Öljysheikit ryhtyvät vihreiksi.
Arabiemiraattien öljyšeikit tähtäävät kestävän kehityksen huipulle. He ovat ryhtyneet rakentamaan maailman ensimmäistä todellista ekokaupunkia.
Niin ajat muuttuvat. Koko ikänsä öljystä elänyt ja sillä rikastunut šeikkikuntien liitto pyrkii vihreän rakentamisen pioneeriksi. Pääkaupungin Abu Dhabin ökyelämän selustaan keskelle autiomaata nousee puhtoinen Masdar, jota maailmanmedia näkyy mieluimmin kutsuvan valaisevasti zero-carbon cityksi, nollan hiilen kaupungiksi.

Lempinimensä mukaisesti ekocity ei ota energianrippuakaan hiilestä eikä juuri päästele sitä ilmaankaan, toisin kuin naapurinsa, jonka kasvihuonekaasujen taakka asukasta kohti on maailman suurimpia. Raikkautta on myös arabiankielisessä nimessä, sillä masdar tarkoittaa lähdettä. Tämän nimensä kaupunki on perinyt emiraattien kaksi vuotta sitten lanseeraamalta Masdar-projektilta, joka etsii vaihtoehtoisia energianlähteitä ja uusia talouden vetureita maailman suurimpiin kuuluvalle öljyntuottajalle.


Paljon puhtaita ratkaisuja

Ekomekkahanke on sikälikin poikkeuksellinen, että siinä lyövät kättä maailman luonnonvarojen suurkuluttaja, raskaimman ekologisen jalanjäljen omistaja, ja maailman luonnonsuojelijat. Masdarin rakentamista tukee näet myös Maailman luonnonsäätiö. Jos šeikkien aikeet toteutuvat, WWF ei joudu katumaan yhteistyöhön lähtöään. Masdarin on tarkoitus täyttää järjestön tulevaisuusohjelma, joka tähtää maapallon säästämiseen ja ihmiskunnan kaikkinaiseen hyvinvointiin.

One living planet -ohjelma sisältää suuria ympäristöhaasteita. Näin Masdar niihin vastaa.

- Eroon fossiilisista polttoaineista. Masdar käyttää vain uusiutuvaa energiaa. 82 prosenttia siitä tuotetaan aurinkopaneeleilla ja -keräimillä, 17 prosenttia saadaan biojätteestä, ja viimeinen prosentti pyörii tuuliturbiineista.

- Eroon jätteistä. Käytännöllisesti katsoen kaikki kaupungissa syntyvä jäte päätyy jälleenkäsittelyyn, joten kaatopaikkaa ei tarvita kuin nimeksi. Kierrätykseen sopiva jäte lähtee uusiokäyttöön, jäljelle jäävä palava jäte poltetaan energiaksi. Biojäte muutetaan kaasuksi, joka ohjataan kaupungin valaistukseen. Myös kaikki jätevedet puhdistetaan uusiokäyttöön.

- Eroon liikenteen päästöistä. Yksityisautoilu on kokonaan kielletty. Julkinen liikenne hoidetaan aurinkosähköllä kulkevilla junilla ja minimaalisilla sähköbusseilla, joihin mahtuu kuusi kyytiläistä kerrallaan.

- Eroon energianhaaskauksesta. Rakennuksista tehdään niin sanottuja plusenergiataloja, jotka keräävät auringon energiaa enemmän kuin kuluttavat sitä. Myös koko rakennustyö toteutetaan aurinkoenergialla, ja käytettävät materiaalit sopivat kierrätettäviksi.


Mallia koko maailmalle

Arabiemiraattien hanketta on eri puolilla kilvan kiitelty visionäärisyydestä. Toisaalta jotkin tahot ovat ehtineet uumoilla, että ekokeitaasta tulee rikkaiden uusi leikkikenttä, jolla vain kalastellaan mainetta ja matkailijoita.

Masdar-projektin toimitusjohtaja, sulttaani Al Jaber ja Maailman luonnonsäätiön planeettaohjelman johtaja Jean-Paul Jeanrenaud torjuvat epäilyt. Kun Masdarin peruskiveä helmikuussa muurattiin, he muistuttivat, että kaupunkiin uppoaa 22 miljardia dollaria - 15 miljardia euroa, noin kolmannes Suomen valtion vuosibudjetista - eikä näin isoa läjää rahaa ole rikkaallakaan varaa heittää kankkulan kaivoon. Sillä rakennetaan 21. vuosisadan vihreän vallankumouksen mallikappale, jonka ideat ja kokemukset hyödyttävät koko ihmiskuntaa.

Lupauksen toteutumisesta merkkinä olkoon se, että ensimmäisten joukossa, jo ensi vuoden lopulla, ekomekkaan asettuu Masdarin tiede- ja teknologiainstituutti Mist. Yhteistyössä maineikkaan Massachusettsin teknisen korkeakoulun kanssa suunniteltu kansainvälinen tutkimuslaitos kehittää, testaa ja kaupallistaa luontoa säästäviä energia-, rakennus- ja puhdistustekniikoita, joita ilmastotalkoisiin pakotettu maailma huutaa.


Masdarista lisää:
www.masdaruae.com/
www.fosterandpartners.com/Dongtan Kilpailija Kiinasta
Shanghai ilmoitti kolme vuotta sitten rakentavansa edustalleen Dongtanin saareen bio- ja vetyenergiaa käyttävän ekokaupungin. Hanke, jota visioi brittitoimisto Arup, on viivästynyt, mutta ensimmäisen, lähinnä vapaa-ajanviettoon tarkoitetun kulmauksen pitäisi valmistua vuoden 2010 maailmannäyttelyyn. Kun Dongtan 2050 on kokonaan pystyssä, siellä asuu suunnitelman mukaan peräti 500 000 ihmistä.

Dongtanista lisää: www.arup.com
Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25799
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1194
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.