Nelijalkaiset ystävämme tarjoavat myös terveyshyötyjä, joita ei voi selittää kumppanuudella. Lemmikkikoira tai -kissa saattaa estää lasta sairastumasta allergiaan ja astmaan.


joita ei voi selittää kumppanuudella. Lemmikkikoira tai -kissa
saattaa estää lasta sairastumasta allergiaan ja astmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2004

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perheenlisäystä odottavia pariskuntia on pitkään opastettu häätämään kaikki nelijalkaiset neljän seinän sisältä allergiavaaran takia. Viime vuosina tuuli on alkanut kääntyä. Osa tutkijoista uskoo jo, että mitä useampi karvakorva kotona pörrää, sitä parempi.


Uutta ajattelua siivittää hygieniahypoteesi, joka olettaa, että länsimaiden allergiabuumi johtuu ympäristön muuttumisesta puhtaammaksi. Vastasyntyneen immuunipuolustus ei kypsy oikeaan suuntaan, jos se ei riittävän varhain joudu kosketuksiin ympäristön mikrobien kanssa.


- Trimmausta tarvitaan, koska lapsen puolustusjärjestelmän tasapaino muistuttaa syntymähetkellä allergisen ihmisen reaktiotapaa, kertoo filosofian tohtori Tanja Pessi Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksesta. Pessi tutkii parhaillaan, miten perintötekijät vaikuttavat allergisten sairauksien puhkeamiseen.


Geeneihin lisää kierroksia


Lemmikkien suojavaikutus kytkeytyy tulehdusreaktiota säätelevien ja allergialle altistavien geenien vuorovaikutukseen. Yksilön perimä ratkaisee, kehittyykö suojaa vai ei. Joillakin allergian puhkeamisen näyttää estävän tietty bakteeripuolustusta vahvistava genotyyppi. Osalla taas on geneettinen infektioherkkyys, joka ohjaa immuunivastetta allergiattomaan suuntaan.


Lemmikin tarkka rooli tässä tapahtumasarjassa on vielä vastausta vaille. Osa tutkijoista puoltaa ns. kurateoriaa: koirat ja kissat kuljettavat tassuissaan ja turkissaan sisätiloihin bakteereja ja niiden rakenneosasia, endotoksiineja, jotka lapsen limakalvoille joutuessaan trimmaavat tulehdusvälittäjäaineiden tuotantoa ja kenties näin suojaavat allergioilta. - Toisaalta on mahdollista, että eläimet ovat vain merkki tietynlaisesta elämäntyylistä ja ympäristöstä, Pessi sanoo. Tutkimuksista tiedetään, että lapsuudenkodin pieni pölyisyys ja likaisuus ehkäisee allergioita, samoin maaseutuympäristö. Siellä on paljon maaperän, kasvien ja kotieläinten bakteereja, joihin ei kaupunkioloissa juuri törmää.

Muutakin iloa lapselle


Lemmikki ei ole lapsellekaan vain ter-veysapu. Tutkimusten mukaan se myös


• kasvattaa hoivaviettiä


• kohottaa itsetuntoa


• auttaa sopeutumaan vanhempien vakavaan sairauteen ja kuolemaan.- Lemmikeistä näyttävät hyötyvän erityisesti ne lapset, joiden suvussa on paljon allergiaa, mutta mitään yleispätevää ei voi varmasti sanoa, Tanja Pessi korostaa. Vielä julkaisemattomien tutkimusten mukaan on mahdollista genotyypin perusteella tunnistaa lapsia, joilla on allergiariski ja jotka hyötyisivät lemmikin läsnäolosta. Tulevaisuudessa voidaan kenties suositella tassuterapiaa vaarassa oleville pikkuvauvoille.


Resepti ei kuitenkaan sovi jo sairastuneille. Allergisen ihmisen ei kannata hankkia kotiinsa lemmikkiä - ei edes karvatonta. - Vähän allergisoivia koira- tai kissarotuja ei ole olemassakaan, vaikka sellaisia kaupitellaan, muistuttaa dosentti Soili Mäkinen-Kiljunen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan iho- ja allergiasairaalasta.


Sekä lyhyt- että pitkäkarvainen kissa voivat herkistää, samoin kalju koira. Oireet aiheuttaa eläinpöly, joka koostuu lukuisista valkuaisaineista, allergeeneista. Eniten allergeeneja on eläinten hilseessä, mutta niitä löytyy myös syljestä ja virtsasta, Mäkinen-Kiljunen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla