Syntyvän lapsen sukupuoli on sattuman satoa. Halutessaan tiede voisi kuitenkin ottaa rouva fortunan paikan.


Halutessaan tiede voisi kuitenkin ottaa rouva fortunan paikan.ei ole koskaan tehnyt sitä mutta tietää, kuinka homma hoituu.

Otetaan tippa siemennestettä, mielellään priimatavaraa. Annostellaan siihen valoa vahvistavaa väriainetta, joka tarttuu siittiöiden dna:han. Tuupataan seos herkkään instrumenttiin, virtaussytometriin, jonka uv-lamppu tunnistaa kirkkaimmin loistavat siimahännät. Lajittelija ohjaa nämä yhteen keräysputkeen ja heikommin hohtavat toiseen.

- Juju on siinä, että X-sukupuolikromosomi on kookas ja imee väriä tehokkaasti. Siinä on noin kolme prosenttia enemmän dna:ta kuin Y-kromosomissa, kertoo Väestöliiton vastaavana biologina työskentelevä dosentti Tuuri.
Tällä tekniikalla lapsen sukupuoli voidaan niin haluttaessa päättää etukäteen. Kun X-kromosomilla varustettu siittiö hedelmöittää munasolun, tulee tyttö. Y-kromosomi taas tekee poikia.

Normaalioloissa X- ja Y-joukkue ovat tasavahvat ja on vain tuurista kiinni, kumpi voittaa. 1990-luvulla kehitetyn lajittelumenetelmän avulla siittiöt voidaan erotella ja koota sukupuolen mukaan. Tyttö- tai poikasiittiöillä tehdään lopuksi siemennys tai koeputkihedelmöitys.Y-siittiöiden lajittelu ei ole yhtä helppoa. Parhaimmillaankin jäädään alle 75 prosentin.

Kuulostaa hienolta, mutta kuka kaipaa sukupuolen etukäteisvalintaa?

Ainakin perusteet ovat lääketieteellisiä. Maailmassa tunnetaan satoja jommassakummassa sukupuolikromosomissa olevia geenivirheitä. Useat vakavat sairaudet siirtyvät esimerkiksi X-kromosomin mukana äidiltä (XX) pojalle (XY). Äidissä virhe on piilevänä, koska toinen X-kromosomi korvaa toisessa olevan virheellisen geenin. Näissä tapauksissa toive tytöstä on ymmärrettävä, sillä tyttö saa toisen X-kromosomin isältään eikä siksi sairastu.

Siittiölajittelun kotimaassa Yhdysvalloissa paino on kuitenkin perhesuunnittelussa. Paikalliset klinikat markkinoivat termiä family balancing.

- Jos perheeseen on siunaantunut vain samaa sukupuolta, tarjotaan mahdollisuutta tasapainottaa tilanne, Timo Tuuri kertoo. Esimerkiksi kolmen pojan lapsikatras voisi täydentyä tytöllä.
Timo Tuuri suhtautuu trendiin hieman karsaasti muun muassa siksi, että siittiöseulontaan liittyy selvä riski. Dna:n nukleiinihappojen vär-jäykseen käytettävät, ultraviolettivalossa fluoresoivat kemikaalit ovat periaatteessa myrkyllisiä. Ne tarttuvat siittiöiden dna:han ja voivat aiheuttaa siinä mutaatioita. Uv-valo voi puolestaan hajottaa perimäainesta. - Dna:n monistuminen saattaa häiriintyä, Tuuri sanoo. Väriaineet voivat vaikuttaa myös siittiöiden elinkykyyn ja liikkuvuuteen.

Yhdysvaltalaistutkimuksissa haittoja ei ole havaittu. Lapset ovat kehittyneet normaalisti. Merkittäviä epämuodostumia on ollut saman verran kuin luomuvauvoilla. Tutkimuksia on kertynyt kuitenkin vasta niukasti. Tuurin mielestä pienikin riskinotto on kyseenalainen, jos sille ei löydy lääketieteellistä perustetta.
Tuuri ei näe siittiöiden väriseulonnalle Suomessa suurta käyttöä eikä kysyntää. - Se ei jotenkin istu suomalaiseen mentaliteettiin. Meillä toivotaan ensisijaisesti lasta ja tervettä lasta.

Hänen mukaansa suomalaisille lapsettomuusklinikoille on kuitenkin tullut vuosien varrella varovaisia tiedusteluja mahdollisuudesta valita joko tyttö- tai poikavauva.

- Olen saanut soittoja, joissa on tavallaan kokeiltu kepillä jäätä, kertoo myös naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Markku Saaranen kuopiolaisesta Klinikka In-Tiimistä. Sukupuolenvalintaan nihkeästi suhtautuva Saaranen on kuitannut poikatoiveet huumorilla: - Eikö olisi mukava saada vielä neljäskin tyttö?

Saaranen ei usko, että sukupuolen valintaan tartuttaisiin, vaikka siihen tarjottaisiin mahdollisuus. Alkuinnostuksen jälkeen parit antaisivat luonnon ratkaista asian.

Lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen on samoilla linjoilla. - Pelkkä toive tytöstä tai pojasta ei anna oikeutusta sukupuolen valinnalle. Se ei ole lääketiedettä, eikä lääkärien pitäisi siksi puuttua asiaan.
Pieneen myönnytykseen arkkiatri on kuitenkin valmis. - Sallin, että yhdynnän jälkeen noustaan sängystä oikean kautta.

Kansanuskomuksen mukaan näet poikia saa, kun niitä rustaa oikealta puolelta. Käsitys on peräisin länsimaisen lääketieteen isältä Hippokrateelta, joka luuli, että poikalapsi kehittyy kohdun oikealla puolella, tyttölapsi vasemmalla. Jos näin olisi, niin sopivalla yhdyntäasennolla siemenen saisi ohjattua toivotulle puolelle.LUULO Kumpi lapsen tekijöistä on siitospuuhassa kiihkoisampi, sen sukupuolen lapsi saa.
LUULO Tytön syntymä varmistuu, kun asettaa sängyn alle pesukartun tai keritsimet.
LUULO Hapan emätin suosii X-siittiöitä ja tuo tyttölapsen. Sopiva happamuus voidaan varmistaa emätinhuuhteilla.
TIETO Tyttöjen todennäköisyys kasvaa, kun yhdyntä ja munasolun irtoa-minen sattuvat samoihin aikoihin. Vaikutus nousee esiin vain isoista tilastollisista aineistoista, joten siitä ei taida olla käytännön neuvoksi.
TIETO Jos toinen lapsi on tyttö, niin luultavasti on kolmaskin. Perheen toisen ja kolmannen lapsen sukupuoli on usein sama kuin edellisen.
TIETO Stressi tietää tyttöä. Taloudellisesti tiukkoina aikoina syntyy vähemmän poikia.
TIETO Tytön todennäköisyys kasvaa, jos siemennyksessä käytetään pakastettua spermaa.LUULO Kun naidaan vanhan saunan raunioilla, syntyy poikalapsi.
LUULO Jos mielitään poikaa, miehellä pitää olla karvalakki päässä ja kintaat kädessä.
LUULO Pojan syntymä varmistuu, kun asettaa sängyn alle kirveen.
LUULO Yläkuulla siitetään poikia, alakuulla tyttöjä.
TIETO Luppoaikana leivotaan poikia. Vanhoista suomalaisista syntymätilastoista näkyy, että rankkoja maataloustyöjaksoja seuraavina leppoisampina vuodenaikoina siitettiin enemmän poikalapsia.
TIETO Säännöstele sänkyhommia. Pitkä pidättäytyminen ja sitä seuraava tiivis tikkaus lisäävät pojan todennäköisyyttä. Suuri osa esikoisista ja naimisiinmenon tienoilla siitetyistä on poikia. Sama näkyy sota-ajan ikäluokissa.
TIETO Poikien osuus kasvaa, kun nainen siemennetään tuoreella luovuttajan spermalla.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018