Elämyslennot avaruuteen ovat jälleen yhden askelen lähempänä.
Yhdysvalloissa New Mexicossa tökättiin juhannusaattona lapiot autiomaan hiekkaan ja käynnistettiin maailman ensimmäisen kaupallisen avaruuslentoaseman rakennustyöt. Käydään visiitillä.


Yhdysvalloissa New Mexicossa tökättiin juhannusaattona lapiot autiomaan hiekkaan ja käynnistettiin maailman ensimmäisen kaupallisen avaruuslentoaseman rakennustyöt. Käydään visiitillä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2009


Avaruuskipinän saaneet raketti-insinöörit alkoivat vakavissaan visioida avaruusturismia 1990-luvun alussa. Vielä tuolloin kaavailuja pidettiin tieteiskuvitelmina, jotka sopivat paremmin scifi-kirjailijoille kuin järkeville tutkijoille.

2000-luvun puolimaissa alkoi tapahtua. Kymmenen miljoonan X-Price-palkintoa jahdannut siviilialus tavoitti avaruuden rajan, maagisen sa¬dan kilometrin korkeuden, palasi turvallisesti takaisin ja näin rikkoi illuusion yksityisten avaruuslentojen mahdottomuudesta. Pian innovaatioyritys ja riskisijoittaja toisensa perään ilmoittautui kilpailemaan kunniasta tehdä historiaa ja aloittaa kokonaan uudenlainen avaruusaikakausi.

Nyt näyttää siltä, että brittimiljardööri Richard Bransonin Virgin Galactic vetää kisassa pisimmän korren. Jos 19. kesäkuuta käyntiin polkaistu Spaceport American rakennustyö etenee aikataulussaan, taviksia alkaa käydä avaruuden kynnyksen tuolla puolen vuonna 2011.


Ovatko he turonautteja?

Tähän asti Maan piirin ulkopuolelle on siviileistä ollut asiaa vain uppo¬rikkailla, jotka ovat olleet valmiit käymään läpi kuukausien harjoitus¬rääkin ja maksamaan 15 miljoonaa euroa ja enemmänkin vierailusta Kansainvälisellä avaruusasemalla. Heitä on nyt kuusi.

Nämä miljonäärit eivät pidä itseään avaruusturisteina, pikemmin bisnesmatkailijoina, sillä he tekivät ISS:llä oleskellessaan tieteellisiä kokeitakin joko omien yritystensä nimissä tai muiden tilauksesta. Nasa kutsuu heitä avaruuslennon osanottajiksi vetääkseen selvän rajan amatöörien ja ammattilaisten välille.

Niinpä maailmalla haetaan nimeä tuleville avaruusturisteille. Vahvoilla tuntuu olevan englannin kielen turist-sanasta muotoiltu touronaut. Sitä ehdottaa muun muassa vaikutusvaltainen Oxford Dictionary.


Monen toimen satama

Mediassa Spaceport Americaa on esitelty nimenomaan elämyslupaus¬ten lunastajana, mutta sitä ei profiloida pelkäksi turistiasemaksi. New Mexicon avaruusviranomaiset halua¬vat mukaan tekniikan ja tieteen toimijoita.

Laajalta asema-alueelta mahtuu laukaisemaan uuden polven kevyitä, toistuvasti käytettäviä raketteja. Tulevaisuudessa ne kuskaavat tutkimus- ja viestintäsatelliitteja taivaalle ja tavarakuormia Kansainväliselle avaruusasemalle paljon halvemmalla kuin valtiollisten avaruuskeskusten järeä välineistö.

Jos yläilmoissa kiitävät, moninkertaiseen äänennopeuteen yltävät lentokoneet joskus toteutuvat, nekin pääsevät ilmaan Americasta. Ilmastonmuutos on hillinnyt kehitysprojekteja, mutta kuka tietää.

Tiede ja ilmailutekniikan tulevaisuus kiinnostavat myös Virgin Galacticia. Se on jo tehnyt näyttei¬denkeruusopimuksen Yhdysvaltain valtameri- ja ilmakehähallinnon Noaan¬ kanssa, ja yliäänikoneet sopisivat sen bisnesrepertoaariin paremmin kuin hyvin. Yli 360 yritystä käsittävä Virgin Group on ytimeltään nimenomaan ilmailuyritys, johon kuuluu lukuisia lentoyhtiöitä. 


KUVAT

Terminaali henkii  tehtäväänsä

Avaruusseikkailut starttaavat jännityksensekaisiin tunnelmiin sopivista puitteista. Spaceport America tuo mieleen tähtilaivan, jolla voi kuvitella kiitävänsä vaikka galaksista toiseen. Designereiden keskuudessa rakennuksen tulevaisuutta henkivää arkkitehtuuria on jo ehditty verrata Trans World Airlinesin terminaaliin, jonka Eero Saarinen suunnitteli J. F. Kennedyn lentoasemalle New Yorkiin 1950-luvulla. Sen silloin uniikkia, lintumaista muotoa kiitettiin dynaamiseksi, dramaattiseksi ja matkustamisen kiihkoa kuvastavaksi.


Kuin kumpu autiomaassa

Spaceport America rakennetaan ympäristöä säästäen paikallisista materiaaleista, paikallisin tekniikoin ja osittain maan sisään. Näin rakennus nousee korkeimmillaan vain 18 metriin eikä räikeästi riko matalaa autiomaanäkymää. Maisemointi maksaa, mutta toisaalta siitä on etua: se suojaa asemaa kesän kuumuudelta ja talven viileydeltä.


Spaceport America pähkinänkuoressa

Rakennuttaja:
New Mexicon osavaltio.
Pääsuunnittelu:
Foster + Partners, Britannia. Tunnetaan innovatiivisesta arkkitehtuurista. Suunnitteli mm. Arabiemiraatteihin nousevan hiilipäästöttömän Masdarin (ks. Tervetuloa eko¬mekkaan, Tiede 8/2008, s. 46-47,
tai tiede.fi/arkisto).
Kustannusarvio:
Terminaali 22 miljoonaa euroa, koko asema-alue 160 miljoonaa euroa.
Pinta-ala:
Maa-alue 72 km2, asema-alue
6,2 km2, terminaali 10 200 m2.
Terminaalin toiminnot:
Länsipäädyssä sisääntulo,
hallinto- ja tukitoiminnot.
Keskellä operatiiviset toiminnot, lentokonehalli.
Itäpäädyssä lennonjohto, lähtö­aula, näköalaterassi, matkustajien
harjoitus- ja pukeutumistilat,
ravintolapalvelut.
Päävuokralainen:
Virgin Galactic, avaruuslennot.
Muita yrityksiä:
Armadillo Aerospace, raketit,
painottomuuslennot
Lockheed Martin, laukaisut
Rocket Racing, rakettikilpailut
Scaled Composites, kanto¬-
alukset, raketit
Starchaser Industries, raketit
UP Aerospace, laukaisut.


Vihreys kunniassa

Avaruussataman suunnittelijat ovat vihreän arkkitehtuurin pioneereja, joten on luonnollista, että ekologiset ratkaisut ovat arvossaan. America hyödyntää uusiutuvia energianlähteitä auringosta maalämpöön ja autiomaan tuuliin. Ekotekniikat minimoivat sähkönkulutuksen ja laskevat lämmitys- ja ilmas¬tointikustannuksia 50-70 prosenttia.


Kattoa täplittävät lukuisat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta.


Keskelle kattoa tulevat aurinkokennot sähkön tuotantoon ja -keräimet lämmön talteenottoon.


Maalämmityksen keräysputkistot kaivetaan "peräsimiin"sisääntulon molemmin puolin.
Maahan tulevat myös ilmalämpöpumput, jotka kesällä jäähdyttävät ja talvella lämmittävät sisään johdettavan raittiin ilman.


Lämmönvaraaja, joka varastoi maasta,
auringosta ja autiomaan tuulista kertyvän energian, sijoitetaan "peräsinten" kantaan.


Lattioihin asennetaan säteilylämmitys ja -jäähdytys, joka mahdollistaa tilojen tarpeenmukaisen lämpötilan.


Sisään halki Historian

Uuden avaruusaikakauden kynnyksellä katsotaan hetki taaksepäin. Terminaalin sisäänkäynti toimii näyttelytilana, jossa esitellään niin alueen alkuperäisasukkaiden kulttuuria ja vaiheita kuin avaruustutkimuksen historiaa.


Näkymät kaikille näyttämöille

Sisätiloissa korostuu avaruus ja avoimuus. Vierailijat voivat nähdä konehallissa seisovat avaruuslentokoneet ja lentohenkilökunnan työssään. Lentojen lähdöt ja paluut seurataan suoraan kiitoradalle avautuvalta näköalaterassilta.


Kuninkaantien kupeessa

Spaceport America sijaitsee New Mexicon autiomaassa Uphamissa aivan historiallisen Camino Realin, Kuninkaantien, tuntumassa. Tätä tietä espanjalaiset konkistadorit saapuivat Meksikosta valloittamaan kruunulle lisää Uutta Espanjaa ja käännyttämään intiaaneja kristinuskoon. Noilta 400 vuoden takaisilta ajoilta on peräisin tasangon espanjankielinen nimi Jornada del Muerto, Kuolemanmatka. Taivalta kertyi vain 200 kilometriä, mutta härkävankkureilla vedettömän ja lentohiekkaisen apassimaan ylittäminen oli riski. Tuhansia menehtyi.


300 varannut, 85 000 kiinnostunut

Maailma elää taantumaa, mutta elämyksillä on kysyntää - vaikka avaruuslento maksaa ainakin ensi alkuun noin 140 000 euroa. Tällä innolla Virgin Galactic päässee tavoitteeseensa: 500 turistia ensimmäisenä toimintavuonna, 50 000 kymmenen vuoden kuluessa.

Onkohan kiinnostusta siivittänyt lennon "vihreys"¬? Kun rakettimoottorit käyvät vain hetken, hiilipäästöt matkustajaa kohti jäävät 40 prosenttiin New Yorkin-Lontoon-lennon päästöistä.


Ritari vie ylös, raketti avaruuteen

Virgin Galacticin rakenteilla olevaan, yli 200 miljoonaa euroa maksavaan avaruuslaivuee¬seen tulee kolme WhiteKnight-kantoalusta ja viisi Space¬-
Ship-rakettikonetta. Elämysmatkaan tarvitaan
kumpaakin mallia.


WhiteKnight kantaa raketin tavanomaisten ilmailukorkeuksien yläpuolelle 15 000 kilometriin.


SpaceShip irtoaa ja syöksyy rakettimoottoreillaan avaruuteen neljässä minuutissa.


110 kilometrissä Space¬Ship vaihtaa vapaaseen pudotukseen, ja matkustajat leijuvat painottomuudessa maapalloa katselemassa noin kuuden minuutin ajan.


SpaceShip siirtyy liitolentoon ja leijailee takaisin Americaan. Kotimatka kestää puoli tuntia, koko seikkailu noin kaksi.


SpaceShip-rakettiin mahtuu kerrallaan kuusi kyytiläistä. Lipun hintaan sisältyvät myös lääkärintarkastukset ja kolmen päivän koulutus g-voimaharjoituksineen. 


Hyvät kelit, osaavaa porukkaa

Spaceport American perustamisen New Mexicoon ratkaisi kolme seikkaa: sijainti, sijainti ja sijainti.

Autiomaassa 1 400 metrin korkeu¬dessa aurinko paistaa 350 päivää vuodessa. Säät eivät pääse sotkemaan lentoaikatauluja samaan tapaan kuin vaikkapa sukkuloiden kotikeskuksessa Floridassa.

Alueella on pitkät avaruusperinteet ja paljon haitek-osaamista. Täällä tehtiin Yhdysvaltain ensimmäiset rakettikokeet ja käynnistettiin maan avaruusohjelma, ja Nasa on ollut paikalla perustamisestaan alkaen eli 51 vuotta. Lähistöllä sijaitsevat myös kuulut Los Alamosin ja
Sandian laboratoriot.

Vanhalla testausalueella siviili-ilmailu ei häiritse ilmatilaa ja maa-alaa on yllin kyllin, 72 neliökilometriä. Tänne mahtuvat niin rakettien laukaisujärjestelmät kuin kolme kilometriä pitkä kiitotie isoille kantoaluksille.


Kohta melkein meiltä

Visionääri Richard Branson tuo elämyslennot myös Eurooppaan.
Täältä avaruuteen pitäisi päästä 2012 aivan naapurista, Kiirunasta, missä Ruotsilla on ollut raketti- ja satelliittiasema jo 40 vuotta.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018