytää. - Se saa hiukkaset järjestymään esineiksi. Pimeään aineeseen se ei kuitenkaan vaikuta, vaan se menee suoraan aineen läpi eikä jätä juuri mitään jälkiä.


Wagga Waggassa sotaa vastaan

Chris Flynn on kaukana kotoa. Hän kasvoi Australian Uudessa Etelä-Walesissa kaupungissa nimeltä Wagga Wagga. Se on aboriginaalien kieltä ja tarkoittaa monien varisten paikkaa.

- Muistan lapsuudestani varisten laiskan kähinän, joka kuului koko ajan taustalla tasaisessa maalaismaisemassa, auringon paistaessa kuumasti.

Chrisin lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluivat erilaisten esineiden rakentaminen ja korjailu, taulujen maalaaminen, kitaransoitto ja näytteleminen kaupungin aktiivisessa harrastajateatterissa, jonka ohjelmistossa oli 1950-luvun amerikkalaisia näytelmähittejä. Maaseutukaupungin rauhaan toivat säpinää Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset, joihin myös Chris poliittisesti aktiivisten vanhempiensa kanssa osallistui jakamalla lentolehtisiä ja rintanappeja.

Kulttuuristen ja poliittisten rientojen ohella Chrisiä kiinnosti tiede. Hän luki valinnaisaineinaan matematiikkaa, kemiaa ja historiaa ja kahlasi teini-ikäisenä läpi kaikki englantilaisen fyysikon Freeman Dysonin kirjat.

- Isäni on lääkäri, ja jossakin vaiheessa minäkin halusin sellaiseksi. Muutin kuitenkin mieltäni, kun isäni tuli kotiin joltakin auto-onnettomuuspaikalta yltä päältä veren peitossa, Flynn kertoo.

Voiton veivät fysiikka ja matematiikka, joita Chris lähti opiskelemaan Australian kansalliseen yliopistoon Canberraan. Jo silloin hänen tavoitteenaan oli tulla jonakin päivänä tutkijaksi. Tähtitieteestä hän innostui kuultuaan, että sitäkin saattoi opiskella kotiyliopistossa.

- Ajatus, että voisi tutkia tähtiä koko elämänsä - ja että joku vielä maksaisi siitä - tuntui fantastiselta. Siltä se tuntuu edelleen!


Opossumi putosi observatorioon

Väitöskirjaa tehdessään Flynn vietti parisataa yötä teleskoopilla avaruutta tarkkaillen, keskellä luonnonkaunista kansallispuistoa.

- Paikka oli täynnä eläimiä: kenguruita, käärmeitä ja lintuja. Kun yöllä siirtyi teleskoopilta toiselle, kuuli kenguruiden pomppivan vieressä. Pimeyden vuoksi niitä ei näe, mutta ne näkevät ihmisen.

Eläinkunta aiheutti tähtitieteilijöille silloin tällöin yllätyksiä. Eräänä yönä, kun Flynn avasi observatorion kattoluukkuja, katolta putosi kaksi kakadun munaa teleskoopin päälle. Toisella kertaa katolta tömähti kymmenen metrin matkan lattialle opossumi, joka toinnuttuaan vilkaisi tutkijoita ja karkasi ovesta.

Tähtitiede on yksi Australian pisimmälle edistyneitä tieteenaloja. Tämä johtuu osittain siitä, että eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva manner on otollinen paikka tarkkailla avaruutta. Chris Flynn ottaa taas lautasen havainnollistaakseen asiaa.

- Eteläinen pallonpuolisko osoittaa kohti Linnunradan keskustaa, joten siellä edessäsi ovat "keskikaupungin" kirkkaat valot ja kaikki esikaupungit. Pohjoinen pallonpuolisko osoittaa keskustasta ulospäin, joten täältä näkyvät vain viimeisten maalaistalojen valot ennen pimeää maaseutua.

Observatorioissa Flynn tapasi eurooppalaisia kollegoita, joiden vinkistä hän päätti väitöstutkimuksensa jälkeen tulla Eurooppaan post doc -tutkijaksi. Euroopan-kiertueensa hän aloitti vuonna 1989 Saksan Heidelbergistä, mistä hän 1991 siirtyi kahdeksi vuodeksi Kööpenhaminan Niels Bohr -instituuttiin. Hän oli palaamassa takaisin Heidelbergiin, mutta viime tingassa rahoitus päätettiin perua ja siirtää Itä-Saksan jälleenrakentamiseen.

- Kolme viikkoa ennen kuin minun olisi pitänyt aloittaa siellä, rahoja ei ollutkaan! Lähetin sähköposteja kaikille tuntemilleni tutkijoille ja tiedustelin tutkimusmahdollisuuksia. Princetonin yliopiston professori John Bahcall toivotti minut tervetulleeksi laskemaan punaisia kääpiötähtiä.


Kosmologian kulta-aikaa

Nyt, viisitoista vuotta myöhemmin, Chris Flynn luotsaa Tuorlassa omaa tutkimusryhmäänsä, johon kuuluu kolme tutkijaa ja kaksi väitöskirjantekijää. Maallikolle tutkimusaiheet ovat kiehtovan kuuloisia: "miksi kaukaiset galaksit hohtavat heikkoa punaista valoa" ja "miksi tähdet säteilevät".

Kosmologiassa on 10-20 viime vuotena tapahtunut paljon kiehtovaa. Alkuräjähdystä edeltävää aikaa on alettu tutkia fysiikan menetelmin, aurinkokunnan ulkopuolelta on löydetty planeettoja, ja universumin laajenemisen on havaittu kiihtyvän - mikä ei tunnu lainkaan sopivan painovoimateoriaan.

- Tuollaiset asiat hämmästyttävät ja saavat pohtimaan, liittyisikö minun tutkimukseni jotenkin näihin. On hienoa elää aikakautena, jolloin tapahtuu suuria, Chris Flynn sanoo.

Tutkimusryhmän johtajan arkinen työ on kuitenkin asioiden organisointia, konkreettisten tutkimusongelmien ratkomista Tuorlassa työskentelevien tutkijoiden kanssa ja yhteydenpitoa maailmalla oleviin kollegoihin. Flynnin mukaan tähtitieteilijöiden yhteisö tekee paljon yhteistyötä. Tutkimuksen aikajänne on pitkä, eikä tieteellisillä julkaisuilla käydä samanlaista kilpajuoksua kuin muilla tieteenaloilla.

- Hiukkasfyysikkona aloittanut kollegani sanoi tähtitieteen olevan kuin lomailua. Hiukkasfysiikassa piti olla yksi uusi idea joka viikko ja täytyi tapella muiden kanssa siitä, kuka ennättää julkaista sen ensin.
Tähtitiede tutkii miljardeja vuosia vanhaa maailmankaikkeutta ja pimeän energian kaltaisia mystisiä asioita. Miten näin valtaviin tutkimuskohteisiin voi suhtautua luontevasti?

- Tunsin itseni pieneksi tutkimuskohteen rinnalla silloin, kun aloitin tutkijana. Sitä tunnetta on vaikeaa saada takaisin, Flynn pohtii. Hän sanoo suhtautuvansa kohteisiinsa nykyisin "vain numeroina".

- Maailmankaikkeus on 14 miljardia vuotta vanha. Se tuntuu paljolta, mutta Yhdysvallat käyttää kymmeniä kertoja enemmän dollareita vuodessa Irakissa. Aivan samalla tavalla kuin voit tarttua yhteen dollarin seteliin, voit saada otteen myös vuosista.


Suomi-tietous talvisodasta

Suomen alkukesä näyttää parhaat puolensa Tuorlassa, kun kävelemme kohti observatoriota. Innokkaaksi puutarhuriksi paljastuva Chris Flynn kertoo juuri aloittaneensa puutarhakauden kotonaan Vehmaalla, missä hän vaimonsa, Tiede-lehden palstoiltakin tutun tiedetoimittaja Leena Tähtisen kanssa asuu ja remontoi vanhaa puutaloa.

- Olemme viettäneet kolme kesää remonttia tehden: vanhaa purkaen ja uutta rakentaen. Viime vuonna rakensimme uuden kylpyhuoneen ja eteisen, mies sanoo ylpeyttä äänessään. Hän kiittää saavansa hyviä rakennusneuvoja vaimonsa perheeltä ja tutulta timpurilta.

Australialaisella rakennustavalla ei Suomen leveysasteilla pärjäisikään.

- Sikäläisiä rakennelmia ei täällä edes kutsuttaisi taloiksi. Kävin muutama vuosi sitten Australiassa ja katselin ystäväni rakentamaa taloa, joka näytti aivan tulitikkutalolta, Flynn pyörittelee päätään.

Ennen vaimonsa tapaamista Chris Flynn ei tiennyt kovin paljon Suomesta. Klassisen musiikin ystävänä hän tunsi tietysti Sibeliuksen - erityisesti Lemminkäinen-sarjan - ja koulukaveriensa kanssa sotapelejä pelanneena talvisodan ja Karjalankannaksen taistelut. Jälkikäteen hän on myös ymmärtänyt tehneensä väitöstutkimuksensa Väisälän teleskoopilla, mutta tuolloin hän piti sitä ruotsalaisena.

Nyt pohjoismainen kulttuuri tuntuu Flynnin mielestä hyvinkin tutulta. Samoin kuin Australiassa myös täällä yhteiskunta vastaa kansalaisten perustarpeista: sosiaaliturvasta, kouluista, terveydenhuollosta ja infrastruktuurista. Yhtäläisyyksiä löytyy myös mentaliteetista.

- Suomalaiset ovat luonteeltaan loogisia ja rationaalisia, he haluavat suoraa puhetta ja faktoja. Pidän siitä. Australialaiset ovat vähän samanlaisia, mikä johtuu taustastamme rangaistussiirtomaana. 200 vuotta sitten kaikkien kiinnostuksen kohteet olivat käytännölliset, ja sama asenne on säilynyt.

Viihtymisestä huolimatta Flynnin veri vetää aika ajoin takaisin maapallon toiselle puolelle. Viimeksi kuluneista viidestä vuodesta pariskunta on viettänyt kaksi Australiassa. Nyt hän suunnittelee taas paluuta kotiin muutamaksi vuodeksi.


Onko muualla elämää?
Välillä tähtitieteilijän katse kääntyy maan pinnalle. Kesällä Chris Flynn jättää kuudeksi viikoksi tähtitieteen ja keskittyy puutarhaan ja remontointiin. Mutta sitä ennen on pakko kysyä: onko maailmankaikkeudessa elämää Maan ulkopuolella?
- Uskon, että on. Kuluneen vuosikymmenen aikana olemme saaneet paljon uutta todistusaineistoa: mielikuvamme aurinkokunnasta on muuttunut entistä vetisemmäksi, ja elämälle sopivia planeettoja on löytynyt vieraiden tähtien ympäriltä. Elämän etsimisestä on tullut konkreettista tutkimusta.
Vielä muutama vuosikymmen sitten Maan ulkopuolinen elämä kuului pelkästään filosofisiin keskusteluihin. Nyt bakteeritasoiset muukalaiset tuntuvat niin todennäköisiltä, että niiden etsimiseen ollaan valmiita käyttämään rahaa. Sillä varustetaan elämän tunnistamiseen erikoistuneita luotaimia. Resursseja kuluu myös uusiin kaukoputkiin, joilla etsitään elinkelpoisia planeettoja muiden tähtien ympäriltä. Jopa Maan ulkopuolisen älyn etsintään panostetaan.
- Elämme jännittäviä aikoja, Flynn hymyilee.


Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.


Chris Flynn


Ikä: 46
Arvo: filosofian tohtori, vanhempi tutkija, tähtitieteen dosentti
Yliopisto: Turun yliopisto
Laitos: Tuorlan observatorio
Tutkimusala: pimeä aine
Harrastukset: talon remontointi, puutarhanhoito


Etappeja
1962 syntyy Hobartissa, Australian Tasmaniassa.
1979 valmistuu Kooringalin High Schoolista Wagga Waggassa.
1980 aloittaa matematiikan ja fysiikan opinnot Canberran yliopistossa.
1983 siirtyy opiskelemaan tähtitiedettä.
1984 aloittaa väitöskirjan teon.
1994 tapaa Kööpenhaminassa tulevan vaimonsa.
1996 muuttaa Suomeen ja aloittaa työnsä Tuorlan observatoriossa.
2000-2001 toimii observatorion vt. johtajana ja professorina.
2002 saa Suomen Akatemian viisivuotisen vanhemman tutkijan apurahan.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018