Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Alkoholi tarkoitti alun perin silmämeikkiä.

Alkoholijuomien nimet eivät kuulu vanhaan perintösanastoon, vaan niitä on lainailtu eri tahoilta. Viina on vanha germaaninen laina, joka on aluksi tarkoittanut viiniä. Paloviinan valmistus on alkanut Suomessa yleistyä 1500-luvulta lähtien, mutta rypäleviinit ovat jo kauan ennen sitä olleet suosittua kauppa- ja lahjatavaraa. Vielä vanhempi laina on olut, jolle on esitetty montakin indoeurooppalaista lainaetymologiaa.

Väkijuoman päihdyttävää osaa merkitsevä alkoholi juontuu arabiasta, jossa sana on alkuaan tarkoittanut silmien korostamiseen käytettyä meikkijauhetta. Euroopan kieliin se on lainattu ensin hienojakoisen jauheen yleisessä merkityksessä, mistä se on siirtynyt väkijuoman hienoimmaksi ymmärretyn ainesosan nimitykseksi.

Nuorempien alkoholituotteiden nimistä monet ovat väännöksiä alkuperäisen tuotantopaikan nimestä. Tuttuja esimerkkejä ovat Cognac ja Champagne, joista on saatu konjakki ja samppanja. Madeira ja malaga ovat sellaisinaan sekä maantieteellisiä että juoman nimiä. Sherryn takana piilee Espanjan Jeres, ja portviinin alkuosana on portugalilaisen satamakaupungin nimitys Oporto.  Pontikan perimmäinen lähtökohta lienee ranskalaisen kaupungin nimi Pontacq, joskin myös viinintuottajasuvun nimeä Pontac on ehdotettu.

Myös raaka-aine tai valmistustapa voi olla nimen perustana. Katajanmarjaviinaa tarkoittava hollannin genever ja samasta sanasta kehittynyt englannin gin ovat samaa juurta kuin latinan katajaa merkitsevä juniperus. Likööri perustuu latinan sanaan liquor, joka tarkoittaa nestettä tai liuosta. Likööreissä on olennaista, että juomaan sisältyy makua ja makeutta antavia ainesosia.

Nimi voi viitata myös vaikutukseen. Englannin kautta lainattu viski perustuu gaelin sanaan uisge, josta on tullut väkijuoman nimitys elämän vettä merkitsevän yhdyssanan alkuosana. Skandinavian maissa suositun akvaviitin perustana on latinan aqua vitae eli elämän vesi. Venäjän vodka on sananmukaisesti pieni vesi. Pieninä annoksina nautittuja alkoholijuomia on perinteisesti pidetty lääkkeinä tai peräti taikajuomina.c

Kaisa Häkkinen on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2013

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

Tieteessä 6/2018 

PÄÄKIRJOITUS

Eläköön uteliaisuus

Leikkisä mieli ja villit ideat potkivat maailmaa eteenpäin.

 

PÄÄUUTISET

Ystävyys syntyy 200 tunnissa

Läheinen suhde rakentuu yhteisissä riennoissa omalla ajalla.

Lintu suuntii kompassisilmin

Se näkee magneettikentän valoherkän proteiinin ansioista.

Ydin poikii mustia aukkoja

Linnunradan jättimäiselle Sagittarius A:lle löytyi 12 kaveria.

Atlantin merivirta jarruttaa

Hidastuminen varmistui sekä pinnalta että pohjalta.

 

ARTIKKELIT

Seitsemän mahdollista maailmanloppua

Kauhuskenaarioita riittää, mitä sanovat tutkijat.
Uhkaako jokin Maata meidän elinaikanamme?

Keskity! Siihen voi oppia

Ärsyketulva ei pääse häiritsemään tekemisiä,
kun käyttää aivojen toiminnanohjausjärjestelmää.

Kaikkien aikojen kalajuttu

Lohenpoikasten ei tarvitse kasvaa kassissa.

Opioidikriisi alkoi
joka kodin lääkkeestä

1800-luvulla oopiumia käyttivät kaikki.
Se oli halpaa ja hoiti vaivan kuin vaivan.

Antiaine kätkee mysteerin

Kyse on koko universumin olemassaolosta.

Otto Wille Kuusinen
käänsi takkia tarvittaessa

Punaisten ideologi teki itänaapurissa komean uran
pitämällä omana tietonaan, mitä mieltä asioista oli.

 

TIEDE VASTAA

Osaako norsu hypätä?

Missä digitaalinen tieto säilyy pisimpään?

Mihin avaruus laajenee?

Kuka syö Itämeren kalat?

Mikä on Tiede-lehden hiilijalanjälki?

Mistä johtuu raskauspahoinvointi?

 

KIRJAT

Remonttireiskana avaruudessa

Scott Kelly vietti vuoden Kansainvälisellä avaruusasemalla.

 

KUVA-ARVOITUS

Siinähän on ihan selvästi...

Klassikkopalsta kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia
ehden Facebook-sivustolle.

 

OMAT SANAT

Virsi kantoi kauas

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.