Joulun hilpeään juhlintaan kuuluvat nykyään erottamattomasti punalakkiset joulutontut.

Tämä perinne ei kuitenkaan ole kovin vanha: mielikuvat tonttujen ulkonäöstä ja joulupuuhista perustuvat pitkälti piirroksiin, joita ruotsalainen taiteilija Jenny Nyström laati 1800-luvun lopulla.

Tontuista puhuttiin kyllä aiemminkin, mutta nämä tontut olivat aikuisten juttuja.

Sana tonttu on lainaa ruotsista, ja se on samaa juurta kuin talon rakennusten ja pihan aluetta merkitsevä tontti.

Entisaikaan uskottiin, että tonteilla oli oma haltijaolentonsa, ruotsiksi tomtegubbe tai tomtebisse eli ’tontin ukko’. Suomalaisten oli helppo omaksua sama ajatus, koska kaikella olevaisella oli vanhastaan uskottu olevan oma suojelushenkensä. Tässä tapauksessa se oli siis tonttu-ukko.

Sekä ruotsissa että suomessa yhdyssanan alkuosa on alkanut edustaa koko käsitettä, ja muutos on tapahtunut jo keskiajalla siitä päätellen, että Mikael Agricolan Psalttarissa vuonna 1551 mainitaan tonttu, joka hallitsi huoneen menon.

Tontut pitivät hyvää huolta talosta ja sen varallisuudesta. Jyvätonttu kantoi taloon viljaa, jota se ilmeisesti hankki naapurien pelloilta. Saunatonttu piti järjestystä ja varjeli saunaa tulipalolta. Rahatonttu vartioi kätköjä, joihin talon rahavarat oli piilotettu. Paskatonttu huolehti siitä, että talossa riitti lantaa. Se oli arvotavaraa ennen väkilannoitteiden keksimistä.

Kaikki tontut eivät olleet hyväntahtoisia, ja hyväkin tonttu saattoi äityä ilkeäksi, jos sitä ei kohdeltu arvonsa mukaisesti. Tontulle piti varata ruokaa ja saunavuoro, ja sitä piti puhutella kohteliaasti.

Voi sitä onnetonta, joka joutui tontun vihoihin! Ilkeät tai suuttuneet tontut tekivät kepposia tai suorastaan vahinkoa. Niinpä tonttu tai tontta voi murteissa tarkoittaa myös pirua, pahaa haltijaa, kummitusta tai tomppelia ja tonttuilu typerää käyttäytymistä.

Tonttu valvoo järjestystä edelleenkin. Joululahjaseremonian klassinen kysymys kuuluu: ”Onko täällä kilttejä lapsia?” Silloin ei valehtelu auta. Kyllä tonttu tietää.

Kirjoittaja on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

 Julkaistu Tiede-lehdessä 13/2009

Ihmiset kokevat monenlaista outoa ilman, että heidän mielenterveytensä olisi uhattuna. Uusi kirja esittelee ja selittää näitä kokemuksia.

Peräti miljoonia amerikkalaisia joutui ufojen sieppaamiksi 1990-luvulla, pääteltiin erään kyselytutkimuksen perusteella pääteltiin.

Usein uhrin makuuhuoneeseen tunkeutui vieraita olentoja, jotka tekivät hänet ensin toimintakyvyttömäksi. Sitten hänet lennätettiin katon läpi avaruusalukseen.

Ufosieppausten vyörystä kertoo Helsingin Sanomien haastattelema psykologian tutkija Jukka Häkkinen kirjassaan Outojen kokemusten psykologia (Docendo 2018). Leipätyökseen Häkkinen tutkii näkemistä Helsingin yliopistossa.

Uusi kirja näyttää, miten ihmismieli loihtii esiin kokemuksia, joita monet pitävät selittämättöminä tai yliluonnollisina.

Sieppaukset avaruusalukseen ovat modernia jatkoa sille, mitä ihmiset ovat kokeneet maailman sivu. Ennen vanhaan makuuhuoneeseen eivät tunkeutuneet harmaat isopäiset avaruusolennot, vaan pelottavat vieraat olivat demoneja, keijukaisia, noitia tai vampyyreja.

”Mielenkiintoista on, että nyt ufosieppaukset ovat kokonaan loppuneet”, Häkkinen sanoo.

Ne olivat 1990-luvulla kulttuurinen ilmiö, joka liittyi scifitarinoihin. Yhdysvalloissa niiden kokijat olivat nähneet scifisarjoja ja -elokuvia, joissa oli isopäisiä, ihmiskokeita tekeviä olentoja.

Makuuhuonevierailujen ja sieppausten takana näyttää Häkkisen mukaan olevan unihalvaus.

Unihalvauksessa siirtymä uni- ja valvetilan välillä häiriintyy. Ihminen on tavallaan sekä hereillä että unessa, selittää Häkkinen kirjassaan. Unen hahmot astuvat valvetodellisuuden päälle.

Halvaantumisen kokemus syntyy siitä, että unen aikana aivojen liikekäskyt eivät pääse etenemään lihaksiin. Tämä lihaslama estää kokijaa liikkumasta.

Unihalvauksen aikana ihmiset näkevät usein harhoja tunkeilijoista. Yleisiä ovat myös tasapainoaistin hallusinaatiot: keinumisen, putoamisen, kohoamisen ja kehostapoistumisen kokemukset. Tällaisella matkalla ufojen sieppaamat ovat mahdollisesti olleet.

Sieppauskokemusten lisäksi Häkkinen esittelee kirjassaan kehostapoistumis- ja kuolemanrajakokemuksia, enneunia, telepatiaa, déjà -vu -ilmiöitä ja synestesiaa ja selittää, miten tällaiset aivojen jekut syntyvät.

Kysely

Mitä outoa olet kokenut?

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018