Öljysheikit ryhtyvät vihreiksi.
Arabiemiraattien öljyšeikit tähtäävät kestävän kehityksen huipulle. He ovat ryhtyneet rakentamaan maailman ensimmäistä todellista ekokaupunkia.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen


Niin ajat muuttuvat. Koko ikänsä öljystä elänyt ja sillä rikastunut šeikkikuntien liitto pyrkii vihreän rakentamisen pioneeriksi. Pääkaupungin Abu Dhabin ökyelämän selustaan keskelle autiomaata nousee puhtoinen Masdar, jota maailmanmedia näkyy mieluimmin kutsuvan valaisevasti zero-carbon cityksi, nollan hiilen kaupungiksi.

Lempinimensä mukaisesti ekocity ei ota energianrippuakaan hiilestä eikä juuri päästele sitä ilmaankaan, toisin kuin naapurinsa, jonka kasvihuonekaasujen taakka asukasta kohti on maailman suurimpia. Raikkautta on myös arabiankielisessä nimessä, sillä masdar tarkoittaa lähdettä. Tämän nimensä kaupunki on perinyt emiraattien kaksi vuotta sitten lanseeraamalta Masdar-projektilta, joka etsii vaihtoehtoisia energianlähteitä ja uusia talouden vetureita maailman suurimpiin kuuluvalle öljyntuottajalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paljon puhtaita ratkaisuja

Ekomekkahanke on sikälikin poikkeuksellinen, että siinä lyövät kättä maailman luonnonvarojen suurkuluttaja, raskaimman ekologisen jalanjäljen omistaja, ja maailman luonnonsuojelijat. Masdarin rakentamista tukee näet myös Maailman luonnonsäätiö. Jos šeikkien aikeet toteutuvat, WWF ei joudu katumaan yhteistyöhön lähtöään. Masdarin on tarkoitus täyttää järjestön tulevaisuusohjelma, joka tähtää maapallon säästämiseen ja ihmiskunnan kaikkinaiseen hyvinvointiin.

One living planet -ohjelma sisältää suuria ympäristöhaasteita. Näin Masdar niihin vastaa.

- Eroon fossiilisista polttoaineista. Masdar käyttää vain uusiutuvaa energiaa. 82 prosenttia siitä tuotetaan aurinkopaneeleilla ja -keräimillä, 17 prosenttia saadaan biojätteestä, ja viimeinen prosentti pyörii tuuliturbiineista.

- Eroon jätteistä. Käytännöllisesti katsoen kaikki kaupungissa syntyvä jäte päätyy jälleenkäsittelyyn, joten kaatopaikkaa ei tarvita kuin nimeksi. Kierrätykseen sopiva jäte lähtee uusiokäyttöön, jäljelle jäävä palava jäte poltetaan energiaksi. Biojäte muutetaan kaasuksi, joka ohjataan kaupungin valaistukseen. Myös kaikki jätevedet puhdistetaan uusiokäyttöön.

- Eroon liikenteen päästöistä. Yksityisautoilu on kokonaan kielletty. Julkinen liikenne hoidetaan aurinkosähköllä kulkevilla junilla ja minimaalisilla sähköbusseilla, joihin mahtuu kuusi kyytiläistä kerrallaan.

- Eroon energianhaaskauksesta. Rakennuksista tehdään niin sanottuja plusenergiataloja, jotka keräävät auringon energiaa enemmän kuin kuluttavat sitä. Myös koko rakennustyö toteutetaan aurinkoenergialla, ja käytettävät materiaalit sopivat kierrätettäviksi.


Mallia koko maailmalle

Arabiemiraattien hanketta on eri puolilla kilvan kiitelty visionäärisyydestä. Toisaalta jotkin tahot ovat ehtineet uumoilla, että ekokeitaasta tulee rikkaiden uusi leikkikenttä, jolla vain kalastellaan mainetta ja matkailijoita.

Masdar-projektin toimitusjohtaja, sulttaani Al Jaber ja Maailman luonnonsäätiön planeettaohjelman johtaja Jean-Paul Jeanrenaud torjuvat epäilyt. Kun Masdarin peruskiveä helmikuussa muurattiin, he muistuttivat, että kaupunkiin uppoaa 22 miljardia dollaria - 15 miljardia euroa, noin kolmannes Suomen valtion vuosibudjetista - eikä näin isoa läjää rahaa ole rikkaallakaan varaa heittää kankkulan kaivoon. Sillä rakennetaan 21. vuosisadan vihreän vallankumouksen mallikappale, jonka ideat ja kokemukset hyödyttävät koko ihmiskuntaa.

Lupauksen toteutumisesta merkkinä olkoon se, että ensimmäisten joukossa, jo ensi vuoden lopulla, ekomekkaan asettuu Masdarin tiede- ja teknologiainstituutti Mist. Yhteistyössä maineikkaan Massachusettsin teknisen korkeakoulun kanssa suunniteltu kansainvälinen tutkimuslaitos kehittää, testaa ja kaupallistaa luontoa säästäviä energia-, rakennus- ja puhdistustekniikoita, joita ilmastotalkoisiin pakotettu maailma huutaa.


Masdarista lisää:
www.masdaruae.com/
www.fosterandpartners.com/Dongtan Kilpailija Kiinasta
Shanghai ilmoitti kolme vuotta sitten rakentavansa edustalleen Dongtanin saareen bio- ja vetyenergiaa käyttävän ekokaupungin. Hanke, jota visioi brittitoimisto Arup, on viivästynyt, mutta ensimmäisen, lähinnä vapaa-ajanviettoon tarkoitetun kulmauksen pitäisi valmistua vuoden 2010 maailmannäyttelyyn. Kun Dongtan 2050 on kokonaan pystyssä, siellä asuu suunnitelman mukaan peräti 500 000 ihmistä.

Dongtanista lisää: www.arup.com
Sisältö jatkuu mainoksen alla