Liiketaloustieteen professori Alf Rehn aloitti akateemisen uransa "luentokoneena". Tehtävä osui selvästi oikealle miehelle. Nyt Rehn on tunnustettu talousajattelija, joka kovistelee tutkimuksen ja bisneksen tekijöitä iloon ja innovatiivisuuteen niin kotimaassa kuin maailmalla.

Kokoussalin etuosan korokkeella istuu farkkuihin, t-paitaan ja tummaan pikkutakkiin pukeutunut mies. Helsingin Wanhan Sataman sali täyttyy markkinointiviestinnän ammattilaisista, jotka odottavat pian kuulevansa akateemisen liiketaloustieteen luennon.

Kun mies nousee ylös ja aloittaa show’sa, yleisö silmin nähden yllättyy: tämäkö on Alf Rehn, Åbo Akademin professori? Mieshän on hauska, vauhdikas ja täynnä rocktähden karismaa!

- Olen hallinnon ja johtamisen professori, mutta uskon, että johtaminen ja hallinto eivät enää ole tärkeä osa yritysten toiminnassa. Olen siis puhumassa oman alani kuolemasta, Rehn tunnustaa ja kiihdyttää täyteen vauhtiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Yritysten täytyy löytää uusia tapoja ajatella; emme voi hallita kuluttajia tai yhteistyökumppaneitamme. Kontrollin aikakausi on ohi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

37-vuotias professori puhuu ilman papereita ja heittää powerpointilla seinälle iskulauseita ja kuvia. Toisinaan hän innostuu julistamaan kovaan ääneen ja väliin hän hiljentää puheensa lähes kuiskaukseksi kuin maallikkosaarnaaja. Sitten mies pyörähtää kannoillaan 360 astetta ja piiskaa kuulijoitaan uskosta yhteen totuuteen - tällä kertaa sosiaaliseen mediaan.

- Te sanotte, että yrityksellänne on Facebook-profiili ja Twitter-feedi. Entä sitten? Minun pojallani on kolme profiilia ja neljä feediä! Kehtaatteko te tunnustaa, että olette vain kolmanneksen verran yhtä ajan tasalla kuin 13-vuotias poika, joka on juuri ja juuri oppinut laittamaan oven kiinni?

Yleisö nauraa.

Kritisoi omiaan lukoista

Alf Rehnin työhuone Turun Henrikinkadulla on kuin muuton jäljiltä, vaikka Rehn sai professorin nimityksensä jo kuusi vuotta sitten. Nurkissa on tyhjiä pahvilaatikoita, ja seinälle viritettyyn naruun on kiinnitetty pyykkipojilla tieteellisiä artikkeleita, lehtiä ja vanhoja tietokonelerppuja.

Huoneensa sekaisuutta Rehn selittää sillä, ettei tee siellä juuri muuta kuin ohjaa opinnäytetöitä. Sata päivää vuodesta hän matkustaa luennoimassa ja opettamassa ympäri maailmaa. Kirjat ja artikkelit hän kirjoittaa läppärillään useimmiten kotona.

Mutta nyt tarvitaan selityksiä! Mitä liiketaloustieteen professori oikein ajattelee, kun hän väittää, että suurin osa liiketaloustieteen tutkimuksesta on vastenmielistä?

- Rakastan liiketaloustiedettä, mutta en jaksa juuri lukea oman alani tutkimuksia. Se on aika synkkää.

- Liiketaloustieteen tutkijoita kiehtoo menestys, ja he kirjoittavat aina samoista suuryrityksistä ja toimialoista. Suomessa on vaikka kuinka monta tutkijaa, jotka tutkivat fuusioita, Nokiaa tai metsäteollisuutta. Miksi emme tutki lelu-, viihde- ja kosmetiikkateollisuutta - tai vaikka huume- tai asebisnestä? Ne vasta ovatkin isoja toimialoja!

Rehnin mukaan tutkijat valitsevat aiheita, jotka saavat heidät itsensä näyttämään hyviltä rahoittajien, kollegoiden ja viroista päättävien silmissä.

- Se luo pakkopaidan tieteen kehittymiselle. Tutkija ei saisi antaa minkään lukita ajatteluaan, vaan hänen pitäisi katsoa asioita vapaasti, avoimin silmin.

Rehn on itse pyrkinyt tekemään asiat toisin. Hän on kirjoittanut popkulttuurista, epäonnistuneista yrityshankkeista, rapmusiikista, kannibalismista, lasten liiketaloudesta, lahjoista, sarjakuvista ja supersankareista. Tieteellisten artikkelien lisäksi hän on kirjoittanut kymmenkunta kirjaa ruotsiksi ja englanniksi.

Pänttäämättä läpi lukion

Alf Rehnin puheesta kuulee, että suomi ei ole hänen ensimmäinen kielensä. Välillä hän hakee oikeaa sanaa tai korvaa sen ruotsilla tai englannilla. Rehn syntyi kuitenkin kaksikieliseen perheeseen, jossa isä puhui ruotsia, äiti suomea. Kemisti-isän työn vuoksi perhe muutti usein ja asui eri puolilla Suomea ja Ruotsia.

- Emme asuneet missään niin kauan, että olisin kunnolla kotiutunut. En ole oikein mistään kotoisin, Rehn sanoo. Hymystä ymmärtää, että tämän sanaleikin hän hallitsee.

Alf oli "akateeminen lapsi", joka oli hyvä koulussa mutta ei urheilussa. Hän luki paljon kaikenlaista sisar-hento-valkoinen-romaaneista Nietzscheen. Ensimmäisen kosketuksen tietokoneisiin Alf sai seitsenvuotiaana isänsä työpaikalla eikä enää irti päässyt: hänestä tuli totaalinen tietokonenörtti.

Lukioon Alf meni lohjalaiseen Virkby Gymnasiumiin. Hän päätti "hakkeroida" suomalaisen koulujärjestelmän eli etsiä koodin, jolla koulussa voi menestyä läksyjä pänttäämättä.  Hän tutki, miten saada hyviä pisteitä kuullun ja luetun ymmärtämisen kokeissa ymmärtämättä mitään, tai miten vieraan kielen essee pitää rakentaa, jotta muodolliset vaatimukset täyttyvät mahdollisimman vähällä vaivalla.

- Ylioppilaskirjoitusten jälkeen saksanopettajani tulikin liikuttuneena toteamaan, ettei ollut koskaan nähnyt kieltä täysin ymmärtämättömän henkilön saavan niin hyvää arvosanaa.

Ylioppilaspapereillaan Alf pääsi suoraan opiskelemaan Åbo Akademin kemiallis-teknilliseen tiedekuntaan.

- Olin siellä vuoden ja vihasin sitä. Seuraavana vuonna hain kauppakorkeaan, jossa jatkoin ensimmäisenä vuotena alkanutta ryyppäämistä ja rälläämistä.

Tähtäsi hyvälle palkalle

Niin "ura" olisi voinut jatkuakin, ellei Rehn olisi löytänyt Hankenissa luonteelleen sopivaa opettajaa, professori Claes Gustafssonia. Rehn kuvaa mentoriaan toisinajattelijaksi, joka ei ollut kiinnostunut siitä, pystyikö opiskelija oppimaan asioita ulkoa, vaan siitä, pystyikö hän ajattelemaan jotakin omaa ja yllättävää.

Toinen opiskeluajan merkittävä - ja ehkä rauhoittava - tapahtuma oli, että Alfista tuli isä 23-vuotiaana.

- Silloin tuntui, että moni hauska ilta jäi väliin, kun piti olla kotona vaihtamassa vaippoja. Mutta jälkeenpäin ajateltuna se oli uskomattoman hyvä asia.

Rehnillä ei opiskelujensa alussa ollut muita suunnitelmia kuin saada hyväpalkkainen työ bisnesalalta. Ennen valmistumista hänelle kuitenkin tarjottiin tutkimusassistentin työtä, jonka ohessa saattoi tehdä väitöskirjaa.

- Kukaan ei ollut tarjonnut minulle muutakaan, joten otin tarjouksen vastaan. Totta helkkarissa - rock on!
Tuore assistentti pääsi - tai joutui - tutkimuksen lisäksi myös opettamaan.

- Jos nykyään osaan puhua suurillekin yleisöille, se johtuu siitä, että jouduin silloin luennoimaan niin paljon niin vähällä tietämyksellä. Siinä joko kehittyi hyväksi luennoijaksi tai kuoli.

Kun Rehnin väitöskirjan ohjaaja Claes Gustafsson siirtyi Tukholmaan Kunglika tekniska högskolaniin, oppilas seurasi parin vuoden päästä perässä. Tohtoriksi Rehn väitteli vuonna 2001 talousantropologiaan kuuluvalla tutkimuksella.

- Olen - omituista kyllä - tekniikan tohtori, vaikka en osaa edes vaihtaa sytytystulppaa, professori nauraa.

Sai sävärit yrityksissä

Vauhdin ja kollegoista poikkeavan ansioluettelon hakeminen länsinaapurista kannatti. Vuonna 2004 Alf Rehn palasi kotiyliopistoonsa professoriksi.

- Moni tosin ihmetteli, miten helvetissä tuo pääsi proffaksi noin nuorena, Rehn muistelee.

Professorin asema häkellytti 31-vuotiasta tutkijaa itseäänkin. Rehnistä tuntui, että hän oli saavuttanut uransa päätepisteen - eikä hänellä ollut harmainta käsitystä siitä, mitä professorina pitäisi tehdä.

- Päätin keskittyä kommunikoimaan ulkomaailman kanssa. Aloin kirjoittaa kirjoja ja kolumneja, luennoida ja konsultoida yrityksiä. Se oli hirveän hauskaa ja antoi mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä ja kohdata uudenlaisia ongelmia. Niin saatoin myös testata teoreettisia kysymyksiä käytännössä.

Rehn huomasi, että asiat, joista oli puhunut tieteellisissä konferensseissa kuuroille korville, otettiin yrityksissä myönteisesti vastaan. Yritysjohtajat toivottivat tervetulleeksi professorin, joka kritisoi, kyseenalaisti ja käänsi asiat päälaelleen. Kun Rehn puhui yritysten johtoryhmille Jacques Derridan korkealentoisista teorioista, viesti meni perille saman tien.

- Se antoi minulle uskomattomat sävärit. Ihmiset kuvittelevat usein, että liiketaloustieteilijä käy yrityksissä vain rahanhimosta. Totta puhuen minulla on yritysmaailmassa usein älyllisesti paljon hauskempaa kuin akatemian sisällä.

Nousi lupausten maailmanlistalle

Rehn sanoo olevansa "välitilassa". Termin hän on lainannut antropologiasta, jossa liminal space tarkoittaa nuoren miehen tilaa lapsuuden ja soturiksi tulon välissä.

- Minua kiehtoo teoria, mutta ei yliopistomaailmaan kuuluva formalismi. Konsultoin yrityksiä, mutta olen liiaksi tutkija ollakseni konsultti.

Rehnin kahden maailman välinen sukkulointi on herättänyt positiivista huomiota. 2000-luvulla hän on Åbo Akademin professuurin lisäksi hoitanut innovaatiojohtamisen professuuria ja dosentuuria väitöskorkeakoulussaan ja toiminut vierailevana professorina Englannissa ja Kiinassa.

Viime syksynä hän nousi ainoana suomalaisena arvostetulle Thinkers 50 -listalle, jolla maailman johtavat talousmediat rankkaavat taloustieteen vaikuttajia. Varsinaisen listan ykköseksi arvioitiin intialaissyntyinen professori C.K. Prahalad. Rehn esiteltiin nousussa olevien ajattelijoiden Guru Radar -listalla parinkymmenen muun lupauksen kanssa.

- Ensimmäinen reaktioni oli "Häh?" ja toinen "Kivaa!". Kolmanneksi ajattelin "Hitto, mitä mun tästä pitäisi ajatella?", Rehn muistelee.

- Eurooppalaisessa yliopistomaailmassa business thinkereitä pidetään helppoheikkeinä. Minulle tulikin valinnan jälkeen identiteettikriisi: olenko mennyt rajan yli, olenko siirtynyt tyhjänpuhujaksi?

Elää oikeasti verkossa

Tietokoneet ja -verkot ovat lapsesta pitäen kuuluneet Alf Rehnin maailmaan. Hän oli tuttavapiirinsä ensimmäinen, jolla oli tietokone, sähköpostiosoite ja kotisivu. Professori esittelee ylpeänä hyllystään löytyvää, vuonna 1996 julkaistua NetGuide-lehden artikkelia ja sen piirroskuvitusta. Siinä Salaisten kansioiden agentti Fox Mulder on juuri sulkemassa kotisivua, jonka osoite on www.abo.fi/arehn.

- Ajatus, että on erikseen "oikea elämä" ja "verkkoelämä", on minusta omituinen. Minulle ne ovat sama asia. Kirjoitan kirjaa yhdessä henkilön kanssa, jota en ole koskaan tavannut fyysisesti. Olisi perverssiä ajatella, että hän olisi sen vuoksi vähemmän oikea.

Rehnin mukaan akateemisen tutkijan tulee kertoa työstään verkossa. Tutkijan on välitettävä omasta työstään niin paljon, että hän pitää sen tulokset kaikkien saatavilla.

Oman "nettipresenssinsä" Rehn on hoitanut  mielestään kohtuullisesti. Esimerkiksi siitä ei ole, mutta hävetäkään ei tarvitse. Vaatimattomasti sanottu. Hänellä on pari kotisivua, joilta voi ladata ilmaiseksi artikkeleita ja kirjoja. Rehn myös päivittää ahkerasti Twitteriään, Facebookiaan ja blogiaan.

- Elän läppärini kautta. Se on kasvanut osaksi minua. Jos asiat eivät ole verkossa, niitä ei ole minulle olemassakaan.

Kehuu työtään maailman parhaaksi

Alf Rehn on välitilassa myös fyysisesti. Turussa ovat virkatyö ja kaksi lasta, jotka asuvat vuoroin Alfin, vuoroin hänen entisen vaimonsa luona. Tukholmassa ovat dosentuuri, oma Alfrigg-yritys ja kustantaja. Kööpenhaminassa asuu naisystävä. Luennointi- ja opetuskeikkoja on ympäri maailmaa.

- En pidä matkustamisesta, sillä sitä on elämässäni liian paljon. Voin herätä yöllä hotellihuoneessa, eikä minulla ole mitään käsitystä siitä, missä olen.

Reissaamisesta huolimatta Rehn sanoo rakastavansa työtään ja kehuu sitä maailman parhaaksi.
- Minulle maksetaan palkkaa siitä, että olen kiinnostunut kiehtovista asioista. Voin työni vuoksi keskustella yhdeksänvuotiaan tyttäreni kanssa Twilight-kirjoista ja -elokuvista ja niihin liittyvästä fanikulttuurista, ja oppia siitä!
Enää Rehn ei ajattele olevansa uransa päätepisteessä professorina. Vaikka hän ei taloustieteen Nobelia voittaisikaan, hän voi toivoa muuttavansa liiketaloustiedettä hauskemmaksi ja luovemmaksi.

- Minun tehtäväni ei ole kertoa suuria totuuksia. Haluan saada aikaan nopeampaa ja jäntevämpää keskustelua, vähän kitkaa ja särmää.

 

Alf Rehn

Ikä: 37
Arvo: liiketaloustieteen professori, tekniikan tohtori
Yliopisto: Åbo Akademi
Laitos: Handelshögskolan
Tutkimusala: johtamisen ja organisoinnin kriittinen tutkimus, erikoisaloina innovaatiot, luovuus ja kulttuuri
Harrastukset: tyhjänpäiväinen populaarikulttuuri ja tietokonepelit

Etappeja

1972 syntyy Turussa.
1983 saa ensimmäisen oman tietokoneensa.
1991 kirjoittaa ylioppilaaksi ja aloittaa tekniikan opinnot Åbo Akademissa.
1992 vaihtaa opiskelualan liiketaloustieteeksi.
1995 valitaan tutkimusassistentiksi.
1996 syntyy ensimmäinen lapsi.
1997 valmistuu ekonomiksi.
1999 siirtyy Tukholmaan Kunglika tekniska högskolaniin jatkamaan väitöskirjan tekoa.
2000 syntyy toinen lapsi.
2001 väittelee tekniikan tohtoriksi KTH:ssa.
2002 saa tohtorinpaperinsa 30-vuotissyntymäpäivänään.
2004 valitaan Åbo Akademin liiketaloustieteen professoriksi.
2005 aloittaa KTH:n innovaatiojohtamisen professorina.
2007 toimii vierailevana professorina Shandongin taloustieteellisessä yliopistossa Kiinassa.
2008 toimii vierailevana professorina Manchesterin yliopistossa Englannissa.
2009 valitaan maailman johtavien bisnesajattelijoiden listalle.

Julkaistu Tiede -lehdessä 2/2010 

Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla