Uuden turvatekniikan ansiosta koteihin murtautuminen käy yhä vaikeammaksi. Asiassa on huonokin puolensa: osa murtautujista voi ryhtyä väkivaltaisiksi.


Asiassa on huonokin puolensa: osa murtautujista voi ryhtyä väkivaltaisiksi.
Oli aika, jolloin asuntomurrot lisääntyivät. Vuonna 1993 Suomessa ilmoitettiin poliisille 13 500 koti- ja mökkimurtoa.

Sitten insinöörit tarttuivat ongelmaan, ja voroille tuli huonot ajat. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan viime vuonna tehtiin enää 7 300 asuntomurtoa.

Poliisin ja oikeuslaitoksen toiminnan tehostuminen selittää osan muutoksesta. Eniten on kuitenkin vaikuttanut tekniikka, joka nyt kulkee pari askelta rikollisten edellä. Pian on ruvettava pohtimaan uutta ongelmaa: Tuleeko varkauksien vähentyessä tilalle toisenlaista rikollisuutta, kuten väkivaltaisia ryöstöjä?


Ennen käytettiin luutaa, nyt sormenjälkilukkoa

Varttunut sukupolvi muistaa vielä ajan, jolloin maaseudulla taloa ei välttämättä lukittu ollenkaan. Kun tupa jätettiin tyhjäksi, pantiin vain luuta ovea vasten. Kaupunkitalojenkin lukot ja ovet suojasivat heikosti vähänkin määrätietoista murtomiestä vastaan.

Varkaat näkivät tilaisuutensa, ja kaikenlaisten omaisuusrikosten määrä kasvoi aina vain, 1940-luvulta 1990-luvulle.

Suunta muuttui sitten uuden tekniikan ansiosta. Jo hyvät lukot ovat auttaneet paljon. Nykyään ovet pannaan takalukkoon, ja lukkojakin on usein yhden sijasta kaksi. Käyttölukon rinnalla on turvalukko.

Niin sanotuilla tavanomaisilla lukoilla pystytään yhä parantamaan turvallisuutta. Vakuutusyhtiö Pohjolan kotisivun mukaan Helsingissä vuonna 2003 noin puolet voroista käytti niin yksinkertaisia tekniikoita, että vakuutusehtojen mukainen lukko olisi estänyt murron.

Uudet lukkotekniikat, kuten avaimettomat lukot, tuovat lisää suojaa. Ei ole avainta, joka voisi joutua vääriin käsiin. Ovi menee suljettaessa aina lukkoon. Tuttu ratkaisu on tietenkin koodi- eli numerolukko. Kehitysvauhdista taas kertoo, että sormenjälkilukkoa, joka vielä jonkin aikaa sitten oli tieteisfantasiaa, markkinoidaan nyt kotikäyttöönkin.


Keskuslukitus yleistyy kodeissakin

Suurin uudistus lukkoalalla lähivuosina tulee todennäköisesti olemaan kodin keskuslukitus.

Viimeistään silloin, kun autojen keskuslukitus on keksitty, joku on varmasti miettinyt saman idean soveltamista huoneistoon tai omakotitaloon. Nykyään ainakin brittiläinen yritys Centralock tekee keskuslukituksia yksityisasuntoihin. Lukot suljetaan ja avataan etäavaimella. Avaimena voi tietenkin toimia myös kännykkä.

Keskuslukitus tuo useita etuja. Kaikki ovet ja ikkunat tulee varmasti lukittua. Lukot ja avain muodostavat langattoman verkon, joka on helppo yhdistää muuhun tietoverkkoon. Niinpä hälytys lähtee tarvittaessa lukosta. Lukkoverkkoon voi lisätä myös muuta turvavalvontaa, kuten savuhälytyksen.


Laajakaista tuo valvontakamerat

Hälytys- ja rikosilmoitinjärjestelmät ovat lukkokehityksestä riippumattakin tulossa vauhdilla koteihin. Tarkkoja tilastoja ei ole. Jotakin kuitenkin kertoo se, että tämän vuoden asuntomessuilla Espoossa 20 taloa 57:stä mainitsi teknisissä tiedoissa hälytysjärjestelmän.

Hälytysjärjestelmien perässä tulevat kotien valvontakamerat. Tekniikka on halventunut ja yksinkertaistunut. Laajakaistan yleistyessä poistuu viimeinen jarru eli nopean tietoyhteyden puute.

Valvontakamerasta robottivartijaan

Kameroiden jälkeen pitää saada turvarobotteja, jotka liikkuvat talossa inhimillisen vartijan tavoin.
Pari vuotta sitten Sony esitteli "dinorobottivartija" Banruyn (ks. Älykoti toteuttaa unelmasi, Tiede 3/2005, s. 26-29). Myöhemminkin juuri japanilaiset ovat ahkeroineet vartijarobottien kehittämisessä.

Viime vuonna japanilainen ZMP Inc. toi markkinoille vartijarobotti Nuvon.

Nuvo on 39 sentin korkuinen, yksisilmäinen robo, joka tepastelee talossa, lähettää kuvaa isännän kännykkään ja hälyttää tarvittaessa.


Tulevaisuudessa omaisuus vartioi itseään

Murtovarkaan on mentävä hyvin suojattuun kotiin kolmen puolustuslinjan läpi. Ensimmäinen linja on niin sanottu rakenteellinen suojaus eli vankat ovet ja lukot.

Seuraava valli on hälytysjärjestelmät. Jos suojaus on hyvin suunniteltu, hälytys lähtee heti, kun varas ryhtyy peukaloimaan lukkoa. Kun hän lopulta on päässyt sisään, harteille laskeutuu poliisin käsi.- Varmuuslukko
- Numerolukko: koodi- tai korttilukko
- Sormenjälkilukko
- Keskuslukitus kotiin

Hälyttimiä ja valvontaa
- Ovipuhelin ilman kuvaa
- Ovipuhelin kuvalla
- Rikosilmoitusjärjestelmä
- Videovalvontajärjestelmä
- Langattomat sensoriverkot
- Aidatut asuntoalueet
- Turvahuoneet
Olemme silmuja sensoriverkossa

Seuraavaksi tarvitaan paniikkihuoneita?

Murtovarkailla menee surkeasti, mutta omaisuuteenkaan kohdistuva rikollisuus ei välttämättä katoa, vaan muuttaa muotoaan.

Ihmiset, joilla on kova halu päästä käsiksi toisen omaisuuteen, mutta jotka eivät enää pysty varastamaan, keksivät muuta, kuten ryöstöt. Mitä tekee epätoivoinen huumehörhö, jonka on pakko saada rahaa tai myytävää?

On helppo kuvitella, että hän uhkaa puukolla ja pakottaa asukkaan itse avaamaan kotinsa. Valmiuksia käyttää voimaa on. Samaan aikaan, kun murrot ja muut varkaudet ovat Suomessa vähentyneet, "lievä" ja "tavallinen" väkivalta ovat lisääntyneet.

Yhdysvalloissa muutos jo näkyy. Monet pelkäävät siellä enemmän väkivaltaa kuin varkaita. Tunnettu ratkaisu, jonka hyvistä ja huonoista puolista on väitelty pitkään, on aidattu asuntoalue. Kokonainen alue suljetaan muureilla ja porteilla.

Uudempi ja vähemmän tunnettu ilmiö ovat turvahuoneet. Rikkaat ihmiset ovat teettäneet koteihinsa paksuseinäisiä bunkkereita, joihin voi ryöstäjän lähestyessä paeta odottelemaan poliisin tuloa.
Innokkaat elokuvien katsojat tuntevat turvahuoneen, sillä Hollywood haistaa tulevat muutokset hyvissä ajoin. Jo vuonna 2002 elokuvateattereissa pyöri David Fincherin Paniikkihuone.Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. 

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25799
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1194
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.