Syntyvän lapsen sukupuoli on sattuman satoa. Halutessaan tiede voisi kuitenkin ottaa rouva fortunan paikan.


Halutessaan tiede voisi kuitenkin ottaa rouva fortunan paikan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

ei ole koskaan tehnyt sitä mutta tietää, kuinka homma hoituu.

Otetaan tippa siemennestettä, mielellään priimatavaraa. Annostellaan siihen valoa vahvistavaa väriainetta, joka tarttuu siittiöiden dna:han. Tuupataan seos herkkään instrumenttiin, virtaussytometriin, jonka uv-lamppu tunnistaa kirkkaimmin loistavat siimahännät. Lajittelija ohjaa nämä yhteen keräysputkeen ja heikommin hohtavat toiseen.

- Juju on siinä, että X-sukupuolikromosomi on kookas ja imee väriä tehokkaasti. Siinä on noin kolme prosenttia enemmän dna:ta kuin Y-kromosomissa, kertoo Väestöliiton vastaavana biologina työskentelevä dosentti Tuuri.
Tällä tekniikalla lapsen sukupuoli voidaan niin haluttaessa päättää etukäteen. Kun X-kromosomilla varustettu siittiö hedelmöittää munasolun, tulee tyttö. Y-kromosomi taas tekee poikia.

Normaalioloissa X- ja Y-joukkue ovat tasavahvat ja on vain tuurista kiinni, kumpi voittaa. 1990-luvulla kehitetyn lajittelumenetelmän avulla siittiöt voidaan erotella ja koota sukupuolen mukaan. Tyttö- tai poikasiittiöillä tehdään lopuksi siemennys tai koeputkihedelmöitys.Y-siittiöiden lajittelu ei ole yhtä helppoa. Parhaimmillaankin jäädään alle 75 prosentin.

Kuulostaa hienolta, mutta kuka kaipaa sukupuolen etukäteisvalintaa?

Ainakin perusteet ovat lääketieteellisiä. Maailmassa tunnetaan satoja jommassakummassa sukupuolikromosomissa olevia geenivirheitä. Useat vakavat sairaudet siirtyvät esimerkiksi X-kromosomin mukana äidiltä (XX) pojalle (XY). Äidissä virhe on piilevänä, koska toinen X-kromosomi korvaa toisessa olevan virheellisen geenin. Näissä tapauksissa toive tytöstä on ymmärrettävä, sillä tyttö saa toisen X-kromosomin isältään eikä siksi sairastu.

Siittiölajittelun kotimaassa Yhdysvalloissa paino on kuitenkin perhesuunnittelussa. Paikalliset klinikat markkinoivat termiä family balancing.

- Jos perheeseen on siunaantunut vain samaa sukupuolta, tarjotaan mahdollisuutta tasapainottaa tilanne, Timo Tuuri kertoo. Esimerkiksi kolmen pojan lapsikatras voisi täydentyä tytöllä.
Timo Tuuri suhtautuu trendiin hieman karsaasti muun muassa siksi, että siittiöseulontaan liittyy selvä riski. Dna:n nukleiinihappojen vär-jäykseen käytettävät, ultraviolettivalossa fluoresoivat kemikaalit ovat periaatteessa myrkyllisiä. Ne tarttuvat siittiöiden dna:han ja voivat aiheuttaa siinä mutaatioita. Uv-valo voi puolestaan hajottaa perimäainesta. - Dna:n monistuminen saattaa häiriintyä, Tuuri sanoo. Väriaineet voivat vaikuttaa myös siittiöiden elinkykyyn ja liikkuvuuteen.

Yhdysvaltalaistutkimuksissa haittoja ei ole havaittu. Lapset ovat kehittyneet normaalisti. Merkittäviä epämuodostumia on ollut saman verran kuin luomuvauvoilla. Tutkimuksia on kertynyt kuitenkin vasta niukasti. Tuurin mielestä pienikin riskinotto on kyseenalainen, jos sille ei löydy lääketieteellistä perustetta.
Tuuri ei näe siittiöiden väriseulonnalle Suomessa suurta käyttöä eikä kysyntää. - Se ei jotenkin istu suomalaiseen mentaliteettiin. Meillä toivotaan ensisijaisesti lasta ja tervettä lasta.

Hänen mukaansa suomalaisille lapsettomuusklinikoille on kuitenkin tullut vuosien varrella varovaisia tiedusteluja mahdollisuudesta valita joko tyttö- tai poikavauva.

- Olen saanut soittoja, joissa on tavallaan kokeiltu kepillä jäätä, kertoo myös naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Markku Saaranen kuopiolaisesta Klinikka In-Tiimistä. Sukupuolenvalintaan nihkeästi suhtautuva Saaranen on kuitannut poikatoiveet huumorilla: - Eikö olisi mukava saada vielä neljäskin tyttö?

Saaranen ei usko, että sukupuolen valintaan tartuttaisiin, vaikka siihen tarjottaisiin mahdollisuus. Alkuinnostuksen jälkeen parit antaisivat luonnon ratkaista asian.

Lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen on samoilla linjoilla. - Pelkkä toive tytöstä tai pojasta ei anna oikeutusta sukupuolen valinnalle. Se ei ole lääketiedettä, eikä lääkärien pitäisi siksi puuttua asiaan.
Pieneen myönnytykseen arkkiatri on kuitenkin valmis. - Sallin, että yhdynnän jälkeen noustaan sängystä oikean kautta.

Kansanuskomuksen mukaan näet poikia saa, kun niitä rustaa oikealta puolelta. Käsitys on peräisin länsimaisen lääketieteen isältä Hippokrateelta, joka luuli, että poikalapsi kehittyy kohdun oikealla puolella, tyttölapsi vasemmalla. Jos näin olisi, niin sopivalla yhdyntäasennolla siemenen saisi ohjattua toivotulle puolelle.LUULO Kumpi lapsen tekijöistä on siitospuuhassa kiihkoisampi, sen sukupuolen lapsi saa.
LUULO Tytön syntymä varmistuu, kun asettaa sängyn alle pesukartun tai keritsimet.
LUULO Hapan emätin suosii X-siittiöitä ja tuo tyttölapsen. Sopiva happamuus voidaan varmistaa emätinhuuhteilla.
TIETO Tyttöjen todennäköisyys kasvaa, kun yhdyntä ja munasolun irtoa-minen sattuvat samoihin aikoihin. Vaikutus nousee esiin vain isoista tilastollisista aineistoista, joten siitä ei taida olla käytännön neuvoksi.
TIETO Jos toinen lapsi on tyttö, niin luultavasti on kolmaskin. Perheen toisen ja kolmannen lapsen sukupuoli on usein sama kuin edellisen.
TIETO Stressi tietää tyttöä. Taloudellisesti tiukkoina aikoina syntyy vähemmän poikia.
TIETO Tytön todennäköisyys kasvaa, jos siemennyksessä käytetään pakastettua spermaa.LUULO Kun naidaan vanhan saunan raunioilla, syntyy poikalapsi.
LUULO Jos mielitään poikaa, miehellä pitää olla karvalakki päässä ja kintaat kädessä.
LUULO Pojan syntymä varmistuu, kun asettaa sängyn alle kirveen.
LUULO Yläkuulla siitetään poikia, alakuulla tyttöjä.
TIETO Luppoaikana leivotaan poikia. Vanhoista suomalaisista syntymätilastoista näkyy, että rankkoja maataloustyöjaksoja seuraavina leppoisampina vuodenaikoina siitettiin enemmän poikalapsia.
TIETO Säännöstele sänkyhommia. Pitkä pidättäytyminen ja sitä seuraava tiivis tikkaus lisäävät pojan todennäköisyyttä. Suuri osa esikoisista ja naimisiinmenon tienoilla siitetyistä on poikia. Sama näkyy sota-ajan ikäluokissa.
TIETO Poikien osuus kasvaa, kun nainen siemennetään tuoreella luovuttajan spermalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla