Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Alkoholi tarkoitti alun perin silmämeikkiä.

Alkoholijuomien nimet eivät kuulu vanhaan perintösanastoon, vaan niitä on lainailtu eri tahoilta. Viina on vanha germaaninen laina, joka on aluksi tarkoittanut viiniä. Paloviinan valmistus on alkanut Suomessa yleistyä 1500-luvulta lähtien, mutta rypäleviinit ovat jo kauan ennen sitä olleet suosittua kauppa- ja lahjatavaraa. Vielä vanhempi laina on olut, jolle on esitetty montakin indoeurooppalaista lainaetymologiaa.

Väkijuoman päihdyttävää osaa merkitsevä alkoholi juontuu arabiasta, jossa sana on alkuaan tarkoittanut silmien korostamiseen käytettyä meikkijauhetta. Euroopan kieliin se on lainattu ensin hienojakoisen jauheen yleisessä merkityksessä, mistä se on siirtynyt väkijuoman hienoimmaksi ymmärretyn ainesosan nimitykseksi.

Nuorempien alkoholituotteiden nimistä monet ovat väännöksiä alkuperäisen tuotantopaikan nimestä. Tuttuja esimerkkejä ovat Cognac ja Champagne, joista on saatu konjakki ja samppanja. Madeira ja malaga ovat sellaisinaan sekä maantieteellisiä että juoman nimiä. Sherryn takana piilee Espanjan Jeres, ja portviinin alkuosana on portugalilaisen satamakaupungin nimitys Oporto.  Pontikan perimmäinen lähtökohta lienee ranskalaisen kaupungin nimi Pontacq, joskin myös viinintuottajasuvun nimeä Pontac on ehdotettu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös raaka-aine tai valmistustapa voi olla nimen perustana. Katajanmarjaviinaa tarkoittava hollannin genever ja samasta sanasta kehittynyt englannin gin ovat samaa juurta kuin latinan katajaa merkitsevä juniperus. Likööri perustuu latinan sanaan liquor, joka tarkoittaa nestettä tai liuosta. Likööreissä on olennaista, että juomaan sisältyy makua ja makeutta antavia ainesosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nimi voi viitata myös vaikutukseen. Englannin kautta lainattu viski perustuu gaelin sanaan uisge, josta on tullut väkijuoman nimitys elämän vettä merkitsevän yhdyssanan alkuosana. Skandinavian maissa suositun akvaviitin perustana on latinan aqua vitae eli elämän vesi. Venäjän vodka on sananmukaisesti pieni vesi. Pieninä annoksina nautittuja alkoholijuomia on perinteisesti pidetty lääkkeinä tai peräti taikajuomina.c

Kaisa Häkkinen on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2013

Sisältö jatkuu mainoksen alla