Öljysheikit ryhtyvät vihreiksi.
Arabiemiraattien öljyšeikit tähtäävät kestävän kehityksen huipulle. He ovat ryhtyneet rakentamaan maailman ensimmäistä todellista ekokaupunkia.
Niin ajat muuttuvat. Koko ikänsä öljystä elänyt ja sillä rikastunut šeikkikuntien liitto pyrkii vihreän rakentamisen pioneeriksi. Pääkaupungin Abu Dhabin ökyelämän selustaan keskelle autiomaata nousee puhtoinen Masdar, jota maailmanmedia näkyy mieluimmin kutsuvan valaisevasti zero-carbon cityksi, nollan hiilen kaupungiksi.

Lempinimensä mukaisesti ekocity ei ota energianrippuakaan hiilestä eikä juuri päästele sitä ilmaankaan, toisin kuin naapurinsa, jonka kasvihuonekaasujen taakka asukasta kohti on maailman suurimpia. Raikkautta on myös arabiankielisessä nimessä, sillä masdar tarkoittaa lähdettä. Tämän nimensä kaupunki on perinyt emiraattien kaksi vuotta sitten lanseeraamalta Masdar-projektilta, joka etsii vaihtoehtoisia energianlähteitä ja uusia talouden vetureita maailman suurimpiin kuuluvalle öljyntuottajalle.


Paljon puhtaita ratkaisuja

Ekomekkahanke on sikälikin poikkeuksellinen, että siinä lyövät kättä maailman luonnonvarojen suurkuluttaja, raskaimman ekologisen jalanjäljen omistaja, ja maailman luonnonsuojelijat. Masdarin rakentamista tukee näet myös Maailman luonnonsäätiö. Jos šeikkien aikeet toteutuvat, WWF ei joudu katumaan yhteistyöhön lähtöään. Masdarin on tarkoitus täyttää järjestön tulevaisuusohjelma, joka tähtää maapallon säästämiseen ja ihmiskunnan kaikkinaiseen hyvinvointiin.

One living planet -ohjelma sisältää suuria ympäristöhaasteita. Näin Masdar niihin vastaa.

- Eroon fossiilisista polttoaineista. Masdar käyttää vain uusiutuvaa energiaa. 82 prosenttia siitä tuotetaan aurinkopaneeleilla ja -keräimillä, 17 prosenttia saadaan biojätteestä, ja viimeinen prosentti pyörii tuuliturbiineista.

- Eroon jätteistä. Käytännöllisesti katsoen kaikki kaupungissa syntyvä jäte päätyy jälleenkäsittelyyn, joten kaatopaikkaa ei tarvita kuin nimeksi. Kierrätykseen sopiva jäte lähtee uusiokäyttöön, jäljelle jäävä palava jäte poltetaan energiaksi. Biojäte muutetaan kaasuksi, joka ohjataan kaupungin valaistukseen. Myös kaikki jätevedet puhdistetaan uusiokäyttöön.

- Eroon liikenteen päästöistä. Yksityisautoilu on kokonaan kielletty. Julkinen liikenne hoidetaan aurinkosähköllä kulkevilla junilla ja minimaalisilla sähköbusseilla, joihin mahtuu kuusi kyytiläistä kerrallaan.

- Eroon energianhaaskauksesta. Rakennuksista tehdään niin sanottuja plusenergiataloja, jotka keräävät auringon energiaa enemmän kuin kuluttavat sitä. Myös koko rakennustyö toteutetaan aurinkoenergialla, ja käytettävät materiaalit sopivat kierrätettäviksi.


Mallia koko maailmalle

Arabiemiraattien hanketta on eri puolilla kilvan kiitelty visionäärisyydestä. Toisaalta jotkin tahot ovat ehtineet uumoilla, että ekokeitaasta tulee rikkaiden uusi leikkikenttä, jolla vain kalastellaan mainetta ja matkailijoita.

Masdar-projektin toimitusjohtaja, sulttaani Al Jaber ja Maailman luonnonsäätiön planeettaohjelman johtaja Jean-Paul Jeanrenaud torjuvat epäilyt. Kun Masdarin peruskiveä helmikuussa muurattiin, he muistuttivat, että kaupunkiin uppoaa 22 miljardia dollaria - 15 miljardia euroa, noin kolmannes Suomen valtion vuosibudjetista - eikä näin isoa läjää rahaa ole rikkaallakaan varaa heittää kankkulan kaivoon. Sillä rakennetaan 21. vuosisadan vihreän vallankumouksen mallikappale, jonka ideat ja kokemukset hyödyttävät koko ihmiskuntaa.

Lupauksen toteutumisesta merkkinä olkoon se, että ensimmäisten joukossa, jo ensi vuoden lopulla, ekomekkaan asettuu Masdarin tiede- ja teknologiainstituutti Mist. Yhteistyössä maineikkaan Massachusettsin teknisen korkeakoulun kanssa suunniteltu kansainvälinen tutkimuslaitos kehittää, testaa ja kaupallistaa luontoa säästäviä energia-, rakennus- ja puhdistustekniikoita, joita ilmastotalkoisiin pakotettu maailma huutaa.


Masdarista lisää:
www.masdaruae.com/
www.fosterandpartners.com/Dongtan Kilpailija Kiinasta
Shanghai ilmoitti kolme vuotta sitten rakentavansa edustalleen Dongtanin saareen bio- ja vetyenergiaa käyttävän ekokaupungin. Hanke, jota visioi brittitoimisto Arup, on viivästynyt, mutta ensimmäisen, lähinnä vapaa-ajanviettoon tarkoitetun kulmauksen pitäisi valmistua vuoden 2010 maailmannäyttelyyn. Kun Dongtan 2050 on kokonaan pystyssä, siellä asuu suunnitelman mukaan peräti 500 000 ihmistä.

Dongtanista lisää: www.arup.com

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5216
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Mikä on mt häiriö? Kuten sanoin, minusta lääkkeen käyttö tuohon tarkoitukseen on arveluttavaa. Siinä mennään ehkä peruuttamattomasti alueelle, jonne ei pitäisi mielestäni olla mitään asiaa suoranaisesti. Ehkä en nyt vain ymmärrä tarvetta nähdä hallittua "unta" - miksi ei vain kuvitella? Jos "hourailet" saman, tunnet sen varmaan voimakkaammin. Mutta toisaalta et ole siitä niin tietoinen kuin hereillä ollessa, vai mitä? Niin siis, siinä nimenomaan on täysin tietoinen että...
Lue kommentti